Начало
 
 

Книгата на кореспондента Уилям Шайрър за Хитлер излиза у нас

05.10.2017 /14:02 | Автор : Петър Волгин | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Трудът на Уилям Шайрър е отпечатан в САЩ в 1961 г.

Знаменитата книга "Възход и падение на Третия райх" на американския военен кореспондент Уилям Шайрър вече е преведена и на български, заяви в ефира на БНР издателят Любомир Козарев.

Книгата, която осветлява огромен масив от архиви на германското правителство и всички негови разклонения - различните министерства, включително архивите на Националсоциалистическата партия, на тайната полиция, както и личния дневник на Гьобелс.

Изследването разкрива отвътре институционалните механизми на нацистката машина. Козарев отбеляза, че най-поразителното в труда на Уилям Шайрър е, че е писан от първо лице:

За мен най-поразителното беше да прочета, че през май 1945-а Трета американска армия пленява - точно преди да бъдат унищожени - секретни архиви, които са 485 тома, споделя българският издател:

Между другото, интересно е да кажем, че архивът на военния флот е пленен в замъка Тамбах, близо до Кобург, и той съдържа всички корабни дневници, разменени радиограми и така нататък, от 1868-а до 1945-а година.

Журналистът лично е познавал фюрера

Действително Шайрър е абсолютно прав като казва, че никога в ръцете на историк не е попадало такова необятно съкровище. Защото, дори когато империя е рухвала, както да кажем Русия и Германия през 1918 година (и преди това Русия), тези архиви са оставали в ръцете на съответното правителство и на бял свят са били публикувани документи, които са обслужвали интересите на управляващите, но никога практически целият архив на германското правителство не е попадал в чужди ръце.

Интересното е, че 10 години тези архиви се съхраняват в една военноморска база и по настояване на Американското историческо дружество през 1955 г. екип от учени е допуснат - те работят години наред, тъй като в крайна сметка архивите са върнати на Германия, а Уилям Шайрър е един от хората, които са работили по тези архиви.

Интересно е да се отбележи, че самият Шайрър от 1934-та до 1942-ра е бил кореспондент на американски вестници в Германия, той лично е познавал Хитлер, присъствал е в Берлин на много от знаковите речи и конгреси - той е бил свидетел от първо лице.

Така че за мен това беше най-поразителното - никога не съм знаел, че архивите на германското правителство всъщност са били в ръцете на американците.

Българското издание ще бъде в 2 тома, каза още Козарев, допълвайки: Нека да отбележа, че книгата излиза през 60-те години и в момента в САЩ се продава 101-вото американско издание. Тя е преведена на десетки езици, в милионни тиражи. Ако трябва да се избере едно изследване, което проследява в детайли издигането на Хитлер до властта и какво се случва след това - това е именно изследването на Уилям Шайрър.


 

Сподели в
 

Изложбата "Заменхоф - създател на езика есперанто" се открива днес в Русенския исторически музей, съобщават от културната институция в дунавския град.

23.10.2017/14:02

Посланикът на Куба у нас Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе ще разкаже на пресконференция в СБЖ на 25 октомври, сряда, от 11:00 часа, за предстоящото гостуване у нас на Алейда Гевара, както и за повода на пристигането й - Централноевропейската среща за солидарност с Куба в София на 18 и 19 ноември.

22.10.2017/20:06

Рада Добриянова за книгата „Кръстопъти на времето” от Евелина Тодорова, представена в СБЖ на 12 октомври т.г.

22.10.2017/19:26

С пищното шоу „Пробуждане“ в Ледения дворец „Болшой“ в Сочи беше закрит ХІХ Световен фестивал на младежта и студентите. Както откриването, така и закриването на форума беше интерактивно, като в него участваха и всички дошли на празника в залата.

22.10.2017/11:36

Само месец след световната премиера на книгата „Неудържима: Моят живот досега“ – първата и единствена досега автобиография на Мария Шарапова - вече е издадена и на българския, каза пред БНР “ Ивелина Балтова от Издателска къща „Хермес“:

21.10.2017/14:13

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес известява в писмо до председателя на УС на СБЖ, че МФЖ и ЕФЖ са сезирали Платформата за защита на журналистиката на Съвета на Европа за случая с Виктор Николаев. Българското правителство ще бъде поканено за обяснения по поведението на вицепремиера Валери Симеонов

11.10.2017 /16:39

За пореден път сме свидетели на възмутително, арогантно и несъвместимо с демократичните норми поведение на властимащи спрямо журналист - откритите заплахи, отправени в ефир към телевизиониния водещ Виктор Николаев от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов.

08.10.2017 /13:06

СБЖ категорично осъжда заканите в ефир към телевизионния водещ Виктор Николаев, отправени от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов. Подобно поведение е открито покушение срещу свободата на словото, а тя е фундамент на демокрацията

06.10.2017 /20:06

 Мнения

Журналистиката е огледало, макар и често криво. Но не тя е виновна за онова, което отразява и в част от което я е превърнал политическият модел, оседлал обществото ни. Единството на гилдията днес е по-нужно отвсякога. Иначе и този път възмущението от властимащите наглеци ще излети само в свирката на непомръдващия локомотив „Гражданско общество”

08.10.2017 /17:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Пояснявам: Ако слушате редовно Българското национално радио (БНР). И още по-конкретно – програма „Хоризонт“. Е, сега да си дойдем на думата.

19.09.2017 /16:38 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки