Начало
 
 

Хасковски журналисти се срещат с колеги в Одрин

08.10.2017 /20:34 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистите посещават храма „Св. Георги“ в Одрин (Снимки:Янко Найденов)

„Град на султаните, Одрин - султан на градовете” - така пъстра диплянка рекламира на български език съседния на Хасково турски град, където група хасковски журналисти прекарахме 2 дни.

Поканата дойде от одринската канцелария на Генералната дирекция „Печат и информация“ към Министерския съвет на Република Турция, която съвместно с Генералното консулство на България в Одрин осъществява проект за  делови срещи на журналисти от двата крайгранични региона.

Валията на Одрин Гюнай Йоздемир прие в своя кабинет хасковската група и подчерта ролята на журналистиката за развитието на двустранните добросъседски отношения и популяризирането на двете съседни територии  от различни ъгли. 

Нели Вълканова, пресаташе на областната администрация в Хасково, предаде поканата на областния управител Станислав Дечев за гостуване в нашия регион. Хасково е градът, с който сме най-близки, каза кметът на Одрин Реджеп Гюркан, горд с хилядолетната история на града си.

Създаваме общ сайт за споделяне на новини

В старинната сграда тук има и малка музейна част - в стаята, където е пребивавал Кемал Ататюрк, се пазят автентични вещи от онова време. В заседателната зала е окачена снимка на общинския съвет на Одрин от 1902 г., сред 11-те членове има и българин, редом до грък, италианец, румънец, евреин и арменец.

Председателят на Търговско промишлената палата Реджеп Зъпкънкурт посочи  съвместната работа с палатите в Хасково, в Ямбол и в Бургас за създаване на по-добра икономическа среда. Улеснение за членовете на палатите от двете страни на границата ще бъде разработваният сега сайт за споделяне на новини в сферата на икономиката, търговията, туризма.

Освен с модерните си сгради и обзавеждане Тракийският университет впечатли журналистите с броя на студентите – 40 000, които учат в 14 факултета. На един от пилоните със знамената на държавите, чиито младежи се обучават в Одрин, се вее и българският  флаг.

"Членуваме в Асоциацията на университетите от балканските страни, а чуждестранните студенти плащат колкото турските", поясни ректорът на Тракийския университет проф. Ерхан Табаколу. В авторитететното учебно заведение, което се слави и извън Турция с университетската си болница и симфоничния си оркестър, се изучава и български език.

Запалихме свещи в църквата „Св.Георги”

Председателят на дружеството на СБЖ в Хасково Николай Грудев навсякъде благодари за сърдечния прием и за възможността за опознаване на Одрин. На състоялата се работна закуска с колеги от печатни и електронни  медии в Одрин той представи средствата за масова информация в Хасковския регион и идеите за обмен на журналистически материали.

Хасковската журналистическа група посети величествената джамия "Селимие", уредения в комплекса "Баязид II" Музей на здравето, отличен с награда от ЕС, стадиона, където се провеждат прочутите Къркпънарски борби със 7-вековна история.

Запалихме свещи в българската църква „Св.Георги“. За благоустрояване на района около българската светиня тази година нашата държава отпусна 55 000  евро, съобщи генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев.

Одринските медии отделиха подобаващо  място за визитата на хасковската колегия. Текстове и снимки са качени и на сайтовете на посетените от нас институции. В близко време се очаква журналисти от Одрин да върнат визитата на Хасково.


 

Сподели в
 

Ако сте ходили във Велико Търново и обичате този град - тази книга е за вас. Ако не сте – тя е покана да идете. Ако сте търновци, няма как да останете безразлични. Ако не сте – пак ще ви е интересно...

22.04.2018/21:44

По повод неотдавнашното ѝ уволнение от БНТ и трансформирането на БНТ 2 потърсихме за интервю популярната журналистка Екатерина Генова, доскоро оглавявала дирекция „БНТ и региони” в Националната телевизия. От около две седмици сме помолили за интервю и генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Все още очакваме отговорите му.

16.04.2018/08:06

Ягода Михайловска-Георгиева, една от най-значимите македонски писателки и журналистки, спечелила трите най-големи литературни награди в страната си, идва в Хасково.

14.04.2018/12:29

Поясненията към отличения кадър с горящ човек карат зрителя да приеме, че изобразеното е резултат от полицейска репресия, докато всъщност е заснет демонстрант, самозапалил се по невнимание, след като е хвърлил коктейл „Молотов” срещу сили за борба с безредици

13.04.2018/22:36

Пазарджишкият писател и журналист Продрум Димов гостува в Хасково с последната си книга „Нестихващ огън“, посветена на видния възрожденец Константин Величков.

11.04.2018/21:27
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки