Начало
 
 

Кубинският космонавт Арналдо Тамайо Мендес гостува в България

08.08.2017 /15:00 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Арналдо Тамайо Мендес - по време на космическия си полет през 1980 г (вляво) и днес

Срещата с него и с българския му колега Георги Иванов ще е на 9 август, сряда, от 11 ч., в зала 305 на Руския културно-информационен център

Асоциацията за приятелство „България – Куба“, Санитарно-оздравителен комплекс (СОК) „Камчия“ ЕАД и Представителството на „Россотрудничество” в България канят на среща в с гостуващия у нас първи кубински космонавт, бригаден генерал и депутат в парламента на Куба Арналдо Тамайо Мендес и с неговия български колега, първия наш космонавт, генерал-лейтенант Георги Иванов. Срещата ще се състои на 9 август, сряда, от 11 ч., в зала 305 на Руския културно-информационен център (РКИЦ) на ул. „Шипка” 34, 3-ти етаж.

Срещата ще е посветена на няколко юбилейни дати, свързани с усвояването на Космоса - 60-годишнината от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята, която се навършва на 4 октомвр т.г., 160-годишнината от рождението на големия руски теоретик на очевшокото проникване в космическото пространство Константин Циолковский, 110-годишнината от рождението на прочутия съветски главен конструктор на космически кораби Сергей Корольов.

Освен това през февруари догодина се навършват

40 години от първия полет по програмата „Интеркосмос”,

която помогна на представителите на всички някогашни социалистически страни, както и на още няколко държави, да летят в Космоса със съветските кораби „Союз” и да извършват научни експерименти на станциите от серията „Салют”.

Именно по тази програма България изпрати двама свои космонавти в околоземното пространство - Георги Иванов през 1979 г. и Александър Александров през 1988 г. Пак благодарение на „Интеркосмос” кубинецът Арналдо Тамайо Мендес през 1980 г. се превърна в първия латиноамериканец и първия човек от африкански произход, летял в Космоса.

Полетът на Георги Иванов се осъществи през април 1979 г. съвместно със съветския космонавт Николай Рукавишников, но поради извънредна техническа ситуация, която можеше да коства живота на двамата, стиковка със станцията „Салют” не се осъществи и космонавтите трябваше да се върнат преждевременно на Земята. При сложното и рисково приземяване Георги Иванов проявява изключителна психическа и физическа издръжливост, която изненадва и Рукавишников, и наземния Център за управление на полетите.

Арналдо Тамайо Мендес лети през септември 1980 г. заедно със съветския космонавт Юрий Романенко. Двамата извършват научни експерименти на станцията „Салют-6” и след почти 8 денонощия се връщат на Земята.

Космческите герои са готови да отговорят на въпросите на всички, които ще дойдат на срещата с тях в РКИЦ на 9 август.

Преди да пристигне в София кубинският гост Арналдо Тамайо Мендес заедно с българския си колега Георги Иванов преживя

вълнуващи срещи в Санитарно-оздравителния комплекс (СОК) „Камчия”

на българското Черноморие. Там двамата, както и руският космонавт, борден инженер и конструктор Александър Павлович Александров, участвал в два космически полета с обща продължителност 309 денонощия, споделиха своя опит с бъдещи млади космонавти от петата международна лятна лагерна смяна „Космосът и ние“. С ден закъснение към групата на космическите герои се присъедини и Сергей Авдеев, участвал в три космически мисии с общ престой в космоса 747 денонощия и осем излизания в открития Космос. Своеобразен домакин бе Красимир Стоянов - ръководител на Авиокосмическия център в „Камчия“, който е преминал пълния курс за подготовка на космонавти в Центъра „Юрий Гагарин“ в Звездното градче в Русия.

Изпълнителният директор на СОК „Камчия” Станка Шопова запозна гостите с концепцията и историята на този уникален образователен, културен, спортен и обществен център. Беше отделено специално внимание на Учебно-възпитателния център «Юрий Гагарин», в който се помещава едноименното училище и на Авиокосмическия център – с музейна експозиция и планетариум.

Легендарните космонавти разказваха

спомени за своите колеги от «Звездното градче»

и по традиция се снимаха пред аналога на спускаемия космически апарат «Союз ТМА».

«В Русия има добри примери, свързани с образованието на децата в космическата тема. Но тук, в «Камчия», е разработен по-различен и интересен подход – темата за Космоса е част от едно цяло, което включва образованието, възпитанието, творчеството и здраветона децата», каза руският космонавт Александров, който има богат опит в работата с млади хора.

«Камчия» е като Куба – толкова е зелена», сподели първият кубински космонавт Тамайо Мендес. В телефонен разговор космонавтите поздравиха унгарския си колега Берталан Фаркаш за рождения му ден.

Под мотото «Заедно в Космоса, заедно и на Земята» деца от България, Молдова, Русия и др. изпратиха послание за мир към света с пускането на балони с „бели гълъби на мирното детство“. Руският космонавт Александров пожела на децата успешно да преминат обучението и да получат много нови знания в областта на космонавтиката и астрономията. Ръководителят на Авиокосмическия център в „Камчия“ Красимир Стоянов разказа, че това е уникално място, където се сливат земния, морския и космическия хоризонт.

Още с пристигането си

младите космонавти бяха разпределени в космически екипажи

– със свои имена и позивни за връзка със Земята. Те вече започнаха обучението си в аналога на спускаемия космически апарат, като наблюдаваха и упражняваха стиковка на космическия кораб с Международната космическа станция в автоматичен режим.

По-късно към „звездния отбор“ се присъединиха и проф. д.т.н. инж. Петър Гецов – директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН, и проф. Борис Бонев – председател на Българската аерокосмическа агенция. Създател на Института за космически изследвания при БАН и негов директор до 1996 г., проф. Бонев е ръководител на научно-техническата програма "Шипка", подготвила втория българо-руски космически полет и създала уникални български прибори и апаратури, които и до днес се използват на Международната космическа станция.

На 4 август в заседателната зала на детски лагер «Черноморски» в СОК «Камчия» се проведе кръгла маса на тема «Заедно в Космоса, заедно и на Земята».

Сподели в
 

Във връзка с предстоящия 1-ви март Детският център и сектор „Изкуство“ на Столична библиотека организират на 24 февруари, събота, от 11.00 ч. творческа работилница за мартенички. Всички желаещи деца са поканени да се включат и да помогнат на Баба Марта в подготовката за празника.

23.02.2018/15:53

Н. Пр. Ана Мария Сампайо Фернандес ще получи традиционната награда „За изключителен принос в развитието на оркестъра” на 24 февруари, събота, от 19.30 ч. в Зала „България”, непоследстввено преди предстоящия същата вечер концерт на Нов симфоничен оркестър - първия за 2018 г.

23.02.2018/15:43

Новата книга на известния български разузнавач ще бъде представена тази вечер от 18.30 ч. в зала „Концертна” на Централния военен клуб

23.02.2018/10:31

Фотодокументална изложба "Всичко, което съм сторил, сторих го за Отечеството" на националния музей "Васил Левски" в Карлово от 22 февруари ще бъде достъпна в държавния културен институт "Двореца" в Балчик, съобщават от културния център.

22.02.2018/16:50

Генералният директор на БТА Максим Минчев ще представи на 21 февруари в Кърджали книгата „Соломон Паси - статии, мнения, коментари, интервюта - извън протокола", чийто съставител и редактор е самият той.

21.02.2018/09:02

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки