Начало
 
 

Кубинският космонавт Арналдо Тамайо Мендес гостува в България

08.08.2017 /15:00 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Арналдо Тамайо Мендес - по време на космическия си полет през 1980 г (вляво) и днес

Срещата с него и с българския му колега Георги Иванов ще е на 9 август, сряда, от 11 ч., в зала 305 на Руския културно-информационен център

Асоциацията за приятелство „България – Куба“, Санитарно-оздравителен комплекс (СОК) „Камчия“ ЕАД и Представителството на „Россотрудничество” в България канят на среща в с гостуващия у нас първи кубински космонавт, бригаден генерал и депутат в парламента на Куба Арналдо Тамайо Мендес и с неговия български колега, първия наш космонавт, генерал-лейтенант Георги Иванов. Срещата ще се състои на 9 август, сряда, от 11 ч., в зала 305 на Руския културно-информационен център (РКИЦ) на ул. „Шипка” 34, 3-ти етаж.

Срещата ще е посветена на няколко юбилейни дати, свързани с усвояването на Космоса - 60-годишнината от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята, която се навършва на 4 октомвр т.г., 160-годишнината от рождението на големия руски теоретик на очевшокото проникване в космическото пространство Константин Циолковский, 110-годишнината от рождението на прочутия съветски главен конструктор на космически кораби Сергей Корольов.

Освен това през февруари догодина се навършват

40 години от първия полет по програмата „Интеркосмос”,

която помогна на представителите на всички някогашни социалистически страни, както и на още няколко държави, да летят в Космоса със съветските кораби „Союз” и да извършват научни експерименти на станциите от серията „Салют”.

Именно по тази програма България изпрати двама свои космонавти в околоземното пространство - Георги Иванов през 1979 г. и Александър Александров през 1988 г. Пак благодарение на „Интеркосмос” кубинецът Арналдо Тамайо Мендес през 1980 г. се превърна в първия латиноамериканец и първия човек от африкански произход, летял в Космоса.

Полетът на Георги Иванов се осъществи през април 1979 г. съвместно със съветския космонавт Николай Рукавишников, но поради извънредна техническа ситуация, която можеше да коства живота на двамата, стиковка със станцията „Салют” не се осъществи и космонавтите трябваше да се върнат преждевременно на Земята. При сложното и рисково приземяване Георги Иванов проявява изключителна психическа и физическа издръжливост, която изненадва и Рукавишников, и наземния Център за управление на полетите.

Арналдо Тамайо Мендес лети през септември 1980 г. заедно със съветския космонавт Юрий Романенко. Двамата извършват научни експерименти на станцията „Салют-6” и след почти 8 денонощия се връщат на Земята.

Космческите герои са готови да отговорят на въпросите на всички, които ще дойдат на срещата с тях в РКИЦ на 9 август.

Преди да пристигне в София кубинският гост Арналдо Тамайо Мендес заедно с българския си колега Георги Иванов преживя

вълнуващи срещи в Санитарно-оздравителния комплекс (СОК) „Камчия”

на българското Черноморие. Там двамата, както и руският космонавт, борден инженер и конструктор Александър Павлович Александров, участвал в два космически полета с обща продължителност 309 денонощия, споделиха своя опит с бъдещи млади космонавти от петата международна лятна лагерна смяна „Космосът и ние“. С ден закъснение към групата на космическите герои се присъедини и Сергей Авдеев, участвал в три космически мисии с общ престой в космоса 747 денонощия и осем излизания в открития Космос. Своеобразен домакин бе Красимир Стоянов - ръководител на Авиокосмическия център в „Камчия“, който е преминал пълния курс за подготовка на космонавти в Центъра „Юрий Гагарин“ в Звездното градче в Русия.

Изпълнителният директор на СОК „Камчия” Станка Шопова запозна гостите с концепцията и историята на този уникален образователен, културен, спортен и обществен център. Беше отделено специално внимание на Учебно-възпитателния център «Юрий Гагарин», в който се помещава едноименното училище и на Авиокосмическия център – с музейна експозиция и планетариум.

Легендарните космонавти разказваха

спомени за своите колеги от «Звездното градче»

и по традиция се снимаха пред аналога на спускаемия космически апарат «Союз ТМА».

«В Русия има добри примери, свързани с образованието на децата в космическата тема. Но тук, в «Камчия», е разработен по-различен и интересен подход – темата за Космоса е част от едно цяло, което включва образованието, възпитанието, творчеството и здраветона децата», каза руският космонавт Александров, който има богат опит в работата с млади хора.

«Камчия» е като Куба – толкова е зелена», сподели първият кубински космонавт Тамайо Мендес. В телефонен разговор космонавтите поздравиха унгарския си колега Берталан Фаркаш за рождения му ден.

Под мотото «Заедно в Космоса, заедно и на Земята» деца от България, Молдова, Русия и др. изпратиха послание за мир към света с пускането на балони с „бели гълъби на мирното детство“. Руският космонавт Александров пожела на децата успешно да преминат обучението и да получат много нови знания в областта на космонавтиката и астрономията. Ръководителят на Авиокосмическия център в „Камчия“ Красимир Стоянов разказа, че това е уникално място, където се сливат земния, морския и космическия хоризонт.

Още с пристигането си

младите космонавти бяха разпределени в космически екипажи

– със свои имена и позивни за връзка със Земята. Те вече започнаха обучението си в аналога на спускаемия космически апарат, като наблюдаваха и упражняваха стиковка на космическия кораб с Международната космическа станция в автоматичен режим.

По-късно към „звездния отбор“ се присъединиха и проф. д.т.н. инж. Петър Гецов – директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН, и проф. Борис Бонев – председател на Българската аерокосмическа агенция. Създател на Института за космически изследвания при БАН и негов директор до 1996 г., проф. Бонев е ръководител на научно-техническата програма "Шипка", подготвила втория българо-руски космически полет и създала уникални български прибори и апаратури, които и до днес се използват на Международната космическа станция.

На 4 август в заседателната зала на детски лагер «Черноморски» в СОК «Камчия» се проведе кръгла маса на тема «Заедно в Космоса, заедно и на Земята».

Сподели в
 

Изложба „Изкуството на Тибет” е подредена в Исторически музей в Свиленград. 120 експоната доближават посетителите до далечния Тибет и неговата култура.

18.07.2018/22:33

Бившият плевенски депутат Венко Александров представи официално в родния си град Пордим, Плевенска област, последната си книга, наречена „Царското село Пордим – история”.

18.07.2018/20:11

Инициативен комитет от над 80 изтъкнати български интелектуалци е изпратил отворено писмо до институциите с настояване да бъде създадена обществена колекция „Гена Димитрова“ в родния дом на световната прима в с. Беглеж, Плевенско.

17.07.2018/17:49

С две нови песни и танцово шоу зарадва многобройните си почитатели известната българска певица и актриса Грета Ганчева на юбилейния си концерт, който се проведе в амфитеатъра на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Концертът бе в деня, в който Слънчевата жена навършва 75 години, 58 от които е на сцената.

17.07.2018/09:02

Първата група участници в 24-тия Национален поход „По стъпките на Апостола” тръгна тази сутрин от Плевен.

13.07.2018/16:08
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки