Мери Хокадей: Вярвам в силата на свободната преса

11.11.2017 /17:09 | Автор : Цветелина Шенева | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мери Хокадей: Би Би Си е независима обществена медия

Свободната и независима журналистика е изправена пред много предизвикателства в момента и в някои отношения те са може би много повече, отколкото са били в миналото, смята Мери Хокадей от английската редакция на “Би Би Си Уърлд сървис”.

Тя пристигна в България за финала на журналистическия конкурс Mtel Media Masters. Той се организира всяка година и отличава най-добрите журналистически материали в областта на новите технологии, иновациите и науката.

Темата на тазгодишното му издание е петата власт - обединението на медии, хора и компании, както и технологиите, които променят динамиката на силите в днешно време.

А за основен говорител от Mtel избират Мери Хокадей - човек с дългогодишен журналистически опит, която е оглавявала нюзрума на Би Би Си, а днес е в най-голямия международен оператор със седмична аудитория от 75 млн. души.

“Не може да се каже, че положението се подобрява, дори напротив - има повече журналисти в затвори по света, отколкото в предишни години, и повече журналисти бяха убити миналата и по-миналата година по време на изпълнение на служебния си дълг", твърди Хокадей:

Не забравяйте държавната пропаганда

"Има най-различни форми на репресия, на тормоз, на преследване, които се използват от правителства или други организации, за да контролират и потискат работата на журналистите”, обяснява Хокадей. И допълва: “Като дългогодишен журналист вярвам в силата на свободната преса и в това, че тя е изключително важна част от всяка демокрация наред със свободните избори и с върховенството на закона”.

Затова сред темите, по които говори в София, е и тази за свободата на словото във времето на променящия се свят, в който живеем сега. Хокадей  не пропусна и една важна категория фалшиви новини, която съществува отдавна - държавната пропаганда, и по-точно различните лобита и техните начини за влияние:

“Те не са нови, но сега с интернет и социалните медии са много по-лесни за разпространение и е по-трудно да им се устои. Като се има предвид тази среда и всичко онова, което се случва в света и има нужда да бъде отразявано, да бъде обяснявано на аудиторията, е важно да има силна, независима и безпристрастна журналистика”, казва Мери Хокадей.

За да бъде силна, независима и безпристрастна, в Би Би Си работят по ясни принципи, най-важният от които е достоверността: “Имаме големия късмет да разполагаме с мрежа от свои кореспонденти по цял свят, журналисти, които са свидетели на събитията, които тълкуват новинарските истории, които публикуваме”, казва Хокадей. (Със съкращения)

Свързани:  Мери Хокадей: Медиите трябва да осветляват, а не да подпалват

Точно преди година Оксфордският речник обяви "постистина" за дума на 2016-а. Идеята бе, че обективните факти оказват по-малко влияние при формиране на общественото мнение от емоционалните изказвания.


 

Сподели в
 

Димитър Дженев е журналист, ценител и рицар на словото, известен с публикациите си в редица вестници и списания. Бил е редактор във в. „Диалог” и заместник-главен редактор на в. „Пари”.

20.02.2018/16:45

Веселин Иванов и Симона Ангелова ще управляват телевизия БиТ (BiT), съобщи clubZ, като се позова на документи, внесени в Агенцията по вписванията. Иванов идва в медията от юридическия сайт "Правен свят".

19.02.2018/15:15

На 21 февруари 2018 г от 18:00 часа ще се открие изложба с фотографии на Йордан Йорданов–Юри. Изложбата включва 70 сребърно желатинови фотографии, копирани лично от автора.

18.02.2018/15:45

„Ангели и демони” е новата книга с исторически документални разкази на Боян Драганов. Авторът – дългогодишен журналист и писател – има голям интерес към историята на България и от десетилетия проучва исторически личности и събития.

17.02.2018/17:19

Български дарителски форум и фондация BCause обявяват началото на фотоконкурса „Благотворителността през обектива“ 2018, съобщават организаторите:

16.02.2018/09:03

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

Българските данъкоплатци ще трябва да платят от джоба си за дързостта на един водещ да размахва среден пръст от екрана на националната телевизия

15.02.2018 /18:38 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 53 гости

Бързи връзки