Дорис Шрьодер-Кьопф: „Нощ в разговори с Путин не се забравя…“

20.10.2017 /10:05 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Екссемейство Дорис и Герхард Шрьодер

Германското издание на „Спутник“ публикува ексклузивно интервю с Дорис Шрьодер-Кьорф. Автор на интервюто e Матиас Вите. В настоящата си битност тя е втори мандат депутат от Ландтага (местния парламент) в Долна Саксония, където преди седмица спечели директен мандат от Социалдемократическата партия.

54-годишната журналистка всъщност е по-известна като последната бивша съпруга на канцлера Герхард Шрьодер. Преди нея той има други три. Запознават се в средата на 90-те години, когато тя отива да вземе интервю от него, а той – за пореден път е щастливо разведен и свободен мъж. Дорис  също след раздяла с бащата на родената им в Ню Йорк дъщеря. Тогава той е кореспондент на ARD, а тя отново е в ролята на съпруга. През 1997 година Дорис Кьопф и Герхард Шрьодер се женят. В годините, когато той е в активната политика, осиновяват две деца, родени в Санкт Петербург – Даша и Гриша.

През 2016 година стана публичен факт разводът на семейство Шрьодер. Тя запази фамилията му, децата останаха при нея. Ексканцлерът, който няма биологични наследници, се грижи финансово също за тях.

В края на миналата година стана известно, че Дорис Шрьодер има нов спътник в живота си – съпартиеца-социалдемократ и министър на вътрешните работи на Долна Саксония Борис Писториус.

Преди дни стана публичен факт и поредната жена до Шрьодер – пета поред, този път тя е южнокорейка, 25 години по-млада от него и преводачка от немски.

Дорис Шрьодер е от поредицата доста по-млади съпруги, които направиха политическа кариера с фамилията на мъжете си. Това не омаловажава техните лични качества, но винаги се изтъква на преден план като много добър трамплин за навлизане в голямата политика на Германия.

Госпожо Шрьодер-Кьопф, през август СДП в Долна Саксония беше доста зад ХДП или така сочеха социологическите изследвания. Сега нагласите се обърнаха – как си обяснявате промените?

След изборите за Бундестаг ние не се оставихме да бъдем повлечени от течението. Можем да се докажем с добра работа и сме горди от постигнатото досега. Още повече, че с кандидатурата на Щефан Вайл – един изключително обичан кандидат и министър-президент, имаме какво да покажем. Неговите качества са много над тези на кандидата на ХДП не само на равнище провинция, но и дори в цяла Германия.

Вие самата сте на 14 позиция в листата на СДП в окръг Хановер-Дьорен. През 2013 година в същия район загубихте чувствително от кандидата на ХДП. Откъде идваше сигурността Ви, че този път нещата ще се променят?

Ситуацията е съвършено различна от тази през 2013-та. Междувременно аз вече съм един изграден депутат. Много хора, които ме познаваха само като съпругата на Герхард Шрьодер, ме видяха в ролята на един самостоятелно изградил се политик…

От 2013 година сте в комисията по мигрантите в Ландтага. Как преживяхте кризата през 2015 година?

Още в началото на 2015 година в Долна Саксония бяха приети много от мигрантите и бежанците от Италия. Когато през есента на 2015-та на практика канцлерът Меркел отвори границите на Германия за бежанците, това се превърна в гигантско предизвикателство за нас. За кратко време от 1700 местата за настаняването им при нас скочи на 50 хиляди! След това дойдоха и още по-големите предизвикателства – училище за децата, работа за възрастните, интегрирането им в обществото. Това е една задача с много подусловия и много труд.

След доста лутане насам-натам, сега ХДП и ХСС започнаха да говорят за „горна граница“ в приемането на бежанци. Вие как гледате на това тяхно единение?

Това, разбира се, е една напълно абсурдна история… Правото на бежански статут е уредено в конституцията и не подлежи на обсъждане. Едно квалифицирано мнозинство от 2/3 в Бундестага за промяна на това положение ми се струва невъзможно в сегашната политическа конфигурация. Още повече, че трябва да спазваме и Женевската конвенция за бежанците, която сме подписали и приели. Това, което аз разбирам е, че много хора имат притеснения дали ще успеем с интеграцията на новопристигналите. Но да определяме някакво число за прием – е авантюристично… Това, което според мен, направиха ХДП и ХСС е лицемерие. Мен ме изненада фактът, че много хора в Саксония (Източна Германия) или в Бавария (Западна Германия) – провинциите, в които темата за „горна граница на мигрантите“ беше основна, просто казаха: „На християндемократите вече не им вярваме, гласуваме за радикалите…“

Да Ви прехвърля на темата за Русия. Защо са толкова важни отношенията между Германия и Русия?

За мен има един политически и един личен аргумент. Вие знаете, вероятно, че две от моите деца са родени в Санкт Петербург. Даша вече е на 16 години, а Грегор, когото наричаме Гриша, навърши 12. Ясно е, че аз ще храня изключително отношение към родното място на моите деца. Между другото – един от най-красивите градове на света според мен. Разбира се, че има и политическа страна на въпроса. Аз се почувствах много почетена и известна, когато заедно с Герхард Шрьодер трябваше да взема участие в тържествата по случай 60-годишнината от края на Втората световна война. Поканата дойде лично от президента Владимир Путин. Дълбоко ме разтърси фактът, че ние, германците, които сме донесли толкова мъка, страдание и смърт в цяла Русия, бяхме поканени от тези, които спечелиха войната, да празнуваме края й заедно, на една маса така да се каже. Ние можехме да доведем германски ветерани от войната, които да се срещнат с руските ветерани… Не знам дали можете да си представите – какво означаваше за мен да преживея срещата на тези гости и на помирението помежду ни… Аз се чувствам длъжна да продължа да работя в тази насока на нашит отношения.

Владимир Путин навърши скоро 65 години. Какви са впечатленията Ви от срещите с него?

Когато за първи път имахме възможността с Герхард Шрьодер по-дълго да общуваме с Владимир Путин – цяла нощ си говорихме на вътрешно и външнополитически теми! Той е един много дистанциран, но и много умен мъж, който може да приема критика. Тази нощ, тези разговори са един невероятен спомен и подобно нещо не се забравя никога!

Не смятате ли, че има опити да се загробят отношенията между Германия и Русия?

Мисля, че здравите връзки, които бяха осъществени по времето на Герхард Шрьодер – никога няма да бъдат разкъсани. Ако някой някога реши да отправи исторически поглед към работата на Ангела Меркел – тогава ще види една много голяма грешка. Пред нея, така да се каже, беше улицата на Слънчевата светлина, която само трябваше да използва. Имаше много воля за коопериране и съвместна дейност. Тя просто не го направи – вероятно от едно осмислено, осъзнато романтично чувство към САЩ… Но трябва да има баланс и да сме прагматици – от една страна да оценяваме историческите постижения на САЩ, но от друга – да завържем една здрава, неразривна връзка с Русия. Русия принадлежи към Европа. Ние сме най-голямата като население съседна държава и просто трябва да имаме отношения, връзки, контакти.

Как мислите – дали наложените на Русия санкции ще могат да я раздвижат?

Тук и двете страни (Европа и Русия) трябва да покажат добра воля. Трябва да се изхожда от факта, че Крим никога няма да бъде върнат обратно. Така че необходимо е да се живее с един определен Status Quo. Пожелавам си да се върнем към времена на доброто сътрудничество.

Герхард Шрьодер прие да бъде на ръководна позиция в РОСНЕФТ. В Германия медийната атака срещу него беше огромна. Защо?

Защото той е един много известен и обичан канцлер на Германия. Неговата мотивация е, че искрено желае да създаде нерушими връзки и контакти между Русия и Германия. Това той правеше като канцлер на Германия, това прави и като частно лице със средствата, с които разполага.

Интервюто подготви за сайта на СБЖ Елена Трифонова

Сподели в
 

Наскоро разгръщах архивите си, сиреч бумагите, които някога съм счел за ценни и към които в повечето случаи никога повече не се връщах, въпреки първоначалните ми намерения.

13.11.2017/19:01

Наричат я с много любов един от символите на Москва, град в града, пътя до седмото небе и с още много други ласкави имена… Но тя си остава тв кулата „Останкино“, откъдето тръгват всички новини по света и Русия и която е приютила много телевизионни канали и радиа. Достатъчно е само да споменем Първи канал и НТВ, а другите се равняват по тях.

08.11.2017/11:23

Хора като него са същинска рядкост. Те – като никой друг, дават живец на всяка компания, на всеки разговор, на всяко селце или град. Благодарение на дарбите, с които Господ ги е дарил и погалил като щедър орисник...

24.10.2017/19:22

Със Златния глас на Родопите Валя Балканска се срещаме преди известно време, този път пред фонтаните на Народния театър. Пътят от служебния вход на театъра до сцената се изминава само за пет минути време, а на нас ни отне повече от половин час, защото почти на всяка крачка ни спираха хора от различна възраст, но като че ли май повечето бяха млади, които й целуваха ръка или нея самата, или пък искаха да се снимат с нея.

24.10.2017/15:24

„Ако има нещо, от което се нуждаем в българската журналистика, това е отговорност и пред собствения си занаят, и пред чуждия. Самият факт, че медиите направиха на пет стотинки един политик, който се показа такъв, какъвто е, показва, че свободното слово в определени случаи е на почит!” - споделия големият българско художник

22.10.2017/20:49

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ СОФИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.11.2017 /07:45

Представяме ви декларацията на върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини от името на ЕС по случай Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти - 2 ноември:

02.11.2017 /21:39

Председателят на УС на СБЖ честити празника на цялата колегия и на всички хора на духа, разбуждащи най-доброто в човешката природа, но и призовава към размисъл за същността на тази голяма мисия

01.11.2017 /07:24

 Мнения

Уверен съм, драги колеги и приятели, че всички Вие цените този празник на духовността! Интересното е, че той се чества у нас за първи път по предложение на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в правителството на БЗНС, начело с Александър Стамболийски.

03.11.2017 /11:58 | Източник: СБЖ

Едно „общо събрание" на СБЖ, еволюирало в цинична демонстрация на къса памет, неблагодарност за години водена битка с ненаситни и алчни „емблеми" на българската компрометирана журналистика! Ако можеше да бъде обезглавено на часа, ръководството на СБЖ вече би било в миналото!

30.10.2017 /10:20 | Автор: Цецка Бончина, председател на 27-мо дружество на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки