Начало
 
 

Горан Благоев с юбилеен сборник по случай половинвековен юбилей

10.11.2017 /16:03 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Както беше написал в поканата за събитието юбилярят Горан Благоев, „Човек и добре да живее, все някога става на 50“. За изненада на всички –а както стана ясно и на самия него – Горан беше дарен за рождения си ден със … сборник. Премиерата на юбилейното издание „История, култура, медии“ се състоя в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб, в която е запечатала атмосферата на елегантност и блясък на някогашните офицерски балове.

Юбилеят беше почетен от десетки известни професори историци, журналисти, представители на висшия клир и граждани, които ценят разностранните интереси на известния български журналист и неговата компетентност както в предаванията на БНТ „Вяра и общество“ и „История бг“, така и в историческите му, публицистични и художествени произведения.

Трябва да кажа, че изненадата е била пълна, тъй като сборникът, посветен на Горан Благоев, е инициатива на съпругата му доц. д-р Евгения Благоева в Нов български университет и е създаден и издаден в пълна тайна. Двайсет и шест утвърдени автори от областта на историята, теологията, културата и медии са написали по една статия, посветена на Горан. Това прави самият сборник, издаден от издателство „Книгопис“, уникален. А ако човек разгърне книгата, сам се ще се увери в това.

Първата част е начената от Ралица Русева, посветен на развитието на иконографията на Св. Димитър в българското изкуство, като авторката е добавила и някои сцени от житието на светеца. Професор Христо Матанов прави опит да уточни приблизителния брой на българското население в периода след завладяването на българските земи от Османската империя. Наскоро напусналия историк проф. Константин Грозев пише за един забравен българин Стоян Ватралски, който е и автор на химна на Харвардския университет, химн, който и досега се изпълнява по време на церемониите по връчването на дипломите.

В раздела за публицистика и медии можем да прочетем статии на Бойко Василев, Андрей Захариев, Тошо Тошев и Диана Петрова. Много интересен е текстът на доц. Георги Лозанов за връзката църква – медии и по-точно тяхната дихотомия, в която първата служи на спасението и отвъдното, а втората на тукашния свят. Той определя предаването „Вяра и общество“ като особен анклав в медийната среда на посттоталитарна България.

Като благодари на всички за великолепните статии, Горан Благоев каза, че „Този сборник ще остане и след нас – и след 50, и след 100 години. Най-вероятно тогава никой няма да си спомня кой е бил този Горан Благоев, но текстовете, които са в този сборник ще останат и ще вълнуват, ще бъдат цитирани  и анализирани от следващите поколения учени.“

И още веднъж – честит юбилей, Горане !

Сподели в
 

Днес единствено сайтът на СБЖ ви информира за едно изключително събитие, което току-що стартира и е с крайна цел… Северния полюс. Копие на Самарското знаме, подарено на българското опълчение по време на Руско-турската война 1877-1878 г., за първи път ще бъде развято на Северния полюс.

20.07.2018/14:46

Навършиха се 130 г от рождението и 50 г от кончината на Райчо Славов, когото Свиленград помни няма да забрави като голям писател и журналист.

20.07.2018/12:39

Преди 190 години се е родил човекът, изрекъл словата: „Отечеството ми е Русия, родината - Тверската земя, а сърцето и любовта ми е България“. Генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко, чийто живот и дейност,събраха в клуб „Журналист“, в СБЖ, известни историци, журналисти, дипломати и хора на изкуството.

15.07.2018/19:19

„Естествените полети на човешкия ум не са от удоволствие на удоволствие, а от надежда на надежда“, е написал Самюел Джонсън. И че няма нищо по-велико и по-силно от надеждата се разбра и на благотворителната вечер в клуб „Журналист“ в СБЖ, която събра приятели и всички, които припознаха свой най-близък човек в лицето на Надежда Огойска – една млада и красива българка, майка на две български деца, непожалена от тежка и коварна болест. Организатор на този празник на добротата и светлината бе журналистът, поетът и член на УС на СБЖ Ивайло Диманов, който беше подкрепен от всички в Съюза.

14.07.2018/20:01

Този колега – известен от години от БНР, от вестниците „Труд”, „168 часа”, „7 дни спорт”, „Ретро”, „Свободен народ”, „Галерия” – е рядко срещано съчетание на помнещ се с написаното журналист.

11.07.2018/09:57
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки