Начало
 
 

Горан Благоев с юбилеен сборник по случай половинвековен юбилей

10.11.2017 /16:03 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Както беше написал в поканата за събитието юбилярят Горан Благоев, „Човек и добре да живее, все някога става на 50“. За изненада на всички –а както стана ясно и на самия него – Горан беше дарен за рождения си ден със … сборник. Премиерата на юбилейното издание „История, култура, медии“ се състоя в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб, в която е запечатала атмосферата на елегантност и блясък на някогашните офицерски балове.

Юбилеят беше почетен от десетки известни професори историци, журналисти, представители на висшия клир и граждани, които ценят разностранните интереси на известния български журналист и неговата компетентност както в предаванията на БНТ „Вяра и общество“ и „История бг“, така и в историческите му, публицистични и художествени произведения.

Трябва да кажа, че изненадата е била пълна, тъй като сборникът, посветен на Горан Благоев, е инициатива на съпругата му доц. д-р Евгения Благоева в Нов български университет и е създаден и издаден в пълна тайна. Двайсет и шест утвърдени автори от областта на историята, теологията, културата и медии са написали по една статия, посветена на Горан. Това прави самият сборник, издаден от издателство „Книгопис“, уникален. А ако човек разгърне книгата, сам се ще се увери в това.

Първата част е начената от Ралица Русева, посветен на развитието на иконографията на Св. Димитър в българското изкуство, като авторката е добавила и някои сцени от житието на светеца. Професор Христо Матанов прави опит да уточни приблизителния брой на българското население в периода след завладяването на българските земи от Османската империя. Наскоро напусналия историк проф. Константин Грозев пише за един забравен българин Стоян Ватралски, който е и автор на химна на Харвардския университет, химн, който и досега се изпълнява по време на церемониите по връчването на дипломите.

В раздела за публицистика и медии можем да прочетем статии на Бойко Василев, Андрей Захариев, Тошо Тошев и Диана Петрова. Много интересен е текстът на доц. Георги Лозанов за връзката църква – медии и по-точно тяхната дихотомия, в която първата служи на спасението и отвъдното, а втората на тукашния свят. Той определя предаването „Вяра и общество“ като особен анклав в медийната среда на посттоталитарна България.

Като благодари на всички за великолепните статии, Горан Благоев каза, че „Този сборник ще остане и след нас – и след 50, и след 100 години. Най-вероятно тогава никой няма да си спомня кой е бил този Горан Благоев, но текстовете, които са в този сборник ще останат и ще вълнуват, ще бъдат цитирани  и анализирани от следващите поколения учени.“

И още веднъж – честит юбилей, Горане !

Сподели в
 

Областният управител на Хасково Станислав Дечев се срещна с представители на водещи медии в Одрин. Поканата за гостуване бе отправена по време на посещението на хасковски журналисти в съседния турски град миналия месец.

16.11.2017/13:20

В динамичен разговор с български журналисти по време на среща в СБЖ зам.-главният редактор на испанския в. „АВС” засегна проблеми като каталунската криза и предизвикателствата пред медиите в дигиталната ера

15.11.2017/20:39

Антоан Бернард, доскорошен генерален директор на Международната федерация за защита правата на човека, е назначен за заместник директор на “Репортери без граници (RSF). Ще отговаря за международните програми на организацията.

15.11.2017/20:23

Известната журналистка и сега депутат от гражданската квота на БСП Елена Йончева показа документалния си филм-разследване „Граница“. Зала 42 на НДК се „пукаше по шевовете“ и едва побра желаещите журналисти да видят лентата.

13.11.2017/19:08

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково получи от журналиста Петър Бойчев в дар безценна архивна фотография.

13.11.2017/11:29

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ СОФИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.11.2017 /07:45

Представяме ви декларацията на върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини от името на ЕС по случай Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти - 2 ноември:

02.11.2017 /21:39

Председателят на УС на СБЖ честити празника на цялата колегия и на всички хора на духа, разбуждащи най-доброто в човешката природа, но и призовава към размисъл за същността на тази голяма мисия

01.11.2017 /07:24

 Мнения

Уверен съм, драги колеги и приятели, че всички Вие цените този празник на духовността! Интересното е, че той се чества у нас за първи път по предложение на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в правителството на БЗНС, начело с Александър Стамболийски.

03.11.2017 /11:58 | Източник: СБЖ

Едно „общо събрание" на СБЖ, еволюирало в цинична демонстрация на къса памет, неблагодарност за години водена битка с ненаситни и алчни „емблеми" на българската компрометирана журналистика! Ако можеше да бъде обезглавено на часа, ръководството на СБЖ вече би било в миналото!

30.10.2017 /10:20 | Автор: Цецка Бончина, председател на 27-мо дружество на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки