Мери Хокадей: Вярвам в силата на свободната преса

11.11.2017 /17:09 | Автор : Цветелина Шенева | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мери Хокадей: Би Би Си е независима обществена медия

Свободната и независима журналистика е изправена пред много предизвикателства в момента и в някои отношения те са може би много повече, отколкото са били в миналото, смята Мери Хокадей от английската редакция на “Би Би Си Уърлд сървис”.

Тя пристигна в България за финала на журналистическия конкурс Mtel Media Masters. Той се организира всяка година и отличава най-добрите журналистически материали в областта на новите технологии, иновациите и науката.

Темата на тазгодишното му издание е петата власт - обединението на медии, хора и компании, както и технологиите, които променят динамиката на силите в днешно време.

А за основен говорител от Mtel избират Мери Хокадей - човек с дългогодишен журналистически опит, която е оглавявала нюзрума на Би Би Си, а днес е в най-голямия международен оператор със седмична аудитория от 75 млн. души.

“Не може да се каже, че положението се подобрява, дори напротив - има повече журналисти в затвори по света, отколкото в предишни години, и повече журналисти бяха убити миналата и по-миналата година по време на изпълнение на служебния си дълг", твърди Хокадей:

Не забравяйте държавната пропаганда

"Има най-различни форми на репресия, на тормоз, на преследване, които се използват от правителства или други организации, за да контролират и потискат работата на журналистите”, обяснява Хокадей. И допълва: “Като дългогодишен журналист вярвам в силата на свободната преса и в това, че тя е изключително важна част от всяка демокрация наред със свободните избори и с върховенството на закона”.

Затова сред темите, по които говори в София, е и тази за свободата на словото във времето на променящия се свят, в който живеем сега. Хокадей  не пропусна и една важна категория фалшиви новини, която съществува отдавна - държавната пропаганда, и по-точно различните лобита и техните начини за влияние:

“Те не са нови, но сега с интернет и социалните медии са много по-лесни за разпространение и е по-трудно да им се устои. Като се има предвид тази среда и всичко онова, което се случва в света и има нужда да бъде отразявано, да бъде обяснявано на аудиторията, е важно да има силна, независима и безпристрастна журналистика”, казва Мери Хокадей.

За да бъде силна, независима и безпристрастна, в Би Би Си работят по ясни принципи, най-важният от които е достоверността: “Имаме големия късмет да разполагаме с мрежа от свои кореспонденти по цял свят, журналисти, които са свидетели на събитията, които тълкуват новинарските истории, които публикуваме”, казва Хокадей. (Със съкращения)

Свързани:  Мери Хокадей: Медиите трябва да осветляват, а не да подпалват

Точно преди година Оксфордският речник обяви "постистина" за дума на 2016-а. Идеята бе, че обективните факти оказват по-малко влияние при формиране на общественото мнение от емоционалните изказвания.


 

Сподели в
 

Месец преди тържественото честване официалния празник на град Лясковец – Петровден, за лясковските ученици беше обявен фотоконкурс под наслов „Обичам те мой, роден край”.

24.06.2018/14:35

Днес можем да говорим за епидемия по отношение на езика на омразата и за използването на един нов и много по-могъщ инструментариум, какъвто е интернет.

23.06.2018/17:13

Община Русе обявява статута на XI националния ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“:

22.06.2018/18:51

Управителният съвет на Българска стопанска камара (БСК) избра за свой изпълнителен председател Радосвет Радев – досега изпълнителен директор на "Дарик радио" АД.

21.06.2018/18:50

"В момента работим на ръба", каза в интервю за БНР Иван Бунков, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ).

19.06.2018/16:51
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки