„Бесният разобличител“ - репортерът Гюнтер Валраф, на 75 години

01.10.2017 /13:24 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гюнтер Валраф

Емблематичният не само за германската, но и за световната журналистика разследващ репортер – Гюнтер Валраф – навършва днес 75 години. Носителят на редица международни награди за разследваща журналистика и на Международната Ботевска награда за 1986 година (заедно с Марио Бенедети от Уругвай, Нил Гилевич от Беларус и Дмитро Павличко от Украйна) не е фен на празнуването и шумните юбилей.

Затова лично е помолил колегите си от телевизионния канал RTL, където работи в момента, да не излъчват подготвения за него филм днес. Така документалният филм на Луц Хахмайстер „Валраф беше тук“, посветен на юбиляря, ще бъде излъчен на 9 октомври в праймтайма на телевизията.

Но цялата германска преса отбеляза подобаващо – с репортажи, очерци и есета – юбилея на емблематичния репортер.

Гюнтер Валраф обича да се шегува, че „като остарее….“ – ще си седне на задните части спокойно….. Никой обаче не очаква това да се случи скоро….. В биографията си германският журналист има десетки публикувани книги и репортажи. Най-открояващи се са “13 нежелани репортажа” (1969 г.); “Никарагуа отблизо” (1984 г.); “На дъното” (1985 г.); поредицата за “Bildzeitung” – “Разобличителят” (1977 г.), “Свидетели на обвинението” (1979 г.) и “Справочник за Билд” (1981 г.); “Португалия – как беше предотвратен заговорът” (1976 г.). Последната книга на Гюнтер Валраф е “Под прикритие в телефонна централа” (“Undercover in Callcenter”).

Валраф придоби световна известност след като влезе в ролята на турския гастарбайтер Али, за да докаже на германското общество унизителните и робски условия, при които работят чуждестранните работници и имигрантите във Федералната република през 70-те години на (вече) миналия век. Репортажите му под прикритие разтърсиха не само обществото, но и политическата класа. Книгата му „На дъното“ е преведена на десетки езици, за много от факултетите по журналистика и комуникации е учебно помагало по разследваща журналистика.

Наричат го „разобличителя на концерните“,

които подлагат на нечовешки условия работниците си в името на огромните печалби, които се опитват да спасят и от данъци.

Валраф дълги години предпочиташе да работи сам и да стига до дъното на обществените язви. От една страна, за да потвърди собствената си максима – „за да пиша, трябва всичко да преживея сам“, а от друга – за да не излага на излишна опасност екипа, с който работи.

Днес той е сред първите, които са убедени, че демократичната световна общност трябва да защитава преследваните журналисти – независимо къде са те и какви лични убеждения имат.

Гюнтер Валраф започва кариерата си като вестникар, преминава през публицистиката след разследващата журналистика, а през последните години работи за телевизионния канал RTL. Там е събрал млади, навлизащи в занаята репортери, които са готови в името на истината и професионалния адреналин, да влизат в различни роли, да работят под прикритие, за да информират обществото за обществените язви. Поредицата му от филми за старческите домове в Мюнхен, в която той разказа на какви унизителни условия са подлагани от обслужващия персонал възрастни, безпомощни и беззащитни хора, разтърсиха за пореден път Германия. Нещо повече – във филмите му и потърпевшите, и персоналът са германци, а не чужденци, което се оказа още по-болезнена истина за зрителите.

Обикновено разкритията на Валраф водят до мощни обществени дискусии до ниво парламент.

Заплашван, съден, преследван…. Като равносметка за всичките си журналистически години Валраф признава, че се е научил да работи така, че да бъде най-малко законово уязвим – както той, така и изданието или телевизията, стоящи зад него.

Валраф и България:

Книгата на Гюнтер Валраф „На дъното“ е преведена на български език почти веднага след излизането й на немски. Тя носи и удостояването му с Международната Ботевска Награда през 1986 година.

На 7 октомври 1987 година Секретариатът на ЦК на БКП гласува Решение 839. В него се уточняват рамките на десетдневното гостуване през същия месец на Гюнтер Валраф, придружаван от Барбара Мунк и Конрад Нойман в България по повод връчването на наградата на журналиста. Цялото посещение на Валраф и на левите интелектуалци Мунк и Нойман от Западна (тогава ФРГ) Германия е по официална покана на Министерството на културата и е организирано от УБО (тогавашното Управление за безопасност и охрана, отговарящо за сигурността на висшите партийни функционери и за чуждестранните делегации). Валраф посещава Враца и София.

Удостояването му с българската награда не е упоменато в официалната биография на журналиста във Уикипедия…

Сподели в
 

Известно е, че за това какъв е човек, говорят неговата работа, усмивката и отношението му към околните. Като че ли когато са измисляли тази максима, за образец е послужил репортерът от bTV Новините Борислав Лазаров. Той е съчетал всичките тези важни за добрия човек качества безгрешно.

16.06.2018/14:43

Разговор с популярни водещ на „Тази сутрин” за „Седмицата на духа” и за „хората, които все още са тук и работят, за да не сме просто население, а народ с душевност и памет за себе си”

25.05.2018/22:53

Когато видях кой е авторът на снимките на новосформираната кралска двойка Хари и Мегън, веднага, незнам защо, но се сетих, че фамилията Любомирска носи и нашата уважавана колежка от сайта Мая. Това ме запали да се разровя, за да видя къде се крият корените на модния фотограф Алекси Любомирски, който има привилегията да се брои за фотограф на кралския дворец в Лондон. Негови са серията снимки от сватбата на годината, както я броят светските журналисти.

23.05.2018/09:27

Неотдавна фондацията „Васа Ганчева“ връчи своята едноименна награда на репортерката от предаването на БНТ „Денят започва с култура“ Елица Кънчева. Присъстващите на церемонията посрещнаха тази номинация с голяма радост и не скриха своето задоволство, че младата журналистка заслужено е получила отличието. В навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура си помислих, че тя е най-подходящ колега, когото да поканя да гостува на сайта на СБЖ.

22.05.2018/08:00

Преди малко повече от седмица за пореден път се разчу, че български журналист е бил бит. Това се случи в Червен бряг и пострадалият колега е Христо Гешов, който е известен със своите разследващи материали, разкриващи корупция и нарушения на закона. СБЖ не закъсня и публикува декларация на УС на Съюза, в която защити правата и работата на журналиста.

18.05.2018/14:31
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки