Начало
 
 

Хасковски журналисти се срещат с колеги в Одрин

08.10.2017 /20:34 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистите посещават храма „Св. Георги“ в Одрин (Снимки:Янко Найденов)

„Град на султаните, Одрин - султан на градовете” - така пъстра диплянка рекламира на български език съседния на Хасково турски град, където група хасковски журналисти прекарахме 2 дни.

Поканата дойде от одринската канцелария на Генералната дирекция „Печат и информация“ към Министерския съвет на Република Турция, която съвместно с Генералното консулство на България в Одрин осъществява проект за  делови срещи на журналисти от двата крайгранични региона.

Валията на Одрин Гюнай Йоздемир прие в своя кабинет хасковската група и подчерта ролята на журналистиката за развитието на двустранните добросъседски отношения и популяризирането на двете съседни територии  от различни ъгли. 

Нели Вълканова, пресаташе на областната администрация в Хасково, предаде поканата на областния управител Станислав Дечев за гостуване в нашия регион. Хасково е градът, с който сме най-близки, каза кметът на Одрин Реджеп Гюркан, горд с хилядолетната история на града си.

Създаваме общ сайт за споделяне на новини

В старинната сграда тук има и малка музейна част - в стаята, където е пребивавал Кемал Ататюрк, се пазят автентични вещи от онова време. В заседателната зала е окачена снимка на общинския съвет на Одрин от 1902 г., сред 11-те членове има и българин, редом до грък, италианец, румънец, евреин и арменец.

Председателят на Търговско промишлената палата Реджеп Зъпкънкурт посочи  съвместната работа с палатите в Хасково, в Ямбол и в Бургас за създаване на по-добра икономическа среда. Улеснение за членовете на палатите от двете страни на границата ще бъде разработваният сега сайт за споделяне на новини в сферата на икономиката, търговията, туризма.

Освен с модерните си сгради и обзавеждане Тракийският университет впечатли журналистите с броя на студентите – 40 000, които учат в 14 факултета. На един от пилоните със знамената на държавите, чиито младежи се обучават в Одрин, се вее и българският  флаг.

"Членуваме в Асоциацията на университетите от балканските страни, а чуждестранните студенти плащат колкото турските", поясни ректорът на Тракийския университет проф. Ерхан Табаколу. В авторитететното учебно заведение, което се слави и извън Турция с университетската си болница и симфоничния си оркестър, се изучава и български език.

Запалихме свещи в църквата „Св.Георги”

Председателят на дружеството на СБЖ в Хасково Николай Грудев навсякъде благодари за сърдечния прием и за възможността за опознаване на Одрин. На състоялата се работна закуска с колеги от печатни и електронни  медии в Одрин той представи средствата за масова информация в Хасковския регион и идеите за обмен на журналистически материали.

Хасковската журналистическа група посети величествената джамия "Селимие", уредения в комплекса "Баязид II" Музей на здравето, отличен с награда от ЕС, стадиона, където се провеждат прочутите Къркпънарски борби със 7-вековна история.

Запалихме свещи в българската църква „Св.Георги“. За благоустрояване на района около българската светиня тази година нашата държава отпусна 55 000  евро, съобщи генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев.

Одринските медии отделиха подобаващо  място за визитата на хасковската колегия. Текстове и снимки са качени и на сайтовете на посетените от нас институции. В близко време се очаква журналисти от Одрин да върнат визитата на Хасково.


 

Сподели в
 

На 16 август в Мурманск с тържествена церемония бе даден стартът на Международния православен Славянски ход 2018 с направление Мурманск – Балканите,съобщи за сайта на СБЖ Иля Виноградов. Тази година той е под знака на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство, а негов символ е копие на Самарското знаме.

17.08.2018/18:02

Протестът ще е на 20 август, понеделник, от 12 ч. пред БНР. Той е заради неочакваното отстраняване на диригентката на Детския радиохор Венеция Караманова. Междувременно родители на деца от радиохора се оплакаха, че ръководството на БНР им извива ръцете с току-що отправено към тях предложение, разпространено във Фейсбук

17.08.2018/14:17

Екипът на телевизия BiT излезе с открито писмо до институциите и медиите, в което алармира за тежкото състояние на медията, след като тя беше продадена в началото да годината

15.08.2018/11:23

Даниела Пенкова, която оглавява сайта, предлагащ документални филми по сериозни икономически и социални проблеми, написа гневен коментар по повод изтриването на видеото от социалната мрежа.

14.08.2018/21:35

За първи път в историята на Северния полюс на него беше развято копие на една от светините на България – Самарското знаме, което е флаг на тазгодишния Международен славянски ход, започнал от Мурманск. За това съобщи специално за сайта на СБЖ журналистът и поет Иля Виноградов. Преди десетина дни онлайн изданието на Съюза първо съобщи за началото на мисията, както и сега първо съобщава подробности от мястото на събитието.

31.07.2018/20:06

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки