Начало
 
 

Любов край Босфора, красива като цвят

07.11.2017 /20:31 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И един малък фен на Мария Чебуракова

Да си призная, скоро клуб ЛИН при СБЖ не беше поднасял толкова интересна премиера. Ще попитате какво пък толкова й беше интересното и различно? Това, че тя премина под знака на любовта и горещите страсти на дебатите. Книгата на журналистката Мария Чебуракова-Бъчварова “За Живота и за Цвета на любовта“ направи точно това – събуди у препълнилите пресклуба „Журналист“ любители на художественото слово да отворят душите си за спомени и размисли.

Мария Чебуракова (извинявам се, че не пиша пълното й име, но нали трябва да се икономисват думи и място, та ще я наричам само с двете) е направила нещо много дръзко – днес, когато всички пишат за някакви мрачни истории от миналото или пък пълнят страниците с анализи, неразбираеми трактати за философията на нещата от живота и надути фрази, пълни с чуждици, тя ни поднася по един нормално човешки начин една изповед за любовта. В нея авторката вплита сериозните житейски преживелици, които са докоснали немалко хора и които са свързани с борбата в името на една връзка, обречена от друговерието или комплексите за петвековното турско робство. Казваш си какво пък, една любовна история между българско момиче и турски актьор. Не е нещо невъзможно. Но точно може би чрез тази нежна история авторката прави опит да подскаже, че днес в ХХІ век – век на високи технологии – все още има хора, които говорят с езика на миналото и отрицанието и живеят в страх от това, че нашите съседи от Турция са все още опасни за нас.

С присъщия си артистичен тон председателят на клуб ЛИН Павел Боржуков представи Мария Чебуракова и новата й книга. Според него тя е автор с дълъг стаж на журналист, а както е казал Маркес, от всеки журналист става добър автор. Павел Боржуков сподели,че книгата на Мария търси онази човешка струна, която обединява всички качества на добрия автор. С първите си думи авторката благодари на своето семейство, което все още не се е отказало от щуротиите й, както и на СБЖ, който също я подкрепя в нейните начинания. Тя не пропусна да акцентира, че премиерата се състои на 7 ноември, когато се отбелязва 100-годишнината от Великата октомврийска революция, но докато  революциите идват и отминават в историята, единственото, което остава, е любовта и затова нека да се обичаме. Тя не скри, че турските сериали са си казали думата за сюжета на новата й книга. Мария Чебуракова се спря подробно на това какво е споделила на страниците й, което бе един подробен преразказ на съдържанието. Според изказалите се нейни почитатели тя е автор, който пише увлекателно и представя по чудесен начин Истанбул. Според някои тя се приближава до Орхан Памук. Това сравнение ме навя на мисълта, че в последните години като че ли стана модно да сравняваме български автори я с Агата Кристи, я с Франсоаз Саган, я с някое друго име от световната класика. Това някак си навява на комплексите, които колкото и да се стараем да заровим някъде дълбоко у нас, все пак избиват като петна върху мокра стена. А какво по-хубаво от това да кажеш на един наш автор, развълнувал те с поредната си книга, че е направил нещо много хубаво или голямо? Това е направила и Мария. нейните книга я утвърждават като един прекрасен български автор, който е излишно да сравняваме с някое светило,защото тя носи своя неподправен и оригинален почерк, който я прави добра и различна, а книгите й да се четат на един дъх.  И „За живота и за Цвета на любовта“ доказва по един неоспорим начин това нейно качество. Този разказ за любовта за пореден път подсказва, че нищо в света не може да бъде както трябва, ако липсва тя – Любовта, а нейните изпитания – религиозни и социални, които понякога я съпътстват, я правят по-силна.

 

Снимки Иван Василев

Сподели в
 

На 24октомври от 17,30 ч. в клуб „Журналист“ в СБЖ ще бъде отбелязана 180-годишнина от рождението на големия български учен и патриот проф. Марин Дринов. Гост на събитието ще е неговият правнук д-р Владимир Сафронов-Дринов, който гостува в България по повод юбилейните тържества. Той ще представи новата си книга „Марин Дринов –Семейна летопис. 180-години от рождението му“.

22.10.2018/18:47

На 31 октомври ще отброим 40 дни, откакто си отиде Станини Асенова Дешева, родена на 13 февруари 1940 г. Тя посвети 25 години от живота си на БНР и „Детска редакция“ на програма „Христо Ботев“, беше част от екипа на кирило-методиевския вестник „За буквите“, раздаваше надежда и подкрепа и от Държавната агенция за българите в чужбина.

22.10.2018/18:08

Валери Добрев, дългогодишен журналист, фоторепортер и кинолюбител направи поредното си дарение на Историческия музей в Димитровград. Той предостави 18 диска с над 40 филма, заснети от него през различни години.

20.10.2018/16:27

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково бе домакин на представянето на книгата „Окото на залеза” от Иван Енчев, журналист и писател.

18.10.2018/18:24

Защита на разследващите репортери ще прокарва доклад, внасян днес в комисията по свободите на Европейския парламент. Инициативата съвпада с годишнината от атентата, в който загина малтийката Каруана Галиция, но във фокуса е и убийството на българката Виктория Маринова, на което не се гледа само като на криминално престъпление

15.10.2018/12:35

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки