Начало
 
 

Жулияна Стоянова: За мен истината няма цена

19.08.2017 /12:09 | Източник: lentata.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Жулияна Стоянова (снимка, архив: topnovini.bg)

В моя случай, истината струва 2 минимални заплати и 10 дни отпуск! Някои колеги - „журналисти“ - продадоха своята истина и за по-малко.

За да ме разберат и тези, които не знаят за какво говоря, ще припомня, че работех за шуменския бизнесмен Николай Йонков, който почина през юни тази година.

„Екипът“, от който бях част - работеше в новинарския сайт Topnovini.bg След смъртта на тогавашния собственик и управител на фирмата някои останаха без заплати, а други - оковани за една неработеща фирма.

Редакцията бе запечатана, а аз и още няколко колеги не бяхме допуснати да си съберем и личните вещи… След двумесечна борба, хората бяха освободени от длъжността, която заемаха, с помощта на Инспекцията по труда, а преди дни наследниците на Н. Йонков превели и заплатите...

Да, ама НЕ… 

Превели ги само на послушните!

На такива като мен, които си позволили да „злословят“ (което аз наричам – ИСТИНА), пари - няма! Пари дали, защото сключили договорка с тогавашния главен редактор Нели Русева.

Договорено било, че в медиите ще бъде разпространено опровержително писмо, с което да се „изчисти името на фамилия Йонкови“.

Речено – сторено! И последва това пимо:  

„Наследниците на бизнесмена Николай Йонков защитиха честта на баща си. Среща между част от екипа редактори на сайта Topnovini.bg и наследниците на покойния бизнесмен и собственик на сайта Николай Йонков доведе до споразумение.

Казусът със затворената редакция и неосвободените служители стана публичен в началото на юли. Редакторите, които прекратиха работа в началото на 1 юли, получиха своите заплати за месеците май и юни.

След проведения разговор и изясняване на ситуацията, двете страни се разбраха, че комуникацията между тях е била лоша и е било въпрос на време казусът да бъде решен. Децата на покойния Николай Йонков, собственик на сайта Topnovini.bg, изпълниха ангажимента си към журналистите от медията и защитиха честта на баща си.

Те обясниха, че винаги са искали нещата да се изяснят и да бъдат коректни. „Знаете баща ни колко държеше на вас, вие бяхте любимото му дете. Всичко, което се случи дълбоко ни огорчи, но искаме нещата да приключат добре за двете страни”, коментираха те в края на срещата. Вече е факт – заплатите са преведени, честната дума изпълнена.“ 

След това „трогателно“ писание – пари има, но само за послушните.

А аз, аз и моята ИСТИНАТА сме „наказани“!

P.S.: Скъпи мои „колеги“!

Надявам се да инвестирате в нещо дългосрочно минималните заплати, които получихте срещу достойнството си.

Надявам се, че тези пари няма да ви присядат, както би трябвало да ви присядат думите, с които излъгахте хората…

Моят опит в професията е много по-кратък от този на мнозина от вас, но разбрах едно – ИСТИНАТА НЯМА ЦЕНА!

Преди години професията ЖУРНАЛИСТ беше авторитетна, а днес… Днес има хора, които я използват не по предназначение.

Да имаш глас, който се чува от обществото, е голяма отговорност, която много от вас не могат и не трябва да носят.

Листът, химикалката, компютърът, камерата и дипломата не вършат работа, когато го няма морала.

Свързани:  Прекратяват служебно договорите на журналистите от Топ новини

Столичната Инспекция по труда прекрати служебно трудовите договори на журналистите от сайта Топ новини (topnovini.bg) на основание чл. 327, ал. 2 от КТ – поради невъзможност да се установи работодател или негов представител, съобщиха колеги от затвореното издание.
Дата: 25.07.2017


 

Сподели в
 

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

„Има въздействащи новини, има вдъхновяващи новини. Тези, които показват добрите примери, могат да променят“, каза пред БНР Десислава Василева.

23.05.2020/18:01

Ще остане ли Българската национална телевизия без ефирно излъчване след 1 юни? Това е въпросът, който развълнува мнозина напоследък.

22.05.2020/15:25

Тазгодишният "Ролан Гарос" бе отложен, но въпреки това феновете на тениса няма да скучаят. "Евроспорт" ще даде възможност на своите почитатели да изберат любимите си мачове.

21.05.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки