БНР е домакин на 14-а Правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия

12.10.2017 /21:51 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гостите от Правния отдел на EBU заедно с генералния директор на БНР Александър Велев

Ричард Бърнли – директор на Правния отдeл на EBU: „Необходимо е по-адекватно финансиране за обществените медии”

„Бихме искали да видим по-адекватно финансиране на обществената медия БНР, за да може тя да разгърне своите възможности. Ще се фокусираме и върху въпроса за мандатите на генералния директор. Говорим за минимум 5-6 години, което е стандартна практика. Мандатът трябва да бъде дългосрочен, за да може генералният директор да разгърне плановете и идеите си дългосрочно, а не да работи в съкратени срокове“.

Това заяви в предаването „Преди всички“ на БНР Ричард Бърнли, директор на Правния отдел на Европейския съюз за радио и телевизия.  

На 12 и 13 октомври 2017 г. Българското национално радио е домакин на 14-та Правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), в която участват над 80 делегати от 40 медийни организации от 27 държави.

„Ние поставяме специален фокус върху управлението на обществените медии и независимостта им. По време на конференцията ще научим за новия надзорен модел на ВВС в Обединеното кралство, както и за българския опит по отношение на радиото и телевизията.

Другият фокус на конференцията е свързан с европейската законодателна рамка за дигитализация на медиите и последните промени, засягащи този процес – един доста дискутиран въпрос в момента.

Третият фокус на конференцията е защитата на информацията и най-вече на личните данни, както и правото на медиите и останалите организации да ги използват“, заяви още Бърнли. Той коментира необходимостта от законодателни промени, свързани с независимостта на обществените медии.

„В Европа наблюдаваме различни модели и различна законодателна рамка, включително и на конституционно ниво.  В културно отношение страните също доста се различават. Когато става въпрос за независимост, винаги има какво да се подобри, защото тя не е дадена абсолютно и изначално. Има няколко структурни и организационни параметри, за които ние винаги следим много строго.

Тук, в България, те са много добре уредени: БНР има независим орган, който отговаря за управлението му, както и редакционни стандарти, чрез които осигурява независимост на новинарския поток и на медийното съдържание като цяло“.  Според ръководителя на Правния отдел на EBU случаите, в които властта се намесва или се опитва да заплашва медии и журналисти, са нещо, на което медиите винаги трябва да устояват и на което трябва да се съпротивляват.

Дигитализацията и трансформацията на обществените медии се случва навсякъде в Европа, категоричен е Ричард Бърнли: „Тя задължително трябва да се осъществи, за да може обществените медии да останат в крак с времето. Това е и начинът им да се състезават не само с частните, но и със световните медии. Ние вече със сигурност говорим за глобален медиен пазар, най-малкото заради интернет. Важно е управляващите, в това число и Европейската комисия, да разберат, че обществените медии се нуждаят от поле и ресурс да се разгърнат в тези нови направления и то по начин, който ще им позволи да продължават да имат водеща роля в демократичното общество, в изпълнението на социалните и културните си функции. Затова е важно да не останат на нивото, на което са в момента, и в технологично отношение. Чрез нови платформи и приложения те трябва да отидат там, където са младите хора.“

Водеща тема в програмата на форума е „Управлението на обществените медии в цифровизирания свят“, която  включва презентациите   „Цифрови промени в обществените медии“ – Жан Филип Де Тендер (EBU), „Добри практики в управлението на обществените медии“ – Михаел Вагнер (EBU), “Прилагането на нов модел във Великобритания“ – Гарет Бар (OFCOM), „Българският пример“ – Милен Митев (БНР).

Приветствия към асамблеята поднесоха генералният директор на БНР Александър Велев, зам.-министърът на културата Румен Димитров, генералният директор на БНТ Константин Каменаров.

Велев запозна участниците с дейността и програмите на БНР като изтъкна, че програма „Хоризонт“ е абсолютен информационен лидер в страната, а „Христо Ботев“ е специализирана в културна и музикална дейност.

„Поздравявам екипа на БНР и членовете на Европейския съюз за радио и телевизия не само за това, че поставят във фокуса на 14-та Правна асамблея всички актуални въпроси, свързани със защитата на авторските права в обществените медии, но най-вече за това, че ще обобщят експертния опит в някои важни области по темата, като управлението на публичните медии и възможностите за тяхната адаптация в бързо променящата се технологична и медийна среда“, обяви зам.-министър Румен Димитров.  

Сподели в
 

Търсят се участници в Европейските младежки медийни дни, които ще се състоят между 16 и 18 октомври 2018 г. в Брюксел, съобщава в писмо до СБЖ представителството на Европейския парламент в София и допълва:

17.08.2018/12:00

Нова телевизия спира предаването на Милен Цветков.Новината бе обявена в прессъобщение за акцентите в есенния тв сезон. Причините не се посочват.

16.08.2018/14:47

Детската лагерна смяна „Млади журналисти” започна днес в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия” с участието на деца от цяла България и от Русия. Лице на смяната е известният български телевизионен журналист и автор на над 10 документални филма Наделина Анева. Партнират й нейните колеги Невяна Троянска и Зоя Черешарова, съобщиха за БТА от комплекса.

15.08.2018/15:09

В днешния вълнуващ ден за известния български журналист, поет, когато той навършва два пъти по 40 лета, си припомних как преди време в разговор с него го попитах какво е видял „През прозореца на времето“, заглавието на негова вълнуваща книга, Драго ми отвърна: „Видях времето, което много бърза. Видях едно младо момче, което вървеше след някои илюзии, след мечти, някои сбъднати, повечето несбъднати. Видях себе си.“

13.08.2018/16:24

На 87-годишна възраст ни напусна дългогодишният ръководител на Военна редакция в БНР и БНТ Стефан Симеонов, дал път в творчеството на над 85 журналисти и писатели, отличаван с много държавни награди, двукратен носител на „Златно перо” на СБЖ, както и на Почетен плакет на Съюза

11.08.2018/20:22

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки