Мери Хокадей: Вярвам в силата на свободната преса

11.11.2017 /17:09 | Автор : Цветелина Шенева | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мери Хокадей: Би Би Си е независима обществена медия

Свободната и независима журналистика е изправена пред много предизвикателства в момента и в някои отношения те са може би много повече, отколкото са били в миналото, смята Мери Хокадей от английската редакция на “Би Би Си Уърлд сървис”.

Тя пристигна в България за финала на журналистическия конкурс Mtel Media Masters. Той се организира всяка година и отличава най-добрите журналистически материали в областта на новите технологии, иновациите и науката.

Темата на тазгодишното му издание е петата власт - обединението на медии, хора и компании, както и технологиите, които променят динамиката на силите в днешно време.

А за основен говорител от Mtel избират Мери Хокадей - човек с дългогодишен журналистически опит, която е оглавявала нюзрума на Би Би Си, а днес е в най-голямия международен оператор със седмична аудитория от 75 млн. души.

“Не може да се каже, че положението се подобрява, дори напротив - има повече журналисти в затвори по света, отколкото в предишни години, и повече журналисти бяха убити миналата и по-миналата година по време на изпълнение на служебния си дълг", твърди Хокадей:

Не забравяйте държавната пропаганда

"Има най-различни форми на репресия, на тормоз, на преследване, които се използват от правителства или други организации, за да контролират и потискат работата на журналистите”, обяснява Хокадей. И допълва: “Като дългогодишен журналист вярвам в силата на свободната преса и в това, че тя е изключително важна част от всяка демокрация наред със свободните избори и с върховенството на закона”.

Затова сред темите, по които говори в София, е и тази за свободата на словото във времето на променящия се свят, в който живеем сега. Хокадей  не пропусна и една важна категория фалшиви новини, която съществува отдавна - държавната пропаганда, и по-точно различните лобита и техните начини за влияние:

“Те не са нови, но сега с интернет и социалните медии са много по-лесни за разпространение и е по-трудно да им се устои. Като се има предвид тази среда и всичко онова, което се случва в света и има нужда да бъде отразявано, да бъде обяснявано на аудиторията, е важно да има силна, независима и безпристрастна журналистика”, казва Мери Хокадей.

За да бъде силна, независима и безпристрастна, в Би Би Си работят по ясни принципи, най-важният от които е достоверността: “Имаме големия късмет да разполагаме с мрежа от свои кореспонденти по цял свят, журналисти, които са свидетели на събитията, които тълкуват новинарските истории, които публикуваме”, казва Хокадей. (Със съкращения)

Свързани:  Мери Хокадей: Медиите трябва да осветляват, а не да подпалват

Точно преди година Оксфордският речник обяви "постистина" за дума на 2016-а. Идеята бе, че обективните факти оказват по-малко влияние при формиране на общественото мнение от емоционалните изказвания.


 

Сподели в
 

63-годишната днес американска журналистка Опра Уинфри заявява пред сп. „Вог“, че вече не се притеснява от теглото си. Тя е и филантроп, което я нарежда сред най-уважаваните и харесвани обществени личности днес.

20.11.2017/18:52

Създателят на глобалната мрежа www и изобретател на URI, URL, HTTP, HTML сър Тим Бърнърс-Лий обявява, че е разтревожен за бъдещето на интернет.

19.11.2017/14:08

Мащабни обекти, строени почти изцяло от бетон, вдъхновяват австрийския фотограф Бруно Кломфар да създаде серията снимки PAST FUTURE. В София той продължава проекта си с изложбата "България - другата гледна точка".

18.11.2017/14:11

Президентът на САЩ Доналд Тръмп излезе във Вашингтон пред телевизионните камери, за да обобщи резултатите от обиколката си из Азия, но вниманието бе привлечено повече от една пауза, която той направи, коментира АП.

17.11.2017/18:50

Светогорското представителство в Солун, Община Велико Търново, Центърът за гръцки език и култура на Филологическия факултет и Богословският факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” представят в залите „Рафаел Михайлов“ от 17.11.2017 г. фотоизложбата „Света гора. През погледа на фотографския обектив”.

17.11.2017/14:01

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ СОФИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.11.2017 /07:45

Представяме ви декларацията на върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини от името на ЕС по случай Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти - 2 ноември:

02.11.2017 /21:39

Председателят на УС на СБЖ честити празника на цялата колегия и на всички хора на духа, разбуждащи най-доброто в човешката природа, но и призовава към размисъл за същността на тази голяма мисия

01.11.2017 /07:24

 Мнения

Уверен съм, драги колеги и приятели, че всички Вие цените този празник на духовността! Интересното е, че той се чества у нас за първи път по предложение на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в правителството на БЗНС, начело с Александър Стамболийски.

03.11.2017 /11:58 | Източник: СБЖ

Едно „общо събрание" на СБЖ, еволюирало в цинична демонстрация на къса памет, неблагодарност за години водена битка с ненаситни и алчни „емблеми" на българската компрометирана журналистика! Ако можеше да бъде обезглавено на часа, ръководството на СБЖ вече би било в миналото!

30.10.2017 /10:20 | Автор: Цецка Бончина, председател на 27-мо дружество на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки