Мери Хокадей: Вярвам в силата на свободната преса

11.11.2017 /17:09 | Автор : Цветелина Шенева | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мери Хокадей: Би Би Си е независима обществена медия

Свободната и независима журналистика е изправена пред много предизвикателства в момента и в някои отношения те са може би много повече, отколкото са били в миналото, смята Мери Хокадей от английската редакция на “Би Би Си Уърлд сървис”.

Тя пристигна в България за финала на журналистическия конкурс Mtel Media Masters. Той се организира всяка година и отличава най-добрите журналистически материали в областта на новите технологии, иновациите и науката.

Темата на тазгодишното му издание е петата власт - обединението на медии, хора и компании, както и технологиите, които променят динамиката на силите в днешно време.

А за основен говорител от Mtel избират Мери Хокадей - човек с дългогодишен журналистически опит, която е оглавявала нюзрума на Би Би Си, а днес е в най-голямия международен оператор със седмична аудитория от 75 млн. души.

“Не може да се каже, че положението се подобрява, дори напротив - има повече журналисти в затвори по света, отколкото в предишни години, и повече журналисти бяха убити миналата и по-миналата година по време на изпълнение на служебния си дълг", твърди Хокадей:

Не забравяйте държавната пропаганда

"Има най-различни форми на репресия, на тормоз, на преследване, които се използват от правителства или други организации, за да контролират и потискат работата на журналистите”, обяснява Хокадей. И допълва: “Като дългогодишен журналист вярвам в силата на свободната преса и в това, че тя е изключително важна част от всяка демокрация наред със свободните избори и с върховенството на закона”.

Затова сред темите, по които говори в София, е и тази за свободата на словото във времето на променящия се свят, в който живеем сега. Хокадей  не пропусна и една важна категория фалшиви новини, която съществува отдавна - държавната пропаганда, и по-точно различните лобита и техните начини за влияние:

“Те не са нови, но сега с интернет и социалните медии са много по-лесни за разпространение и е по-трудно да им се устои. Като се има предвид тази среда и всичко онова, което се случва в света и има нужда да бъде отразявано, да бъде обяснявано на аудиторията, е важно да има силна, независима и безпристрастна журналистика”, казва Мери Хокадей.

За да бъде силна, независима и безпристрастна, в Би Би Си работят по ясни принципи, най-важният от които е достоверността: “Имаме големия късмет да разполагаме с мрежа от свои кореспонденти по цял свят, журналисти, които са свидетели на събитията, които тълкуват новинарските истории, които публикуваме”, казва Хокадей. (Със съкращения)

Свързани:  Мери Хокадей: Медиите трябва да осветляват, а не да подпалват

Точно преди година Оксфордският речник обяви "постистина" за дума на 2016-а. Идеята бе, че обективните факти оказват по-малко влияние при формиране на общественото мнение от емоционалните изказвания.


 

Сподели в
 

Териториалната организация на Научно-техническите съюзи (НТС) в Кърджали награди журналиста от „Нов живот” Валери Ковачев с грамота за активна дейност в Клуба на селскостопанския специалист.

15.12.2018/18:52

В Китай награденият фотожурналист Лу Гуанг бе задържан от властите в регион, където около 1 млн. уйгури са държани в контролирани от държавата "лагери за превъзпитание". В Турция австрийският журналист Макс Зирнгаст беше арестуван и стана част от десетките затворени репортери в страната. В Мианмар двама журналисти от Ройтерс, Ва Лоне и Куав Сое О бяха арестувани, докато разследваха клането на рохингите.

15.12.2018/10:34

Спас е пример за постоянство – чете, та се къса. В интерес на истината къса прочетения вестник за насъщни цели, сиреч тоалетни. И ей го отново в тоалетната, сиреч в читалнята.

14.12.2018/14:01

Състезателят по карате шинкиокушин Валери Димитров бе избран за спортист номер 1 на Пловдив за 2018 г. Той победи в традиционната анкета между местните спортни клубове и спортните журналисти.

13.12.2018/18:09

С пиесата "Кредитът" от Жорди Галсеран екипът "Драматургични форми" на БНР започва поредица от събития, които през цялата 2019 г. ще отбелязват 80-годишнината от създаването на Радиотеатъра.

13.12.2018/14:05

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 98 гости

Бързи връзки