Начало
 
 

Испания отказа да екстрадира в Турция журналиста и писател Хамза Ялчън

30.09.2017 /07:04 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: Ел Паис Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Хамза Ялчън (вляво) и адвокатът му Балтасар Гарсон по време на изавленията им пред медиите в Мадрид.

Притежаващият шведско гражданство критик на Ердоган бе арестуван на летището в Барселона на 3 август заради турска заповед за задържане по линия на Интерпол. Ялчън изкара 56 дни в затвора в очакване на решението на испанските власти, които на 29 септември най-после отхвърлиха искането на Анкара за екстрадиция

Решението бе взето на заседание на правителството в Мадрид по предложение на правосъдния министър Рафаел Катала, който първоначално беше заявил, че случаят ще се решава по каналния ред от националната следствена служба. Но след големия международен резонанс, който доби казусът, Катала предпочете да препоръча на министерския съвет да даде отрицателен отговор на Турция по ускорена процедура.

Хамза Ялчън е виден турски журналист, писател, правозащитник, деец с леви убеждения, противник още на военната диктатура в родината си през 80-те, както и критик на настоящото управление на турскя президент Реджеп Ердоган. През 1987 г. той получава статут на политически бежанец в Швеция, а от 2006 г. вече има и шведско гражданство, запазвайки и турското.

Списващият социалистическо интернет издание

Ялчън многократно е пътувал из различни страни на Европа без да среща никакви проблеми,

независимо от пуснатата от Турция през Интерпол международна заповед за неговия арест, в която му се приписват терористични конспирации. Едва на летището в Барселона, където на 3 август т.г. той просто е трябвало да направи прекачване на самолета за Лондон, заповедта е „сработила”.

Веднага след ареста му Ялчън е отведен в барселонския затвор „Брианс 1”, където остава чак до 28 септември, защото местен съдия преценява, че имало опасност да се укрие от правосъдето преди да се вземе решение дали да бъде екстрадиран в Турция или не. Още тогава Швеция пледира пред испанските власти да обърнат внимание, че турската заповед очевидно е продиктувана от политически мотиви и че животът на Ялчън ще е застрашен при екстрадиране.

Случаят му обаче остава в сянка за медийното внимание, докато на 19 август пак в Испания не е извършен

още един арест отново на критичен към Ердоган турски журналист и писател - известния Доган Аканлъ,

който има подобна на Ялчън дисидентска биография и е гражданин на Германия. Аканлъ е задържан в хотел в Гранада, където току-що е пристигнал на почивка с жена си.

Заради бързата реакция лично на германския канцлер Ангела Меркел в негова защита Аканлъ има повече късмет от Ялчън - освободен е от ареста 48 ч. след задържането си. Все пак му е отнет паспортът и е задължен да се установи на постоянен адрес в Мадрид, за да изчака официално решение по повод екстрадицията си.

Германия и Швеция съвместно алармират не само испанското правителство, но и върховната представителка на ЕС за външната политика Федерика Могерини, че

турското ръководство злоупотребява с Интерпол, преследвайки свои политически противници в чужбина.

В защита на Ялчън и Аканлъ се надигат и многобройни правозащитни организации.

Ялчън е пуснат условно от затвора едва на 28 септември - ден преди испанското правителство да реши да отхвърли искането на Турция за екстрадирането му. След оповестяването на решението той и неговият адвокат Балтасар Гарсон направиха изявления пред медиите в Мадрид.

Ялчън каза, че през тези 56 дни лишаване от свобода той вече „ментално” бил настроен към вероятността да остане в затвора доживот, защото в родината му е издадена доживотна присъда.

Гарсон на свой ред заяви, че би било „лудост и безотговорност” Ялчън да бъде предаден на Турция, където

зад решетките вече са хвърлени над 160 журналисти.

Освен това адвокатът добави, че турските мотиви в искането за екстрадиция съдържат изопачена информация и довереникът му не е извършвал приписваните му престъпления.

Нека напомним, Балтасар Гарсон е известният испански съдия, който се опита да осъди бившия чилийски диктатор Пиночет и който бе лишен от съдийски права, след като поде шумно дело за корупция срещу видни дейци на управляващата в Испания Народна партия. Сега се изявява като адвокат в родината си и като експерт на международни съдилища.

Ако Ялчън вече може да си тръгне от Испания, то все още висяща остава съдбата на Аканлъ, за когото засега не е взето официално испанско решение. Но според дипломатически източници, цитирани в испанските медии, неговото екстрадиране също ще бъде отказано. За това, че

и в двата случаи отговорът ще бъде негативен,

властите в Мадрид вече били прeдупредили турсия министър по европейските въпроси Юмер Челик, който посети тази седмица Испания, пише в. „Ел Паис”.

Самият Аканлъ изрази пред испанските медии радостта си, че случая с Ялчън вече е разрешен. „Не можех да се наслаждавам на своята свобода, след като знаех, че той стои в затвора. Сега се надявам да можем заедно да се разходим из Мадрид и да му се порадваме,” заявява Аканлъ, цитиран от „Ел Паис”.

Сподели в
 

Черен ден за свободата на словото и медиите, срам и позор, атака срещу демокрацията – това са част от коментарите, които предизвика яростното нападение срещу левия кипърски турски вестник „Африка” в понеделник, 22 януари, довело до пълен погром на редакцията. Напрежението в окупираните територии започна с акцията сутринта, пренесе се с размирици в т. нар. парламент и продължи в масов протест до късно след полунощ.

23.01.2018/14:13

Голяма е ролята на периодичния печат, вестници и списания при проучването на родния край. Те дават възможност да се докоснем до най-важните въпроси, които са вълнували нашите съграждани.

22.01.2018/12:17

Повод за тая бележка е информация, долетяла от Българското национално радио (БНР). Тя известява, че с водосвет бил открит редакционен комплекс, тип „open space“. Казано на български – „отворено пространство“.

21.01.2018/12:52

Разделихме се с него преди десетина дни. И думи за тоя мъж се появиха и във вестници, и във Фейсбук, и на сайта на СБЖ. От хора, с които бе работил, но най-вече – от негови някогашни студенти.

20.01.2018/16:31

Наред с руските, финландските, румънските и български воини в Руско-турската война 1877-1878 се е сражавал и японски самурай, за което знаят малцина. Сейго Ямадзава е воювал в редовете на руската армия. Тази история припомни при своето посещение в България премиерът на Япония Шиндзо Абе.

20.01.2018/12:45

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки