Начало
 
 

Зафер Галибов получи най-голямото отличие на СБЖ „Златно перо“

03.11.2017 /17:58 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова връчи на Зафер Галибов най-голямото отличие на СБЖ

Председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова връчи най-голямото отличие на Съюза - „Златно перо“, на известния български фотожурналист Зафер Галибов, с което бе удостоен при присъждането на годишните награди на СБЖ.

Това се случи само дни след откриването на неговата поредна фотоизложба „Фрагменти на една революция“, посветена на събитията в Румъния преди 28 години. Развълнуван Зафер сподели, че познава някои от носителите на престижното журналистическо отличие. „Уважението към такива известни журналисти като Тома Томов, Даниела Кънева и други носители на „Златно перо“ е безспорно и заслужено“ – каза той.

Че това е така припомни и Снежана Тодорова,като не пропусна да подчертае, че това е най-високото отличие в професионалната гилдия,защото то е оценката, дадена от колеги, която определя носителите като най-добрите, какъвто в областта на фотожурналистиката е Зафер Галибов. Той не пропусна да каже, че е против състезателния характер, тъй като ако трябва да се говори в тази насока, то творецът се състезава сам със себе си.

На награждаването гост беше и Олимпия Даниел, която е куратор на изложбата на Зафер в галерия-книжарница на Агенция „София прес“, която съобщи, че на 15 декември в Букурещ в Музея за история на румънската столица ще се състои откриването на фотоизложбата „Фрагменти на една революция“ на Зафер Галибов.

Връчването на наградата на Зафер Галибов разпали размислите и страстите около българското изкуство и духовност, а членът на УС на СБЖ, известният бард и журналист Ивайло Диманов, председател на Комисията по професионални и творчески въпроси, припомни, че е много хубаво, когато има такива поводи, посветени на българската култура и изкуство, като сегашния и както провелата се в галерията-книжарница на Агенция „София прес“ вечер на поезията, посветена на творчеството на български творци. Пристигналият от Брюксел Христо Караславов, син на големия български писател Слав Караславов, организирал литературен бенефис на своя баща и на големия Андрей Германов. А актрисата Татяна Захова е поднесла един поетичен рецитал на фона на прекрасна музика. Той каза, че точно такива неща трябва да организира и СБЖ – срещи с духовното. Ивайло Диманов изрази своята идея да бъде направена е една постоянна галерия в Съюза, където наши достойни майстори на обектива да излагат своите творби и да звучат творби от българската литература.  

Снимки Иван Василев     

Сподели в
 

Голяма е ролята на периодичния печат, вестници и списания при проучването на родния край. Те дават възможност да се докоснем до най-важните въпроси, които са вълнували нашите съграждани.

22.01.2018/12:17

Повод за тая бележка е информация, долетяла от Българското национално радио (БНР). Тя известява, че с водосвет бил открит редакционен комплекс, тип „open space“. Казано на български – „отворено пространство“.

21.01.2018/12:52

Разделихме се с него преди десетина дни. И думи за тоя мъж се появиха и във вестници, и във Фейсбук, и на сайта на СБЖ. От хора, с които бе работил, но най-вече – от негови някогашни студенти.

20.01.2018/16:31

Наред с руските, финландските, румънските и български воини в Руско-турската война 1877-1878 се е сражавал и японски самурай, за което знаят малцина. Сейго Ямадзава е воювал в редовете на руската армия. Тази история припомни при своето посещение в България премиерът на Япония Шиндзо Абе.

20.01.2018/12:45

„Водещият не е метроном, който дава думата на единия и другия събеседник по минути. Нито пък можете да гледате на обществената телевизия като дръжка на микрофон. Ако нямате мнения за обществените процеси, ако сте безразлични, тогава защо ставате журналисти?“

19.01.2018/13:25

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки