Начало
 
 

Преди 100 г. даряват на държавата музеите от Руско-турската война

08.10.2017 /18:36 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ” е била открита и осветена на 3 септември 1907 г.

Точно преди 100 години комитетът „Цар Освободител" подарява на държавата музеите от Руско-турската освободителна война. Събитието е отбелязано обстойно по всички наши и много чужди медии по онова време.

Днес за това събитие напомня фотоизложбата, подредена на оградата на къщата музей “Цар Освободител Александър ІІ” на централната улица "Васил Левски" в Плевен.

Двигател и основен работник за изграждането на музеите тогава е бил възрожденецът Стоян Заимов, който е погребан в Скобелевия парк-музей. Те са изградени в периода 1903-1907 г. от Комитета "Цар Освободител Александър II" и тържествено са открити на 3 септември 1907 г.

Днес Военноисторическите музеи в Плевен са приемник на една от най-старите и авторитетни музейни институции в страната.

Идеята за възстановяване и съхраняване на къщите на видни български възрожденци, както и тези, които имат връзка с конкретни събития от Руско-турската война 1877-1878 г., включително домовете, където са пребивавали главните квартири на император Александър ІІ и руското командване, се оформя през 1900-1901 г. и получава одобрението на княз Фердинанд І ,който става почетен председател на комитета/ и българското правителство.

Запазени са икони на Иван Мърквичка

Съвременната структура на Военноисторическите музеи обединява: Панорама “Плевенска епопея 1877 г.”, Къщата музей “Цар Освободител Александър ІІ”, Параклис-мавзолея “Св. Георги Победоносец”, Скобелевия парк музей, Експозицията “Плевенска епопея 1877 г.”, Къщата музей “Великий княз Николай Николаевич” и Къщата музей “Негово Кралско Височество Карол І” в близкия град Пордим и Румънски мавзолей и музеен кът в село Гривица.

Специално внимание създателите отделят на параклиса-мавзолей "Св.Георги Победоносец" в центъра на Плевен и къщата музей "Великий княз Николай Николаевич" в Пордим с безценните икони на Иван Мърквичка, Антон Митов и Георги Данчов.

Още през 1907 г. при откриването на Военноисторическите къщи-музеи се оценява необходимостта от събирането на научна литература. Първи сведения за наличието на библиотека дава Стоян Заимов в своите книги “Пътни бележки за светите места на признателна България” и “Юбилейний пътеводител”.

Първоначално библиотеката включва 107 книги - издания на руското военно министерство, отнасящи се до Освободителната война и до историята на руската армия, подарени от Руското императорско правителство, и няколко броя, дарени от румънското кралско правителство, чрез военните министерства на страните ни.


 

Сподели в
 

Изложбата "Заменхоф - създател на езика есперанто" се открива днес в Русенския исторически музей, съобщават от културната институция в дунавския град.

23.10.2017/14:02

Посланикът на Куба у нас Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе ще разкаже на пресконференция в СБЖ на 25 октомври, сряда, от 11:00 часа, за предстоящото гостуване у нас на Алейда Гевара, както и за повода на пристигането й - Централноевропейската среща за солидарност с Куба в София на 18 и 19 ноември.

22.10.2017/20:06

Рада Добриянова за книгата „Кръстопъти на времето” от Евелина Тодорова, представена в СБЖ на 12 октомври т.г.

22.10.2017/19:26

С пищното шоу „Пробуждане“ в Ледения дворец „Болшой“ в Сочи беше закрит ХІХ Световен фестивал на младежта и студентите. Както откриването, така и закриването на форума беше интерактивно, като в него участваха и всички дошли на празника в залата.

22.10.2017/11:36

Само месец след световната премиера на книгата „Неудържима: Моят живот досега“ – първата и единствена досега автобиография на Мария Шарапова - вече е издадена и на българския, каза пред БНР “ Ивелина Балтова от Издателска къща „Хермес“:

21.10.2017/14:13

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес известява в писмо до председателя на УС на СБЖ, че МФЖ и ЕФЖ са сезирали Платформата за защита на журналистиката на Съвета на Европа за случая с Виктор Николаев. Българското правителство ще бъде поканено за обяснения по поведението на вицепремиера Валери Симеонов

11.10.2017 /16:39

За пореден път сме свидетели на възмутително, арогантно и несъвместимо с демократичните норми поведение на властимащи спрямо журналист - откритите заплахи, отправени в ефир към телевизиониния водещ Виктор Николаев от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов.

08.10.2017 /13:06

СБЖ категорично осъжда заканите в ефир към телевизионния водещ Виктор Николаев, отправени от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов. Подобно поведение е открито покушение срещу свободата на словото, а тя е фундамент на демокрацията

06.10.2017 /20:06

 Мнения

Журналистиката е огледало, макар и често криво. Но не тя е виновна за онова, което отразява и в част от което я е превърнал политическият модел, оседлал обществото ни. Единството на гилдията днес е по-нужно отвсякога. Иначе и този път възмущението от властимащите наглеци ще излети само в свирката на непомръдващия локомотив „Гражданско общество”

08.10.2017 /17:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Пояснявам: Ако слушате редовно Българското национално радио (БНР). И още по-конкретно – програма „Хоризонт“. Е, сега да си дойдем на думата.

19.09.2017 /16:38 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки