Борис Джонсън затъва в скандал за обучение на журналисти в Иран

09.11.2017 /15:29 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Загари-Ратклиф лежи в затвор в Иран от септември 2016 г.

Британският външен министър Борис Джонсън стана обект на критики заради изказване, което може да навреди на ирано-британска гражданка Назанин Загари-Ратклиф, осъдена в Иран за противодържавна дейност, коментира АФП.

На 1 ноември Борис Джонсън споменал пред комисията по външни работи в британския парламент, че Назанин Загари-Ратклиф обучавала журналисти в Иран към момента на нейното арестуване на 3 април 2016 г., подхранвайки обвиненията на Техеран срещу нея.

Според съпруга на Назанин Загари-Ратклиф - Ричард Ратклиф - и според Фондация „Томсън Ройтерс”, която е работодател на осъдената, това твърдение на външния министър е невярно и той трябва „да поправи тази своя сериозна грешка”.

Това е невярно твърдение, защото жената не е журналистка и никога не е обучавала журналисти към Фондация „Томсън Ройтерс”, каза Моник Вила, представителка на канадско-британската фондация: „Тя беше на ваканция в Иран, за да запознае дъщеря си Габриела с баба си и дядо си”, допълни Вила:

„Виждам пряка връзка между това изявление на Борис Джонсън и факта, че Назанин бе отново извикана да се яви пред съда на 4 ноември и бе обвинена, че е разпространявала пропаганда срещу режима, каза представителката на фондацията. Тя допълни, че това обвинение само може да утежни нейната присъда от 5 години, произнесена през 2016-а. В иранския съд били цитирани думите на Джонсън като доказателство, че Загари-Ратклиф използва пропаганда за противодържавна дейност.

16 г. затвор заплашват Загари-Ратклиф

Говорител на британското външно министерство каза, че думите на Джонсън не могат да оправдаят повдигането на новите обвинения срещу Загари-Ратклиф и че Лондон ще продължи да прави всичко възможно за нейното освобождаване по хуманитарни причини.

Загари-Ратклиф, която е на 38 години, бе осъдена през 2016 г. на 5 години затвор за участие в антиправителствени демонстрации през 2009 г. - нещо, което тя отрича. На апелативна инстанция присъдата й бе потвърдена. Сега след предявените нови обвинения присъдата й може да бъде удължена на 16 години.

Междувременно Борис Джонсън се е обадил на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, за да обсъди случая. Джонсън е изразил пред иранския си колега безпокойство от твърденията на иранските власти, че неговите думи хвърляли нова светлина върху случая.

Джонсън е заявил на Зариф, че госпожа Загари-Ратклиф е била в Иран на почивка, когато е била арестувана. Той е казал на Зариф, че пред комисията по външни дела на британския парламент е осъдил виждането на Иран, че обучаването на журналисти е престъпление, а не е казал, че вярва в иранските твърдения, че Загари-Ратклиф е обучавала журналисти.

Джонсън призова Иран да освободи бързо Загари-Ратклиф и каза, че планира визита в Иран тази година, за да дискутира по-обстойно случая и да се опита да се срещне с ирано-британската гражданка.

От Фондация „Томсън Ройтерс” същевременно поясниха, че Загари-Ратклиф работи към нея като мениджър на проекти, а не обучава журналисти.


 

Сподели в
 

Териториалната организация на Научно-техническите съюзи (НТС) в Кърджали награди журналиста от „Нов живот” Валери Ковачев с грамота за активна дейност в Клуба на селскостопанския специалист.

15.12.2018/18:52

В Китай награденият фотожурналист Лу Гуанг бе задържан от властите в регион, където около 1 млн. уйгури са държани в контролирани от държавата "лагери за превъзпитание". В Турция австрийският журналист Макс Зирнгаст беше арестуван и стана част от десетките затворени репортери в страната. В Мианмар двама журналисти от Ройтерс, Ва Лоне и Куав Сое О бяха арестувани, докато разследваха клането на рохингите.

15.12.2018/10:34

Спас е пример за постоянство – чете, та се къса. В интерес на истината къса прочетения вестник за насъщни цели, сиреч тоалетни. И ей го отново в тоалетната, сиреч в читалнята.

14.12.2018/14:01

Състезателят по карате шинкиокушин Валери Димитров бе избран за спортист номер 1 на Пловдив за 2018 г. Той победи в традиционната анкета между местните спортни клубове и спортните журналисти.

13.12.2018/18:09

С пиесата "Кредитът" от Жорди Галсеран екипът "Драматургични форми" на БНР започва поредица от събития, които през цялата 2019 г. ще отбелязват 80-годишнината от създаването на Радиотеатъра.

13.12.2018/14:05

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 54 гости

Бързи връзки