„Бесният разобличител“ - репортерът Гюнтер Валраф, на 75 години

01.10.2017 /13:24 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гюнтер Валраф

Емблематичният не само за германската, но и за световната журналистика разследващ репортер – Гюнтер Валраф – навършва днес 75 години. Носителят на редица международни награди за разследваща журналистика и на Международната Ботевска награда за 1986 година (заедно с Марио Бенедети от Уругвай, Нил Гилевич от Беларус и Дмитро Павличко от Украйна) не е фен на празнуването и шумните юбилей.

Затова лично е помолил колегите си от телевизионния канал RTL, където работи в момента, да не излъчват подготвения за него филм днес. Така документалният филм на Луц Хахмайстер „Валраф беше тук“, посветен на юбиляря, ще бъде излъчен на 9 октомври в праймтайма на телевизията.

Но цялата германска преса отбеляза подобаващо – с репортажи, очерци и есета – юбилея на емблематичния репортер.

Гюнтер Валраф обича да се шегува, че „като остарее….“ – ще си седне на задните части спокойно….. Никой обаче не очаква това да се случи скоро….. В биографията си германският журналист има десетки публикувани книги и репортажи. Най-открояващи се са “13 нежелани репортажа” (1969 г.); “Никарагуа отблизо” (1984 г.); “На дъното” (1985 г.); поредицата за “Bildzeitung” – “Разобличителят” (1977 г.), “Свидетели на обвинението” (1979 г.) и “Справочник за Билд” (1981 г.); “Португалия – как беше предотвратен заговорът” (1976 г.). Последната книга на Гюнтер Валраф е “Под прикритие в телефонна централа” (“Undercover in Callcenter”).

Валраф придоби световна известност след като влезе в ролята на турския гастарбайтер Али, за да докаже на германското общество унизителните и робски условия, при които работят чуждестранните работници и имигрантите във Федералната република през 70-те години на (вече) миналия век. Репортажите му под прикритие разтърсиха не само обществото, но и политическата класа. Книгата му „На дъното“ е преведена на десетки езици, за много от факултетите по журналистика и комуникации е учебно помагало по разследваща журналистика.

Наричат го „разобличителя на концерните“,

които подлагат на нечовешки условия работниците си в името на огромните печалби, които се опитват да спасят и от данъци.

Валраф дълги години предпочиташе да работи сам и да стига до дъното на обществените язви. От една страна, за да потвърди собствената си максима – „за да пиша, трябва всичко да преживея сам“, а от друга – за да не излага на излишна опасност екипа, с който работи.

Днес той е сред първите, които са убедени, че демократичната световна общност трябва да защитава преследваните журналисти – независимо къде са те и какви лични убеждения имат.

Гюнтер Валраф започва кариерата си като вестникар, преминава през публицистиката след разследващата журналистика, а през последните години работи за телевизионния канал RTL. Там е събрал млади, навлизащи в занаята репортери, които са готови в името на истината и професионалния адреналин, да влизат в различни роли, да работят под прикритие, за да информират обществото за обществените язви. Поредицата му от филми за старческите домове в Мюнхен, в която той разказа на какви унизителни условия са подлагани от обслужващия персонал възрастни, безпомощни и беззащитни хора, разтърсиха за пореден път Германия. Нещо повече – във филмите му и потърпевшите, и персоналът са германци, а не чужденци, което се оказа още по-болезнена истина за зрителите.

Обикновено разкритията на Валраф водят до мощни обществени дискусии до ниво парламент.

Заплашван, съден, преследван…. Като равносметка за всичките си журналистически години Валраф признава, че се е научил да работи така, че да бъде най-малко законово уязвим – както той, така и изданието или телевизията, стоящи зад него.

Валраф и България:

Книгата на Гюнтер Валраф „На дъното“ е преведена на български език почти веднага след излизането й на немски. Тя носи и удостояването му с Международната Ботевска Награда през 1986 година.

На 7 октомври 1987 година Секретариатът на ЦК на БКП гласува Решение 839. В него се уточняват рамките на десетдневното гостуване през същия месец на Гюнтер Валраф, придружаван от Барбара Мунк и Конрад Нойман в България по повод връчването на наградата на журналиста. Цялото посещение на Валраф и на левите интелектуалци Мунк и Нойман от Западна (тогава ФРГ) Германия е по официална покана на Министерството на културата и е организирано от УБО (тогавашното Управление за безопасност и охрана, отговарящо за сигурността на висшите партийни функционери и за чуждестранните делегации). Валраф посещава Враца и София.

Удостояването му с българската награда не е упоменато в официалната биография на журналиста във Уикипедия…

Сподели в
 

С нашите колежки Феня и Искра Декало, които са журналистки от кореспондентския пункт на БНР в Израел, се срещнах при идването им в София. Разговаряхме за сайта на СБЖ за журналистиката и за това как в Обетованата земя гледат на нашего брата. Смятам, че няма нужда аз да ви разказвам кои са те, защото мнозина в гилдията ги познават и уважават. Четете, защото ще ви е интересно. Та ето как сестрите Декало се представили блога си, който водят успоредно с работата си на кореспонденти от Израел:

13.12.2017/21:03

На 11 декември от 11 ч. в пресклуб „Журналист“ в СБЖ ще бъде представена книгата „Един пояс, един път“ на Тодор Радев, работещ в българската секция на Радио Китай за чужбина в Пекин. Тя е посветена на една мащабна и амбициозна инициатива, чийто стремеж е да реанимира древния Път на коприната, но в един по-модерен и в контекста на ХХІ век свят, същевременно различна от западната глобализационна политика.

08.12.2017/09:11

За него може да се каже, че от породата скромни и с нищо не парадиращи хора. И ако трябва да го асоциираме, най-вярно ще му пасне образът на голяма част от героите в прекрасните стихове на Борис Христов – онези, които са свити и които не блестят в светлината на самодоволството и пъченето. Но когато дребният на ръст Пенчо Чернаев се изправи пред аудитория, колкото и да е бъбрива залата, моментално замлъква и го слуша с интерес и респект.

01.12.2017/12:00

Според дъщерята на Че Гевара, гостувала наскоро у нас, журналистите често само преповтарят новините, разпространявани от големи центрове за доминиране на информацията, дори без да ги проверяват. Тя разказва също за баща си като журналист - как е пишел и защо е създал „Радио Ребелде” и агенция „Пренса Латина”

27.11.2017/19:37

Не е за вярване, че в пренаселения и шумен център на столицата все още може да има кът на спокойствие и предразполагаща атмосфера, за да се отдаде човек на мисли за култура и изкуство. Ще попитате къде е това райско кътче, на което веднага ще ви отвърна – офиса на портала „Култура“, приютил се в старинна софийска къща в уютно закътано дворче.

25.11.2017/13:52

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният директор на ЮНЕСКО изпрати писмо на председателя на УС на СБЖ, с което в края на втория си мандат изказва благодарност както за подкрепата лично към нея, така и за Организацията на ООН за образование, наука и култура

29.11.2017 /21:21

СБЖ осъжда категорично всяко посегателство срещу правата на журналистите - както заплахите за разправа, така и лишаването от право на професионална и критична изява, сочи председателят на УС на СБЖ, като напомня, че е наложително по-бързото придвижване на внесените в НС законодателни инициативи на нашия Съюз

26.11.2017 /20:09

НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ СОФИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.11.2017 /07:45

 Мнения

Колеги, помните ли една от най-прочутите фрази на един от най-прочутите просветители? Ето я: „Може да не съм съгласен с това, което казваш. Но съм готов да умра, за да имаш правото да го казваш.” Ако не го приемем като всеобщо мото на журналистическата ни професия, значи сами я обричаме на умиране в мрак

30.11.2017 /20:01 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Уверен съм, драги колеги и приятели, че всички Вие цените този празник на духовността! Интересното е, че той се чества у нас за първи път по предложение на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в правителството на БЗНС, начело с Александър Стамболийски.

03.11.2017 /11:58 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки