Мери Хокадей: Вярвам в силата на свободната преса

11.11.2017 /17:09 | Автор : Цветелина Шенева | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мери Хокадей: Би Би Си е независима обществена медия

Свободната и независима журналистика е изправена пред много предизвикателства в момента и в някои отношения те са може би много повече, отколкото са били в миналото, смята Мери Хокадей от английската редакция на “Би Би Си Уърлд сървис”.

Тя пристигна в България за финала на журналистическия конкурс Mtel Media Masters. Той се организира всяка година и отличава най-добрите журналистически материали в областта на новите технологии, иновациите и науката.

Темата на тазгодишното му издание е петата власт - обединението на медии, хора и компании, както и технологиите, които променят динамиката на силите в днешно време.

А за основен говорител от Mtel избират Мери Хокадей - човек с дългогодишен журналистически опит, която е оглавявала нюзрума на Би Би Си, а днес е в най-голямия международен оператор със седмична аудитория от 75 млн. души.

“Не може да се каже, че положението се подобрява, дори напротив - има повече журналисти в затвори по света, отколкото в предишни години, и повече журналисти бяха убити миналата и по-миналата година по време на изпълнение на служебния си дълг", твърди Хокадей:

Не забравяйте държавната пропаганда

"Има най-различни форми на репресия, на тормоз, на преследване, които се използват от правителства или други организации, за да контролират и потискат работата на журналистите”, обяснява Хокадей. И допълва: “Като дългогодишен журналист вярвам в силата на свободната преса и в това, че тя е изключително важна част от всяка демокрация наред със свободните избори и с върховенството на закона”.

Затова сред темите, по които говори в София, е и тази за свободата на словото във времето на променящия се свят, в който живеем сега. Хокадей  не пропусна и една важна категория фалшиви новини, която съществува отдавна - държавната пропаганда, и по-точно различните лобита и техните начини за влияние:

“Те не са нови, но сега с интернет и социалните медии са много по-лесни за разпространение и е по-трудно да им се устои. Като се има предвид тази среда и всичко онова, което се случва в света и има нужда да бъде отразявано, да бъде обяснявано на аудиторията, е важно да има силна, независима и безпристрастна журналистика”, казва Мери Хокадей.

За да бъде силна, независима и безпристрастна, в Би Би Си работят по ясни принципи, най-важният от които е достоверността: “Имаме големия късмет да разполагаме с мрежа от свои кореспонденти по цял свят, журналисти, които са свидетели на събитията, които тълкуват новинарските истории, които публикуваме”, казва Хокадей. (Със съкращения)

Свързани:  Мери Хокадей: Медиите трябва да осветляват, а не да подпалват

Точно преди година Оксфордският речник обяви "постистина" за дума на 2016-а. Идеята бе, че обективните факти оказват по-малко влияние при формиране на общественото мнение от емоционалните изказвания.


 

Сподели в
 

Съд в Истанбул постанови по 3 г. и 9 месеца затвор за бившите ръководители на телевизионен канал, закрит след опита за преврат от юли 2016 г., предаде АФП, като се позовава на „Репортери без граници”.

21.09.2018/18:52

БНР - Бургас стартира трети пореден конкурс за млади писатели от 6 до 16 години. Искрено се надяваме да превърнем идеята в традиция и постепенно да разширим възрастовия диапазон на участниците, посочват колегите.

18.09.2018/18:52

Цветанка Ризова ще среща ученици с бизнеса, преди да са направили своя избор за висше образование. Това ще се случва в информационна кампания и нова поредица в предаването, което води - “Лице в лице”, по Би Ти Ви.

17.09.2018/16:51

Националният център за безопасен интернет кани ученици от София на възраст от 14 до 18 години да се присъединят към Младежкия панел на Центъра и да допринесат със своите идеи, въображение и креативност интернет да стане по-сигурно място за децата и младите хора.

16.09.2018/18:55

Международният песенен конкурс "Евровизия 2019" ще се състои от 14 до 18 май в Тел Авив, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на организаторите на конкурса.

15.09.2018/15:46

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки