Начало
 
 

Жулияна Стоянова: За мен истината няма цена

19.08.2017 /12:09 | Източник: lentata.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Жулияна Стоянова (снимка, архив: topnovini.bg)

В моя случай, истината струва 2 минимални заплати и 10 дни отпуск! Някои колеги - „журналисти“ - продадоха своята истина и за по-малко.

За да ме разберат и тези, които не знаят за какво говоря, ще припомня, че работех за шуменския бизнесмен Николай Йонков, който почина през юни тази година.

„Екипът“, от който бях част - работеше в новинарския сайт Topnovini.bg След смъртта на тогавашния собственик и управител на фирмата някои останаха без заплати, а други - оковани за една неработеща фирма.

Редакцията бе запечатана, а аз и още няколко колеги не бяхме допуснати да си съберем и личните вещи… След двумесечна борба, хората бяха освободени от длъжността, която заемаха, с помощта на Инспекцията по труда, а преди дни наследниците на Н. Йонков превели и заплатите...

Да, ама НЕ… 

Превели ги само на послушните!

На такива като мен, които си позволили да „злословят“ (което аз наричам – ИСТИНА), пари - няма! Пари дали, защото сключили договорка с тогавашния главен редактор Нели Русева.

Договорено било, че в медиите ще бъде разпространено опровержително писмо, с което да се „изчисти името на фамилия Йонкови“.

Речено – сторено! И последва това пимо:  

„Наследниците на бизнесмена Николай Йонков защитиха честта на баща си. Среща между част от екипа редактори на сайта Topnovini.bg и наследниците на покойния бизнесмен и собственик на сайта Николай Йонков доведе до споразумение.

Казусът със затворената редакция и неосвободените служители стана публичен в началото на юли. Редакторите, които прекратиха работа в началото на 1 юли, получиха своите заплати за месеците май и юни.

След проведения разговор и изясняване на ситуацията, двете страни се разбраха, че комуникацията между тях е била лоша и е било въпрос на време казусът да бъде решен. Децата на покойния Николай Йонков, собственик на сайта Topnovini.bg, изпълниха ангажимента си към журналистите от медията и защитиха честта на баща си.

Те обясниха, че винаги са искали нещата да се изяснят и да бъдат коректни. „Знаете баща ни колко държеше на вас, вие бяхте любимото му дете. Всичко, което се случи дълбоко ни огорчи, но искаме нещата да приключат добре за двете страни”, коментираха те в края на срещата. Вече е факт – заплатите са преведени, честната дума изпълнена.“ 

След това „трогателно“ писание – пари има, но само за послушните.

А аз, аз и моята ИСТИНАТА сме „наказани“!

P.S.: Скъпи мои „колеги“!

Надявам се да инвестирате в нещо дългосрочно минималните заплати, които получихте срещу достойнството си.

Надявам се, че тези пари няма да ви присядат, както би трябвало да ви присядат думите, с които излъгахте хората…

Моят опит в професията е много по-кратък от този на мнозина от вас, но разбрах едно – ИСТИНАТА НЯМА ЦЕНА!

Преди години професията ЖУРНАЛИСТ беше авторитетна, а днес… Днес има хора, които я използват не по предназначение.

Да имаш глас, който се чува от обществото, е голяма отговорност, която много от вас не могат и не трябва да носят.

Листът, химикалката, компютърът, камерата и дипломата не вършат работа, когато го няма морала.

Свързани:  Прекратяват служебно договорите на журналистите от Топ новини

Столичната Инспекция по труда прекрати служебно трудовите договори на журналистите от сайта Топ новини (topnovini.bg) на основание чл. 327, ал. 2 от КТ – поради невъзможност да се установи работодател или негов представител, съобщиха колеги от затвореното издание.
Дата: 25.07.2017


 

Сподели в
 

„Журналистиката и пиарът - модели на взаимодействие" е темата в новия брой на списанието „Медии и комуникации на 21-ви век”, издание на Филологическия факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

15.11.2019/16:55

Българският седмичен в. „Капитал” е представител на британското издание The Economist и започва от тази седмица да публикува съдържание от него.

14.11.2019/15:25

Главният редактор на Financial Times Лайънъл Барбър се оттегля след 14 години на поста. Неговата досегашна заместница – Рула Халаф, ще стане първата жена начело на британския вестник в неговата история, съобщава CNN.

13.11.2019/16:50

Местна радиостанция, която бе въвлечена в борбата срещу ебола в източната част на Демократична република Конго, обяви, че се самозакрива след убийството на един от своите водещи, предаде АФП.

12.11.2019/16:51

Георги Лозанов е роден на 26 април 1958 г. в София. През 1981 г. завършва специалност „Философия“ в Софийския университет. Работи в сп. „Българско фото“.

11.11.2019/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки