Начало
 
 

Кубинският космонавт Арналдо Тамайо Мендес гостува в България

08.08.2017 /15:00 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Арналдо Тамайо Мендес - по време на космическия си полет през 1980 г (вляво) и днес

Срещата с него и с българския му колега Георги Иванов ще е на 9 август, сряда, от 11 ч., в зала 305 на Руския културно-информационен център

Асоциацията за приятелство „България – Куба“, Санитарно-оздравителен комплекс (СОК) „Камчия“ ЕАД и Представителството на „Россотрудничество” в България канят на среща в с гостуващия у нас първи кубински космонавт, бригаден генерал и депутат в парламента на Куба Арналдо Тамайо Мендес и с неговия български колега, първия наш космонавт, генерал-лейтенант Георги Иванов. Срещата ще се състои на 9 август, сряда, от 11 ч., в зала 305 на Руския културно-информационен център (РКИЦ) на ул. „Шипка” 34, 3-ти етаж.

Срещата ще е посветена на няколко юбилейни дати, свързани с усвояването на Космоса - 60-годишнината от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята, която се навършва на 4 октомвр т.г., 160-годишнината от рождението на големия руски теоретик на очевшокото проникване в космическото пространство Константин Циолковский, 110-годишнината от рождението на прочутия съветски главен конструктор на космически кораби Сергей Корольов.

Освен това през февруари догодина се навършват

40 години от първия полет по програмата „Интеркосмос”,

която помогна на представителите на всички някогашни социалистически страни, както и на още няколко държави, да летят в Космоса със съветските кораби „Союз” и да извършват научни експерименти на станциите от серията „Салют”.

Именно по тази програма България изпрати двама свои космонавти в околоземното пространство - Георги Иванов през 1979 г. и Александър Александров през 1988 г. Пак благодарение на „Интеркосмос” кубинецът Арналдо Тамайо Мендес през 1980 г. се превърна в първия латиноамериканец и първия човек от африкански произход, летял в Космоса.

Полетът на Георги Иванов се осъществи през април 1979 г. съвместно със съветския космонавт Николай Рукавишников, но поради извънредна техническа ситуация, която можеше да коства живота на двамата, стиковка със станцията „Салют” не се осъществи и космонавтите трябваше да се върнат преждевременно на Земята. При сложното и рисково приземяване Георги Иванов проявява изключителна психическа и физическа издръжливост, която изненадва и Рукавишников, и наземния Център за управление на полетите.

Арналдо Тамайо Мендес лети през септември 1980 г. заедно със съветския космонавт Юрий Романенко. Двамата извършват научни експерименти на станцията „Салют-6” и след почти 8 денонощия се връщат на Земята.

Космческите герои са готови да отговорят на въпросите на всички, които ще дойдат на срещата с тях в РКИЦ на 9 август.

Преди да пристигне в София кубинският гост Арналдо Тамайо Мендес заедно с българския си колега Георги Иванов преживя

вълнуващи срещи в Санитарно-оздравителния комплекс (СОК) „Камчия”

на българското Черноморие. Там двамата, както и руският космонавт, борден инженер и конструктор Александър Павлович Александров, участвал в два космически полета с обща продължителност 309 денонощия, споделиха своя опит с бъдещи млади космонавти от петата международна лятна лагерна смяна „Космосът и ние“. С ден закъснение към групата на космическите герои се присъедини и Сергей Авдеев, участвал в три космически мисии с общ престой в космоса 747 денонощия и осем излизания в открития Космос. Своеобразен домакин бе Красимир Стоянов - ръководител на Авиокосмическия център в „Камчия“, който е преминал пълния курс за подготовка на космонавти в Центъра „Юрий Гагарин“ в Звездното градче в Русия.

Изпълнителният директор на СОК „Камчия” Станка Шопова запозна гостите с концепцията и историята на този уникален образователен, културен, спортен и обществен център. Беше отделено специално внимание на Учебно-възпитателния център «Юрий Гагарин», в който се помещава едноименното училище и на Авиокосмическия център – с музейна експозиция и планетариум.

Легендарните космонавти разказваха

спомени за своите колеги от «Звездното градче»

и по традиция се снимаха пред аналога на спускаемия космически апарат «Союз ТМА».

«В Русия има добри примери, свързани с образованието на децата в космическата тема. Но тук, в «Камчия», е разработен по-различен и интересен подход – темата за Космоса е част от едно цяло, което включва образованието, възпитанието, творчеството и здраветона децата», каза руският космонавт Александров, който има богат опит в работата с млади хора.

«Камчия» е като Куба – толкова е зелена», сподели първият кубински космонавт Тамайо Мендес. В телефонен разговор космонавтите поздравиха унгарския си колега Берталан Фаркаш за рождения му ден.

Под мотото «Заедно в Космоса, заедно и на Земята» деца от България, Молдова, Русия и др. изпратиха послание за мир към света с пускането на балони с „бели гълъби на мирното детство“. Руският космонавт Александров пожела на децата успешно да преминат обучението и да получат много нови знания в областта на космонавтиката и астрономията. Ръководителят на Авиокосмическия център в „Камчия“ Красимир Стоянов разказа, че това е уникално място, където се сливат земния, морския и космическия хоризонт.

Още с пристигането си

младите космонавти бяха разпределени в космически екипажи

– със свои имена и позивни за връзка със Земята. Те вече започнаха обучението си в аналога на спускаемия космически апарат, като наблюдаваха и упражняваха стиковка на космическия кораб с Международната космическа станция в автоматичен режим.

По-късно към „звездния отбор“ се присъединиха и проф. д.т.н. инж. Петър Гецов – директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН, и проф. Борис Бонев – председател на Българската аерокосмическа агенция. Създател на Института за космически изследвания при БАН и негов директор до 1996 г., проф. Бонев е ръководител на научно-техническата програма "Шипка", подготвила втория българо-руски космически полет и създала уникални български прибори и апаратури, които и до днес се използват на Международната космическа станция.

На 4 август в заседателната зала на детски лагер «Черноморски» в СОК «Камчия» се проведе кръгла маса на тема «Заедно в Космоса, заедно и на Земята».

Сподели в
 

На 12 декември, в СУ „Св.Климент Охридски“ тържествено беше откриване на обновения Център за руски език „Акад. В.В.Виноградов“, който получи ново мултимедийно оборудване и лаптопи благодарение на Правителството на Москва.

13.12.2017/15:24

Големият филмов критик и преподавател в НАТФИЗ проф. д.н. Божидар Манов отпразнува 70 години. Имах изключителното удоволствие да връча на проф. Манов най-високото отличие на Съюза на българските журналисти - "Златно перо", по повод на неговата журналистическа дейност и приноса му за популяризирането на българската култура и кино. на неговата журналистическа дейност и приноса му за популяризирането на българската култура и кино.

13.12.2017/13:20

Изложба с репродукции на картини от руски художници, посветена на 140-ата годишнина от Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.), откри председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Организатори на експозицията, която пресъздава моменти от военните действия, са Национално сдружение „Русофили” и Община Казанлък.

13.12.2017/10:35

На опозицията във Венецуела днес ще бъде връчена наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европарламента, присъдена й през октомври. Церемонията по награждаването ще се състои на 13 декември в 13:00 ч. българско време в Страсбург, съобщават за СБЖ от институцията.

13.12.2017/09:03

Саудитска Арабия обяви, че разрешава откриване на киносалони. Вероятно първите кина в консервативната монархия ще отворят врати в началото на следващата година, предаде Ройтерс.

12.12.2017/15:25

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният директор на ЮНЕСКО изпрати писмо на председателя на УС на СБЖ, с което в края на втория си мандат изказва благодарност както за подкрепата лично към нея, така и за Организацията на ООН за образование, наука и култура

29.11.2017 /21:21

СБЖ осъжда категорично всяко посегателство срещу правата на журналистите - както заплахите за разправа, така и лишаването от право на професионална и критична изява, сочи председателят на УС на СБЖ, като напомня, че е наложително по-бързото придвижване на внесените в НС законодателни инициативи на нашия Съюз

26.11.2017 /20:09

НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ СОФИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.11.2017 /07:45

 Мнения

Колеги, помните ли една от най-прочутите фрази на един от най-прочутите просветители? Ето я: „Може да не съм съгласен с това, което казваш. Но съм готов да умра, за да имаш правото да го казваш.” Ако не го приемем като всеобщо мото на журналистическата ни професия, значи сами я обричаме на умиране в мрак

30.11.2017 /20:01 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Уверен съм, драги колеги и приятели, че всички Вие цените този празник на духовността! Интересното е, че той се чества у нас за първи път по предложение на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в правителството на БЗНС, начело с Александър Стамболийски.

03.11.2017 /11:58 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки