Начало
 
 

Фотолетописът на Иван Григоров за смутните времена

11.11.2017 /19:02 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Клубът на фоторепортера събра приятели на Иван Григоров за неговата фотоизложба

Дали случайно или нарочно, но на 10 ноември известният фотожурналист Иван Григоров откри своята изложба в Клуба на фоторепортера, намиращ се на главната римска улица на древния град София. И какво по-подходящо място и време за тази изложба, която предизвика среща на исторически епохи на главния град на България.

В светлината на „Социалистическия сюрреализъм“ (Цветан Томчев) над 100 фотографии от 80-те и 90-те години на миналия век разказват за едни бурни времена, донесли промени на страната ни. Неочаквани по съдържание снимки, като някои от тях съдържат в себе си виц или тънка ирония, абсурдни ситуации карат всеки, заедно с Иван Григоров, да се върне назад в годините, или както той сполучливо е озаглавил изложбата си „Поглед във времето“. Така несамо свидетелите на онези години, но и младите обръщат своя поглед назад във времето.

Изложбата съвпада със 70-годишнината на автора, което никак не му личи, и е част от програмата на „София фото фест“, едно събитие, което е подкрепено от дирекция „Култура“ на Столична община. Куратор на вернисажа е Цветан Томчев, а Юрий Трейман е е подготвил фотографиите в подходящия вид за показване пред зрители. „За мен Иван Григоров беше недосегаемо и високо име – каза при откриването Цветан Томчев. - Бях ученик, когато се редях на опашка за в. „Поглед“ и любовта ми към този вестник е вечна, защото първата ми публикация в софийски вестник беше през 1981 г. в „Поглед“ в конкурса, който те правеха тогава в рубриката „От пръв поглед“ и по този начин се доближих до моя кумир от онова време. По-късно се запознах с него. Какво отличава Иван Григоров от всички фотографи от онези години?

Отличава го свободата на снимането,

защото политиката на „Поглед“ беше по-различна от вестниците, контролирани пряко от ЦК на БКП.“ Според него Иван е от онези фотографи, които снимат и встрани, а несамо това, което е насреща им. Той улавя мига така, сякаш събитието е създадено от ситуацията заради него и принципът му на снимане е  със сюжетен контрапункт на фигури и лица,които помежду си се заиграват. Цветан Томчев разказа, че не било никак лесно да се подготви изложбата, защото е трябвало на няколко пъти да се срещат и да прегледат стотици снимки. Дори на помощ се притекли и други две авторитетни имена от българската фотожурналистика - Надежда Чипева и Веско Боришев. Но ето, днес резултатът е налице, и то повече от положителен и будещ у посетителите на изложбата несамо интерес, но и възхищение от работата на Иван Григоров. Дори по време на работата с Иван Григоров Томчев родил името на ново фотографско течение, което е „Социалистически сюрреализъм“.

„Сега виждам един съвсем нов Иван – каза на откриването Любен Генов, един от доайените на българската журналистика, който беше главен редактор на в. „Труд“, „Отечествен фронт“, „Поглед“ , „Новини плюс“ - Между другото, професията ни иска вечно да сме нови. Не си ли нов, отиваш в миналото, а голямото качество на Иван е да бъде очевидец и да преживее това, което снима. И това, което е направил, е великолепно. Бил съм на много изложби, свързан съм в професията с почти всички фоторепортери, но това репортерство, което го има у Иван, внушава много истини, които с каквито и да са други снимки не може да се внуши.“

Според мнозина присъстващи на откриването, снимките на Иван Григоров са с необичайни и дори странни сюжети, смешни и забавни. Но особено голямо внимание трябва да се отдаде на неговите портрети на известни български интелектуалци и хора на изкуството. Такива хубави портрети като на Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Катя Паскалева, проф. Николай Генчев, каквито той е направил, не са виждани досега. И когато човек слуша от устата на такива майстори на камерата като Георги Панамски, Тити Юскеселиев, бай Слави, Иван Стоименов, Люлин Стаменов такива топли и признателни думи за техния колега и приятел, ти става топло на душата и веднага си казваш,че фотожурналистите май са по-различно племе от тези, които списват изданията, Те сякаш са имунизирани срещу завистта. А развълнуваният и не свалил усмивката от лицето си „виновник“ за хубавата и непринудена, пълна с много обич и уважение към него вечер в Клуба на фоторепортера, благодари на дошлите да го уважат. „Ние фотографите говорим с очите си – каза Иван Григоров. – Вероятно интересът към изложбата ми е най-вече заради 10 ноември, но то е грешно,защото е само едно съвпадение и защото залата се освободи сега. Иначе съм роден на 10 август.“ И ако в това няма съвпадение, роден на 10-то число, изложбата отвори врати на 10-ти…

И ако се обърнем към фактологията,

Иван Григоров е сред неколцината българи, включени като значими автори в енциклопедията "История на Европейската фотография 1970-2000", издадена от  Европейска къща на фотографията в Братислава през 2016 г. Той е отличаван с награди за фотография от времето на социализма до днешни дни, участник е в журитата на конкурсите за репортажна фотография "БГ пресфото", активен фотожурналист. Творческата история на навършилия наскоро 70 години автор е свързана с легендарния вестник "Поглед", който е от най-търсените и с многохилядни тиражи вестници от времето на социализма.

Да си призная, гледайки фотографиите, подредени в Клуба, се усетих, че непрекъснато се усмихвам. Дали,защото много от събитията ме връщаха назад в спомените, или пък заради закачливите сюжети, не бих могла да кажа. Но едно е вярното и то е, че Иван Григоров наистина е обречен да е фотожурналиста с вярно око и усет към темите, с които кара всички да се замислят и отново и отново да се връщат към неговите снимки – една летопис на смутното време в края на ХХ век.  

Снимки Иван Василев и Иван Григоров  

 

Сподели в
 

Областният управител на Хасково Станислав Дечев се срещна с представители на водещи медии в Одрин. Поканата за гостуване бе отправена по време на посещението на хасковски журналисти в съседния турски град миналия месец.

16.11.2017/13:20

В динамичен разговор с български журналисти по време на среща в СБЖ зам.-главният редактор на испанския в. „АВС” засегна проблеми като каталунската криза и предизвикателствата пред медиите в дигиталната ера

15.11.2017/20:39

Антоан Бернард, доскорошен генерален директор на Международната федерация за защита правата на човека, е назначен за заместник директор на “Репортери без граници (RSF). Ще отговаря за международните програми на организацията.

15.11.2017/20:23

Известната журналистка и сега депутат от гражданската квота на БСП Елена Йончева показа документалния си филм-разследване „Граница“. Зала 42 на НДК се „пукаше по шевовете“ и едва побра желаещите журналисти да видят лентата.

13.11.2017/19:08

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково получи от журналиста Петър Бойчев в дар безценна архивна фотография.

13.11.2017/11:29

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ СОФИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.11.2017 /07:45

Представяме ви декларацията на върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини от името на ЕС по случай Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти - 2 ноември:

02.11.2017 /21:39

Председателят на УС на СБЖ честити празника на цялата колегия и на всички хора на духа, разбуждащи най-доброто в човешката природа, но и призовава към размисъл за същността на тази голяма мисия

01.11.2017 /07:24

 Мнения

Уверен съм, драги колеги и приятели, че всички Вие цените този празник на духовността! Интересното е, че той се чества у нас за първи път по предложение на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в правителството на БЗНС, начело с Александър Стамболийски.

03.11.2017 /11:58 | Източник: СБЖ

Едно „общо събрание" на СБЖ, еволюирало в цинична демонстрация на къса памет, неблагодарност за години водена битка с ненаситни и алчни „емблеми" на българската компрометирана журналистика! Ако можеше да бъде обезглавено на часа, ръководството на СБЖ вече би било в миналото!

30.10.2017 /10:20 | Автор: Цецка Бончина, председател на 27-мо дружество на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки