Начало
 
 

Зафер Галибов получи най-голямото отличие на СБЖ „Златно перо“

03.11.2017 /17:58 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова връчи на Зафер Галибов най-голямото отличие на СБЖ

Председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова връчи най-голямото отличие на Съюза - „Златно перо“, на известния български фотожурналист Зафер Галибов, с което бе удостоен при присъждането на годишните награди на СБЖ.

Това се случи само дни след откриването на неговата поредна фотоизложба „Фрагменти на една революция“, посветена на събитията в Румъния преди 28 години. Развълнуван Зафер сподели, че познава някои от носителите на престижното журналистическо отличие. „Уважението към такива известни журналисти като Тома Томов, Даниела Кънева и други носители на „Златно перо“ е безспорно и заслужено“ – каза той.

Че това е така припомни и Снежана Тодорова,като не пропусна да подчертае, че това е най-високото отличие в професионалната гилдия,защото то е оценката, дадена от колеги, която определя носителите като най-добрите, какъвто в областта на фотожурналистиката е Зафер Галибов. Той не пропусна да каже, че е против състезателния характер, тъй като ако трябва да се говори в тази насока, то творецът се състезава сам със себе си.

На награждаването гост беше и Олимпия Даниел, която е куратор на изложбата на Зафер в галерия-книжарница на Агенция „София прес“, която съобщи, че на 15 декември в Букурещ в Музея за история на румънската столица ще се състои откриването на фотоизложбата „Фрагменти на една революция“ на Зафер Галибов.

Връчването на наградата на Зафер Галибов разпали размислите и страстите около българското изкуство и духовност, а членът на УС на СБЖ, известният бард и журналист Ивайло Диманов, председател на Комисията по професионални и творчески въпроси, припомни, че е много хубаво, когато има такива поводи, посветени на българската култура и изкуство, като сегашния и както провелата се в галерията-книжарница на Агенция „София прес“ вечер на поезията, посветена на творчеството на български творци. Пристигналият от Брюксел Христо Караславов, син на големия български писател Слав Караславов, организирал литературен бенефис на своя баща и на големия Андрей Германов. А актрисата Татяна Захова е поднесла един поетичен рецитал на фона на прекрасна музика. Той каза, че точно такива неща трябва да организира и СБЖ – срещи с духовното. Ивайло Диманов изрази своята идея да бъде направена е една постоянна галерия в Съюза, където наши достойни майстори на обектива да излагат своите творби и да звучат творби от българската литература.  

Снимки Иван Василев     

Сподели в
 

На 24октомври от 17,30 ч. в клуб „Журналист“ в СБЖ ще бъде отбелязана 180-годишнина от рождението на големия български учен и патриот проф. Марин Дринов. Гост на събитието ще е неговият правнук д-р Владимир Сафронов-Дринов, който гостува в България по повод юбилейните тържества. Той ще представи новата си книга „Марин Дринов –Семейна летопис. 180-години от рождението му“.

22.10.2018/18:47

На 31 октомври ще отброим 40 дни, откакто си отиде Станини Асенова Дешева, родена на 13 февруари 1940 г. Тя посвети 25 години от живота си на БНР и „Детска редакция“ на програма „Христо Ботев“, беше част от екипа на кирило-методиевския вестник „За буквите“, раздаваше надежда и подкрепа и от Държавната агенция за българите в чужбина.

22.10.2018/18:08

Валери Добрев, дългогодишен журналист, фоторепортер и кинолюбител направи поредното си дарение на Историческия музей в Димитровград. Той предостави 18 диска с над 40 филма, заснети от него през различни години.

20.10.2018/16:27

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково бе домакин на представянето на книгата „Окото на залеза” от Иван Енчев, журналист и писател.

18.10.2018/18:24

Защита на разследващите репортери ще прокарва доклад, внасян днес в комисията по свободите на Европейския парламент. Инициативата съвпада с годишнината от атентата, в който загина малтийката Каруана Галиция, но във фокуса е и убийството на българката Виктория Маринова, на което не се гледа само като на криминално престъпление

15.10.2018/12:35

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки