Дорис Шрьодер-Кьопф: „Нощ в разговори с Путин не се забравя…“

20.10.2017 /10:05 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Екссемейство Дорис и Герхард Шрьодер

Германското издание на „Спутник“ публикува ексклузивно интервю с Дорис Шрьодер-Кьорф. Автор на интервюто e Матиас Вите. В настоящата си битност тя е втори мандат депутат от Ландтага (местния парламент) в Долна Саксония, където преди седмица спечели директен мандат от Социалдемократическата партия.

54-годишната журналистка всъщност е по-известна като последната бивша съпруга на канцлера Герхард Шрьодер. Преди нея той има други три. Запознават се в средата на 90-те години, когато тя отива да вземе интервю от него, а той – за пореден път е щастливо разведен и свободен мъж. Дорис  също след раздяла с бащата на родената им в Ню Йорк дъщеря. Тогава той е кореспондент на ARD, а тя отново е в ролята на съпруга. През 1997 година Дорис Кьопф и Герхард Шрьодер се женят. В годините, когато той е в активната политика, осиновяват две деца, родени в Санкт Петербург – Даша и Гриша.

През 2016 година стана публичен факт разводът на семейство Шрьодер. Тя запази фамилията му, децата останаха при нея. Ексканцлерът, който няма биологични наследници, се грижи финансово също за тях.

В края на миналата година стана известно, че Дорис Шрьодер има нов спътник в живота си – съпартиеца-социалдемократ и министър на вътрешните работи на Долна Саксония Борис Писториус.

Преди дни стана публичен факт и поредната жена до Шрьодер – пета поред, този път тя е южнокорейка, 25 години по-млада от него и преводачка от немски.

Дорис Шрьодер е от поредицата доста по-млади съпруги, които направиха политическа кариера с фамилията на мъжете си. Това не омаловажава техните лични качества, но винаги се изтъква на преден план като много добър трамплин за навлизане в голямата политика на Германия.

Госпожо Шрьодер-Кьопф, през август СДП в Долна Саксония беше доста зад ХДП или така сочеха социологическите изследвания. Сега нагласите се обърнаха – как си обяснявате промените?

След изборите за Бундестаг ние не се оставихме да бъдем повлечени от течението. Можем да се докажем с добра работа и сме горди от постигнатото досега. Още повече, че с кандидатурата на Щефан Вайл – един изключително обичан кандидат и министър-президент, имаме какво да покажем. Неговите качества са много над тези на кандидата на ХДП не само на равнище провинция, но и дори в цяла Германия.

Вие самата сте на 14 позиция в листата на СДП в окръг Хановер-Дьорен. През 2013 година в същия район загубихте чувствително от кандидата на ХДП. Откъде идваше сигурността Ви, че този път нещата ще се променят?

Ситуацията е съвършено различна от тази през 2013-та. Междувременно аз вече съм един изграден депутат. Много хора, които ме познаваха само като съпругата на Герхард Шрьодер, ме видяха в ролята на един самостоятелно изградил се политик…

От 2013 година сте в комисията по мигрантите в Ландтага. Как преживяхте кризата през 2015 година?

Още в началото на 2015 година в Долна Саксония бяха приети много от мигрантите и бежанците от Италия. Когато през есента на 2015-та на практика канцлерът Меркел отвори границите на Германия за бежанците, това се превърна в гигантско предизвикателство за нас. За кратко време от 1700 местата за настаняването им при нас скочи на 50 хиляди! След това дойдоха и още по-големите предизвикателства – училище за децата, работа за възрастните, интегрирането им в обществото. Това е една задача с много подусловия и много труд.

След доста лутане насам-натам, сега ХДП и ХСС започнаха да говорят за „горна граница“ в приемането на бежанци. Вие как гледате на това тяхно единение?

Това, разбира се, е една напълно абсурдна история… Правото на бежански статут е уредено в конституцията и не подлежи на обсъждане. Едно квалифицирано мнозинство от 2/3 в Бундестага за промяна на това положение ми се струва невъзможно в сегашната политическа конфигурация. Още повече, че трябва да спазваме и Женевската конвенция за бежанците, която сме подписали и приели. Това, което аз разбирам е, че много хора имат притеснения дали ще успеем с интеграцията на новопристигналите. Но да определяме някакво число за прием – е авантюристично… Това, което според мен, направиха ХДП и ХСС е лицемерие. Мен ме изненада фактът, че много хора в Саксония (Източна Германия) или в Бавария (Западна Германия) – провинциите, в които темата за „горна граница на мигрантите“ беше основна, просто казаха: „На християндемократите вече не им вярваме, гласуваме за радикалите…“

Да Ви прехвърля на темата за Русия. Защо са толкова важни отношенията между Германия и Русия?

За мен има един политически и един личен аргумент. Вие знаете, вероятно, че две от моите деца са родени в Санкт Петербург. Даша вече е на 16 години, а Грегор, когото наричаме Гриша, навърши 12. Ясно е, че аз ще храня изключително отношение към родното място на моите деца. Между другото – един от най-красивите градове на света според мен. Разбира се, че има и политическа страна на въпроса. Аз се почувствах много почетена и известна, когато заедно с Герхард Шрьодер трябваше да взема участие в тържествата по случай 60-годишнината от края на Втората световна война. Поканата дойде лично от президента Владимир Путин. Дълбоко ме разтърси фактът, че ние, германците, които сме донесли толкова мъка, страдание и смърт в цяла Русия, бяхме поканени от тези, които спечелиха войната, да празнуваме края й заедно, на една маса така да се каже. Ние можехме да доведем германски ветерани от войната, които да се срещнат с руските ветерани… Не знам дали можете да си представите – какво означаваше за мен да преживея срещата на тези гости и на помирението помежду ни… Аз се чувствам длъжна да продължа да работя в тази насока на нашит отношения.

Владимир Путин навърши скоро 65 години. Какви са впечатленията Ви от срещите с него?

Когато за първи път имахме възможността с Герхард Шрьодер по-дълго да общуваме с Владимир Путин – цяла нощ си говорихме на вътрешно и външнополитически теми! Той е един много дистанциран, но и много умен мъж, който може да приема критика. Тази нощ, тези разговори са един невероятен спомен и подобно нещо не се забравя никога!

Не смятате ли, че има опити да се загробят отношенията между Германия и Русия?

Мисля, че здравите връзки, които бяха осъществени по времето на Герхард Шрьодер – никога няма да бъдат разкъсани. Ако някой някога реши да отправи исторически поглед към работата на Ангела Меркел – тогава ще види една много голяма грешка. Пред нея, така да се каже, беше улицата на Слънчевата светлина, която само трябваше да използва. Имаше много воля за коопериране и съвместна дейност. Тя просто не го направи – вероятно от едно осмислено, осъзнато романтично чувство към САЩ… Но трябва да има баланс и да сме прагматици – от една страна да оценяваме историческите постижения на САЩ, но от друга – да завържем една здрава, неразривна връзка с Русия. Русия принадлежи към Европа. Ние сме най-голямата като население съседна държава и просто трябва да имаме отношения, връзки, контакти.

Как мислите – дали наложените на Русия санкции ще могат да я раздвижат?

Тук и двете страни (Европа и Русия) трябва да покажат добра воля. Трябва да се изхожда от факта, че Крим никога няма да бъде върнат обратно. Така че необходимо е да се живее с един определен Status Quo. Пожелавам си да се върнем към времена на доброто сътрудничество.

Герхард Шрьодер прие да бъде на ръководна позиция в РОСНЕФТ. В Германия медийната атака срещу него беше огромна. Защо?

Защото той е един много известен и обичан канцлер на Германия. Неговата мотивация е, че искрено желае да създаде нерушими връзки и контакти между Русия и Германия. Това той правеше като канцлер на Германия, това прави и като частно лице със средствата, с които разполага.

Интервюто подготви за сайта на СБЖ Елена Трифонова

Сподели в
 

Ще започна разказа си от последните събития, свързани с изложбата на известния български фотограф Никола Михов в галерия Synthesis „Моя Лиза“, която ще продължи до2 май, предлага и много изключително интересни събития. Кураторът й Надежда Павлова и Никола Михов организираха кураторски тур, в който разказаха за „неравния път на Мона Лиза към славата - от банята на Франсоа I, през спалнята на Наполеон до магазина за сувенири в Лувъра, както и любопитни подробности за проекта и работата по изложбата.

23.04.2018/19:16

„Обществото сякаш си „отмъщава" за наистина слабия интерес на държавата към културата и изкуството. Публиката у нас показва пристрастеност към всякакъв вид духовни прояви - от сцени до галерии. И така доказва, че духът на извисения човек въпреки всичко намира благодат от красотата,” казва тазгодишната носителка на „Икар”

17.04.2018/20:42

Текстът е предоставен на сайта на СБЖ от Здравка Михайлова, дъщеря на наскоро напусналата ни изтъкната журналистка-международничка и преподавателка. Пенка Караиванова се е срещала с много от ярките личности на ХХ век, които е увековечила в книгите си. Нейните вълнуващи свидетелства и днес са непреходен образец за най-висок професионализъм в журналистиката.

16.04.2018/08:17

Многообичаният кинопразник „София филм фест“ подари не само на любителите на седмото изкуство хубави преживявания, но към него се присъедини и галерия „Синтезис“ и Дома на киното. Организаторите се включиха в Дните на легендата Сергей Параджанов със свои фотоизложби. В галерия „Синтезис“ бе представена „Сергей Параджанов: HOMO LIBER“ на грузинския фотограф Юрий Мечитов, когото съвсем заслужено наричат легендарен.

13.03.2018/19:50

Първата чуждестранна делегация в Двора на Кирилицата, водена от зам.-министъра на културата на Република Северна Осетия Чермен Дудаев, известен осетински поет, и талантливият скулптор Ибрахим Хаев, чиито деди са участвали в освободителните боеве на връх Шипка, присъстваха на откриването в Алеята на писателите на бюст паметник на основоположника на осетинската литература Коста Хетагуров. Той присъства в Двора на кирилицата защото създава великолепните си творби на свещените писмена на двамата братя св.св. Кирил и Методий.

12.03.2018/17:13
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ кани на журналистическа дискусия „Кризата в медиите - криза в журналистиката!”. Тя ще се състои на 3 май - Световния ден на свободата на пресата, от 10 часа, в СБЖ, ул. „Граф Игнатиев” № 4,етаж 3, в Пресклуб „Журналист”

24.04.2018 /14:23

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки