В София показват фотоизложбата „Погромът в Босилеградско”

13.10.2017 /16:45 | Автор : Вера Александрова | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Архивен кадър: Йордан Захариев, Босилеград, май 1917 г.

Погромът над българите в Босилеградско през май 1917 г. - това е темата на фотодокументалната изложба, която е открита в Народното събрание. Тя е част от инициативите, с които Културно-информационният център на българите в Босилеград отбелязва 100-годишнината от трагичните събития.

На 15 и 16 май 1917 г. сръбската паравоенна чета на Коста Печанац нахлува на територията на Царство България и два дни мародерства в Босилеград и околните села.

Убити са 35 души, опожарени са 317 жилищни постройки, нанесените вреди са оценени на 1 млн. и 700 000 лева.

Снимките на опожарения град са направени от известния български учен от Босилеградското краище Йордан Захариев и се съхраняват Регионалния исторически музей в Кюстендил. Автор на изложбата е историкът Ангел Джонев, който е автор и на книга със същото заглавие.

Ангел Джонев - автор на изложбата: Намираме се в мястото - българския парламент, който обезщетява пострадалите, и това е прецедент в българската история, с една безвъзмездна помощ от 1 млн. лева. Посланието на изложбата е - "никога подобни неща да не се повтарят". Посланието на изложбата обаче е и "никога подобни неща да не се забравят", защото доста дълъг период това събитие от общата ни история беше позатулвано.

Иван Николов - директор на БКИЦ в Босилеград: Решихме да отбележим 100-години от това събитие не за да призоваваме призраците на миналото, а за да се освободим от идеологизираната история, която непрекъснато възпроизвежда омраза между българи и сърби и прави невъзможен сръбско-българския диалог за решаване на натрупаните проблеми на българското малцинство в Западните покрайнини.


 

Сподели в
 

„В кладенец, от който си пил вода, недей да плюеш” е поговорка, която си оспорват много народи, но тук не му е мястото да търсим първоизточника. Важното е, че я има на български и винаги ме е поразявала със своята мъдрост.

22.04.2018/17:15

Случки от всекидневието и свидетелски разкази за важни събития са поместени на страниците на "За кого звъни телефонът" от известния журналист Владимир Береану, която той представи в Театър "Българска армия".

21.04.2018/18:54

Международен фотоконкурс "Народно възраждане" ще се проведе в Тараклия във връзка с честването на 205 години от основаването на населения пункт.

20.04.2018/18:51

Личност, която предизвиква крайни реакции и в живота, и в смъртта, Дафне Каруана Галиция продължава да бъде символ на разделението в Малта. Половин година след убийството й ваканционният остров все още търси отговори.

18.04.2018/12:00

На 14 април, на 64 годишна възраст, внезапно почина журналистът Георги Вучев - ръководител на Националния пресклуб на БТА, съобщават от агенцията.

17.04.2018/08:10
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки