Начало
 
 

Изложба и форум за Хо Ши Мин очертаха картината на връзките България-Виетнам

31.10.2017 /19:06 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вицепрезидентът Илияна Йотова се снима заедно с посланика на Виетнам г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан (в червената рокля) и с делегацията на ханойския музей "Хо Ши Мин" пред портрет на бащата на независим Виетнам. Снимка: Къдринка Къдринова

Богатата фотоекспозиция от архиви на виетнамското посолство и на ханойския музей „Хо Ши Мин”, подредена във Военния клуб в София, както и състоялата се пак там конференция, бяха посветени на 60-годишнината от посещението у нас на бащата на свободен Виетнам и на българо-виетнамските отношения. Участва и вицепрезидентът Илияна Йотова

„Виетнам - това е Хо Ши Мин. В очите на цял свят бащата на нашата независимост и свобода олицетворява и победата ни в дългата националноосовбодителна борба, и днешните ни успехи. Той полага и основите на българо-виетнамските приятелски отношения.” Това заяви посланикът на Социалистическа република Виетнам у нас г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан. Думите й прозвучаха на откриването в София на конференция и фотоизложба под общия надслов

„Президентът Хо Ши Мин - основоположник на приятелските отношения между Виетнам и България”.

Бе излъчен и документален филм за бащата на свободен Виетнам.

Проявите бяха по повод 60-годишнината от посещението на Хо Ши Мин в нашата страна през 1957 г. и 67-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Виетнам и България. Организатори са посолството на СРВ у нас и ханойският музей „Хо Ши Мин”, със съдействието на Държавния културен институт към МВнР и Дипломатическия институт към МВнР.

Фотоизложбата и конференцията бяха открити в залите на Воениня клуб в София в присъствието на представителите на висши български държавни институции и министерства, университетски преподаватели, студенти и интелектуалци, журналисти и много приятели на Виетнам.

Участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. В компанията на посланик Нгуен Тхи Хонг Оан тя разгледа подредената в две зали фотоизложба за живота и делото на Хо Ши Мин и за борбата на Виетнам за суверенитет. При обиколката из екзпозицията г-жа посланикът разказа пред г-жа вицепрезидента още интересни и важни подробности, допълвайки представените фотоси и материали от архивите на виетнамското посолство у нас и на музея „Хо Ши Мин” в Ханой.

Със специално внимание бе разгледана частта от изложбата, посветена на посещението на Хо Ши Мин в България пез 1957 г. Изтъкнато бе, че много от снимките и публикациите са събрани с помощта на български министерства, ведомства, организации и частни лица, съхранили жив спомена за историческото събитие. Представени са уникални снимки от срещите на виетнамския водач на наша земя - както с българското държавно ръководство, така и с трудови колективи, с възпитаници на детски градини и училища, младежи и т.н.

Друга част на експозицията е фокусирана върху ролята на Хо Ши Мин като организатор и ръководител на националноосвободителната борба на виетнамския народ, като авторитетен  и вдъхновяващ пример и за много други народи по света, като стратег в пътя на развитие, довел Виетнам и до днешните му високи постижения и успехи.

Преплитането на личната траектория а Хо Ши Мин с историческата съдба на неговата родина

също е отразено в изложбата, която представя наред с множо бройните фотоки, сащо така и много ценни архивни документи. Открояват се например няколко големи старинни карти, закачени на видно място, на които ясно е обозначена принадлежността към Виетнам на две невралгични групи острови - Параселите и Спратли - в Източно море. От години те са обект на териториален спор с Китай, който ги обявява за „свои”. Но картите доказват безспорно историческата истина - че те са исконно виетнамски.

След разглеждането на изложбата Илияна Йотова и Нгуен Тхи Хонг Оан се снимаха с представигелите на музея на Хо Ши Мин в Ханой начело с директора му Ву Ман Ха, пристигнали специално за събитието.

Многобройните участници и гости преминаха в друга зала на Военния клуб, където след прожектирането на част от вълнуващ документален филм за живота и делото на Хо Ши Мин започна и конференцията, посветена на основополагащия му принос за развитието на приятелските отношения мажду Виетнам и България.

Откривайки конференцията, посланик Нгуен Тхи Хонг Оан направи обзор на живота и делото на Хо Ши Мин,

неразривно преплетено със съдбата на самия Виетнам.

Нейно Превъзходителство подчерта ролята на виетнамския ръководител като основоположник на приятелските връзки с България, припомняйки, че страната ни е сред първите, установили дипломатически отношения още на 8 февруари 1950 г. с тогавашната Демократична рапублика Виетнам (днес Социалистическа република Виетнам).

Г-жа посланикът изтъкна активизирането на витенамско-българските отношения през последните години, интензивния обмен на делегации, повишаващия се търговски обмен, като отбеляза, че все пак всичко това все още не съответства на големия потенцал за взаимоизгодно двустранно сътрудничество, който може да се развие много по-плодотворно.

На възможностите за такова развитие наблегна в словото си и вицепрезидентът Илияна Йотова, която отбеляза стартирането на пилотни проекти за обучение на виетнамски език в редица училищни паралелки у нас. Тя разказа също така вълнуващ семеен спомен за посещението на Хо Ши Мин в България преди 60 г. - оказа се, че майка й навремето с трепет е участвала в посрещането на „живата легенда на Виетвам” у нас.

Илияна Йотова прехвърли мост и към днешния ден в българо-виетнамските отношения, които са заредени с много възможности и перспективи с оглед

членството на страните ни в такива ключови световни общности като Европейския съюз и АСЕАН.

Тя припомни, че именно по време на българското председателство на Съвета на ЕС предстои да се подпише важно споразумение за сътрудничество между ЕС и АСЕАН.

Водещ на първия панел на конференцията под надслов „Президентът Хо Ши Мин - герой за национално освобождение, забележителен културен деец” бе Людмила Димитрова, директор на Културния институт при МВнР.

Свое обзорно изложение за историческия принос на Хо Ши Мин в националноосвободителната борба на виетнамския народ и в дипломатическото укрепване на независим Виетнам, както и за ролята му като деец на световната култура, признат от ЮНЕСКО, направи директорът на музея на Хо Ши Мин в Ханой - Бу Ман Ха.

Д-р Бак Кам Тиен, който от години живее и работи в България, разказа за участието си в обширната и усилна дейност по

издирване и събиране на документи, хроники и снимки от посещението на Хо Ши Мин у нас

през 1957 г., както и по установяването на контакти с живи участници в посрещането на виетнамския гост на българска зема.

По повод 50-годишнината от това посещение, отбелязана тържествено през 2007 г. виетнамското посолство в България подготви и издаде две специални книги: „Хо Ши Мин в страната на розите” (2008 г.) и „Хо Ши Мин и дружбата между България и Виетнам” (2010 г.). Издадена бе също и обзорната книга „Виетнам - страната и хората”. Редактор и на трите е д-р Бак Кам Тиен.

За влиянието на Хо Ши Мин върху националноосвободителните движения в цяла Азия, а също и в Африка, за разтърсващия ефект от този пример, довел и до рухване на цялата световна колониална система, за моралната победа на Виетнам във войната със САЩ, довела до промени и в самата Америка, говори проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури (ЦИЕК) в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”.

Проф. Федотов разказа за

изучаването на виетнамски език от български студенти в ЦИЕК

и за необходимостта от разширяване на българо-виетнамското сътрудничество в образованието. Разказвайки за създадения в Санкт-Петербург научен институт на името на Хо Ши Мин, проф. Федотов предложи и в България да се помисли за нещо подобно.

Вторият панел на конференцията бе под надслова „67 години виетнамско-български отношения” и водещ бе Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт при МВнР.

Задълбочено изложение за двустранните отношения между България и Виетнам направи Ангел Орбецов, директор на Дирекция „Азия, Австралия и Океания” в МВнР. Припомняйки историческото развитие на тези отношения още от първите контакти на младия Хо Ши Мин с български леви политически дейци през 20-те и 30-те години на ХХ век, Ангел Орбецов изтъкна важността на посещението му у нас през 1957 г. вече като виетнамски държавен ръководител, което става основа за около 30-годишен период на непрекаснят възход в двустранните ни отношения.

Посочено бе, че в края на 80-те години на XX век външно- и вътрешнополитическите приоритети на двете страни се променят в резултат на демократичните преобразования в България и на политиката на обновление на Виетнам, като и двете държави преориентират своята външна политика към нови партньори в Европа, Азия и Северна Америка.

Тези процеси, развиващи се в контекста на коренна промяна на международната обстановка, водят до временно намаляване на интензитета на двустранното сътрудничество и обмен. Но още в средата на 90-те започва

съживяване на двустранния диалог

чрез визити във Виетнам на българския премиер Жан Виденов и на председателя на НС Благовест Сендов, чрез подписване на важни документи в областта на търговско-икономическото сътрудничество, с които се обновява съществуващата договорно-правна база, посочи Ангел Орбецов. И продължи:

„От  началото на ХХI век се наблюдава нова динамика в политическия и икономически обмен между България и Виетнам, продиктувана от тяхното желание за издигане на сътрудничеството на по-високо равнище в посока към стратегическо партньорство. На основата на своето традиционно приятелство двете страни развиват връзки, основаващи се на прагматизъм и доверие.

След 2000 г. са осъществени значителен брой посещения на високо и най-високо равнище – на президенти (2009 и 2013 г.), министър-председатели (2000, 2006, 2014 и 2015 г.), вицепрезиденти (2010, 2014 и 2015 г.); председател на Народното събрание (2012 г.), зам.министър-председатели, министри и др. – като по този показател Виетнам се нарежда на първо място сред азиатските партньори на България.”

Ангел Орбецов припомни също така, че по време на държавното посещение във Виетнам през октомври 2013 г. президентът Росен Плевнелиев и неговият домакин, виетнамският президент Чъонг Тан Шанг приемат Съвместна декларация и анекс към нея „Нов модел на икономическо сътрудничество” като основополагащи документи на партньорство от нов тип между двете страни и за

издигане на сътрудничеството в посока към установяване на стратегическо партньорство.

Изтъкнато бе, че сегашният период в развитието на двустранните отношения е повлиян от членството на България и Виетнам в двете най-развити интеграционни общности в света – Европейския съюз (ЕС) и Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН). За важната роля на Виетнам в АСЕАН говори фактът, че от 2013 г. постът генерален секретар на Организацията се заема от виетнамския дипломат и бивш заместник-министър на външните работи Ле Луонг Мин. Двете страни се вписват в засиленото партньорство ЕС – АСЕАН. Виетнам изигра изключително важна роля като координатор на това партньорство от страна на АСЕАН за периода 2012-2015 г.

Ангел Орбецов подчерта, че българската страна приветства стремежа на Виетнам за издигане на по-високо равнище на отношенията с ЕС. Важна стъпка е подписването през юни 2012 г. на Рамково споразумение за всеобхватно партньорство и сътрудничество ЕС–Виетнам (СПС), което разширява значително възможностите за взаимодействие, включително на двустранна основа. България е една от първите държави-членки на ЕС, ратифицирали споразумението. През 2015 г. успешно приключиха преговорите по текста на Споразумението за свободна търговия ЕС – Виетнам (ССТ). Когато влезе в сила, ССТ ще премахне почти всички тарифи при търговията със стоки и редица нетарифни бариери и ще стимулира чувствително икономическите отношения на Виетнам с ЕС, в т.ч. България.

Нашата страна и Виетнам взаимодействат отлично и в рамките на Азиатско-европейската среща (АСЕМ).

Конкретно измерение е инициативата „Дунав – Меконг” като част от Диалога за устойчиво развитие на АСЕМ. Инициативата, в която България и Виетнам са сред водещите държави, цели разширяване на сътрудничеството и обмяна на опит между страните от поречието на реките Дунав и Меконг. В заключение Ангел Орбецов изрази увереност, че  България и Виетнам ще продължат да надграждат и задълбочават двустранното сътрудничество във всички области.

С много конкретни данни за активизиране на българо-виетнамското икономическо сътрудничество в последните години и за повишения търъговски обмен между България и Виетнам бе изпълнено изказването на Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката. Той изтъкна широките възможности за развитие на нови инвестиционни проекти в такива области като химическата индустрия, фармацевтичните препарати, хай-тек парковете и т.н.

„Преди търговските кораби на брега стъпват оркестрите”

- така започна своето изказване директорът на Културния институткъм МВнР Людмила Димитрова, спирайки се на културното сътрудничество между България и Виетнам. Тя изтъкна също така ролята на посещението на Хо Ши Мин у нас преди 60 години като стратегическа траектория, като пример за визионерски подход.

Людмила Димитрова подчерта също, че българското председателство на Съвета на ЕС се пада през 2018 г., обявена за Година на културното наследство, а опитът на Виетнам в културната дипломация е много ценен.

Доскорошният посланик на България във Виетнам Евгени Стойчев също привлече вниманието с обстойно и интересно изказване на конференцията. Той изтъкна, че формата в развитието на двустранните отношения вече е зададена - стратегическо партньорство. И България само ще спечели, развивайки връзките си с най-бъроразвиващата се икономика в Азия, каквато е виетнамската.

Посланикът припомни за

идеята за създаване на съвместен фонд България-АСЕАН,

който да подпомага малките предприятия без собствен капитал - идея, зародила се по време на посещението у нас на премиера на Виетнам през 2015 г. и подкрепена от българската страна. Осъществяването й ще ни отвори вратата към целия пазар на страните от АСЕАН. „Виетнам е нашият мост към АСЕАН”, подчерта Евгени Стойчев.

Говорейки за многобройните български възпитаници във Виетнам, посланкът спомена, че дори виетнамският кандидат за нов генерален директор на ЮНЕСКО имал здрава „българска връзка” - бил роден и израснал у нас и пеел безпогрешно „Зайченцето бяло”... А премиерът на Виетнам изразил лично пред посланик Стойчев желанието си провелия се тази година в Ханой 5-дневен Фестивал на розата - цвете, приемано като символ на България от виетнамците, да стане традиционен.

Председателят на Дружеството за приятелство между България и Виетнам Симеон Димчев, като представител на народната дипломация, се спря на постиженията на Виетнам в годините, изминали след посещението на Хо Ши Мин у нас през 1957 г. Той очерта и картината на днешните икономически успехи на страната, включително в международното сътрудничество, изтъквайки: „Виетнам е коопериран с целия свят”.

Сиеомн Димчев призова

българските делегации, посещаващи Виетнам, „да пренастроят настроението си от ваканционно в работно”.

Той припомни старите традиции на сътрудничество между двете ни страни в образоването, в обмена на студенти и изрази съжаление, че този жив мост в момента е почти прекъснат, след като сега в България е предвидена само една-единствена обменна студентска бройка. В същото време Унгария дава 50 стипендии за виетнамски младежи, Румъния - 20, да не говорим за Русия с нейните 952.

Закривайки конференцията посланикът на Виетнам у нас г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан благодари на всички участници за интересните и важни изказвания и подчерта, че отношенията между Виетнам и България ще продължат да се развиват възходящо, в духа на традициите на приятелство и сътруднчество, завещани от Хо Ши Мин. Тя припомни, че догодина предстои заседание на двустранната комисия за икономическо и научнотехническо сътрудничество и изтъкна, че виетнамският бизнес има голям интерес към съвместни инвестиционни проекти в България.

Снимки: Къдринка Къдринова

Сподели в
 

Култовата постановка "Господа, другари, pichove и дами" на режисьора Димо Дешев от Драматично-кукления театър „Иван Радоев” в Плевен бе отличена на 6-ото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър със Специалната награда за актьорски екип.

16.10.2018/18:23

Отличието бе връчено на голямата певица от председателя на Съюза на музикалните и танцови дейци Станислав Почекански по време на провеждането на песенните фестиали „Сребърни чучулиги” и „Альоша”

15.10.2018/20:45

На 24 октомври 2018 г. Столична библиотека закръгля девет десетилетия от създаването си. По този повод тя предлага на всички софиянци и гости на столицата да станат част от богата културна програма.

15.10.2018/18:14

През далечната 1933 г. професионалният историк акад. Юрдан Трифонов публикува своето фундаментално и цитирано и до днес съчинение „История на града Плевен до Освободителната война”.

13.10.2018/20:55

Хорове, певчески групи и индивидуални изпълнители от всички краища на България на 13 и 14 октомври ще представят творчеството си в двата фестивала, посветени на партиотичната, антифашистката и фронтовата песен

12.10.2018/20:46

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки