Начало
 
 

Преди 100 г. даряват на държавата музеите от Руско-турската война

08.10.2017 /18:36 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ” е била открита и осветена на 3 септември 1907 г.

Точно преди 100 години комитетът „Цар Освободител" подарява на държавата музеите от Руско-турската освободителна война. Събитието е отбелязано обстойно по всички наши и много чужди медии по онова време.

Днес за това събитие напомня фотоизложбата, подредена на оградата на къщата музей “Цар Освободител Александър ІІ” на централната улица "Васил Левски" в Плевен.

Двигател и основен работник за изграждането на музеите тогава е бил възрожденецът Стоян Заимов, който е погребан в Скобелевия парк-музей. Те са изградени в периода 1903-1907 г. от Комитета "Цар Освободител Александър II" и тържествено са открити на 3 септември 1907 г.

Днес Военноисторическите музеи в Плевен са приемник на една от най-старите и авторитетни музейни институции в страната.

Идеята за възстановяване и съхраняване на къщите на видни български възрожденци, както и тези, които имат връзка с конкретни събития от Руско-турската война 1877-1878 г., включително домовете, където са пребивавали главните квартири на император Александър ІІ и руското командване, се оформя през 1900-1901 г. и получава одобрението на княз Фердинанд І ,който става почетен председател на комитета/ и българското правителство.

Запазени са икони на Иван Мърквичка

Съвременната структура на Военноисторическите музеи обединява: Панорама “Плевенска епопея 1877 г.”, Къщата музей “Цар Освободител Александър ІІ”, Параклис-мавзолея “Св. Георги Победоносец”, Скобелевия парк музей, Експозицията “Плевенска епопея 1877 г.”, Къщата музей “Великий княз Николай Николаевич” и Къщата музей “Негово Кралско Височество Карол І” в близкия град Пордим и Румънски мавзолей и музеен кът в село Гривица.

Специално внимание създателите отделят на параклиса-мавзолей "Св.Георги Победоносец" в центъра на Плевен и къщата музей "Великий княз Николай Николаевич" в Пордим с безценните икони на Иван Мърквичка, Антон Митов и Георги Данчов.

Още през 1907 г. при откриването на Военноисторическите къщи-музеи се оценява необходимостта от събирането на научна литература. Първи сведения за наличието на библиотека дава Стоян Заимов в своите книги “Пътни бележки за светите места на признателна България” и “Юбилейний пътеводител”.

Първоначално библиотеката включва 107 книги - издания на руското военно министерство, отнасящи се до Освободителната война и до историята на руската армия, подарени от Руското императорско правителство, и няколко броя, дарени от румънското кралско правителство, чрез военните министерства на страните ни.


 

Сподели в
 

И ако някои организират молитвени или работни закуски, по идея на ръководителя на представителството на Россътрудничество в България и директор на РКИЦ Павел Журавльов там с голям ентусиазъм сложиха началото на неформални срещи с представители на медиите, където от страна на РКИЦ имат желание да се обсъждат важни моменти от работата в представителството и предстоящите изяви на Центъра.

16.08.2018/16:41

За него знаех още преди година, че се бори с коварна болест, но някак си и аз като всички, които го познават и обичат, вярвах, че ще я победи. Та нали неговите герои в много и трудни ситуации излизаха победители. Но ето че дойде ужасната новина, че Едуард Успенски, писателят с детската усмивка, вече не е между нас. Заминал си е завинаги. Прекрачил 80-те лета.

15.08.2018/20:45

Британският фотограф Дейвид Кингстън представи своите "Случки от улицата" в първата си изложба у нас в Музея на фотографията в Казанлък, информира ArtPrice.

15.08.2018/18:51

Кинофестът ще се състои в София и Варна. Проектът се реализира в рамките на международното културно сътрудничество в областта на киното между Руската Федерация и Република България. Пресконференцията с делегацията на руските кинематографисти ще е в РКИЦ на 22 август от 15 часа.

15.08.2018/12:18

„На щипка”. Така е озаглавена организираната от великотърновската фотографка Марина Чамуркова изложба на участниците в първата детска фотошкола във Велико Търново.

15.08.2018/09:03

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки