Начало
 
 

Книгата на кореспондента Уилям Шайрър за Хитлер излиза у нас

05.10.2017 /14:02 | Автор : Петър Волгин | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Трудът на Уилям Шайрър е отпечатан в САЩ в 1961 г.

Знаменитата книга "Възход и падение на Третия райх" на американския военен кореспондент Уилям Шайрър вече е преведена и на български, заяви в ефира на БНР издателят Любомир Козарев.

Книгата, която осветлява огромен масив от архиви на германското правителство и всички негови разклонения - различните министерства, включително архивите на Националсоциалистическата партия, на тайната полиция, както и личния дневник на Гьобелс.

Изследването разкрива отвътре институционалните механизми на нацистката машина. Козарев отбеляза, че най-поразителното в труда на Уилям Шайрър е, че е писан от първо лице:

За мен най-поразителното беше да прочета, че през май 1945-а Трета американска армия пленява - точно преди да бъдат унищожени - секретни архиви, които са 485 тома, споделя българският издател:

Между другото, интересно е да кажем, че архивът на военния флот е пленен в замъка Тамбах, близо до Кобург, и той съдържа всички корабни дневници, разменени радиограми и така нататък, от 1868-а до 1945-а година.

Журналистът лично е познавал фюрера

Действително Шайрър е абсолютно прав като казва, че никога в ръцете на историк не е попадало такова необятно съкровище. Защото, дори когато империя е рухвала, както да кажем Русия и Германия през 1918 година (и преди това Русия), тези архиви са оставали в ръцете на съответното правителство и на бял свят са били публикувани документи, които са обслужвали интересите на управляващите, но никога практически целият архив на германското правителство не е попадал в чужди ръце.

Интересното е, че 10 години тези архиви се съхраняват в една военноморска база и по настояване на Американското историческо дружество през 1955 г. екип от учени е допуснат - те работят години наред, тъй като в крайна сметка архивите са върнати на Германия, а Уилям Шайрър е един от хората, които са работили по тези архиви.

Интересно е да се отбележи, че самият Шайрър от 1934-та до 1942-ра е бил кореспондент на американски вестници в Германия, той лично е познавал Хитлер, присъствал е в Берлин на много от знаковите речи и конгреси - той е бил свидетел от първо лице.

Така че за мен това беше най-поразителното - никога не съм знаел, че архивите на германското правителство всъщност са били в ръцете на американците.

Българското издание ще бъде в 2 тома, каза още Козарев, допълвайки: Нека да отбележа, че книгата излиза през 60-те години и в момента в САЩ се продава 101-вото американско издание. Тя е преведена на десетки езици, в милионни тиражи. Ако трябва да се избере едно изследване, което проследява в детайли издигането на Хитлер до властта и какво се случва след това - това е именно изследването на Уилям Шайрър.


 

Сподели в
 

На 22 май в зала „Арена Армеец” в столицата ще се състои благотворителен концерт в подкрепа на Панорама „Плевенска епопея”, съобщиха от общината.

19.04.2018/22:33

В Столичната библиотека беше открита изложба, посветена на 125-годишнината от рождението на Елисавета Багряна. С много снимков материал, нейни произведения и нейни мисли споменът за голямата поетеса оживя както за ценители, така и за почитатели на обичаната, отричаната, но вечна Багряна.

19.04.2018/12:26

Тази вечер от 19 часа свободното културно пространство Сити Марк Арт Център(бившето кино „Левски“) ни кани да съпреживеем една интересна вечер – посветена на Финландия. Тя е част от проекта „Обединени в изкуството”, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.” на Национален фонд „Култура“. Входът е свободен.

19.04.2018/09:21

Във връзка с нарастване на заплахите в информационното пространство гражданското общество продължава да търси най-ефективни начини за борба с тези предизвикателства, използвайки различни форми на обединение на усилията на професионалисти. По този повод на 10 април 2018 г. в Русия беше създадена Национална Асоциация за международна информационна сигурност.

18.04.2018/15:19

На 20 април в Зала „България” почитателите на класическата музика ще се насладят на изпълнението на Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Дмитрий Шостакович и на „Симфонични танци“ от Сергей Рахманинов под палката на маестро Янг Янг

17.04.2018/19:16
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки