Начало
 
 

Горан Благоев с юбилеен сборник по случай половинвековен юбилей

10.11.2017 /16:03 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Както беше написал в поканата за събитието юбилярят Горан Благоев, „Човек и добре да живее, все някога става на 50“. За изненада на всички –а както стана ясно и на самия него – Горан беше дарен за рождения си ден със … сборник. Премиерата на юбилейното издание „История, култура, медии“ се състоя в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб, в която е запечатала атмосферата на елегантност и блясък на някогашните офицерски балове.

Юбилеят беше почетен от десетки известни професори историци, журналисти, представители на висшия клир и граждани, които ценят разностранните интереси на известния български журналист и неговата компетентност както в предаванията на БНТ „Вяра и общество“ и „История бг“, така и в историческите му, публицистични и художествени произведения.

Трябва да кажа, че изненадата е била пълна, тъй като сборникът, посветен на Горан Благоев, е инициатива на съпругата му доц. д-р Евгения Благоева в Нов български университет и е създаден и издаден в пълна тайна. Двайсет и шест утвърдени автори от областта на историята, теологията, културата и медии са написали по една статия, посветена на Горан. Това прави самият сборник, издаден от издателство „Книгопис“, уникален. А ако човек разгърне книгата, сам се ще се увери в това.

Първата част е начената от Ралица Русева, посветен на развитието на иконографията на Св. Димитър в българското изкуство, като авторката е добавила и някои сцени от житието на светеца. Професор Христо Матанов прави опит да уточни приблизителния брой на българското население в периода след завладяването на българските земи от Османската империя. Наскоро напусналия историк проф. Константин Грозев пише за един забравен българин Стоян Ватралски, който е и автор на химна на Харвардския университет, химн, който и досега се изпълнява по време на церемониите по връчването на дипломите.

В раздела за публицистика и медии можем да прочетем статии на Бойко Василев, Андрей Захариев, Тошо Тошев и Диана Петрова. Много интересен е текстът на доц. Георги Лозанов за връзката църква – медии и по-точно тяхната дихотомия, в която първата служи на спасението и отвъдното, а втората на тукашния свят. Той определя предаването „Вяра и общество“ като особен анклав в медийната среда на посттоталитарна България.

Като благодари на всички за великолепните статии, Горан Благоев каза, че „Този сборник ще остане и след нас – и след 50, и след 100 години. Най-вероятно тогава никой няма да си спомня кой е бил този Горан Благоев, но текстовете, които са в този сборник ще останат и ще вълнуват, ще бъдат цитирани  и анализирани от следващите поколения учени.“

И още веднъж – честит юбилей, Горане !

Сподели в
 

По повод неотдавнашното ѝ уволнение от БНТ и трансформирането на БНТ 2 потърсихме за интервю популярната журналистка Екатерина Генова, доскоро оглавявала дирекция „БНТ и региони” в Националната телевизия. От около две седмици сме помолили за интервю и генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Все още очакваме отговорите му.

16.04.2018/08:06

Ягода Михайловска-Георгиева, една от най-значимите македонски писателки и журналистки, спечелила трите най-големи литературни награди в страната си, идва в Хасково.

14.04.2018/12:29

Поясненията към отличения кадър с горящ човек карат зрителя да приеме, че изобразеното е резултат от полицейска репресия, докато всъщност е заснет демонстрант, самозапалил се по невнимание, след като е хвърлил коктейл „Молотов” срещу сили за борба с безредици

13.04.2018/22:36

Пазарджишкият писател и журналист Продрум Димов гостува в Хасково с последната си книга „Нестихващ огън“, посветена на видния възрожденец Константин Величков.

11.04.2018/21:27

През 2008 г. заедно с колегите Наташа Тодинова от Бургас, Никола Кицевски, тогава зам.-гл. редактор на в. „Труд”, и Александър Перпелиев от в. „Дума” бяхме в състава на делегация на СБЖ, която през година връща визитата на официална китайска делегация.

11.04.2018/18:19
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки