Начало
 
 

Любов край Босфора, красива като цвят

07.11.2017 /20:31 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И един малък фен на Мария Чебуракова

Да си призная, скоро клуб ЛИН при СБЖ не беше поднасял толкова интересна премиера. Ще попитате какво пък толкова й беше интересното и различно? Това, че тя премина под знака на любовта и горещите страсти на дебатите. Книгата на журналистката Мария Чебуракова-Бъчварова “За Живота и за Цвета на любовта“ направи точно това – събуди у препълнилите пресклуба „Журналист“ любители на художественото слово да отворят душите си за спомени и размисли.

Мария Чебуракова (извинявам се, че не пиша пълното й име, но нали трябва да се икономисват думи и място, та ще я наричам само с двете) е направила нещо много дръзко – днес, когато всички пишат за някакви мрачни истории от миналото или пък пълнят страниците с анализи, неразбираеми трактати за философията на нещата от живота и надути фрази, пълни с чуждици, тя ни поднася по един нормално човешки начин една изповед за любовта. В нея авторката вплита сериозните житейски преживелици, които са докоснали немалко хора и които са свързани с борбата в името на една връзка, обречена от друговерието или комплексите за петвековното турско робство. Казваш си какво пък, една любовна история между българско момиче и турски актьор. Не е нещо невъзможно. Но точно може би чрез тази нежна история авторката прави опит да подскаже, че днес в ХХІ век – век на високи технологии – все още има хора, които говорят с езика на миналото и отрицанието и живеят в страх от това, че нашите съседи от Турция са все още опасни за нас.

С присъщия си артистичен тон председателят на клуб ЛИН Павел Боржуков представи Мария Чебуракова и новата й книга. Според него тя е автор с дълъг стаж на журналист, а както е казал Маркес, от всеки журналист става добър автор. Павел Боржуков сподели,че книгата на Мария търси онази човешка струна, която обединява всички качества на добрия автор. С първите си думи авторката благодари на своето семейство, което все още не се е отказало от щуротиите й, както и на СБЖ, който също я подкрепя в нейните начинания. Тя не пропусна да акцентира, че премиерата се състои на 7 ноември, когато се отбелязва 100-годишнината от Великата октомврийска революция, но докато  революциите идват и отминават в историята, единственото, което остава, е любовта и затова нека да се обичаме. Тя не скри, че турските сериали са си казали думата за сюжета на новата й книга. Мария Чебуракова се спря подробно на това какво е споделила на страниците й, което бе един подробен преразказ на съдържанието. Според изказалите се нейни почитатели тя е автор, който пише увлекателно и представя по чудесен начин Истанбул. Според някои тя се приближава до Орхан Памук. Това сравнение ме навя на мисълта, че в последните години като че ли стана модно да сравняваме български автори я с Агата Кристи, я с Франсоаз Саган, я с някое друго име от световната класика. Това някак си навява на комплексите, които колкото и да се стараем да заровим някъде дълбоко у нас, все пак избиват като петна върху мокра стена. А какво по-хубаво от това да кажеш на един наш автор, развълнувал те с поредната си книга, че е направил нещо много хубаво или голямо? Това е направила и Мария. нейните книга я утвърждават като един прекрасен български автор, който е излишно да сравняваме с някое светило,защото тя носи своя неподправен и оригинален почерк, който я прави добра и различна, а книгите й да се четат на един дъх.  И „За живота и за Цвета на любовта“ доказва по един неоспорим начин това нейно качество. Този разказ за любовта за пореден път подсказва, че нищо в света не може да бъде както трябва, ако липсва тя – Любовта, а нейните изпитания – религиозни и социални, които понякога я съпътстват, я правят по-силна.

 

Снимки Иван Василев

Сподели в
 

Голяма е ролята на периодичния печат, вестници и списания при проучването на родния край. Те дават възможност да се докоснем до най-важните въпроси, които са вълнували нашите съграждани.

22.01.2018/12:17

Повод за тая бележка е информация, долетяла от Българското национално радио (БНР). Тя известява, че с водосвет бил открит редакционен комплекс, тип „open space“. Казано на български – „отворено пространство“.

21.01.2018/12:52

Разделихме се с него преди десетина дни. И думи за тоя мъж се появиха и във вестници, и във Фейсбук, и на сайта на СБЖ. От хора, с които бе работил, но най-вече – от негови някогашни студенти.

20.01.2018/16:31

Наред с руските, финландските, румънските и български воини в Руско-турската война 1877-1878 се е сражавал и японски самурай, за което знаят малцина. Сейго Ямадзава е воювал в редовете на руската армия. Тази история припомни при своето посещение в България премиерът на Япония Шиндзо Абе.

20.01.2018/12:45

„Водещият не е метроном, който дава думата на единия и другия събеседник по минути. Нито пък можете да гледате на обществената телевизия като дръжка на микрофон. Ако нямате мнения за обществените процеси, ако сте безразлични, тогава защо ставате журналисти?“

19.01.2018/13:25

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки