Борис Джонсън затъва в скандал за обучение на журналисти в Иран

09.11.2017 /15:29 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Загари-Ратклиф лежи в затвор в Иран от септември 2016 г.

Британският външен министър Борис Джонсън стана обект на критики заради изказване, което може да навреди на ирано-британска гражданка Назанин Загари-Ратклиф, осъдена в Иран за противодържавна дейност, коментира АФП.

На 1 ноември Борис Джонсън споменал пред комисията по външни работи в британския парламент, че Назанин Загари-Ратклиф обучавала журналисти в Иран към момента на нейното арестуване на 3 април 2016 г., подхранвайки обвиненията на Техеран срещу нея.

Според съпруга на Назанин Загари-Ратклиф - Ричард Ратклиф - и според Фондация „Томсън Ройтерс”, която е работодател на осъдената, това твърдение на външния министър е невярно и той трябва „да поправи тази своя сериозна грешка”.

Това е невярно твърдение, защото жената не е журналистка и никога не е обучавала журналисти към Фондация „Томсън Ройтерс”, каза Моник Вила, представителка на канадско-британската фондация: „Тя беше на ваканция в Иран, за да запознае дъщеря си Габриела с баба си и дядо си”, допълни Вила:

„Виждам пряка връзка между това изявление на Борис Джонсън и факта, че Назанин бе отново извикана да се яви пред съда на 4 ноември и бе обвинена, че е разпространявала пропаганда срещу режима, каза представителката на фондацията. Тя допълни, че това обвинение само може да утежни нейната присъда от 5 години, произнесена през 2016-а. В иранския съд били цитирани думите на Джонсън като доказателство, че Загари-Ратклиф използва пропаганда за противодържавна дейност.

16 г. затвор заплашват Загари-Ратклиф

Говорител на британското външно министерство каза, че думите на Джонсън не могат да оправдаят повдигането на новите обвинения срещу Загари-Ратклиф и че Лондон ще продължи да прави всичко възможно за нейното освобождаване по хуманитарни причини.

Загари-Ратклиф, която е на 38 години, бе осъдена през 2016 г. на 5 години затвор за участие в антиправителствени демонстрации през 2009 г. - нещо, което тя отрича. На апелативна инстанция присъдата й бе потвърдена. Сега след предявените нови обвинения присъдата й може да бъде удължена на 16 години.

Междувременно Борис Джонсън се е обадил на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, за да обсъди случая. Джонсън е изразил пред иранския си колега безпокойство от твърденията на иранските власти, че неговите думи хвърляли нова светлина върху случая.

Джонсън е заявил на Зариф, че госпожа Загари-Ратклиф е била в Иран на почивка, когато е била арестувана. Той е казал на Зариф, че пред комисията по външни дела на британския парламент е осъдил виждането на Иран, че обучаването на журналисти е престъпление, а не е казал, че вярва в иранските твърдения, че Загари-Ратклиф е обучавала журналисти.

Джонсън призова Иран да освободи бързо Загари-Ратклиф и каза, че планира визита в Иран тази година, за да дискутира по-обстойно случая и да се опита да се срещне с ирано-британската гражданка.

От Фондация „Томсън Ройтерс” същевременно поясниха, че Загари-Ратклиф работи към нея като мениджър на проекти, а не обучава журналисти.


 

Сподели в
 

Димитър Дженев е журналист, ценител и рицар на словото, известен с публикациите си в редица вестници и списания. Бил е редактор във в. „Диалог” и заместник-главен редактор на в. „Пари”.

20.02.2018/16:45

Веселин Иванов и Симона Ангелова ще управляват телевизия БиТ (BiT), съобщи clubZ, като се позова на документи, внесени в Агенцията по вписванията. Иванов идва в медията от юридическия сайт "Правен свят".

19.02.2018/15:15

На 21 февруари 2018 г от 18:00 часа ще се открие изложба с фотографии на Йордан Йорданов–Юри. Изложбата включва 70 сребърно желатинови фотографии, копирани лично от автора.

18.02.2018/15:45

„Ангели и демони” е новата книга с исторически документални разкази на Боян Драганов. Авторът – дългогодишен журналист и писател – има голям интерес към историята на България и от десетилетия проучва исторически личности и събития.

17.02.2018/17:19

Български дарителски форум и фондация BCause обявяват началото на фотоконкурса „Благотворителността през обектива“ 2018, съобщават организаторите:

16.02.2018/09:03

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

Българските данъкоплатци ще трябва да платят от джоба си за дързостта на един водещ да размахва среден пръст от екрана на националната телевизия

15.02.2018 /18:38 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 53 гости

Бързи връзки