БНР е домакин на 14-а Правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия

12.10.2017 /21:51 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гостите от Правния отдел на EBU заедно с генералния директор на БНР Александър Велев

Ричард Бърнли – директор на Правния отдeл на EBU: „Необходимо е по-адекватно финансиране за обществените медии”

„Бихме искали да видим по-адекватно финансиране на обществената медия БНР, за да може тя да разгърне своите възможности. Ще се фокусираме и върху въпроса за мандатите на генералния директор. Говорим за минимум 5-6 години, което е стандартна практика. Мандатът трябва да бъде дългосрочен, за да може генералният директор да разгърне плановете и идеите си дългосрочно, а не да работи в съкратени срокове“.

Това заяви в предаването „Преди всички“ на БНР Ричард Бърнли, директор на Правния отдел на Европейския съюз за радио и телевизия.  

На 12 и 13 октомври 2017 г. Българското национално радио е домакин на 14-та Правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), в която участват над 80 делегати от 40 медийни организации от 27 държави.

„Ние поставяме специален фокус върху управлението на обществените медии и независимостта им. По време на конференцията ще научим за новия надзорен модел на ВВС в Обединеното кралство, както и за българския опит по отношение на радиото и телевизията.

Другият фокус на конференцията е свързан с европейската законодателна рамка за дигитализация на медиите и последните промени, засягащи този процес – един доста дискутиран въпрос в момента.

Третият фокус на конференцията е защитата на информацията и най-вече на личните данни, както и правото на медиите и останалите организации да ги използват“, заяви още Бърнли. Той коментира необходимостта от законодателни промени, свързани с независимостта на обществените медии.

„В Европа наблюдаваме различни модели и различна законодателна рамка, включително и на конституционно ниво.  В културно отношение страните също доста се различават. Когато става въпрос за независимост, винаги има какво да се подобри, защото тя не е дадена абсолютно и изначално. Има няколко структурни и организационни параметри, за които ние винаги следим много строго.

Тук, в България, те са много добре уредени: БНР има независим орган, който отговаря за управлението му, както и редакционни стандарти, чрез които осигурява независимост на новинарския поток и на медийното съдържание като цяло“.  Според ръководителя на Правния отдел на EBU случаите, в които властта се намесва или се опитва да заплашва медии и журналисти, са нещо, на което медиите винаги трябва да устояват и на което трябва да се съпротивляват.

Дигитализацията и трансформацията на обществените медии се случва навсякъде в Европа, категоричен е Ричард Бърнли: „Тя задължително трябва да се осъществи, за да може обществените медии да останат в крак с времето. Това е и начинът им да се състезават не само с частните, но и със световните медии. Ние вече със сигурност говорим за глобален медиен пазар, най-малкото заради интернет. Важно е управляващите, в това число и Европейската комисия, да разберат, че обществените медии се нуждаят от поле и ресурс да се разгърнат в тези нови направления и то по начин, който ще им позволи да продължават да имат водеща роля в демократичното общество, в изпълнението на социалните и културните си функции. Затова е важно да не останат на нивото, на което са в момента, и в технологично отношение. Чрез нови платформи и приложения те трябва да отидат там, където са младите хора.“

Водеща тема в програмата на форума е „Управлението на обществените медии в цифровизирания свят“, която  включва презентациите   „Цифрови промени в обществените медии“ – Жан Филип Де Тендер (EBU), „Добри практики в управлението на обществените медии“ – Михаел Вагнер (EBU), “Прилагането на нов модел във Великобритания“ – Гарет Бар (OFCOM), „Българският пример“ – Милен Митев (БНР).

Приветствия към асамблеята поднесоха генералният директор на БНР Александър Велев, зам.-министърът на културата Румен Димитров, генералният директор на БНТ Константин Каменаров.

Велев запозна участниците с дейността и програмите на БНР като изтъкна, че програма „Хоризонт“ е абсолютен информационен лидер в страната, а „Христо Ботев“ е специализирана в културна и музикална дейност.

„Поздравявам екипа на БНР и членовете на Европейския съюз за радио и телевизия не само за това, че поставят във фокуса на 14-та Правна асамблея всички актуални въпроси, свързани със защитата на авторските права в обществените медии, но най-вече за това, че ще обобщят експертния опит в някои важни области по темата, като управлението на публичните медии и възможностите за тяхната адаптация в бързо променящата се технологична и медийна среда“, обяви зам.-министър Румен Димитров.  

Сподели в
 

Посолството на РФ в България продължава до 5 ноември приемането на снимки за фотоконкурса „Русия през очите на българи“, като 12-те печеливши фотографии ще бъдат използвани в сувенирния стенен календар за 2018 година.

19.10.2017/09:54

Народното събрание избра единодушно Максим Минчев за генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА). Той получи подкрепата на 141 народни представители без нито един глас „против” или „въздържал се”.

18.10.2017/10:39

Българският лекарски съюз (БЛС) смята за абсолютно неуместно, неправилно и некоректно, който и да било политически субект да си позволи поведение, което недвусмислено се асоциира със заплаха към българската журналистическа общност, посочват от организацията в писмо до СБЖ.

16.10.2017/18:49

Само една трета от представители на бизнеса смятат, че медиите помагат в малка или по-голяма степен за икономическото развитие у нас. Това показва анкета на Българската търговско-промишлена палата сред членовете й.

16.10.2017/16:10

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който обединява обществените медии в Европа, излезе с позиция срещу политическия натиск, оказван над българските журналисти, и призова политиците да се въздържат от намеса в работата на четвъртата власт.

16.10.2017/16:05

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес известява в писмо до председателя на УС на СБЖ, че МФЖ и ЕФЖ са сезирали Платформата за защита на журналистиката на Съвета на Европа за случая с Виктор Николаев. Българското правителство ще бъде поканено за обяснения по поведението на вицепремиера Валери Симеонов

11.10.2017 /16:39

За пореден път сме свидетели на възмутително, арогантно и несъвместимо с демократичните норми поведение на властимащи спрямо журналист - откритите заплахи, отправени в ефир към телевизиониния водещ Виктор Николаев от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов.

08.10.2017 /13:06

СБЖ категорично осъжда заканите в ефир към телевизионния водещ Виктор Николаев, отправени от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов. Подобно поведение е открито покушение срещу свободата на словото, а тя е фундамент на демокрацията

06.10.2017 /20:06

 Мнения

Журналистиката е огледало, макар и често криво. Но не тя е виновна за онова, което отразява и в част от което я е превърнал политическият модел, оседлал обществото ни. Единството на гилдията днес е по-нужно отвсякога. Иначе и този път възмущението от властимащите наглеци ще излети само в свирката на непомръдващия локомотив „Гражданско общество”

08.10.2017 /17:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Пояснявам: Ако слушате редовно Българското национално радио (БНР). И още по-конкретно – програма „Хоризонт“. Е, сега да си дойдем на думата.

19.09.2017 /16:38 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки