Начало
 
 

Книгата на кореспондента Уилям Шайрър за Хитлер излиза у нас

05.10.2017 /14:02 | Автор : Петър Волгин | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Трудът на Уилям Шайрър е отпечатан в САЩ в 1961 г.

Знаменитата книга "Възход и падение на Третия райх" на американския военен кореспондент Уилям Шайрър вече е преведена и на български, заяви в ефира на БНР издателят Любомир Козарев.

Книгата, която осветлява огромен масив от архиви на германското правителство и всички негови разклонения - различните министерства, включително архивите на Националсоциалистическата партия, на тайната полиция, както и личния дневник на Гьобелс.

Изследването разкрива отвътре институционалните механизми на нацистката машина. Козарев отбеляза, че най-поразителното в труда на Уилям Шайрър е, че е писан от първо лице:

За мен най-поразителното беше да прочета, че през май 1945-а Трета американска армия пленява - точно преди да бъдат унищожени - секретни архиви, които са 485 тома, споделя българският издател:

Между другото, интересно е да кажем, че архивът на военния флот е пленен в замъка Тамбах, близо до Кобург, и той съдържа всички корабни дневници, разменени радиограми и така нататък, от 1868-а до 1945-а година.

Журналистът лично е познавал фюрера

Действително Шайрър е абсолютно прав като казва, че никога в ръцете на историк не е попадало такова необятно съкровище. Защото, дори когато империя е рухвала, както да кажем Русия и Германия през 1918 година (и преди това Русия), тези архиви са оставали в ръцете на съответното правителство и на бял свят са били публикувани документи, които са обслужвали интересите на управляващите, но никога практически целият архив на германското правителство не е попадал в чужди ръце.

Интересното е, че 10 години тези архиви се съхраняват в една военноморска база и по настояване на Американското историческо дружество през 1955 г. екип от учени е допуснат - те работят години наред, тъй като в крайна сметка архивите са върнати на Германия, а Уилям Шайрър е един от хората, които са работили по тези архиви.

Интересно е да се отбележи, че самият Шайрър от 1934-та до 1942-ра е бил кореспондент на американски вестници в Германия, той лично е познавал Хитлер, присъствал е в Берлин на много от знаковите речи и конгреси - той е бил свидетел от първо лице.

Така че за мен това беше най-поразителното - никога не съм знаел, че архивите на германското правителство всъщност са били в ръцете на американците.

Българското издание ще бъде в 2 тома, каза още Козарев, допълвайки: Нека да отбележа, че книгата излиза през 60-те години и в момента в САЩ се продава 101-вото американско издание. Тя е преведена на десетки езици, в милионни тиражи. Ако трябва да се избере едно изследване, което проследява в детайли издигането на Хитлер до властта и какво се случва след това - това е именно изследването на Уилям Шайрър.


 

Сподели в
 

„Журналистиката трябва да ни кара сами да стигаме до истината, а не да ни я натрапва. Нужна е по-голяма дистанция и уважение към читателите и зрителите,” казва известният български живописец

21.01.2018/18:41

Информационните потоци на Евронюз и на електронните германски медии обявиха бившия рапър, отишъл да се бие на страната на „Ислямска държава“ Десо Дог (Денис Каспър) отново за мъртъв. Вероятността бившият берлински рапър, приел радикалния ислям и заминал преди години за Сирия, за да се бие на страната на ИДИЛ, този път била „твърде голяма“.

21.01.2018/17:51

С изпълнение на този класически танц стартира подготовката за тържествата по случай настъпването и честването на „Годината на кучето“

18.01.2018/15:58

„Чувствам се като пуснато за отстрел диво животно“, заяви в първото си интервю за „Щерн“ вдовицата на стария канцлер Хелмут Кол – Майке Кол-Рихтер. В интервюто за авторитетното седмично списания 54-годишната вдовица за първи път дава гласност на позициите си и настроенията си след смъртта на 87-годишния си съпруг си през юли миналата година.

18.01.2018/09:48

Как рисуваше – вярвам – всички читатели на сайта на СБЖ знаят. Как говореше, как разказваше? Като вълшебник – меко, увличащо, сладко...

14.01.2018/18:41

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки