БНР е домакин на 14-а Правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия

12.10.2017 /21:51 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гостите от Правния отдел на EBU заедно с генералния директор на БНР Александър Велев

Ричард Бърнли – директор на Правния отдeл на EBU: „Необходимо е по-адекватно финансиране за обществените медии”

„Бихме искали да видим по-адекватно финансиране на обществената медия БНР, за да може тя да разгърне своите възможности. Ще се фокусираме и върху въпроса за мандатите на генералния директор. Говорим за минимум 5-6 години, което е стандартна практика. Мандатът трябва да бъде дългосрочен, за да може генералният директор да разгърне плановете и идеите си дългосрочно, а не да работи в съкратени срокове“.

Това заяви в предаването „Преди всички“ на БНР Ричард Бърнли, директор на Правния отдел на Европейския съюз за радио и телевизия.  

На 12 и 13 октомври 2017 г. Българското национално радио е домакин на 14-та Правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), в която участват над 80 делегати от 40 медийни организации от 27 държави.

„Ние поставяме специален фокус върху управлението на обществените медии и независимостта им. По време на конференцията ще научим за новия надзорен модел на ВВС в Обединеното кралство, както и за българския опит по отношение на радиото и телевизията.

Другият фокус на конференцията е свързан с европейската законодателна рамка за дигитализация на медиите и последните промени, засягащи този процес – един доста дискутиран въпрос в момента.

Третият фокус на конференцията е защитата на информацията и най-вече на личните данни, както и правото на медиите и останалите организации да ги използват“, заяви още Бърнли. Той коментира необходимостта от законодателни промени, свързани с независимостта на обществените медии.

„В Европа наблюдаваме различни модели и различна законодателна рамка, включително и на конституционно ниво.  В културно отношение страните също доста се различават. Когато става въпрос за независимост, винаги има какво да се подобри, защото тя не е дадена абсолютно и изначално. Има няколко структурни и организационни параметри, за които ние винаги следим много строго.

Тук, в България, те са много добре уредени: БНР има независим орган, който отговаря за управлението му, както и редакционни стандарти, чрез които осигурява независимост на новинарския поток и на медийното съдържание като цяло“.  Според ръководителя на Правния отдел на EBU случаите, в които властта се намесва или се опитва да заплашва медии и журналисти, са нещо, на което медиите винаги трябва да устояват и на което трябва да се съпротивляват.

Дигитализацията и трансформацията на обществените медии се случва навсякъде в Европа, категоричен е Ричард Бърнли: „Тя задължително трябва да се осъществи, за да може обществените медии да останат в крак с времето. Това е и начинът им да се състезават не само с частните, но и със световните медии. Ние вече със сигурност говорим за глобален медиен пазар, най-малкото заради интернет. Важно е управляващите, в това число и Европейската комисия, да разберат, че обществените медии се нуждаят от поле и ресурс да се разгърнат в тези нови направления и то по начин, който ще им позволи да продължават да имат водеща роля в демократичното общество, в изпълнението на социалните и културните си функции. Затова е важно да не останат на нивото, на което са в момента, и в технологично отношение. Чрез нови платформи и приложения те трябва да отидат там, където са младите хора.“

Водеща тема в програмата на форума е „Управлението на обществените медии в цифровизирания свят“, която  включва презентациите   „Цифрови промени в обществените медии“ – Жан Филип Де Тендер (EBU), „Добри практики в управлението на обществените медии“ – Михаел Вагнер (EBU), “Прилагането на нов модел във Великобритания“ – Гарет Бар (OFCOM), „Българският пример“ – Милен Митев (БНР).

Приветствия към асамблеята поднесоха генералният директор на БНР Александър Велев, зам.-министърът на културата Румен Димитров, генералният директор на БНТ Константин Каменаров.

Велев запозна участниците с дейността и програмите на БНР като изтъкна, че програма „Хоризонт“ е абсолютен информационен лидер в страната, а „Христо Ботев“ е специализирана в културна и музикална дейност.

„Поздравявам екипа на БНР и членовете на Европейския съюз за радио и телевизия не само за това, че поставят във фокуса на 14-та Правна асамблея всички актуални въпроси, свързани със защитата на авторските права в обществените медии, но най-вече за това, че ще обобщят експертния опит в някои важни области по темата, като управлението на публичните медии и възможностите за тяхната адаптация в бързо променящата се технологична и медийна среда“, обяви зам.-министър Румен Димитров.  

Сподели в
 

Докладът е поредното външно наблюдение, което обръща внимание на влошаващата се медийна среда у нас.

22.04.2018/14:11

Изпълнителите от четирите музикални състава на БНР ще започнат следващата седмица с протест срещу недостойното заплащане на труда им.

22.04.2018/13:44

УС на Фондация „Васа Ганчева” ви кани на тържественото връчване на наградите „Васа Ганчева”, 2017 година. церемонията ще се състои на 24 април 2018, вторник, 18.00 ч. в Литературния клуб „Перото“, НДК.

22.04.2018/09:37

В конкурса могат да участват студенти и действащи телевизионни журналисти. Студентите трябва да подготвят едноминутно видео на тема „Покажи добрия българин”.

19.04.2018/14:39

. Как можем да видим хумористичното лице на Европа, разказват карикатуристите от изложбата "100 дни Отечество (евро)любезно".

19.04.2018/14:30
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки