Решения от заседанието на УС на СБЖ, състояло се на 8 септември 2017 г.

09.09.2017 /16:32 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти се проведе в заседателната зала на СБЖ. То бе открито в 10,05 часа при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и ръководено от г-жа Снежана Тодорова – председател на Управителния съвет на Съюза.

Присъстваха членовете на Управителния съвет: Снежана Тодорова - Председател, Иван Върбанов – Главен секретар, Валерий Тодоров, Валентин Колев, Велиана Христова, Васил Сотиров, Любомир Пеевски, Георги Калагларски, Емил Розов, Светла Каменова.

Отсъстваха: Борислав Костурков, Веселин Константинов, Ивайло Диманов, Розита Попова и Светослав Терзиев.

Присъстваха и: Мария Нецова – председател на Комисията по журналистическа етика, и Венка Ризова – председател на Контролния съвет.

ДНЕВЕН РЕД:

1. Обсъждане на предложения за международни прояви в България през периода 1 януари – 31 юни 2018 година

2. Обсъждане на предложение за финансиране на Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“ през 2017 година

3. Разни


/Предложеният дневен ред бе приет единодушно от присъстващите на заседанието членове на Управителния съвет./  

По точка 1

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова запозна членовете на УС с предстоящи международни прояви и условията за участие на представители на СБЖ в тях.

Светла Каменова предлага Съюзът на българските журналисти да кандидатства в конкурса на МК за организиране на европейски прояви по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Снежана Тодорова информира за предстояща среща с министър Лиляна Павлова и отправеното предложение от СБЖ към Европейската федерация на журналистите България да бъде домакин на предстоящата годишна среща на организацията.

По точка 2

В отговор на предложение от Фондация „Национален съвет за журналистическа етика” към СБЖ за финансиране, УС на СБЖ реши да бъде изпратено писмо до председателя на Фондацията – адвокат Александър Кашъмов, чрез което да бъде изразено настояването на СБЖ за даване на обяснения по повод на изразените негативни констатации и квалификации към Съюза в рамките на изготвения авторски доклад от г-н Кашъмов до ЕК.

СБЖ настоява Александър Кашъмов да поднесе публично извинение и да опровергае пред европейските институции дискредитиращите твърдения по адрес на организацията ни.

УС на СБЖ категорично се противопоставя на всички действия, уронващи престижа и авторитета на най-голямата представителна журналистическа организация в България чрез разпространяване на невярна информация, подмяна на фактите и генериране на фалшиви новини.

Във връзка с отправената покана за финансова подкрепа от страна на СБЖ към дейността на Фондацията, УС на СБЖ уточнява, че Съюзът безвъзмездно предоставя заседателната си зала за провеждането на заседанията на Комисията по журналистическа етика. СБЖ е готов да поеме и безплатното счетоводно обслужване на Фондацията.

По точка 3

УС на СБЖ обсъди работния етап на подготовката на Стратегията за стопанисване и управление на базите на СБЖ.

Снежана Тодорова – Председател на УС на СБЖ, информира членовете на Съвета за участието си в първия фестивал на филми от страни от Черноморския регион, който се проведе в Сеул (Южна Корея) от 26 – 28 август. Във форума са били представени кинотворби от Грузия, Русия и България. Нашата страна е представила лентите „Зад кадър“ на Светослав Овчаров и „Каръци“ на Ивайло Христов.


 

Сподели в
 

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти бе открито в 10,15 часа. То беше проведено при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от г-жа Снежана Тодорова – Председател на Съюза.

04.09.2019/17:08

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти се проведе в заседателната зала на СБЖ. То бе открито в 10,10 часа при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и ръководено от г-жа Снежана Тодорова – председател на Управителния съвет на съюза.

14.06.2019/18:45

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти се проведе в заседателната зала на съюза. То бе открито в 15,00 часа при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и беше ръководено от Снежана Тодорова.

10.05.2019/21:48

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти се проведе в заседателната зала на СБЖ. То бе открито в 10,10 часа при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на УС на съюза.

03.05.2019/17:58

Заседанието на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти се проведе в заседателната зала на СБЖ. То бе открито в 10,15 часа при наличието на необходимия кворум членове на Управителния съвет и ръководено от госпожа Снежана Тодорова – председател на Управителния съвет на Съюза.

19.04.2019/21:11
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки