Борис Джонсън затъва в скандал за обучение на журналисти в Иран

09.11.2017 /15:29 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Загари-Ратклиф лежи в затвор в Иран от септември 2016 г.

Британският външен министър Борис Джонсън стана обект на критики заради изказване, което може да навреди на ирано-британска гражданка Назанин Загари-Ратклиф, осъдена в Иран за противодържавна дейност, коментира АФП.

На 1 ноември Борис Джонсън споменал пред комисията по външни работи в британския парламент, че Назанин Загари-Ратклиф обучавала журналисти в Иран към момента на нейното арестуване на 3 април 2016 г., подхранвайки обвиненията на Техеран срещу нея.

Според съпруга на Назанин Загари-Ратклиф - Ричард Ратклиф - и според Фондация „Томсън Ройтерс”, която е работодател на осъдената, това твърдение на външния министър е невярно и той трябва „да поправи тази своя сериозна грешка”.

Това е невярно твърдение, защото жената не е журналистка и никога не е обучавала журналисти към Фондация „Томсън Ройтерс”, каза Моник Вила, представителка на канадско-британската фондация: „Тя беше на ваканция в Иран, за да запознае дъщеря си Габриела с баба си и дядо си”, допълни Вила:

„Виждам пряка връзка между това изявление на Борис Джонсън и факта, че Назанин бе отново извикана да се яви пред съда на 4 ноември и бе обвинена, че е разпространявала пропаганда срещу режима, каза представителката на фондацията. Тя допълни, че това обвинение само може да утежни нейната присъда от 5 години, произнесена през 2016-а. В иранския съд били цитирани думите на Джонсън като доказателство, че Загари-Ратклиф използва пропаганда за противодържавна дейност.

16 г. затвор заплашват Загари-Ратклиф

Говорител на британското външно министерство каза, че думите на Джонсън не могат да оправдаят повдигането на новите обвинения срещу Загари-Ратклиф и че Лондон ще продължи да прави всичко възможно за нейното освобождаване по хуманитарни причини.

Загари-Ратклиф, която е на 38 години, бе осъдена през 2016 г. на 5 години затвор за участие в антиправителствени демонстрации през 2009 г. - нещо, което тя отрича. На апелативна инстанция присъдата й бе потвърдена. Сега след предявените нови обвинения присъдата й може да бъде удължена на 16 години.

Междувременно Борис Джонсън се е обадил на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, за да обсъди случая. Джонсън е изразил пред иранския си колега безпокойство от твърденията на иранските власти, че неговите думи хвърляли нова светлина върху случая.

Джонсън е заявил на Зариф, че госпожа Загари-Ратклиф е била в Иран на почивка, когато е била арестувана. Той е казал на Зариф, че пред комисията по външни дела на британския парламент е осъдил виждането на Иран, че обучаването на журналисти е престъпление, а не е казал, че вярва в иранските твърдения, че Загари-Ратклиф е обучавала журналисти.

Джонсън призова Иран да освободи бързо Загари-Ратклиф и каза, че планира визита в Иран тази година, за да дискутира по-обстойно случая и да се опита да се срещне с ирано-британската гражданка.

От Фондация „Томсън Ройтерс” същевременно поясниха, че Загари-Ратклиф работи към нея като мениджър на проекти, а не обучава журналисти.


 

Сподели в
 

Съд в Истанбул постанови по 3 г. и 9 месеца затвор за бившите ръководители на телевизионен канал, закрит след опита за преврат от юли 2016 г., предаде АФП, като се позовава на „Репортери без граници”.

21.09.2018/18:52

БНР - Бургас стартира трети пореден конкурс за млади писатели от 6 до 16 години. Искрено се надяваме да превърнем идеята в традиция и постепенно да разширим възрастовия диапазон на участниците, посочват колегите.

18.09.2018/18:52

Цветанка Ризова ще среща ученици с бизнеса, преди да са направили своя избор за висше образование. Това ще се случва в информационна кампания и нова поредица в предаването, което води - “Лице в лице”, по Би Ти Ви.

17.09.2018/16:51

Националният център за безопасен интернет кани ученици от София на възраст от 14 до 18 години да се присъединят към Младежкия панел на Центъра и да допринесат със своите идеи, въображение и креативност интернет да стане по-сигурно място за децата и младите хора.

16.09.2018/18:55

Международният песенен конкурс "Евровизия 2019" ще се състои от 14 до 18 май в Тел Авив, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на организаторите на конкурса.

15.09.2018/15:46

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки