Дорис Шрьодер-Кьопф: „Нощ в разговори с Путин не се забравя…“

20.10.2017 /10:05 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Екссемейство Дорис и Герхард Шрьодер

Германското издание на „Спутник“ публикува ексклузивно интервю с Дорис Шрьодер-Кьорф. Автор на интервюто e Матиас Вите. В настоящата си битност тя е втори мандат депутат от Ландтага (местния парламент) в Долна Саксония, където преди седмица спечели директен мандат от Социалдемократическата партия.

54-годишната журналистка всъщност е по-известна като последната бивша съпруга на канцлера Герхард Шрьодер. Преди нея той има други три. Запознават се в средата на 90-те години, когато тя отива да вземе интервю от него, а той – за пореден път е щастливо разведен и свободен мъж. Дорис  също след раздяла с бащата на родената им в Ню Йорк дъщеря. Тогава той е кореспондент на ARD, а тя отново е в ролята на съпруга. През 1997 година Дорис Кьопф и Герхард Шрьодер се женят. В годините, когато той е в активната политика, осиновяват две деца, родени в Санкт Петербург – Даша и Гриша.

През 2016 година стана публичен факт разводът на семейство Шрьодер. Тя запази фамилията му, децата останаха при нея. Ексканцлерът, който няма биологични наследници, се грижи финансово също за тях.

В края на миналата година стана известно, че Дорис Шрьодер има нов спътник в живота си – съпартиеца-социалдемократ и министър на вътрешните работи на Долна Саксония Борис Писториус.

Преди дни стана публичен факт и поредната жена до Шрьодер – пета поред, този път тя е южнокорейка, 25 години по-млада от него и преводачка от немски.

Дорис Шрьодер е от поредицата доста по-млади съпруги, които направиха политическа кариера с фамилията на мъжете си. Това не омаловажава техните лични качества, но винаги се изтъква на преден план като много добър трамплин за навлизане в голямата политика на Германия.

Госпожо Шрьодер-Кьопф, през август СДП в Долна Саксония беше доста зад ХДП или така сочеха социологическите изследвания. Сега нагласите се обърнаха – как си обяснявате промените?

След изборите за Бундестаг ние не се оставихме да бъдем повлечени от течението. Можем да се докажем с добра работа и сме горди от постигнатото досега. Още повече, че с кандидатурата на Щефан Вайл – един изключително обичан кандидат и министър-президент, имаме какво да покажем. Неговите качества са много над тези на кандидата на ХДП не само на равнище провинция, но и дори в цяла Германия.

Вие самата сте на 14 позиция в листата на СДП в окръг Хановер-Дьорен. През 2013 година в същия район загубихте чувствително от кандидата на ХДП. Откъде идваше сигурността Ви, че този път нещата ще се променят?

Ситуацията е съвършено различна от тази през 2013-та. Междувременно аз вече съм един изграден депутат. Много хора, които ме познаваха само като съпругата на Герхард Шрьодер, ме видяха в ролята на един самостоятелно изградил се политик…

От 2013 година сте в комисията по мигрантите в Ландтага. Как преживяхте кризата през 2015 година?

Още в началото на 2015 година в Долна Саксония бяха приети много от мигрантите и бежанците от Италия. Когато през есента на 2015-та на практика канцлерът Меркел отвори границите на Германия за бежанците, това се превърна в гигантско предизвикателство за нас. За кратко време от 1700 местата за настаняването им при нас скочи на 50 хиляди! След това дойдоха и още по-големите предизвикателства – училище за децата, работа за възрастните, интегрирането им в обществото. Това е една задача с много подусловия и много труд.

След доста лутане насам-натам, сега ХДП и ХСС започнаха да говорят за „горна граница“ в приемането на бежанци. Вие как гледате на това тяхно единение?

Това, разбира се, е една напълно абсурдна история… Правото на бежански статут е уредено в конституцията и не подлежи на обсъждане. Едно квалифицирано мнозинство от 2/3 в Бундестага за промяна на това положение ми се струва невъзможно в сегашната политическа конфигурация. Още повече, че трябва да спазваме и Женевската конвенция за бежанците, която сме подписали и приели. Това, което аз разбирам е, че много хора имат притеснения дали ще успеем с интеграцията на новопристигналите. Но да определяме някакво число за прием – е авантюристично… Това, което според мен, направиха ХДП и ХСС е лицемерие. Мен ме изненада фактът, че много хора в Саксония (Източна Германия) или в Бавария (Западна Германия) – провинциите, в които темата за „горна граница на мигрантите“ беше основна, просто казаха: „На християндемократите вече не им вярваме, гласуваме за радикалите…“

Да Ви прехвърля на темата за Русия. Защо са толкова важни отношенията между Германия и Русия?

За мен има един политически и един личен аргумент. Вие знаете, вероятно, че две от моите деца са родени в Санкт Петербург. Даша вече е на 16 години, а Грегор, когото наричаме Гриша, навърши 12. Ясно е, че аз ще храня изключително отношение към родното място на моите деца. Между другото – един от най-красивите градове на света според мен. Разбира се, че има и политическа страна на въпроса. Аз се почувствах много почетена и известна, когато заедно с Герхард Шрьодер трябваше да взема участие в тържествата по случай 60-годишнината от края на Втората световна война. Поканата дойде лично от президента Владимир Путин. Дълбоко ме разтърси фактът, че ние, германците, които сме донесли толкова мъка, страдание и смърт в цяла Русия, бяхме поканени от тези, които спечелиха войната, да празнуваме края й заедно, на една маса така да се каже. Ние можехме да доведем германски ветерани от войната, които да се срещнат с руските ветерани… Не знам дали можете да си представите – какво означаваше за мен да преживея срещата на тези гости и на помирението помежду ни… Аз се чувствам длъжна да продължа да работя в тази насока на нашит отношения.

Владимир Путин навърши скоро 65 години. Какви са впечатленията Ви от срещите с него?

Когато за първи път имахме възможността с Герхард Шрьодер по-дълго да общуваме с Владимир Путин – цяла нощ си говорихме на вътрешно и външнополитически теми! Той е един много дистанциран, но и много умен мъж, който може да приема критика. Тази нощ, тези разговори са един невероятен спомен и подобно нещо не се забравя никога!

Не смятате ли, че има опити да се загробят отношенията между Германия и Русия?

Мисля, че здравите връзки, които бяха осъществени по времето на Герхард Шрьодер – никога няма да бъдат разкъсани. Ако някой някога реши да отправи исторически поглед към работата на Ангела Меркел – тогава ще види една много голяма грешка. Пред нея, така да се каже, беше улицата на Слънчевата светлина, която само трябваше да използва. Имаше много воля за коопериране и съвместна дейност. Тя просто не го направи – вероятно от едно осмислено, осъзнато романтично чувство към САЩ… Но трябва да има баланс и да сме прагматици – от една страна да оценяваме историческите постижения на САЩ, но от друга – да завържем една здрава, неразривна връзка с Русия. Русия принадлежи към Европа. Ние сме най-голямата като население съседна държава и просто трябва да имаме отношения, връзки, контакти.

Как мислите – дали наложените на Русия санкции ще могат да я раздвижат?

Тук и двете страни (Европа и Русия) трябва да покажат добра воля. Трябва да се изхожда от факта, че Крим никога няма да бъде върнат обратно. Така че необходимо е да се живее с един определен Status Quo. Пожелавам си да се върнем към времена на доброто сътрудничество.

Герхард Шрьодер прие да бъде на ръководна позиция в РОСНЕФТ. В Германия медийната атака срещу него беше огромна. Защо?

Защото той е един много известен и обичан канцлер на Германия. Неговата мотивация е, че искрено желае да създаде нерушими връзки и контакти между Русия и Германия. Това той правеше като канцлер на Германия, това прави и като частно лице със средствата, с които разполага.

Интервюто подготви за сайта на СБЖ Елена Трифонова

Сподели в
 

За него журналисти и политици единодушно са на мнение,че познава журналистиката до най-малките и най-непопулярните й страни, като при това е обединяваща фигура и най-подходяща да е начело на Съюза на журналистите на Русия (СЖР). И може би поради това Владимир Соловьов беше единодушно избран в края на миналата година за председател на организацията.

18.07.2018/20:55

Тези дни стана известно,че две години след като беше уволнена от Националното радио като директор на програма „Хоризонт“, Лили Маринкова беше върната на работа по решение на Висшия касационен съд. Макар и по-голямата част от журналистическата гилдия да се зарадва на новината, се разбра, че след възстановяването й на поста е освободена заради… придобито право на пенсия.

12.07.2018/21:40

В дните, когато всички говорят за визитата на китайския премиер в България и участието му в срещата „16+1“, в СБЖ гостува наш колега от Поднебесната. Това е зам.-главният редактор на Българската редакция в Радио Китай за чужбина Дин Хао, който обаче се оказа,че носи и името… Павел.

05.07.2018/19:24

В Центъра за фотография „Братя Люмиер“ в Москва е представен фото проектът „NOOR. Иди и виж“. Това е първата по рода си изложба в Русия на независимата агенция NOOR, която бе създадена преди 10 години. Чрез подредените фотографии, журналистически публикации и мултимедия изложбата в Москва разказва разтърсващо за насъщните проблеми през последното десетилетие.

30.06.2018/22:28

Светът не е престанал да бъде интересен, пълно е с важни събития, просто трябва да знаем къде да ги търсим, смята известната журналистка и писателка

27.06.2018/20:05
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки