Начало
 
 

Испания отказа да екстрадира в Турция журналиста и писател Хамза Ялчън

30.09.2017 /07:04 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: Ел Паис Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Хамза Ялчън (вляво) и адвокатът му Балтасар Гарсон по време на изавленията им пред медиите в Мадрид.

Притежаващият шведско гражданство критик на Ердоган бе арестуван на летището в Барселона на 3 август заради турска заповед за задържане по линия на Интерпол. Ялчън изкара 56 дни в затвора в очакване на решението на испанските власти, които на 29 септември най-после отхвърлиха искането на Анкара за екстрадиция

Решението бе взето на заседание на правителството в Мадрид по предложение на правосъдния министър Рафаел Катала, който първоначално беше заявил, че случаят ще се решава по каналния ред от националната следствена служба. Но след големия международен резонанс, който доби казусът, Катала предпочете да препоръча на министерския съвет да даде отрицателен отговор на Турция по ускорена процедура.

Хамза Ялчън е виден турски журналист, писател, правозащитник, деец с леви убеждения, противник още на военната диктатура в родината си през 80-те, както и критик на настоящото управление на турскя президент Реджеп Ердоган. През 1987 г. той получава статут на политически бежанец в Швеция, а от 2006 г. вече има и шведско гражданство, запазвайки и турското.

Списващият социалистическо интернет издание

Ялчън многократно е пътувал из различни страни на Европа без да среща никакви проблеми,

независимо от пуснатата от Турция през Интерпол международна заповед за неговия арест, в която му се приписват терористични конспирации. Едва на летището в Барселона, където на 3 август т.г. той просто е трябвало да направи прекачване на самолета за Лондон, заповедта е „сработила”.

Веднага след ареста му Ялчън е отведен в барселонския затвор „Брианс 1”, където остава чак до 28 септември, защото местен съдия преценява, че имало опасност да се укрие от правосъдето преди да се вземе решение дали да бъде екстрадиран в Турция или не. Още тогава Швеция пледира пред испанските власти да обърнат внимание, че турската заповед очевидно е продиктувана от политически мотиви и че животът на Ялчън ще е застрашен при екстрадиране.

Случаят му обаче остава в сянка за медийното внимание, докато на 19 август пак в Испания не е извършен

още един арест отново на критичен към Ердоган турски журналист и писател - известния Доган Аканлъ,

който има подобна на Ялчън дисидентска биография и е гражданин на Германия. Аканлъ е задържан в хотел в Гранада, където току-що е пристигнал на почивка с жена си.

Заради бързата реакция лично на германския канцлер Ангела Меркел в негова защита Аканлъ има повече късмет от Ялчън - освободен е от ареста 48 ч. след задържането си. Все пак му е отнет паспортът и е задължен да се установи на постоянен адрес в Мадрид, за да изчака официално решение по повод екстрадицията си.

Германия и Швеция съвместно алармират не само испанското правителство, но и върховната представителка на ЕС за външната политика Федерика Могерини, че

турското ръководство злоупотребява с Интерпол, преследвайки свои политически противници в чужбина.

В защита на Ялчън и Аканлъ се надигат и многобройни правозащитни организации.

Ялчън е пуснат условно от затвора едва на 28 септември - ден преди испанското правителство да реши да отхвърли искането на Турция за екстрадирането му. След оповестяването на решението той и неговият адвокат Балтасар Гарсон направиха изявления пред медиите в Мадрид.

Ялчън каза, че през тези 56 дни лишаване от свобода той вече „ментално” бил настроен към вероятността да остане в затвора доживот, защото в родината му е издадена доживотна присъда.

Гарсон на свой ред заяви, че би било „лудост и безотговорност” Ялчън да бъде предаден на Турция, където

зад решетките вече са хвърлени над 160 журналисти.

Освен това адвокатът добави, че турските мотиви в искането за екстрадиция съдържат изопачена информация и довереникът му не е извършвал приписваните му престъпления.

Нека напомним, Балтасар Гарсон е известният испански съдия, който се опита да осъди бившия чилийски диктатор Пиночет и който бе лишен от съдийски права, след като поде шумно дело за корупция срещу видни дейци на управляващата в Испания Народна партия. Сега се изявява като адвокат в родината си и като експерт на международни съдилища.

Ако Ялчън вече може да си тръгне от Испания, то все още висяща остава съдбата на Аканлъ, за когото засега не е взето официално испанско решение. Но според дипломатически източници, цитирани в испанските медии, неговото екстрадиране също ще бъде отказано. За това, че

и в двата случаи отговорът ще бъде негативен,

властите в Мадрид вече били прeдупредили турсия министър по европейските въпроси Юмер Челик, който посети тази седмица Испания, пише в. „Ел Паис”.

Самият Аканлъ изрази пред испанските медии радостта си, че случая с Ялчън вече е разрешен. „Не можех да се наслаждавам на своята свобода, след като знаех, че той стои в затвора. Сега се надявам да можем заедно да се разходим из Мадрид и да му се порадваме,” заявява Аканлъ, цитиран от „Ел Паис”.

Сподели в
 

Ако сте ходили във Велико Търново и обичате този град - тази книга е за вас. Ако не сте – тя е покана да идете. Ако сте търновци, няма как да останете безразлични. Ако не сте – пак ще ви е интересно...

22.04.2018/21:44

По повод неотдавнашното ѝ уволнение от БНТ и трансформирането на БНТ 2 потърсихме за интервю популярната журналистка Екатерина Генова, доскоро оглавявала дирекция „БНТ и региони” в Националната телевизия. От около две седмици сме помолили за интервю и генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Все още очакваме отговорите му.

16.04.2018/08:06

Ягода Михайловска-Георгиева, една от най-значимите македонски писателки и журналистки, спечелила трите най-големи литературни награди в страната си, идва в Хасково.

14.04.2018/12:29

Поясненията към отличения кадър с горящ човек карат зрителя да приеме, че изобразеното е резултат от полицейска репресия, докато всъщност е заснет демонстрант, самозапалил се по невнимание, след като е хвърлил коктейл „Молотов” срещу сили за борба с безредици

13.04.2018/22:36

Пазарджишкият писател и журналист Продрум Димов гостува в Хасково с последната си книга „Нестихващ огън“, посветена на видния възрожденец Константин Величков.

11.04.2018/21:27
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки