Начало
 
 

Горан Благоев с юбилеен сборник по случай половинвековен юбилей

10.11.2017 /16:03 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Както беше написал в поканата за събитието юбилярят Горан Благоев, „Човек и добре да живее, все някога става на 50“. За изненада на всички –а както стана ясно и на самия него – Горан беше дарен за рождения си ден със … сборник. Премиерата на юбилейното издание „История, култура, медии“ се състоя в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб, в която е запечатала атмосферата на елегантност и блясък на някогашните офицерски балове.

Юбилеят беше почетен от десетки известни професори историци, журналисти, представители на висшия клир и граждани, които ценят разностранните интереси на известния български журналист и неговата компетентност както в предаванията на БНТ „Вяра и общество“ и „История бг“, така и в историческите му, публицистични и художествени произведения.

Трябва да кажа, че изненадата е била пълна, тъй като сборникът, посветен на Горан Благоев, е инициатива на съпругата му доц. д-р Евгения Благоева в Нов български университет и е създаден и издаден в пълна тайна. Двайсет и шест утвърдени автори от областта на историята, теологията, културата и медии са написали по една статия, посветена на Горан. Това прави самият сборник, издаден от издателство „Книгопис“, уникален. А ако човек разгърне книгата, сам се ще се увери в това.

Първата част е начената от Ралица Русева, посветен на развитието на иконографията на Св. Димитър в българското изкуство, като авторката е добавила и някои сцени от житието на светеца. Професор Христо Матанов прави опит да уточни приблизителния брой на българското население в периода след завладяването на българските земи от Османската империя. Наскоро напусналия историк проф. Константин Грозев пише за един забравен българин Стоян Ватралски, който е и автор на химна на Харвардския университет, химн, който и досега се изпълнява по време на церемониите по връчването на дипломите.

В раздела за публицистика и медии можем да прочетем статии на Бойко Василев, Андрей Захариев, Тошо Тошев и Диана Петрова. Много интересен е текстът на доц. Георги Лозанов за връзката църква – медии и по-точно тяхната дихотомия, в която първата служи на спасението и отвъдното, а втората на тукашния свят. Той определя предаването „Вяра и общество“ като особен анклав в медийната среда на посттоталитарна България.

Като благодари на всички за великолепните статии, Горан Благоев каза, че „Този сборник ще остане и след нас – и след 50, и след 100 години. Най-вероятно тогава никой няма да си спомня кой е бил този Горан Благоев, но текстовете, които са в този сборник ще останат и ще вълнуват, ще бъдат цитирани  и анализирани от следващите поколения учени.“

И още веднъж – честит юбилей, Горане !

Сподели в
 

Голяма е ролята на периодичния печат, вестници и списания при проучването на родния край. Те дават възможност да се докоснем до най-важните въпроси, които са вълнували нашите съграждани.

22.01.2018/12:17

Повод за тая бележка е информация, долетяла от Българското национално радио (БНР). Тя известява, че с водосвет бил открит редакционен комплекс, тип „open space“. Казано на български – „отворено пространство“.

21.01.2018/12:52

Разделихме се с него преди десетина дни. И думи за тоя мъж се появиха и във вестници, и във Фейсбук, и на сайта на СБЖ. От хора, с които бе работил, но най-вече – от негови някогашни студенти.

20.01.2018/16:31

Наред с руските, финландските, румънските и български воини в Руско-турската война 1877-1878 се е сражавал и японски самурай, за което знаят малцина. Сейго Ямадзава е воювал в редовете на руската армия. Тази история припомни при своето посещение в България премиерът на Япония Шиндзо Абе.

20.01.2018/12:45

„Водещият не е метроном, който дава думата на единия и другия събеседник по минути. Нито пък можете да гледате на обществената телевизия като дръжка на микрофон. Ако нямате мнения за обществените процеси, ако сте безразлични, тогава защо ставате журналисти?“

19.01.2018/13:25

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки