Начало
 
 

Фотолетописът на Иван Григоров за смутните времена

11.11.2017 /19:02 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Клубът на фоторепортера събра приятели на Иван Григоров за неговата фотоизложба

Дали случайно или нарочно, но на 10 ноември известният фотожурналист Иван Григоров откри своята изложба в Клуба на фоторепортера, намиращ се на главната римска улица на древния град София. И какво по-подходящо място и време за тази изложба, която предизвика среща на исторически епохи на главния град на България.

В светлината на „Социалистическия сюрреализъм“ (Цветан Томчев) над 100 фотографии от 80-те и 90-те години на миналия век разказват за едни бурни времена, донесли промени на страната ни. Неочаквани по съдържание снимки, като някои от тях съдържат в себе си виц или тънка ирония, абсурдни ситуации карат всеки, заедно с Иван Григоров, да се върне назад в годините, или както той сполучливо е озаглавил изложбата си „Поглед във времето“. Така несамо свидетелите на онези години, но и младите обръщат своя поглед назад във времето.

Изложбата съвпада със 70-годишнината на автора, което никак не му личи, и е част от програмата на „София фото фест“, едно събитие, което е подкрепено от дирекция „Култура“ на Столична община. Куратор на вернисажа е Цветан Томчев, а Юрий Трейман е е подготвил фотографиите в подходящия вид за показване пред зрители. „За мен Иван Григоров беше недосегаемо и високо име – каза при откриването Цветан Томчев. - Бях ученик, когато се редях на опашка за в. „Поглед“ и любовта ми към този вестник е вечна, защото първата ми публикация в софийски вестник беше през 1981 г. в „Поглед“ в конкурса, който те правеха тогава в рубриката „От пръв поглед“ и по този начин се доближих до моя кумир от онова време. По-късно се запознах с него. Какво отличава Иван Григоров от всички фотографи от онези години?

Отличава го свободата на снимането,

защото политиката на „Поглед“ беше по-различна от вестниците, контролирани пряко от ЦК на БКП.“ Според него Иван е от онези фотографи, които снимат и встрани, а несамо това, което е насреща им. Той улавя мига така, сякаш събитието е създадено от ситуацията заради него и принципът му на снимане е  със сюжетен контрапункт на фигури и лица,които помежду си се заиграват. Цветан Томчев разказа, че не било никак лесно да се подготви изложбата, защото е трябвало на няколко пъти да се срещат и да прегледат стотици снимки. Дори на помощ се притекли и други две авторитетни имена от българската фотожурналистика - Надежда Чипева и Веско Боришев. Но ето, днес резултатът е налице, и то повече от положителен и будещ у посетителите на изложбата несамо интерес, но и възхищение от работата на Иван Григоров. Дори по време на работата с Иван Григоров Томчев родил името на ново фотографско течение, което е „Социалистически сюрреализъм“.

„Сега виждам един съвсем нов Иван – каза на откриването Любен Генов, един от доайените на българската журналистика, който беше главен редактор на в. „Труд“, „Отечествен фронт“, „Поглед“ , „Новини плюс“ - Между другото, професията ни иска вечно да сме нови. Не си ли нов, отиваш в миналото, а голямото качество на Иван е да бъде очевидец и да преживее това, което снима. И това, което е направил, е великолепно. Бил съм на много изложби, свързан съм в професията с почти всички фоторепортери, но това репортерство, което го има у Иван, внушава много истини, които с каквито и да са други снимки не може да се внуши.“

Според мнозина присъстващи на откриването, снимките на Иван Григоров са с необичайни и дори странни сюжети, смешни и забавни. Но особено голямо внимание трябва да се отдаде на неговите портрети на известни български интелектуалци и хора на изкуството. Такива хубави портрети като на Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Катя Паскалева, проф. Николай Генчев, каквито той е направил, не са виждани досега. И когато човек слуша от устата на такива майстори на камерата като Георги Панамски, Тити Юскеселиев, бай Слави, Иван Стоименов, Люлин Стаменов такива топли и признателни думи за техния колега и приятел, ти става топло на душата и веднага си казваш,че фотожурналистите май са по-различно племе от тези, които списват изданията, Те сякаш са имунизирани срещу завистта. А развълнуваният и не свалил усмивката от лицето си „виновник“ за хубавата и непринудена, пълна с много обич и уважение към него вечер в Клуба на фоторепортера, благодари на дошлите да го уважат. „Ние фотографите говорим с очите си – каза Иван Григоров. – Вероятно интересът към изложбата ми е най-вече заради 10 ноември, но то е грешно,защото е само едно съвпадение и защото залата се освободи сега. Иначе съм роден на 10 август.“ И ако в това няма съвпадение, роден на 10-то число, изложбата отвори врати на 10-ти…

И ако се обърнем към фактологията,

Иван Григоров е сред неколцината българи, включени като значими автори в енциклопедията "История на Европейската фотография 1970-2000", издадена от  Европейска къща на фотографията в Братислава през 2016 г. Той е отличаван с награди за фотография от времето на социализма до днешни дни, участник е в журитата на конкурсите за репортажна фотография "БГ пресфото", активен фотожурналист. Творческата история на навършилия наскоро 70 години автор е свързана с легендарния вестник "Поглед", който е от най-търсените и с многохилядни тиражи вестници от времето на социализма.

Да си призная, гледайки фотографиите, подредени в Клуба, се усетих, че непрекъснато се усмихвам. Дали,защото много от събитията ме връщаха назад в спомените, или пък заради закачливите сюжети, не бих могла да кажа. Но едно е вярното и то е, че Иван Григоров наистина е обречен да е фотожурналиста с вярно око и усет към темите, с които кара всички да се замислят и отново и отново да се връщат към неговите снимки – една летопис на смутното време в края на ХХ век.  

Снимки Иван Василев и Иван Григоров  

 

Сподели в
 

По повод неотдавнашното ѝ уволнение от БНТ и трансформирането на БНТ 2 потърсихме за интервю популярната журналистка Екатерина Генова, доскоро оглавявала дирекция „БНТ и региони” в Националната телевизия. От около две седмици сме помолили за интервю и генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Все още очакваме отговорите му.

16.04.2018/08:06

Ягода Михайловска-Георгиева, една от най-значимите македонски писателки и журналистки, спечелила трите най-големи литературни награди в страната си, идва в Хасково.

14.04.2018/12:29

Поясненията към отличения кадър с горящ човек карат зрителя да приеме, че изобразеното е резултат от полицейска репресия, докато всъщност е заснет демонстрант, самозапалил се по невнимание, след като е хвърлил коктейл „Молотов” срещу сили за борба с безредици

13.04.2018/22:36

Пазарджишкият писател и журналист Продрум Димов гостува в Хасково с последната си книга „Нестихващ огън“, посветена на видния възрожденец Константин Величков.

11.04.2018/21:27

През 2008 г. заедно с колегите Наташа Тодинова от Бургас, Никола Кицевски, тогава зам.-гл. редактор на в. „Труд”, и Александър Перпелиев от в. „Дума” бяхме в състава на делегация на СБЖ, която през година връща визитата на официална китайска делегация.

11.04.2018/18:19
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки