Начало
 
 

Горан Благоев с юбилеен сборник по случай половинвековен юбилей

10.11.2017 /16:03 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Както беше написал в поканата за събитието юбилярят Горан Благоев, „Човек и добре да живее, все някога става на 50“. За изненада на всички –а както стана ясно и на самия него – Горан беше дарен за рождения си ден със … сборник. Премиерата на юбилейното издание „История, култура, медии“ се състоя в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб, в която е запечатала атмосферата на елегантност и блясък на някогашните офицерски балове.

Юбилеят беше почетен от десетки известни професори историци, журналисти, представители на висшия клир и граждани, които ценят разностранните интереси на известния български журналист и неговата компетентност както в предаванията на БНТ „Вяра и общество“ и „История бг“, така и в историческите му, публицистични и художествени произведения.

Трябва да кажа, че изненадата е била пълна, тъй като сборникът, посветен на Горан Благоев, е инициатива на съпругата му доц. д-р Евгения Благоева в Нов български университет и е създаден и издаден в пълна тайна. Двайсет и шест утвърдени автори от областта на историята, теологията, културата и медии са написали по една статия, посветена на Горан. Това прави самият сборник, издаден от издателство „Книгопис“, уникален. А ако човек разгърне книгата, сам се ще се увери в това.

Първата част е начената от Ралица Русева, посветен на развитието на иконографията на Св. Димитър в българското изкуство, като авторката е добавила и някои сцени от житието на светеца. Професор Христо Матанов прави опит да уточни приблизителния брой на българското население в периода след завладяването на българските земи от Османската империя. Наскоро напусналия историк проф. Константин Грозев пише за един забравен българин Стоян Ватралски, който е и автор на химна на Харвардския университет, химн, който и досега се изпълнява по време на церемониите по връчването на дипломите.

В раздела за публицистика и медии можем да прочетем статии на Бойко Василев, Андрей Захариев, Тошо Тошев и Диана Петрова. Много интересен е текстът на доц. Георги Лозанов за връзката църква – медии и по-точно тяхната дихотомия, в която първата служи на спасението и отвъдното, а втората на тукашния свят. Той определя предаването „Вяра и общество“ като особен анклав в медийната среда на посттоталитарна България.

Като благодари на всички за великолепните статии, Горан Благоев каза, че „Този сборник ще остане и след нас – и след 50, и след 100 години. Най-вероятно тогава никой няма да си спомня кой е бил този Горан Благоев, но текстовете, които са в този сборник ще останат и ще вълнуват, ще бъдат цитирани  и анализирани от следващите поколения учени.“

И още веднъж – честит юбилей, Горане !

Сподели в
 

На 24октомври от 17,30 ч. в клуб „Журналист“ в СБЖ ще бъде отбелязана 180-годишнина от рождението на големия български учен и патриот проф. Марин Дринов. Гост на събитието ще е неговият правнук д-р Владимир Сафронов-Дринов, който гостува в България по повод юбилейните тържества. Той ще представи новата си книга „Марин Дринов –Семейна летопис. 180-години от рождението му“.

22.10.2018/18:47

На 31 октомври ще отброим 40 дни, откакто си отиде Станини Асенова Дешева, родена на 13 февруари 1940 г. Тя посвети 25 години от живота си на БНР и „Детска редакция“ на програма „Христо Ботев“, беше част от екипа на кирило-методиевския вестник „За буквите“, раздаваше надежда и подкрепа и от Държавната агенция за българите в чужбина.

22.10.2018/18:08

Валери Добрев, дългогодишен журналист, фоторепортер и кинолюбител направи поредното си дарение на Историческия музей в Димитровград. Той предостави 18 диска с над 40 филма, заснети от него през различни години.

20.10.2018/16:27

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково бе домакин на представянето на книгата „Окото на залеза” от Иван Енчев, журналист и писател.

18.10.2018/18:24

Защита на разследващите репортери ще прокарва доклад, внасян днес в комисията по свободите на Европейския парламент. Инициативата съвпада с годишнината от атентата, в който загина малтийката Каруана Галиция, но във фокуса е и убийството на българката Виктория Маринова, на което не се гледа само като на криминално престъпление

15.10.2018/12:35

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки