Борис Джонсън затъва в скандал за обучение на журналисти в Иран

09.11.2017 /15:29 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Загари-Ратклиф лежи в затвор в Иран от септември 2016 г.

Британският външен министър Борис Джонсън стана обект на критики заради изказване, което може да навреди на ирано-британска гражданка Назанин Загари-Ратклиф, осъдена в Иран за противодържавна дейност, коментира АФП.

На 1 ноември Борис Джонсън споменал пред комисията по външни работи в британския парламент, че Назанин Загари-Ратклиф обучавала журналисти в Иран към момента на нейното арестуване на 3 април 2016 г., подхранвайки обвиненията на Техеран срещу нея.

Според съпруга на Назанин Загари-Ратклиф - Ричард Ратклиф - и според Фондация „Томсън Ройтерс”, която е работодател на осъдената, това твърдение на външния министър е невярно и той трябва „да поправи тази своя сериозна грешка”.

Това е невярно твърдение, защото жената не е журналистка и никога не е обучавала журналисти към Фондация „Томсън Ройтерс”, каза Моник Вила, представителка на канадско-британската фондация: „Тя беше на ваканция в Иран, за да запознае дъщеря си Габриела с баба си и дядо си”, допълни Вила:

„Виждам пряка връзка между това изявление на Борис Джонсън и факта, че Назанин бе отново извикана да се яви пред съда на 4 ноември и бе обвинена, че е разпространявала пропаганда срещу режима, каза представителката на фондацията. Тя допълни, че това обвинение само може да утежни нейната присъда от 5 години, произнесена през 2016-а. В иранския съд били цитирани думите на Джонсън като доказателство, че Загари-Ратклиф използва пропаганда за противодържавна дейност.

16 г. затвор заплашват Загари-Ратклиф

Говорител на британското външно министерство каза, че думите на Джонсън не могат да оправдаят повдигането на новите обвинения срещу Загари-Ратклиф и че Лондон ще продължи да прави всичко възможно за нейното освобождаване по хуманитарни причини.

Загари-Ратклиф, която е на 38 години, бе осъдена през 2016 г. на 5 години затвор за участие в антиправителствени демонстрации през 2009 г. - нещо, което тя отрича. На апелативна инстанция присъдата й бе потвърдена. Сега след предявените нови обвинения присъдата й може да бъде удължена на 16 години.

Междувременно Борис Джонсън се е обадил на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, за да обсъди случая. Джонсън е изразил пред иранския си колега безпокойство от твърденията на иранските власти, че неговите думи хвърляли нова светлина върху случая.

Джонсън е заявил на Зариф, че госпожа Загари-Ратклиф е била в Иран на почивка, когато е била арестувана. Той е казал на Зариф, че пред комисията по външни дела на британския парламент е осъдил виждането на Иран, че обучаването на журналисти е престъпление, а не е казал, че вярва в иранските твърдения, че Загари-Ратклиф е обучавала журналисти.

Джонсън призова Иран да освободи бързо Загари-Ратклиф и каза, че планира визита в Иран тази година, за да дискутира по-обстойно случая и да се опита да се срещне с ирано-британската гражданка.

От Фондация „Томсън Ройтерс” същевременно поясниха, че Загари-Ратклиф работи към нея като мениджър на проекти, а не обучава журналисти.


 

Сподели в
 

63-годишната днес американска журналистка Опра Уинфри заявява пред сп. „Вог“, че вече не се притеснява от теглото си. Тя е и филантроп, което я нарежда сред най-уважаваните и харесвани обществени личности днес.

20.11.2017/18:52

Създателят на глобалната мрежа www и изобретател на URI, URL, HTTP, HTML сър Тим Бърнърс-Лий обявява, че е разтревожен за бъдещето на интернет.

19.11.2017/14:08

Мащабни обекти, строени почти изцяло от бетон, вдъхновяват австрийския фотограф Бруно Кломфар да създаде серията снимки PAST FUTURE. В София той продължава проекта си с изложбата "България - другата гледна точка".

18.11.2017/14:11

Президентът на САЩ Доналд Тръмп излезе във Вашингтон пред телевизионните камери, за да обобщи резултатите от обиколката си из Азия, но вниманието бе привлечено повече от една пауза, която той направи, коментира АП.

17.11.2017/18:50

Светогорското представителство в Солун, Община Велико Търново, Центърът за гръцки език и култура на Филологическия факултет и Богословският факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” представят в залите „Рафаел Михайлов“ от 17.11.2017 г. фотоизложбата „Света гора. През погледа на фотографския обектив”.

17.11.2017/14:01

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ СОФИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.11.2017 /07:45

Представяме ви декларацията на върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини от името на ЕС по случай Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти - 2 ноември:

02.11.2017 /21:39

Председателят на УС на СБЖ честити празника на цялата колегия и на всички хора на духа, разбуждащи най-доброто в човешката природа, но и призовава към размисъл за същността на тази голяма мисия

01.11.2017 /07:24

 Мнения

Уверен съм, драги колеги и приятели, че всички Вие цените този празник на духовността! Интересното е, че той се чества у нас за първи път по предложение на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в правителството на БЗНС, начело с Александър Стамболийски.

03.11.2017 /11:58 | Източник: СБЖ

Едно „общо събрание" на СБЖ, еволюирало в цинична демонстрация на къса памет, неблагодарност за години водена битка с ненаситни и алчни „емблеми" на българската компрометирана журналистика! Ако можеше да бъде обезглавено на часа, ръководството на СБЖ вече би било в миналото!

30.10.2017 /10:20 | Автор: Цецка Бончина, председател на 27-мо дружество на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки