Борис Джонсън затъва в скандал за обучение на журналисти в Иран

09.11.2017 /15:29 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Загари-Ратклиф лежи в затвор в Иран от септември 2016 г.

Британският външен министър Борис Джонсън стана обект на критики заради изказване, което може да навреди на ирано-британска гражданка Назанин Загари-Ратклиф, осъдена в Иран за противодържавна дейност, коментира АФП.

На 1 ноември Борис Джонсън споменал пред комисията по външни работи в британския парламент, че Назанин Загари-Ратклиф обучавала журналисти в Иран към момента на нейното арестуване на 3 април 2016 г., подхранвайки обвиненията на Техеран срещу нея.

Според съпруга на Назанин Загари-Ратклиф - Ричард Ратклиф - и според Фондация „Томсън Ройтерс”, която е работодател на осъдената, това твърдение на външния министър е невярно и той трябва „да поправи тази своя сериозна грешка”.

Това е невярно твърдение, защото жената не е журналистка и никога не е обучавала журналисти към Фондация „Томсън Ройтерс”, каза Моник Вила, представителка на канадско-британската фондация: „Тя беше на ваканция в Иран, за да запознае дъщеря си Габриела с баба си и дядо си”, допълни Вила:

„Виждам пряка връзка между това изявление на Борис Джонсън и факта, че Назанин бе отново извикана да се яви пред съда на 4 ноември и бе обвинена, че е разпространявала пропаганда срещу режима, каза представителката на фондацията. Тя допълни, че това обвинение само може да утежни нейната присъда от 5 години, произнесена през 2016-а. В иранския съд били цитирани думите на Джонсън като доказателство, че Загари-Ратклиф използва пропаганда за противодържавна дейност.

16 г. затвор заплашват Загари-Ратклиф

Говорител на британското външно министерство каза, че думите на Джонсън не могат да оправдаят повдигането на новите обвинения срещу Загари-Ратклиф и че Лондон ще продължи да прави всичко възможно за нейното освобождаване по хуманитарни причини.

Загари-Ратклиф, която е на 38 години, бе осъдена през 2016 г. на 5 години затвор за участие в антиправителствени демонстрации през 2009 г. - нещо, което тя отрича. На апелативна инстанция присъдата й бе потвърдена. Сега след предявените нови обвинения присъдата й може да бъде удължена на 16 години.

Междувременно Борис Джонсън се е обадил на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, за да обсъди случая. Джонсън е изразил пред иранския си колега безпокойство от твърденията на иранските власти, че неговите думи хвърляли нова светлина върху случая.

Джонсън е заявил на Зариф, че госпожа Загари-Ратклиф е била в Иран на почивка, когато е била арестувана. Той е казал на Зариф, че пред комисията по външни дела на британския парламент е осъдил виждането на Иран, че обучаването на журналисти е престъпление, а не е казал, че вярва в иранските твърдения, че Загари-Ратклиф е обучавала журналисти.

Джонсън призова Иран да освободи бързо Загари-Ратклиф и каза, че планира визита в Иран тази година, за да дискутира по-обстойно случая и да се опита да се срещне с ирано-британската гражданка.

От Фондация „Томсън Ройтерс” същевременно поясниха, че Загари-Ратклиф работи към нея като мениджър на проекти, а не обучава журналисти.


 

Сподели в
 

Месец преди тържественото честване официалния празник на град Лясковец – Петровден, за лясковските ученици беше обявен фотоконкурс под наслов „Обичам те мой, роден край”.

24.06.2018/14:35

Днес можем да говорим за епидемия по отношение на езика на омразата и за използването на един нов и много по-могъщ инструментариум, какъвто е интернет.

23.06.2018/17:13

Община Русе обявява статута на XI националния ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“:

22.06.2018/18:51

Управителният съвет на Българска стопанска камара (БСК) избра за свой изпълнителен председател Радосвет Радев – досега изпълнителен директор на "Дарик радио" АД.

21.06.2018/18:50

"В момента работим на ръба", каза в интервю за БНР Иван Бунков, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ).

19.06.2018/16:51
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки