Начало
 
 

Испания отказа да екстрадира в Турция журналиста и писател Хамза Ялчън

30.09.2017 /07:04 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: Ел Паис Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Хамза Ялчън (вляво) и адвокатът му Балтасар Гарсон по време на изавленията им пред медиите в Мадрид.

Притежаващият шведско гражданство критик на Ердоган бе арестуван на летището в Барселона на 3 август заради турска заповед за задържане по линия на Интерпол. Ялчън изкара 56 дни в затвора в очакване на решението на испанските власти, които на 29 септември най-после отхвърлиха искането на Анкара за екстрадиция

Решението бе взето на заседание на правителството в Мадрид по предложение на правосъдния министър Рафаел Катала, който първоначално беше заявил, че случаят ще се решава по каналния ред от националната следствена служба. Но след големия международен резонанс, който доби казусът, Катала предпочете да препоръча на министерския съвет да даде отрицателен отговор на Турция по ускорена процедура.

Хамза Ялчън е виден турски журналист, писател, правозащитник, деец с леви убеждения, противник още на военната диктатура в родината си през 80-те, както и критик на настоящото управление на турскя президент Реджеп Ердоган. През 1987 г. той получава статут на политически бежанец в Швеция, а от 2006 г. вече има и шведско гражданство, запазвайки и турското.

Списващият социалистическо интернет издание

Ялчън многократно е пътувал из различни страни на Европа без да среща никакви проблеми,

независимо от пуснатата от Турция през Интерпол международна заповед за неговия арест, в която му се приписват терористични конспирации. Едва на летището в Барселона, където на 3 август т.г. той просто е трябвало да направи прекачване на самолета за Лондон, заповедта е „сработила”.

Веднага след ареста му Ялчън е отведен в барселонския затвор „Брианс 1”, където остава чак до 28 септември, защото местен съдия преценява, че имало опасност да се укрие от правосъдето преди да се вземе решение дали да бъде екстрадиран в Турция или не. Още тогава Швеция пледира пред испанските власти да обърнат внимание, че турската заповед очевидно е продиктувана от политически мотиви и че животът на Ялчън ще е застрашен при екстрадиране.

Случаят му обаче остава в сянка за медийното внимание, докато на 19 август пак в Испания не е извършен

още един арест отново на критичен към Ердоган турски журналист и писател - известния Доган Аканлъ,

който има подобна на Ялчън дисидентска биография и е гражданин на Германия. Аканлъ е задържан в хотел в Гранада, където току-що е пристигнал на почивка с жена си.

Заради бързата реакция лично на германския канцлер Ангела Меркел в негова защита Аканлъ има повече късмет от Ялчън - освободен е от ареста 48 ч. след задържането си. Все пак му е отнет паспортът и е задължен да се установи на постоянен адрес в Мадрид, за да изчака официално решение по повод екстрадицията си.

Германия и Швеция съвместно алармират не само испанското правителство, но и върховната представителка на ЕС за външната политика Федерика Могерини, че

турското ръководство злоупотребява с Интерпол, преследвайки свои политически противници в чужбина.

В защита на Ялчън и Аканлъ се надигат и многобройни правозащитни организации.

Ялчън е пуснат условно от затвора едва на 28 септември - ден преди испанското правителство да реши да отхвърли искането на Турция за екстрадирането му. След оповестяването на решението той и неговият адвокат Балтасар Гарсон направиха изявления пред медиите в Мадрид.

Ялчън каза, че през тези 56 дни лишаване от свобода той вече „ментално” бил настроен към вероятността да остане в затвора доживот, защото в родината му е издадена доживотна присъда.

Гарсон на свой ред заяви, че би било „лудост и безотговорност” Ялчън да бъде предаден на Турция, където

зад решетките вече са хвърлени над 160 журналисти.

Освен това адвокатът добави, че турските мотиви в искането за екстрадиция съдържат изопачена информация и довереникът му не е извършвал приписваните му престъпления.

Нека напомним, Балтасар Гарсон е известният испански съдия, който се опита да осъди бившия чилийски диктатор Пиночет и който бе лишен от съдийски права, след като поде шумно дело за корупция срещу видни дейци на управляващата в Испания Народна партия. Сега се изявява като адвокат в родината си и като експерт на международни съдилища.

Ако Ялчън вече може да си тръгне от Испания, то все още висяща остава съдбата на Аканлъ, за когото засега не е взето официално испанско решение. Но според дипломатически източници, цитирани в испанските медии, неговото екстрадиране също ще бъде отказано. За това, че

и в двата случаи отговорът ще бъде негативен,

властите в Мадрид вече били прeдупредили турсия министър по европейските въпроси Юмер Челик, който посети тази седмица Испания, пише в. „Ел Паис”.

Самият Аканлъ изрази пред испанските медии радостта си, че случая с Ялчън вече е разрешен. „Не можех да се наслаждавам на своята свобода, след като знаех, че той стои в затвора. Сега се надявам да можем заедно да се разходим из Мадрид и да му се порадваме,” заявява Аканлъ, цитиран от „Ел Паис”.

Сподели в
 

На 23 октомври, понеделник, от 10:00 до 10:30 ч. председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова ще разкаже за инициативата на извънреден брифинг в СБЖ

22.10.2017/18:46

Това е една от мерките, които кабинетът на премиера Мариано Рахой предвижда с цел връщане на конституционния ред в автономната област, където бе проведен влизащ в разрез с основния закон референдум за независимост. Предстои Сенатът да одобри правителствените предложения

22.10.2017/18:35

В навечерието на Деня на Кърджали, когато емблематичният български град отбеляза 105-та годишнина от Освобождението си, там се случи нещо, за което ще се говори дълго време. Журналистът и историкът Георги Кулов представи пред своите съграждани, колеги и приятели новата си книга „Мостът“. В същото време в града беше представена и книгата на Красимир Узунов „Азъ служихъ при Дранговъ“, посветена на храбрия български офицер, донесъл свободата на града.

22.10.2017/18:28

„Атаката по един от нас няма да ни спре да осветяме там, където другите искат да е тъмно”, заяви онлайн редакторът на Times of Malta Херман Грех на журналистическа демонстрация в Ла Валета в памет на загиналата си в жесток атентат колежка, Участниците носеха плакати с кърваво-червени петна

20.10.2017/08:49

Колегата, стартирал преди ден своя нов критичен сайт bulgarianpresidency.eu, е изненадан от необичайно острата реакция на управляващите в София срещу проекта му и съзира координация в две медийни атаки по онлайн изданието му. Според него те „напомнят за времената, в които комунистическа България се страхуваше от радио „Свободна Европа”

18.10.2017/19:09

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес известява в писмо до председателя на УС на СБЖ, че МФЖ и ЕФЖ са сезирали Платформата за защита на журналистиката на Съвета на Европа за случая с Виктор Николаев. Българското правителство ще бъде поканено за обяснения по поведението на вицепремиера Валери Симеонов

11.10.2017 /16:39

За пореден път сме свидетели на възмутително, арогантно и несъвместимо с демократичните норми поведение на властимащи спрямо журналист - откритите заплахи, отправени в ефир към телевизиониния водещ Виктор Николаев от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов.

08.10.2017 /13:06

СБЖ категорично осъжда заканите в ефир към телевизионния водещ Виктор Николаев, отправени от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов. Подобно поведение е открито покушение срещу свободата на словото, а тя е фундамент на демокрацията

06.10.2017 /20:06

 Мнения

Журналистиката е огледало, макар и често криво. Но не тя е виновна за онова, което отразява и в част от което я е превърнал политическият модел, оседлал обществото ни. Единството на гилдията днес е по-нужно отвсякога. Иначе и този път възмущението от властимащите наглеци ще излети само в свирката на непомръдващия локомотив „Гражданско общество”

08.10.2017 /17:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Пояснявам: Ако слушате редовно Българското национално радио (БНР). И още по-конкретно – програма „Хоризонт“. Е, сега да си дойдем на думата.

19.09.2017 /16:38 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки