БНР е домакин на 14-а Правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия

12.10.2017 /21:51 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гостите от Правния отдел на EBU заедно с генералния директор на БНР Александър Велев

Ричард Бърнли – директор на Правния отдeл на EBU: „Необходимо е по-адекватно финансиране за обществените медии”

„Бихме искали да видим по-адекватно финансиране на обществената медия БНР, за да може тя да разгърне своите възможности. Ще се фокусираме и върху въпроса за мандатите на генералния директор. Говорим за минимум 5-6 години, което е стандартна практика. Мандатът трябва да бъде дългосрочен, за да може генералният директор да разгърне плановете и идеите си дългосрочно, а не да работи в съкратени срокове“.

Това заяви в предаването „Преди всички“ на БНР Ричард Бърнли, директор на Правния отдел на Европейския съюз за радио и телевизия.  

На 12 и 13 октомври 2017 г. Българското национално радио е домакин на 14-та Правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), в която участват над 80 делегати от 40 медийни организации от 27 държави.

„Ние поставяме специален фокус върху управлението на обществените медии и независимостта им. По време на конференцията ще научим за новия надзорен модел на ВВС в Обединеното кралство, както и за българския опит по отношение на радиото и телевизията.

Другият фокус на конференцията е свързан с европейската законодателна рамка за дигитализация на медиите и последните промени, засягащи този процес – един доста дискутиран въпрос в момента.

Третият фокус на конференцията е защитата на информацията и най-вече на личните данни, както и правото на медиите и останалите организации да ги използват“, заяви още Бърнли. Той коментира необходимостта от законодателни промени, свързани с независимостта на обществените медии.

„В Европа наблюдаваме различни модели и различна законодателна рамка, включително и на конституционно ниво.  В културно отношение страните също доста се различават. Когато става въпрос за независимост, винаги има какво да се подобри, защото тя не е дадена абсолютно и изначално. Има няколко структурни и организационни параметри, за които ние винаги следим много строго.

Тук, в България, те са много добре уредени: БНР има независим орган, който отговаря за управлението му, както и редакционни стандарти, чрез които осигурява независимост на новинарския поток и на медийното съдържание като цяло“.  Според ръководителя на Правния отдел на EBU случаите, в които властта се намесва или се опитва да заплашва медии и журналисти, са нещо, на което медиите винаги трябва да устояват и на което трябва да се съпротивляват.

Дигитализацията и трансформацията на обществените медии се случва навсякъде в Европа, категоричен е Ричард Бърнли: „Тя задължително трябва да се осъществи, за да може обществените медии да останат в крак с времето. Това е и начинът им да се състезават не само с частните, но и със световните медии. Ние вече със сигурност говорим за глобален медиен пазар, най-малкото заради интернет. Важно е управляващите, в това число и Европейската комисия, да разберат, че обществените медии се нуждаят от поле и ресурс да се разгърнат в тези нови направления и то по начин, който ще им позволи да продължават да имат водеща роля в демократичното общество, в изпълнението на социалните и културните си функции. Затова е важно да не останат на нивото, на което са в момента, и в технологично отношение. Чрез нови платформи и приложения те трябва да отидат там, където са младите хора.“

Водеща тема в програмата на форума е „Управлението на обществените медии в цифровизирания свят“, която  включва презентациите   „Цифрови промени в обществените медии“ – Жан Филип Де Тендер (EBU), „Добри практики в управлението на обществените медии“ – Михаел Вагнер (EBU), “Прилагането на нов модел във Великобритания“ – Гарет Бар (OFCOM), „Българският пример“ – Милен Митев (БНР).

Приветствия към асамблеята поднесоха генералният директор на БНР Александър Велев, зам.-министърът на културата Румен Димитров, генералният директор на БНТ Константин Каменаров.

Велев запозна участниците с дейността и програмите на БНР като изтъкна, че програма „Хоризонт“ е абсолютен информационен лидер в страната, а „Христо Ботев“ е специализирана в културна и музикална дейност.

„Поздравявам екипа на БНР и членовете на Европейския съюз за радио и телевизия не само за това, че поставят във фокуса на 14-та Правна асамблея всички актуални въпроси, свързани със защитата на авторските права в обществените медии, но най-вече за това, че ще обобщят експертния опит в някои важни области по темата, като управлението на публичните медии и възможностите за тяхната адаптация в бързо променящата се технологична и медийна среда“, обяви зам.-министър Румен Димитров.  

Сподели в
 

Съветът за електронни медии(СЕМ) ще направи наблюдение спазвали се плурализмът в Българската национална телевизия(БНТ). Това стана ясно след края на днешното заседание на регулатора.

23.01.2018/16:15

"Скъпи приятели, виждам! Зрението ми е запазено. Операцията мина успешно! Обичам ви!"

23.01.2018/16:00

Конкурсът „Web Report за чиста журналистика: Стъпка назад към истината, крачка напред към промяната” беше обявен пред БНТ.

23.01.2018/13:54

Не искам да бъда разбиран, че искам нещо да цензурирам. Но ми се ще в Българската национална телевизия, освен предавания за протестъри, г-н Кошлуков, моля Ви, направете предавания и за нормални хора. И аз съм сигурен, че предаванията за нормалните хора ще имат в пъти по-висок рейтинг, отколкото предаванията за протестъри.

23.01.2018/10:26

„Искаме ясни гаранции от ръководството на БНТ, че принципите ще бъдат спазвани, а стандартите – защитени. Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият критерий за успеха на една обществена медия", се казва в позицията на Продуцентския съвет на дирекция „Информация” в БНТ.

22.01.2018/20:22

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки