Начало
 
 

Фотолетописът на Иван Григоров за смутните времена

11.11.2017 /19:02 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Клубът на фоторепортера събра приятели на Иван Григоров за неговата фотоизложба

Дали случайно или нарочно, но на 10 ноември известният фотожурналист Иван Григоров откри своята изложба в Клуба на фоторепортера, намиращ се на главната римска улица на древния град София. И какво по-подходящо място и време за тази изложба, която предизвика среща на исторически епохи на главния град на България.

В светлината на „Социалистическия сюрреализъм“ (Цветан Томчев) над 100 фотографии от 80-те и 90-те години на миналия век разказват за едни бурни времена, донесли промени на страната ни. Неочаквани по съдържание снимки, като някои от тях съдържат в себе си виц или тънка ирония, абсурдни ситуации карат всеки, заедно с Иван Григоров, да се върне назад в годините, или както той сполучливо е озаглавил изложбата си „Поглед във времето“. Така несамо свидетелите на онези години, но и младите обръщат своя поглед назад във времето.

Изложбата съвпада със 70-годишнината на автора, което никак не му личи, и е част от програмата на „София фото фест“, едно събитие, което е подкрепено от дирекция „Култура“ на Столична община. Куратор на вернисажа е Цветан Томчев, а Юрий Трейман е е подготвил фотографиите в подходящия вид за показване пред зрители. „За мен Иван Григоров беше недосегаемо и високо име – каза при откриването Цветан Томчев. - Бях ученик, когато се редях на опашка за в. „Поглед“ и любовта ми към този вестник е вечна, защото първата ми публикация в софийски вестник беше през 1981 г. в „Поглед“ в конкурса, който те правеха тогава в рубриката „От пръв поглед“ и по този начин се доближих до моя кумир от онова време. По-късно се запознах с него. Какво отличава Иван Григоров от всички фотографи от онези години?

Отличава го свободата на снимането,

защото политиката на „Поглед“ беше по-различна от вестниците, контролирани пряко от ЦК на БКП.“ Според него Иван е от онези фотографи, които снимат и встрани, а несамо това, което е насреща им. Той улавя мига така, сякаш събитието е създадено от ситуацията заради него и принципът му на снимане е  със сюжетен контрапункт на фигури и лица,които помежду си се заиграват. Цветан Томчев разказа, че не било никак лесно да се подготви изложбата, защото е трябвало на няколко пъти да се срещат и да прегледат стотици снимки. Дори на помощ се притекли и други две авторитетни имена от българската фотожурналистика - Надежда Чипева и Веско Боришев. Но ето, днес резултатът е налице, и то повече от положителен и будещ у посетителите на изложбата несамо интерес, но и възхищение от работата на Иван Григоров. Дори по време на работата с Иван Григоров Томчев родил името на ново фотографско течение, което е „Социалистически сюрреализъм“.

„Сега виждам един съвсем нов Иван – каза на откриването Любен Генов, един от доайените на българската журналистика, който беше главен редактор на в. „Труд“, „Отечествен фронт“, „Поглед“ , „Новини плюс“ - Между другото, професията ни иска вечно да сме нови. Не си ли нов, отиваш в миналото, а голямото качество на Иван е да бъде очевидец и да преживее това, което снима. И това, което е направил, е великолепно. Бил съм на много изложби, свързан съм в професията с почти всички фоторепортери, но това репортерство, което го има у Иван, внушава много истини, които с каквито и да са други снимки не може да се внуши.“

Според мнозина присъстващи на откриването, снимките на Иван Григоров са с необичайни и дори странни сюжети, смешни и забавни. Но особено голямо внимание трябва да се отдаде на неговите портрети на известни български интелектуалци и хора на изкуството. Такива хубави портрети като на Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Катя Паскалева, проф. Николай Генчев, каквито той е направил, не са виждани досега. И когато човек слуша от устата на такива майстори на камерата като Георги Панамски, Тити Юскеселиев, бай Слави, Иван Стоименов, Люлин Стаменов такива топли и признателни думи за техния колега и приятел, ти става топло на душата и веднага си казваш,че фотожурналистите май са по-различно племе от тези, които списват изданията, Те сякаш са имунизирани срещу завистта. А развълнуваният и не свалил усмивката от лицето си „виновник“ за хубавата и непринудена, пълна с много обич и уважение към него вечер в Клуба на фоторепортера, благодари на дошлите да го уважат. „Ние фотографите говорим с очите си – каза Иван Григоров. – Вероятно интересът към изложбата ми е най-вече заради 10 ноември, но то е грешно,защото е само едно съвпадение и защото залата се освободи сега. Иначе съм роден на 10 август.“ И ако в това няма съвпадение, роден на 10-то число, изложбата отвори врати на 10-ти…

И ако се обърнем към фактологията,

Иван Григоров е сред неколцината българи, включени като значими автори в енциклопедията "История на Европейската фотография 1970-2000", издадена от  Европейска къща на фотографията в Братислава през 2016 г. Той е отличаван с награди за фотография от времето на социализма до днешни дни, участник е в журитата на конкурсите за репортажна фотография "БГ пресфото", активен фотожурналист. Творческата история на навършилия наскоро 70 години автор е свързана с легендарния вестник "Поглед", който е от най-търсените и с многохилядни тиражи вестници от времето на социализма.

Да си призная, гледайки фотографиите, подредени в Клуба, се усетих, че непрекъснато се усмихвам. Дали,защото много от събитията ме връщаха назад в спомените, или пък заради закачливите сюжети, не бих могла да кажа. Но едно е вярното и то е, че Иван Григоров наистина е обречен да е фотожурналиста с вярно око и усет към темите, с които кара всички да се замислят и отново и отново да се връщат към неговите снимки – една летопис на смутното време в края на ХХ век.  

Снимки Иван Василев и Иван Григоров  

 

Сподели в
 

На 24октомври от 17,30 ч. в клуб „Журналист“ в СБЖ ще бъде отбелязана 180-годишнина от рождението на големия български учен и патриот проф. Марин Дринов. Гост на събитието ще е неговият правнук д-р Владимир Сафронов-Дринов, който гостува в България по повод юбилейните тържества. Той ще представи новата си книга „Марин Дринов –Семейна летопис. 180-години от рождението му“.

22.10.2018/18:47

На 31 октомври ще отброим 40 дни, откакто си отиде Станини Асенова Дешева, родена на 13 февруари 1940 г. Тя посвети 25 години от живота си на БНР и „Детска редакция“ на програма „Христо Ботев“, беше част от екипа на кирило-методиевския вестник „За буквите“, раздаваше надежда и подкрепа и от Държавната агенция за българите в чужбина.

22.10.2018/18:08

Валери Добрев, дългогодишен журналист, фоторепортер и кинолюбител направи поредното си дарение на Историческия музей в Димитровград. Той предостави 18 диска с над 40 филма, заснети от него през различни години.

20.10.2018/16:27

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково бе домакин на представянето на книгата „Окото на залеза” от Иван Енчев, журналист и писател.

18.10.2018/18:24

Защита на разследващите репортери ще прокарва доклад, внасян днес в комисията по свободите на Европейския парламент. Инициативата съвпада с годишнината от атентата, в който загина малтийката Каруана Галиция, но във фокуса е и убийството на българката Виктория Маринова, на което не се гледа само като на криминално престъпление

15.10.2018/12:35

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки