Начало
 
 

Преди 100 г. даряват на държавата музеите от Руско-турската война

08.10.2017 /18:36 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ” е била открита и осветена на 3 септември 1907 г.

Точно преди 100 години комитетът „Цар Освободител" подарява на държавата музеите от Руско-турската освободителна война. Събитието е отбелязано обстойно по всички наши и много чужди медии по онова време.

Днес за това събитие напомня фотоизложбата, подредена на оградата на къщата музей “Цар Освободител Александър ІІ” на централната улица "Васил Левски" в Плевен.

Двигател и основен работник за изграждането на музеите тогава е бил възрожденецът Стоян Заимов, който е погребан в Скобелевия парк-музей. Те са изградени в периода 1903-1907 г. от Комитета "Цар Освободител Александър II" и тържествено са открити на 3 септември 1907 г.

Днес Военноисторическите музеи в Плевен са приемник на една от най-старите и авторитетни музейни институции в страната.

Идеята за възстановяване и съхраняване на къщите на видни български възрожденци, както и тези, които имат връзка с конкретни събития от Руско-турската война 1877-1878 г., включително домовете, където са пребивавали главните квартири на император Александър ІІ и руското командване, се оформя през 1900-1901 г. и получава одобрението на княз Фердинанд І ,който става почетен председател на комитета/ и българското правителство.

Запазени са икони на Иван Мърквичка

Съвременната структура на Военноисторическите музеи обединява: Панорама “Плевенска епопея 1877 г.”, Къщата музей “Цар Освободител Александър ІІ”, Параклис-мавзолея “Св. Георги Победоносец”, Скобелевия парк музей, Експозицията “Плевенска епопея 1877 г.”, Къщата музей “Великий княз Николай Николаевич” и Къщата музей “Негово Кралско Височество Карол І” в близкия град Пордим и Румънски мавзолей и музеен кът в село Гривица.

Специално внимание създателите отделят на параклиса-мавзолей "Св.Георги Победоносец" в центъра на Плевен и къщата музей "Великий княз Николай Николаевич" в Пордим с безценните икони на Иван Мърквичка, Антон Митов и Георги Данчов.

Още през 1907 г. при откриването на Военноисторическите къщи-музеи се оценява необходимостта от събирането на научна литература. Първи сведения за наличието на библиотека дава Стоян Заимов в своите книги “Пътни бележки за светите места на признателна България” и “Юбилейний пътеводител”.

Първоначално библиотеката включва 107 книги - издания на руското военно министерство, отнасящи се до Освободителната война и до историята на руската армия, подарени от Руското императорско правителство, и няколко броя, дарени от румънското кралско правителство, чрез военните министерства на страните ни.


 

Сподели в
 

На 22 май в зала „Арена Армеец” в столицата ще се състои благотворителен концерт в подкрепа на Панорама „Плевенска епопея”, съобщиха от общината.

19.04.2018/22:33

В Столичната библиотека беше открита изложба, посветена на 125-годишнината от рождението на Елисавета Багряна. С много снимков материал, нейни произведения и нейни мисли споменът за голямата поетеса оживя както за ценители, така и за почитатели на обичаната, отричаната, но вечна Багряна.

19.04.2018/12:26

Тази вечер от 19 часа свободното културно пространство Сити Марк Арт Център(бившето кино „Левски“) ни кани да съпреживеем една интересна вечер – посветена на Финландия. Тя е част от проекта „Обединени в изкуството”, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.” на Национален фонд „Култура“. Входът е свободен.

19.04.2018/09:21

Във връзка с нарастване на заплахите в информационното пространство гражданското общество продължава да търси най-ефективни начини за борба с тези предизвикателства, използвайки различни форми на обединение на усилията на професионалисти. По този повод на 10 април 2018 г. в Русия беше създадена Национална Асоциация за международна информационна сигурност.

18.04.2018/15:19

На 20 април в Зала „България” почитателите на класическата музика ще се насладят на изпълнението на Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Дмитрий Шостакович и на „Симфонични танци“ от Сергей Рахманинов под палката на маестро Янг Янг

17.04.2018/19:16
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки