Начало
 
 

Любов край Босфора, красива като цвят

07.11.2017 /20:31 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И един малък фен на Мария Чебуракова

Да си призная, скоро клуб ЛИН при СБЖ не беше поднасял толкова интересна премиера. Ще попитате какво пък толкова й беше интересното и различно? Това, че тя премина под знака на любовта и горещите страсти на дебатите. Книгата на журналистката Мария Чебуракова-Бъчварова “За Живота и за Цвета на любовта“ направи точно това – събуди у препълнилите пресклуба „Журналист“ любители на художественото слово да отворят душите си за спомени и размисли.

Мария Чебуракова (извинявам се, че не пиша пълното й име, но нали трябва да се икономисват думи и място, та ще я наричам само с двете) е направила нещо много дръзко – днес, когато всички пишат за някакви мрачни истории от миналото или пък пълнят страниците с анализи, неразбираеми трактати за философията на нещата от живота и надути фрази, пълни с чуждици, тя ни поднася по един нормално човешки начин една изповед за любовта. В нея авторката вплита сериозните житейски преживелици, които са докоснали немалко хора и които са свързани с борбата в името на една връзка, обречена от друговерието или комплексите за петвековното турско робство. Казваш си какво пък, една любовна история между българско момиче и турски актьор. Не е нещо невъзможно. Но точно може би чрез тази нежна история авторката прави опит да подскаже, че днес в ХХІ век – век на високи технологии – все още има хора, които говорят с езика на миналото и отрицанието и живеят в страх от това, че нашите съседи от Турция са все още опасни за нас.

С присъщия си артистичен тон председателят на клуб ЛИН Павел Боржуков представи Мария Чебуракова и новата й книга. Според него тя е автор с дълъг стаж на журналист, а както е казал Маркес, от всеки журналист става добър автор. Павел Боржуков сподели,че книгата на Мария търси онази човешка струна, която обединява всички качества на добрия автор. С първите си думи авторката благодари на своето семейство, което все още не се е отказало от щуротиите й, както и на СБЖ, който също я подкрепя в нейните начинания. Тя не пропусна да акцентира, че премиерата се състои на 7 ноември, когато се отбелязва 100-годишнината от Великата октомврийска революция, но докато  революциите идват и отминават в историята, единственото, което остава, е любовта и затова нека да се обичаме. Тя не скри, че турските сериали са си казали думата за сюжета на новата й книга. Мария Чебуракова се спря подробно на това какво е споделила на страниците й, което бе един подробен преразказ на съдържанието. Според изказалите се нейни почитатели тя е автор, който пише увлекателно и представя по чудесен начин Истанбул. Според някои тя се приближава до Орхан Памук. Това сравнение ме навя на мисълта, че в последните години като че ли стана модно да сравняваме български автори я с Агата Кристи, я с Франсоаз Саган, я с някое друго име от световната класика. Това някак си навява на комплексите, които колкото и да се стараем да заровим някъде дълбоко у нас, все пак избиват като петна върху мокра стена. А какво по-хубаво от това да кажеш на един наш автор, развълнувал те с поредната си книга, че е направил нещо много хубаво или голямо? Това е направила и Мария. нейните книга я утвърждават като един прекрасен български автор, който е излишно да сравняваме с някое светило,защото тя носи своя неподправен и оригинален почерк, който я прави добра и различна, а книгите й да се четат на един дъх.  И „За живота и за Цвета на любовта“ доказва по един неоспорим начин това нейно качество. Този разказ за любовта за пореден път подсказва, че нищо в света не може да бъде както трябва, ако липсва тя – Любовта, а нейните изпитания – религиозни и социални, които понякога я съпътстват, я правят по-силна.

 

Снимки Иван Василев

Сподели в
 

Областният управител на Хасково Станислав Дечев се срещна с представители на водещи медии в Одрин. Поканата за гостуване бе отправена по време на посещението на хасковски журналисти в съседния турски град миналия месец.

16.11.2017/13:20

В динамичен разговор с български журналисти по време на среща в СБЖ зам.-главният редактор на испанския в. „АВС” засегна проблеми като каталунската криза и предизвикателствата пред медиите в дигиталната ера

15.11.2017/20:39

Антоан Бернард, доскорошен генерален директор на Международната федерация за защита правата на човека, е назначен за заместник директор на “Репортери без граници (RSF). Ще отговаря за международните програми на организацията.

15.11.2017/20:23

Известната журналистка и сега депутат от гражданската квота на БСП Елена Йончева показа документалния си филм-разследване „Граница“. Зала 42 на НДК се „пукаше по шевовете“ и едва побра желаещите журналисти да видят лентата.

13.11.2017/19:08

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково получи от журналиста Петър Бойчев в дар безценна архивна фотография.

13.11.2017/11:29

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ СОФИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.11.2017 /07:45

Представяме ви декларацията на върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини от името на ЕС по случай Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти - 2 ноември:

02.11.2017 /21:39

Председателят на УС на СБЖ честити празника на цялата колегия и на всички хора на духа, разбуждащи най-доброто в човешката природа, но и призовава към размисъл за същността на тази голяма мисия

01.11.2017 /07:24

 Мнения

Уверен съм, драги колеги и приятели, че всички Вие цените този празник на духовността! Интересното е, че той се чества у нас за първи път по предложение на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в правителството на БЗНС, начело с Александър Стамболийски.

03.11.2017 /11:58 | Източник: СБЖ

Едно „общо събрание" на СБЖ, еволюирало в цинична демонстрация на къса памет, неблагодарност за години водена битка с ненаситни и алчни „емблеми" на българската компрометирана журналистика! Ако можеше да бъде обезглавено на часа, ръководството на СБЖ вече би било в миналото!

30.10.2017 /10:20 | Автор: Цецка Бончина, председател на 27-мо дружество на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки