Начало
 
 

Хасковски журналисти се срещат с колеги в Одрин

08.10.2017 /20:34 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистите посещават храма „Св. Георги“ в Одрин (Снимки:Янко Найденов)

„Град на султаните, Одрин - султан на градовете” - така пъстра диплянка рекламира на български език съседния на Хасково турски град, където група хасковски журналисти прекарахме 2 дни.

Поканата дойде от одринската канцелария на Генералната дирекция „Печат и информация“ към Министерския съвет на Република Турция, която съвместно с Генералното консулство на България в Одрин осъществява проект за  делови срещи на журналисти от двата крайгранични региона.

Валията на Одрин Гюнай Йоздемир прие в своя кабинет хасковската група и подчерта ролята на журналистиката за развитието на двустранните добросъседски отношения и популяризирането на двете съседни територии  от различни ъгли. 

Нели Вълканова, пресаташе на областната администрация в Хасково, предаде поканата на областния управител Станислав Дечев за гостуване в нашия регион. Хасково е градът, с който сме най-близки, каза кметът на Одрин Реджеп Гюркан, горд с хилядолетната история на града си.

Създаваме общ сайт за споделяне на новини

В старинната сграда тук има и малка музейна част - в стаята, където е пребивавал Кемал Ататюрк, се пазят автентични вещи от онова време. В заседателната зала е окачена снимка на общинския съвет на Одрин от 1902 г., сред 11-те членове има и българин, редом до грък, италианец, румънец, евреин и арменец.

Председателят на Търговско промишлената палата Реджеп Зъпкънкурт посочи  съвместната работа с палатите в Хасково, в Ямбол и в Бургас за създаване на по-добра икономическа среда. Улеснение за членовете на палатите от двете страни на границата ще бъде разработваният сега сайт за споделяне на новини в сферата на икономиката, търговията, туризма.

Освен с модерните си сгради и обзавеждане Тракийският университет впечатли журналистите с броя на студентите – 40 000, които учат в 14 факултета. На един от пилоните със знамената на държавите, чиито младежи се обучават в Одрин, се вее и българският  флаг.

"Членуваме в Асоциацията на университетите от балканските страни, а чуждестранните студенти плащат колкото турските", поясни ректорът на Тракийския университет проф. Ерхан Табаколу. В авторитететното учебно заведение, което се слави и извън Турция с университетската си болница и симфоничния си оркестър, се изучава и български език.

Запалихме свещи в църквата „Св.Георги”

Председателят на дружеството на СБЖ в Хасково Николай Грудев навсякъде благодари за сърдечния прием и за възможността за опознаване на Одрин. На състоялата се работна закуска с колеги от печатни и електронни  медии в Одрин той представи средствата за масова информация в Хасковския регион и идеите за обмен на журналистически материали.

Хасковската журналистическа група посети величествената джамия "Селимие", уредения в комплекса "Баязид II" Музей на здравето, отличен с награда от ЕС, стадиона, където се провеждат прочутите Къркпънарски борби със 7-вековна история.

Запалихме свещи в българската църква „Св.Георги“. За благоустрояване на района около българската светиня тази година нашата държава отпусна 55 000  евро, съобщи генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев.

Одринските медии отделиха подобаващо  място за визитата на хасковската колегия. Текстове и снимки са качени и на сайтовете на посетените от нас институции. В близко време се очаква журналисти от Одрин да върнат визитата на Хасково.


 

Сподели в
 

Черен ден за свободата на словото и медиите, срам и позор, атака срещу демокрацията – това са част от коментарите, които предизвика яростното нападение срещу левия кипърски турски вестник „Африка” в понеделник, 22 януари, довело до пълен погром на редакцията. Напрежението в окупираните територии започна с акцията сутринта, пренесе се с размирици в т. нар. парламент и продължи в масов протест до късно след полунощ.

23.01.2018/14:13

Голяма е ролята на периодичния печат, вестници и списания при проучването на родния край. Те дават възможност да се докоснем до най-важните въпроси, които са вълнували нашите съграждани.

22.01.2018/12:17

Повод за тая бележка е информация, долетяла от Българското национално радио (БНР). Тя известява, че с водосвет бил открит редакционен комплекс, тип „open space“. Казано на български – „отворено пространство“.

21.01.2018/12:52

Разделихме се с него преди десетина дни. И думи за тоя мъж се появиха и във вестници, и във Фейсбук, и на сайта на СБЖ. От хора, с които бе работил, но най-вече – от негови някогашни студенти.

20.01.2018/16:31

Наред с руските, финландските, румънските и български воини в Руско-турската война 1877-1878 се е сражавал и японски самурай, за което знаят малцина. Сейго Ямадзава е воювал в редовете на руската армия. Тази история припомни при своето посещение в България премиерът на Япония Шиндзо Абе.

20.01.2018/12:45

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки