Начало
 
 

Преди 100 г. даряват на държавата музеите от Руско-турската война

08.10.2017 /18:36 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ” е била открита и осветена на 3 септември 1907 г.

Точно преди 100 години комитетът „Цар Освободител" подарява на държавата музеите от Руско-турската освободителна война. Събитието е отбелязано обстойно по всички наши и много чужди медии по онова време.

Днес за това събитие напомня фотоизложбата, подредена на оградата на къщата музей “Цар Освободител Александър ІІ” на централната улица "Васил Левски" в Плевен.

Двигател и основен работник за изграждането на музеите тогава е бил възрожденецът Стоян Заимов, който е погребан в Скобелевия парк-музей. Те са изградени в периода 1903-1907 г. от Комитета "Цар Освободител Александър II" и тържествено са открити на 3 септември 1907 г.

Днес Военноисторическите музеи в Плевен са приемник на една от най-старите и авторитетни музейни институции в страната.

Идеята за възстановяване и съхраняване на къщите на видни български възрожденци, както и тези, които имат връзка с конкретни събития от Руско-турската война 1877-1878 г., включително домовете, където са пребивавали главните квартири на император Александър ІІ и руското командване, се оформя през 1900-1901 г. и получава одобрението на княз Фердинанд І ,който става почетен председател на комитета/ и българското правителство.

Запазени са икони на Иван Мърквичка

Съвременната структура на Военноисторическите музеи обединява: Панорама “Плевенска епопея 1877 г.”, Къщата музей “Цар Освободител Александър ІІ”, Параклис-мавзолея “Св. Георги Победоносец”, Скобелевия парк музей, Експозицията “Плевенска епопея 1877 г.”, Къщата музей “Великий княз Николай Николаевич” и Къщата музей “Негово Кралско Височество Карол І” в близкия град Пордим и Румънски мавзолей и музеен кът в село Гривица.

Специално внимание създателите отделят на параклиса-мавзолей "Св.Георги Победоносец" в центъра на Плевен и къщата музей "Великий княз Николай Николаевич" в Пордим с безценните икони на Иван Мърквичка, Антон Митов и Георги Данчов.

Още през 1907 г. при откриването на Военноисторическите къщи-музеи се оценява необходимостта от събирането на научна литература. Първи сведения за наличието на библиотека дава Стоян Заимов в своите книги “Пътни бележки за светите места на признателна България” и “Юбилейний пътеводител”.

Първоначално библиотеката включва 107 книги - издания на руското военно министерство, отнасящи се до Освободителната война и до историята на руската армия, подарени от Руското императорско правителство, и няколко броя, дарени от румънското кралско правителство, чрез военните министерства на страните ни.


 

Сподели в
 

„Журналистиката трябва да ни кара сами да стигаме до истината, а не да ни я натрапва. Нужна е по-голяма дистанция и уважение към читателите и зрителите,” казва известният български живописец

21.01.2018/18:41

Информационните потоци на Евронюз и на електронните германски медии обявиха бившия рапър, отишъл да се бие на страната на „Ислямска държава“ Десо Дог (Денис Каспър) отново за мъртъв. Вероятността бившият берлински рапър, приел радикалния ислям и заминал преди години за Сирия, за да се бие на страната на ИДИЛ, този път била „твърде голяма“.

21.01.2018/17:51

С изпълнение на този класически танц стартира подготовката за тържествата по случай настъпването и честването на „Годината на кучето“

18.01.2018/15:58

„Чувствам се като пуснато за отстрел диво животно“, заяви в първото си интервю за „Щерн“ вдовицата на стария канцлер Хелмут Кол – Майке Кол-Рихтер. В интервюто за авторитетното седмично списания 54-годишната вдовица за първи път дава гласност на позициите си и настроенията си след смъртта на 87-годишния си съпруг си през юли миналата година.

18.01.2018/09:48

Как рисуваше – вярвам – всички читатели на сайта на СБЖ знаят. Как говореше, как разказваше? Като вълшебник – меко, увличащо, сладко...

14.01.2018/18:41

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки