Прецедент: В Турция пускат под гаранция журналист

10.11.2017 /09:02 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гьокмен Улу беше кореспондент в Измир на в. „Сьозджу”

Турски съд освободи под гаранция опозиционния журналист Гьокмен Улу, съден по обвинение за подпомагане на терористична организация, след като той бе посочил хотела, в който президентът Реджеп Ердоган почиваше часове преди опита за преврат от юли 2016 г., съобщава Ройтерс.

Процесът срещу Гьокмен Улу и други трима членове на редакцията на опозиционния в. "Сьозджу" започна във вторник.

Улу заяви пред съда, че е обвинен за "скалъпено" престъпление и че прокурорите нямат доказателства срещу него. Той се намира в затвора от над 5 месеца.

”Съдът реши да освободи под гаранция нашия приятел Гьокмен Улу”, посочва в. "Сьозджу" на своя сайт, като добавя, че се очаква журналистът да бъде освободен и от затвора "Силиври" близо до Истанбул.

Улу бе обвинен заедно с журналистката Медиха Олгун и счетоводителката Йонджа Юджекалели. И тримата отхвърлят повдигнатите срещу тях обвинения. Олгун, която прекара няколко месеца в затвора, бе освободена под гаранция през септември.

Основателят и собственик на в. "Сьозджу" Бурак Акбай, който е напуснал страната и е съден задочно, е обвиняван в ръководство на терористична организация. В нощта на опита за преврат на 15 юли 2016 г. Ердоган се спаси на косъм от група войници пучисти, които щурмуваха хотела, в който той бе отседнал в курорта Мармарис.

Свързани: В. „Сьозджу” протестира с празни страници

Турският опозиционен вестник с висок тираж „Сьозджу” излезе с празни страници, след като двама от журналистите му бяха задържани при полицейски акции в Истанбул, съобщава БТА.
Дата: 21.05.2017

В Турция атакуват последния опозиционен вестник

Главната прокуратура на Истанбул издаде заповеди за арест на собственика и трима от редакцията на опозиционния вестник „Сьозджу”, съобщават източници от полицията и от изданието, цитирани от Ройтерс.
Дата: 20.05.2017


 

Сподели в
 

Едно общество, в което безпрепятствено се разпространяват всякакви непроверени и лъжовни твърдения, вече не е демократично. Това е позицията на журналистката от bTV „Новините” Кристина Баксанова.

20.02.2018/18:51

Обществената БНТ показа, че да те обявят за виновен и да понесеш отговорност са различни неща. Доказа и още нещо – че може всички да те виждат какво правиш на работното си място и положението пак да бъде неспасяемо.

19.02.2018/18:51

Над 80 номинации в 12 категории за сериали, филми и актьори обяви Нова телевизия за първите награди “NOVA подкрепя българските филми” 2018.

18.02.2018/14:35

Германският журналист Дениз Юджел, прекарал една година в турски затвор, бе освободен. Нека обаче не забравяме, че над 100 турски журналисти все още са зад решетките. А шестима тази седмица бяха осъдени на доживотен затвор.

18.02.2018/12:14

Всяка година в началото на февруари над 150 държави от всички континенти се обединяват в каузата за по-безопасна дигитална среда за децата и младите хора.

17.02.2018/15:46

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

Българските данъкоплатци ще трябва да платят от джоба си за дързостта на един водещ да размахва среден пръст от екрана на националната телевизия

15.02.2018 /18:38 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки