Дорис Шрьодер-Кьопф: „Нощ в разговори с Путин не се забравя…“

20.10.2017 /10:05 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Екссемейство Дорис и Герхард Шрьодер

Германското издание на „Спутник“ публикува ексклузивно интервю с Дорис Шрьодер-Кьорф. Автор на интервюто e Матиас Вите. В настоящата си битност тя е втори мандат депутат от Ландтага (местния парламент) в Долна Саксония, където преди седмица спечели директен мандат от Социалдемократическата партия.

54-годишната журналистка всъщност е по-известна като последната бивша съпруга на канцлера Герхард Шрьодер. Преди нея той има други три. Запознават се в средата на 90-те години, когато тя отива да вземе интервю от него, а той – за пореден път е щастливо разведен и свободен мъж. Дорис  също след раздяла с бащата на родената им в Ню Йорк дъщеря. Тогава той е кореспондент на ARD, а тя отново е в ролята на съпруга. През 1997 година Дорис Кьопф и Герхард Шрьодер се женят. В годините, когато той е в активната политика, осиновяват две деца, родени в Санкт Петербург – Даша и Гриша.

През 2016 година стана публичен факт разводът на семейство Шрьодер. Тя запази фамилията му, децата останаха при нея. Ексканцлерът, който няма биологични наследници, се грижи финансово също за тях.

В края на миналата година стана известно, че Дорис Шрьодер има нов спътник в живота си – съпартиеца-социалдемократ и министър на вътрешните работи на Долна Саксония Борис Писториус.

Преди дни стана публичен факт и поредната жена до Шрьодер – пета поред, този път тя е южнокорейка, 25 години по-млада от него и преводачка от немски.

Дорис Шрьодер е от поредицата доста по-млади съпруги, които направиха политическа кариера с фамилията на мъжете си. Това не омаловажава техните лични качества, но винаги се изтъква на преден план като много добър трамплин за навлизане в голямата политика на Германия.

Госпожо Шрьодер-Кьопф, през август СДП в Долна Саксония беше доста зад ХДП или така сочеха социологическите изследвания. Сега нагласите се обърнаха – как си обяснявате промените?

След изборите за Бундестаг ние не се оставихме да бъдем повлечени от течението. Можем да се докажем с добра работа и сме горди от постигнатото досега. Още повече, че с кандидатурата на Щефан Вайл – един изключително обичан кандидат и министър-президент, имаме какво да покажем. Неговите качества са много над тези на кандидата на ХДП не само на равнище провинция, но и дори в цяла Германия.

Вие самата сте на 14 позиция в листата на СДП в окръг Хановер-Дьорен. През 2013 година в същия район загубихте чувствително от кандидата на ХДП. Откъде идваше сигурността Ви, че този път нещата ще се променят?

Ситуацията е съвършено различна от тази през 2013-та. Междувременно аз вече съм един изграден депутат. Много хора, които ме познаваха само като съпругата на Герхард Шрьодер, ме видяха в ролята на един самостоятелно изградил се политик…

От 2013 година сте в комисията по мигрантите в Ландтага. Как преживяхте кризата през 2015 година?

Още в началото на 2015 година в Долна Саксония бяха приети много от мигрантите и бежанците от Италия. Когато през есента на 2015-та на практика канцлерът Меркел отвори границите на Германия за бежанците, това се превърна в гигантско предизвикателство за нас. За кратко време от 1700 местата за настаняването им при нас скочи на 50 хиляди! След това дойдоха и още по-големите предизвикателства – училище за децата, работа за възрастните, интегрирането им в обществото. Това е една задача с много подусловия и много труд.

След доста лутане насам-натам, сега ХДП и ХСС започнаха да говорят за „горна граница“ в приемането на бежанци. Вие как гледате на това тяхно единение?

Това, разбира се, е една напълно абсурдна история… Правото на бежански статут е уредено в конституцията и не подлежи на обсъждане. Едно квалифицирано мнозинство от 2/3 в Бундестага за промяна на това положение ми се струва невъзможно в сегашната политическа конфигурация. Още повече, че трябва да спазваме и Женевската конвенция за бежанците, която сме подписали и приели. Това, което аз разбирам е, че много хора имат притеснения дали ще успеем с интеграцията на новопристигналите. Но да определяме някакво число за прием – е авантюристично… Това, което според мен, направиха ХДП и ХСС е лицемерие. Мен ме изненада фактът, че много хора в Саксония (Източна Германия) или в Бавария (Западна Германия) – провинциите, в които темата за „горна граница на мигрантите“ беше основна, просто казаха: „На християндемократите вече не им вярваме, гласуваме за радикалите…“

Да Ви прехвърля на темата за Русия. Защо са толкова важни отношенията между Германия и Русия?

За мен има един политически и един личен аргумент. Вие знаете, вероятно, че две от моите деца са родени в Санкт Петербург. Даша вече е на 16 години, а Грегор, когото наричаме Гриша, навърши 12. Ясно е, че аз ще храня изключително отношение към родното място на моите деца. Между другото – един от най-красивите градове на света според мен. Разбира се, че има и политическа страна на въпроса. Аз се почувствах много почетена и известна, когато заедно с Герхард Шрьодер трябваше да взема участие в тържествата по случай 60-годишнината от края на Втората световна война. Поканата дойде лично от президента Владимир Путин. Дълбоко ме разтърси фактът, че ние, германците, които сме донесли толкова мъка, страдание и смърт в цяла Русия, бяхме поканени от тези, които спечелиха войната, да празнуваме края й заедно, на една маса така да се каже. Ние можехме да доведем германски ветерани от войната, които да се срещнат с руските ветерани… Не знам дали можете да си представите – какво означаваше за мен да преживея срещата на тези гости и на помирението помежду ни… Аз се чувствам длъжна да продължа да работя в тази насока на нашит отношения.

Владимир Путин навърши скоро 65 години. Какви са впечатленията Ви от срещите с него?

Когато за първи път имахме възможността с Герхард Шрьодер по-дълго да общуваме с Владимир Путин – цяла нощ си говорихме на вътрешно и външнополитически теми! Той е един много дистанциран, но и много умен мъж, който може да приема критика. Тази нощ, тези разговори са един невероятен спомен и подобно нещо не се забравя никога!

Не смятате ли, че има опити да се загробят отношенията между Германия и Русия?

Мисля, че здравите връзки, които бяха осъществени по времето на Герхард Шрьодер – никога няма да бъдат разкъсани. Ако някой някога реши да отправи исторически поглед към работата на Ангела Меркел – тогава ще види една много голяма грешка. Пред нея, така да се каже, беше улицата на Слънчевата светлина, която само трябваше да използва. Имаше много воля за коопериране и съвместна дейност. Тя просто не го направи – вероятно от едно осмислено, осъзнато романтично чувство към САЩ… Но трябва да има баланс и да сме прагматици – от една страна да оценяваме историческите постижения на САЩ, но от друга – да завържем една здрава, неразривна връзка с Русия. Русия принадлежи към Европа. Ние сме най-голямата като население съседна държава и просто трябва да имаме отношения, връзки, контакти.

Как мислите – дали наложените на Русия санкции ще могат да я раздвижат?

Тук и двете страни (Европа и Русия) трябва да покажат добра воля. Трябва да се изхожда от факта, че Крим никога няма да бъде върнат обратно. Така че необходимо е да се живее с един определен Status Quo. Пожелавам си да се върнем към времена на доброто сътрудничество.

Герхард Шрьодер прие да бъде на ръководна позиция в РОСНЕФТ. В Германия медийната атака срещу него беше огромна. Защо?

Защото той е един много известен и обичан канцлер на Германия. Неговата мотивация е, че искрено желае да създаде нерушими връзки и контакти между Русия и Германия. Това той правеше като канцлер на Германия, това прави и като частно лице със средствата, с които разполага.

Интервюто подготви за сайта на СБЖ Елена Трифонова

Сподели в
 

Преди 26 лета през март бял свят видя в. „Нощен Труд“, едно ново явление в медийния живот на България. Той много бързо набра скорост и стана най-търсеният - от премиера до шофьора. Мнозина и днес си спомнят зеления вестник, както го наричаха, и споделят, че им липсва. Други пък го наричат институция, защото много от министрите и политиците се съобразяваха с написаното в него, тъй като то винаги беше истина. Командир на екипа от „прилепите“ (журналистите така се наричаха) беше Пламен Каменов, който от шеф на репортерите в „Труд“ стана главен редактор на „Нощния“.

18.01.2018/15:30

Преди повече от 50 години, когато думата хит не беше на мода нито у нас, нито в Съветския съюз, и в двете страни нонстоп се въртеше една песничка, която караше несамо децата, но и възрастните да си я пеят или тананикат. Спомняте ли си „Оранжево небето, /оранжево морето,/оранжево полето,/оранжева камила…“ и т. н. Всички си припявахме закачливия текст. Никой обаче не си спомня малката певица, която я изпълняваше.

14.01.2018/12:57

„Отечеството ми е Русия, родината – Тверската земя, а сърцето и любовта ми е България.“ Това са думи на храбрия генерал Йосиф Гурко, когото неговите солдати и висши офицери наричат с респект и обич „генерал Напред!“, защото той е от малкото военачалници, които не са познавали отстъплението като начин за спасение. Припомням това в днешния ден, когато в София с тържествения камбанен звън, празничната литургия в храма „Св. Неделя“ и литийно шествие беше отбелязана 140-годишнината от освобождението на столицата ни.

04.01.2018/17:12

В днешното ни толкова трудно за живеене време може би хора като учителката Яна Шишкова са като находка, защото е от рядката порода хора, които никога няма да видиш намръщени или хвърлящи лоши погледи на околните. Тя цялата грее от усмивка, а добротата й щедро облъчва. Чедо на едни от известните журналисти Мая Матова и Дянко Шишков, тя не е поела по техния път, а е избрала благородната професия на български учител.

20.12.2017/08:07

Известната водеща и репортерка от БНТ пожелава на всички ни да сме в състояние да отсяваме истинското, достоверното, от фалшивото навсякъде около нас

18.12.2017/08:23

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки