Начало
 
 

Хасковски журналисти се срещат с колеги в Одрин

08.10.2017 /20:34 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистите посещават храма „Св. Георги“ в Одрин (Снимки:Янко Найденов)

„Град на султаните, Одрин - султан на градовете” - така пъстра диплянка рекламира на български език съседния на Хасково турски град, където група хасковски журналисти прекарахме 2 дни.

Поканата дойде от одринската канцелария на Генералната дирекция „Печат и информация“ към Министерския съвет на Република Турция, която съвместно с Генералното консулство на България в Одрин осъществява проект за  делови срещи на журналисти от двата крайгранични региона.

Валията на Одрин Гюнай Йоздемир прие в своя кабинет хасковската група и подчерта ролята на журналистиката за развитието на двустранните добросъседски отношения и популяризирането на двете съседни територии  от различни ъгли. 

Нели Вълканова, пресаташе на областната администрация в Хасково, предаде поканата на областния управител Станислав Дечев за гостуване в нашия регион. Хасково е градът, с който сме най-близки, каза кметът на Одрин Реджеп Гюркан, горд с хилядолетната история на града си.

Създаваме общ сайт за споделяне на новини

В старинната сграда тук има и малка музейна част - в стаята, където е пребивавал Кемал Ататюрк, се пазят автентични вещи от онова време. В заседателната зала е окачена снимка на общинския съвет на Одрин от 1902 г., сред 11-те членове има и българин, редом до грък, италианец, румънец, евреин и арменец.

Председателят на Търговско промишлената палата Реджеп Зъпкънкурт посочи  съвместната работа с палатите в Хасково, в Ямбол и в Бургас за създаване на по-добра икономическа среда. Улеснение за членовете на палатите от двете страни на границата ще бъде разработваният сега сайт за споделяне на новини в сферата на икономиката, търговията, туризма.

Освен с модерните си сгради и обзавеждане Тракийският университет впечатли журналистите с броя на студентите – 40 000, които учат в 14 факултета. На един от пилоните със знамената на държавите, чиито младежи се обучават в Одрин, се вее и българският  флаг.

"Членуваме в Асоциацията на университетите от балканските страни, а чуждестранните студенти плащат колкото турските", поясни ректорът на Тракийския университет проф. Ерхан Табаколу. В авторитететното учебно заведение, което се слави и извън Турция с университетската си болница и симфоничния си оркестър, се изучава и български език.

Запалихме свещи в църквата „Св.Георги”

Председателят на дружеството на СБЖ в Хасково Николай Грудев навсякъде благодари за сърдечния прием и за възможността за опознаване на Одрин. На състоялата се работна закуска с колеги от печатни и електронни  медии в Одрин той представи средствата за масова информация в Хасковския регион и идеите за обмен на журналистически материали.

Хасковската журналистическа група посети величествената джамия "Селимие", уредения в комплекса "Баязид II" Музей на здравето, отличен с награда от ЕС, стадиона, където се провеждат прочутите Къркпънарски борби със 7-вековна история.

Запалихме свещи в българската църква „Св.Георги“. За благоустрояване на района около българската светиня тази година нашата държава отпусна 55 000  евро, съобщи генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев.

Одринските медии отделиха подобаващо  място за визитата на хасковската колегия. Текстове и снимки са качени и на сайтовете на посетените от нас институции. В близко време се очаква журналисти от Одрин да върнат визитата на Хасково.


 

Сподели в
 

На 23 октомври, понеделник, от 10:00 до 10:30 ч. председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова ще разкаже за инициативата на извънреден брифинг в СБЖ

22.10.2017/18:46

Това е една от мерките, които кабинетът на премиера Мариано Рахой предвижда с цел връщане на конституционния ред в автономната област, където бе проведен влизащ в разрез с основния закон референдум за независимост. Предстои Сенатът да одобри правителствените предложения

22.10.2017/18:35

В навечерието на Деня на Кърджали, когато емблематичният български град отбеляза 105-та годишнина от Освобождението си, там се случи нещо, за което ще се говори дълго време. Журналистът и историкът Георги Кулов представи пред своите съграждани, колеги и приятели новата си книга „Мостът“. В същото време в града беше представена и книгата на Красимир Узунов „Азъ служихъ при Дранговъ“, посветена на храбрия български офицер, донесъл свободата на града.

22.10.2017/18:28

„Атаката по един от нас няма да ни спре да осветяме там, където другите искат да е тъмно”, заяви онлайн редакторът на Times of Malta Херман Грех на журналистическа демонстрация в Ла Валета в памет на загиналата си в жесток атентат колежка, Участниците носеха плакати с кърваво-червени петна

20.10.2017/08:49

Колегата, стартирал преди ден своя нов критичен сайт bulgarianpresidency.eu, е изненадан от необичайно острата реакция на управляващите в София срещу проекта му и съзира координация в две медийни атаки по онлайн изданието му. Според него те „напомнят за времената, в които комунистическа България се страхуваше от радио „Свободна Европа”

18.10.2017/19:09

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес известява в писмо до председателя на УС на СБЖ, че МФЖ и ЕФЖ са сезирали Платформата за защита на журналистиката на Съвета на Европа за случая с Виктор Николаев. Българското правителство ще бъде поканено за обяснения по поведението на вицепремиера Валери Симеонов

11.10.2017 /16:39

За пореден път сме свидетели на възмутително, арогантно и несъвместимо с демократичните норми поведение на властимащи спрямо журналист - откритите заплахи, отправени в ефир към телевизиониния водещ Виктор Николаев от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов.

08.10.2017 /13:06

СБЖ категорично осъжда заканите в ефир към телевизионния водещ Виктор Николаев, отправени от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов. Подобно поведение е открито покушение срещу свободата на словото, а тя е фундамент на демокрацията

06.10.2017 /20:06

 Мнения

Журналистиката е огледало, макар и често криво. Но не тя е виновна за онова, което отразява и в част от което я е превърнал политическият модел, оседлал обществото ни. Единството на гилдията днес е по-нужно отвсякога. Иначе и този път възмущението от властимащите наглеци ще излети само в свирката на непомръдващия локомотив „Гражданско общество”

08.10.2017 /17:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Пояснявам: Ако слушате редовно Българското национално радио (БНР). И още по-конкретно – програма „Хоризонт“. Е, сега да си дойдем на думата.

19.09.2017 /16:38 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки