„Бесният разобличител“ - репортерът Гюнтер Валраф, на 75 години

01.10.2017 /13:24 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гюнтер Валраф

Емблематичният не само за германската, но и за световната журналистика разследващ репортер – Гюнтер Валраф – навършва днес 75 години. Носителят на редица международни награди за разследваща журналистика и на Международната Ботевска награда за 1986 година (заедно с Марио Бенедети от Уругвай, Нил Гилевич от Беларус и Дмитро Павличко от Украйна) не е фен на празнуването и шумните юбилей.

Затова лично е помолил колегите си от телевизионния канал RTL, където работи в момента, да не излъчват подготвения за него филм днес. Така документалният филм на Луц Хахмайстер „Валраф беше тук“, посветен на юбиляря, ще бъде излъчен на 9 октомври в праймтайма на телевизията.

Но цялата германска преса отбеляза подобаващо – с репортажи, очерци и есета – юбилея на емблематичния репортер.

Гюнтер Валраф обича да се шегува, че „като остарее….“ – ще си седне на задните части спокойно….. Никой обаче не очаква това да се случи скоро….. В биографията си германският журналист има десетки публикувани книги и репортажи. Най-открояващи се са “13 нежелани репортажа” (1969 г.); “Никарагуа отблизо” (1984 г.); “На дъното” (1985 г.); поредицата за “Bildzeitung” – “Разобличителят” (1977 г.), “Свидетели на обвинението” (1979 г.) и “Справочник за Билд” (1981 г.); “Португалия – как беше предотвратен заговорът” (1976 г.). Последната книга на Гюнтер Валраф е “Под прикритие в телефонна централа” (“Undercover in Callcenter”).

Валраф придоби световна известност след като влезе в ролята на турския гастарбайтер Али, за да докаже на германското общество унизителните и робски условия, при които работят чуждестранните работници и имигрантите във Федералната република през 70-те години на (вече) миналия век. Репортажите му под прикритие разтърсиха не само обществото, но и политическата класа. Книгата му „На дъното“ е преведена на десетки езици, за много от факултетите по журналистика и комуникации е учебно помагало по разследваща журналистика.

Наричат го „разобличителя на концерните“,

които подлагат на нечовешки условия работниците си в името на огромните печалби, които се опитват да спасят и от данъци.

Валраф дълги години предпочиташе да работи сам и да стига до дъното на обществените язви. От една страна, за да потвърди собствената си максима – „за да пиша, трябва всичко да преживея сам“, а от друга – за да не излага на излишна опасност екипа, с който работи.

Днес той е сред първите, които са убедени, че демократичната световна общност трябва да защитава преследваните журналисти – независимо къде са те и какви лични убеждения имат.

Гюнтер Валраф започва кариерата си като вестникар, преминава през публицистиката след разследващата журналистика, а през последните години работи за телевизионния канал RTL. Там е събрал млади, навлизащи в занаята репортери, които са готови в името на истината и професионалния адреналин, да влизат в различни роли, да работят под прикритие, за да информират обществото за обществените язви. Поредицата му от филми за старческите домове в Мюнхен, в която той разказа на какви унизителни условия са подлагани от обслужващия персонал възрастни, безпомощни и беззащитни хора, разтърсиха за пореден път Германия. Нещо повече – във филмите му и потърпевшите, и персоналът са германци, а не чужденци, което се оказа още по-болезнена истина за зрителите.

Обикновено разкритията на Валраф водят до мощни обществени дискусии до ниво парламент.

Заплашван, съден, преследван…. Като равносметка за всичките си журналистически години Валраф признава, че се е научил да работи така, че да бъде най-малко законово уязвим – както той, така и изданието или телевизията, стоящи зад него.

Валраф и България:

Книгата на Гюнтер Валраф „На дъното“ е преведена на български език почти веднага след излизането й на немски. Тя носи и удостояването му с Международната Ботевска Награда през 1986 година.

На 7 октомври 1987 година Секретариатът на ЦК на БКП гласува Решение 839. В него се уточняват рамките на десетдневното гостуване през същия месец на Гюнтер Валраф, придружаван от Барбара Мунк и Конрад Нойман в България по повод връчването на наградата на журналиста. Цялото посещение на Валраф и на левите интелектуалци Мунк и Нойман от Западна (тогава ФРГ) Германия е по официална покана на Министерството на културата и е организирано от УБО (тогавашното Управление за безопасност и охрана, отговарящо за сигурността на висшите партийни функционери и за чуждестранните делегации). Валраф посещава Враца и София.

Удостояването му с българската награда не е упоменато в официалната биография на журналиста във Уикипедия…

Сподели в
 

На 24 септември по БНТ1 ще бъде излъчен документалният филм „Мокър от дъжд не се бои". Сценарист е Драгомир Драганов, режисьор Николай Василев, а оператор – Борислав Георгиев. Лентата е посветена на една тъжна годишнина - 35 години от пожара, изпепелил сградата на Софийския държавен цирк. Предпремиерата се състоя в Дома на киното, а във фоайето беше подредена фотоизложбата на фотожурналиста от вестник „Поглед" Иван Григоров, който единствен е запечатал в кадри спомена от опожаряването на едно от най-любимите места за млади и стари в София.

21.09.2018/12:26

Клуб „Журналист” на СБЖ събра на уникална среща 25 гостуващи у нас български възпитаници от 11 държави в Латинска Америка, които днес са в интелектуалния елит на страните си. Те изповядаха своята обич към втората си родина и благодарност за полученото образование. Споделиха удивителни лични истории - за любови и деца, родени тук, за цели научни школи отвъд океана, тръгнали от техните български учебници, за човешки истини, които ние сякаш сме забравили, а те още пазят. Накараха ни отново да открием онази България, която сами загубихме, а те още боготворят

09.09.2018/20:06

Не е за вярване, но все пак има телевизия, в която можеш спокойно да гледаш сутрешния блок и това се дължи както на качествените дискусии и плурализъм на гледни точки в студиото, така и на неговия водещ, който успява с майсторство да „жонглира“ с тях. Това е Златимир Йочев, който е част от екипа на Bulgaria ON AIR и който, без да е въоръжен с агресия или пък да показва, че има претенции да знае повече от гостите си, предлага да сме свидетели на спокойно и нормално общуване в студиото на „България сутрин“. Приятно и полезно като начало на нашия обичайно нелек ден.

06.09.2018/10:38

Длъжен съм най-напред да обясня откъде дойде това заглавие за моя стар приятел Илия Пехливанов, който през тези дълги и белязани с какви ли не събития и промени десетилетия, кое от кое по-историческо и трагично, продължава да изненадва с непреходната си и неутолима отдаденост на едно дело и на една тема, които, откъдето и да ги погледнеш, би трябвало да станат съдба на всички ни, ако искаме да ни запомнят, че и „ний сме дали нещо на светът”.

03.09.2018/10:57

В дните, когато Виетнам чества 73-ата годишнина от обявяването на своята независимост, припомняме живота на самоукия пълководец, влязъл в историята като „победителя на три империи” и като автор на забележителни трудове по военна стратегия

02.09.2018/13:35

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки