Начало
 
 

Книгата на кореспондента Уилям Шайрър за Хитлер излиза у нас

05.10.2017 /14:02 | Автор : Петър Волгин | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Трудът на Уилям Шайрър е отпечатан в САЩ в 1961 г.

Знаменитата книга "Възход и падение на Третия райх" на американския военен кореспондент Уилям Шайрър вече е преведена и на български, заяви в ефира на БНР издателят Любомир Козарев.

Книгата, която осветлява огромен масив от архиви на германското правителство и всички негови разклонения - различните министерства, включително архивите на Националсоциалистическата партия, на тайната полиция, както и личния дневник на Гьобелс.

Изследването разкрива отвътре институционалните механизми на нацистката машина. Козарев отбеляза, че най-поразителното в труда на Уилям Шайрър е, че е писан от първо лице:

За мен най-поразителното беше да прочета, че през май 1945-а Трета американска армия пленява - точно преди да бъдат унищожени - секретни архиви, които са 485 тома, споделя българският издател:

Между другото, интересно е да кажем, че архивът на военния флот е пленен в замъка Тамбах, близо до Кобург, и той съдържа всички корабни дневници, разменени радиограми и така нататък, от 1868-а до 1945-а година.

Журналистът лично е познавал фюрера

Действително Шайрър е абсолютно прав като казва, че никога в ръцете на историк не е попадало такова необятно съкровище. Защото, дори когато империя е рухвала, както да кажем Русия и Германия през 1918 година (и преди това Русия), тези архиви са оставали в ръцете на съответното правителство и на бял свят са били публикувани документи, които са обслужвали интересите на управляващите, но никога практически целият архив на германското правителство не е попадал в чужди ръце.

Интересното е, че 10 години тези архиви се съхраняват в една военноморска база и по настояване на Американското историческо дружество през 1955 г. екип от учени е допуснат - те работят години наред, тъй като в крайна сметка архивите са върнати на Германия, а Уилям Шайрър е един от хората, които са работили по тези архиви.

Интересно е да се отбележи, че самият Шайрър от 1934-та до 1942-ра е бил кореспондент на американски вестници в Германия, той лично е познавал Хитлер, присъствал е в Берлин на много от знаковите речи и конгреси - той е бил свидетел от първо лице.

Така че за мен това беше най-поразителното - никога не съм знаел, че архивите на германското правителство всъщност са били в ръцете на американците.

Българското издание ще бъде в 2 тома, каза още Козарев, допълвайки: Нека да отбележа, че книгата излиза през 60-те години и в момента в САЩ се продава 101-вото американско издание. Тя е преведена на десетки езици, в милионни тиражи. Ако трябва да се избере едно изследване, което проследява в детайли издигането на Хитлер до властта и какво се случва след това - това е именно изследването на Уилям Шайрър.


 

Сподели в
 

И ако някои организират молитвени или работни закуски, по идея на ръководителя на представителството на Россътрудничество в България и директор на РКИЦ Павел Журавльов там с голям ентусиазъм сложиха началото на неформални срещи с представители на медиите, където от страна на РКИЦ имат желание да се обсъждат важни моменти от работата в представителството и предстоящите изяви на Центъра.

16.08.2018/16:41

За него знаех още преди година, че се бори с коварна болест, но някак си и аз като всички, които го познават и обичат, вярвах, че ще я победи. Та нали неговите герои в много и трудни ситуации излизаха победители. Но ето че дойде ужасната новина, че Едуард Успенски, писателят с детската усмивка, вече не е между нас. Заминал си е завинаги. Прекрачил 80-те лета.

15.08.2018/20:45

Британският фотограф Дейвид Кингстън представи своите "Случки от улицата" в първата си изложба у нас в Музея на фотографията в Казанлък, информира ArtPrice.

15.08.2018/18:51

Кинофестът ще се състои в София и Варна. Проектът се реализира в рамките на международното културно сътрудничество в областта на киното между Руската Федерация и Република България. Пресконференцията с делегацията на руските кинематографисти ще е в РКИЦ на 22 август от 15 часа.

15.08.2018/12:18

„На щипка”. Така е озаглавена организираната от великотърновската фотографка Марина Чамуркова изложба на участниците в първата детска фотошкола във Велико Търново.

15.08.2018/09:03

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки