Начало
 
 

Фотолетописът на Иван Григоров за смутните времена

11.11.2017 /19:02 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Клубът на фоторепортера събра приятели на Иван Григоров за неговата фотоизложба

Дали случайно или нарочно, но на 10 ноември известният фотожурналист Иван Григоров откри своята изложба в Клуба на фоторепортера, намиращ се на главната римска улица на древния град София. И какво по-подходящо място и време за тази изложба, която предизвика среща на исторически епохи на главния град на България.

В светлината на „Социалистическия сюрреализъм“ (Цветан Томчев) над 100 фотографии от 80-те и 90-те години на миналия век разказват за едни бурни времена, донесли промени на страната ни. Неочаквани по съдържание снимки, като някои от тях съдържат в себе си виц или тънка ирония, абсурдни ситуации карат всеки, заедно с Иван Григоров, да се върне назад в годините, или както той сполучливо е озаглавил изложбата си „Поглед във времето“. Така несамо свидетелите на онези години, но и младите обръщат своя поглед назад във времето.

Изложбата съвпада със 70-годишнината на автора, което никак не му личи, и е част от програмата на „София фото фест“, едно събитие, което е подкрепено от дирекция „Култура“ на Столична община. Куратор на вернисажа е Цветан Томчев, а Юрий Трейман е е подготвил фотографиите в подходящия вид за показване пред зрители. „За мен Иван Григоров беше недосегаемо и високо име – каза при откриването Цветан Томчев. - Бях ученик, когато се редях на опашка за в. „Поглед“ и любовта ми към този вестник е вечна, защото първата ми публикация в софийски вестник беше през 1981 г. в „Поглед“ в конкурса, който те правеха тогава в рубриката „От пръв поглед“ и по този начин се доближих до моя кумир от онова време. По-късно се запознах с него. Какво отличава Иван Григоров от всички фотографи от онези години?

Отличава го свободата на снимането,

защото политиката на „Поглед“ беше по-различна от вестниците, контролирани пряко от ЦК на БКП.“ Според него Иван е от онези фотографи, които снимат и встрани, а несамо това, което е насреща им. Той улавя мига така, сякаш събитието е създадено от ситуацията заради него и принципът му на снимане е  със сюжетен контрапункт на фигури и лица,които помежду си се заиграват. Цветан Томчев разказа, че не било никак лесно да се подготви изложбата, защото е трябвало на няколко пъти да се срещат и да прегледат стотици снимки. Дори на помощ се притекли и други две авторитетни имена от българската фотожурналистика - Надежда Чипева и Веско Боришев. Но ето, днес резултатът е налице, и то повече от положителен и будещ у посетителите на изложбата несамо интерес, но и възхищение от работата на Иван Григоров. Дори по време на работата с Иван Григоров Томчев родил името на ново фотографско течение, което е „Социалистически сюрреализъм“.

„Сега виждам един съвсем нов Иван – каза на откриването Любен Генов, един от доайените на българската журналистика, който беше главен редактор на в. „Труд“, „Отечествен фронт“, „Поглед“ , „Новини плюс“ - Между другото, професията ни иска вечно да сме нови. Не си ли нов, отиваш в миналото, а голямото качество на Иван е да бъде очевидец и да преживее това, което снима. И това, което е направил, е великолепно. Бил съм на много изложби, свързан съм в професията с почти всички фоторепортери, но това репортерство, което го има у Иван, внушава много истини, които с каквито и да са други снимки не може да се внуши.“

Според мнозина присъстващи на откриването, снимките на Иван Григоров са с необичайни и дори странни сюжети, смешни и забавни. Но особено голямо внимание трябва да се отдаде на неговите портрети на известни български интелектуалци и хора на изкуството. Такива хубави портрети като на Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Катя Паскалева, проф. Николай Генчев, каквито той е направил, не са виждани досега. И когато човек слуша от устата на такива майстори на камерата като Георги Панамски, Тити Юскеселиев, бай Слави, Иван Стоименов, Люлин Стаменов такива топли и признателни думи за техния колега и приятел, ти става топло на душата и веднага си казваш,че фотожурналистите май са по-различно племе от тези, които списват изданията, Те сякаш са имунизирани срещу завистта. А развълнуваният и не свалил усмивката от лицето си „виновник“ за хубавата и непринудена, пълна с много обич и уважение към него вечер в Клуба на фоторепортера, благодари на дошлите да го уважат. „Ние фотографите говорим с очите си – каза Иван Григоров. – Вероятно интересът към изложбата ми е най-вече заради 10 ноември, но то е грешно,защото е само едно съвпадение и защото залата се освободи сега. Иначе съм роден на 10 август.“ И ако в това няма съвпадение, роден на 10-то число, изложбата отвори врати на 10-ти…

И ако се обърнем към фактологията,

Иван Григоров е сред неколцината българи, включени като значими автори в енциклопедията "История на Европейската фотография 1970-2000", издадена от  Европейска къща на фотографията в Братислава през 2016 г. Той е отличаван с награди за фотография от времето на социализма до днешни дни, участник е в журитата на конкурсите за репортажна фотография "БГ пресфото", активен фотожурналист. Творческата история на навършилия наскоро 70 години автор е свързана с легендарния вестник "Поглед", който е от най-търсените и с многохилядни тиражи вестници от времето на социализма.

Да си призная, гледайки фотографиите, подредени в Клуба, се усетих, че непрекъснато се усмихвам. Дали,защото много от събитията ме връщаха назад в спомените, или пък заради закачливите сюжети, не бих могла да кажа. Но едно е вярното и то е, че Иван Григоров наистина е обречен да е фотожурналиста с вярно око и усет към темите, с които кара всички да се замислят и отново и отново да се връщат към неговите снимки – една летопис на смутното време в края на ХХ век.  

Снимки Иван Василев и Иван Григоров  

 

Сподели в
 

Днес единствено сайтът на СБЖ ви информира за едно изключително събитие, което току-що стартира и е с крайна цел… Северния полюс. Копие на Самарското знаме, подарено на българското опълчение по време на Руско-турската война 1877-1878 г., за първи път ще бъде развято на Северния полюс.

20.07.2018/14:46

Навършиха се 130 г от рождението и 50 г от кончината на Райчо Славов, когото Свиленград помни няма да забрави като голям писател и журналист.

20.07.2018/12:39

Преди 190 години се е родил човекът, изрекъл словата: „Отечеството ми е Русия, родината - Тверската земя, а сърцето и любовта ми е България“. Генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко, чийто живот и дейност,събраха в клуб „Журналист“, в СБЖ, известни историци, журналисти, дипломати и хора на изкуството.

15.07.2018/19:19

„Естествените полети на човешкия ум не са от удоволствие на удоволствие, а от надежда на надежда“, е написал Самюел Джонсън. И че няма нищо по-велико и по-силно от надеждата се разбра и на благотворителната вечер в клуб „Журналист“ в СБЖ, която събра приятели и всички, които припознаха свой най-близък човек в лицето на Надежда Огойска – една млада и красива българка, майка на две български деца, непожалена от тежка и коварна болест. Организатор на този празник на добротата и светлината бе журналистът, поетът и член на УС на СБЖ Ивайло Диманов, който беше подкрепен от всички в Съюза.

14.07.2018/20:01

Този колега – известен от години от БНР, от вестниците „Труд”, „168 часа”, „7 дни спорт”, „Ретро”, „Свободен народ”, „Галерия” – е рядко срещано съчетание на помнещ се с написаното журналист.

11.07.2018/09:57
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки