Начало
 
 

Любов край Босфора, красива като цвят

07.11.2017 /20:31 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И един малък фен на Мария Чебуракова

Да си призная, скоро клуб ЛИН при СБЖ не беше поднасял толкова интересна премиера. Ще попитате какво пък толкова й беше интересното и различно? Това, че тя премина под знака на любовта и горещите страсти на дебатите. Книгата на журналистката Мария Чебуракова-Бъчварова “За Живота и за Цвета на любовта“ направи точно това – събуди у препълнилите пресклуба „Журналист“ любители на художественото слово да отворят душите си за спомени и размисли.

Мария Чебуракова (извинявам се, че не пиша пълното й име, но нали трябва да се икономисват думи и място, та ще я наричам само с двете) е направила нещо много дръзко – днес, когато всички пишат за някакви мрачни истории от миналото или пък пълнят страниците с анализи, неразбираеми трактати за философията на нещата от живота и надути фрази, пълни с чуждици, тя ни поднася по един нормално човешки начин една изповед за любовта. В нея авторката вплита сериозните житейски преживелици, които са докоснали немалко хора и които са свързани с борбата в името на една връзка, обречена от друговерието или комплексите за петвековното турско робство. Казваш си какво пък, една любовна история между българско момиче и турски актьор. Не е нещо невъзможно. Но точно може би чрез тази нежна история авторката прави опит да подскаже, че днес в ХХІ век – век на високи технологии – все още има хора, които говорят с езика на миналото и отрицанието и живеят в страх от това, че нашите съседи от Турция са все още опасни за нас.

С присъщия си артистичен тон председателят на клуб ЛИН Павел Боржуков представи Мария Чебуракова и новата й книга. Според него тя е автор с дълъг стаж на журналист, а както е казал Маркес, от всеки журналист става добър автор. Павел Боржуков сподели,че книгата на Мария търси онази човешка струна, която обединява всички качества на добрия автор. С първите си думи авторката благодари на своето семейство, което все още не се е отказало от щуротиите й, както и на СБЖ, който също я подкрепя в нейните начинания. Тя не пропусна да акцентира, че премиерата се състои на 7 ноември, когато се отбелязва 100-годишнината от Великата октомврийска революция, но докато  революциите идват и отминават в историята, единственото, което остава, е любовта и затова нека да се обичаме. Тя не скри, че турските сериали са си казали думата за сюжета на новата й книга. Мария Чебуракова се спря подробно на това какво е споделила на страниците й, което бе един подробен преразказ на съдържанието. Според изказалите се нейни почитатели тя е автор, който пише увлекателно и представя по чудесен начин Истанбул. Според някои тя се приближава до Орхан Памук. Това сравнение ме навя на мисълта, че в последните години като че ли стана модно да сравняваме български автори я с Агата Кристи, я с Франсоаз Саган, я с някое друго име от световната класика. Това някак си навява на комплексите, които колкото и да се стараем да заровим някъде дълбоко у нас, все пак избиват като петна върху мокра стена. А какво по-хубаво от това да кажеш на един наш автор, развълнувал те с поредната си книга, че е направил нещо много хубаво или голямо? Това е направила и Мария. нейните книга я утвърждават като един прекрасен български автор, който е излишно да сравняваме с някое светило,защото тя носи своя неподправен и оригинален почерк, който я прави добра и различна, а книгите й да се четат на един дъх.  И „За живота и за Цвета на любовта“ доказва по един неоспорим начин това нейно качество. Този разказ за любовта за пореден път подсказва, че нищо в света не може да бъде както трябва, ако липсва тя – Любовта, а нейните изпитания – религиозни и социални, които понякога я съпътстват, я правят по-силна.

 

Снимки Иван Василев

Сподели в
 

Днес единствено сайтът на СБЖ ви информира за едно изключително събитие, което току-що стартира и е с крайна цел… Северния полюс. Копие на Самарското знаме, подарено на българското опълчение по време на Руско-турската война 1877-1878 г., за първи път ще бъде развято на Северния полюс.

20.07.2018/14:46

Навършиха се 130 г от рождението и 50 г от кончината на Райчо Славов, когото Свиленград помни няма да забрави като голям писател и журналист.

20.07.2018/12:39

Преди 190 години се е родил човекът, изрекъл словата: „Отечеството ми е Русия, родината - Тверската земя, а сърцето и любовта ми е България“. Генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко, чийто живот и дейност,събраха в клуб „Журналист“, в СБЖ, известни историци, журналисти, дипломати и хора на изкуството.

15.07.2018/19:19

„Естествените полети на човешкия ум не са от удоволствие на удоволствие, а от надежда на надежда“, е написал Самюел Джонсън. И че няма нищо по-велико и по-силно от надеждата се разбра и на благотворителната вечер в клуб „Журналист“ в СБЖ, която събра приятели и всички, които припознаха свой най-близък човек в лицето на Надежда Огойска – една млада и красива българка, майка на две български деца, непожалена от тежка и коварна болест. Организатор на този празник на добротата и светлината бе журналистът, поетът и член на УС на СБЖ Ивайло Диманов, който беше подкрепен от всички в Съюза.

14.07.2018/20:01

Този колега – известен от години от БНР, от вестниците „Труд”, „168 часа”, „7 дни спорт”, „Ретро”, „Свободен народ”, „Галерия” – е рядко срещано съчетание на помнещ се с написаното журналист.

11.07.2018/09:57
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки