Мери Хокадей: Журналистика не се създава безплатно

13.11.2017 /13:56 | Автор : Невена Любенова | Източник: manager.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мери Хокадей очаква добрата, коректната и независима журналистика да надвие

Журналист на световно ниво. Интелигентен човек. Усмихнат, спокоен, говорещ ясно и разбираемо, без излишни думи и отговарящ пълно, в дълбочина, но същевременно кратко - точно като най-добрите събеседници за интервю.

Такава е Мери Хокадей, ръководителят на радио- и дигиталната информационна услуга BBC World Service. Тя става част от екипа на Би Би Си през 1986 г.

В началото на 90-те е кореспондент на в. "Индипендънт" в Прага, отразявайки посткомунистическите процеси в Чешката република.

Между 2001 и 2006 г. е редактор на BBC World Service News and Current Affairs, проследявайки събитията в Ню Йорк от 11 септември, Афганистан и инвазията в Ирак. През 2006 г. става заместник ръководител на BBC Radio News, където работи с програмите Today, The World at One и Radio 5live.

Впоследствие застава начело на BBC Newsroom, отговаряйки за централните радио емисии на BBC News, BBC News Channel, BBC Radio Newsroom, както и за новинарския сайт BBC News.

От 2014 г. насам Мери Хокадей оглавява BBC World Service English, където отговаря за подбора и създаването на аудио съдържание, предназначено за англоговореща аудитория. BBC World Service достига до публика от над 269 млн. души седмично, а BBC World Service English има седмична публика от 75 млн.

Тя беше тазгодишният специален гост на журналистическия конкурс Mtel Media Masters. Преди официалната церемония за награждаване на българските журналистически материали, участвали в конкурса, даде специално интервю и за "Мениджър Нюз".

Работите за Би Би Си от 1986 г. Британската медийна мрежа е международен еталон за висококачествена журналистика. Какво се промени в правенето на световни новини в последно време?

В Би Би Си сме много щастливи да разполагаме с обширна мрежа от репортери по света. Това означава, че ние можем да съобщаваме много подробно какво става и често нашите публики във Великобритания и в чужбина четат истории, които им помагат да си обясняват какво се случва в страната им или в чужбина.

Напоследък имахме няколко промени. Едната е, че успяхме да увеличим броя езици, на които предаваме, до близо 40. Така успяваме да разширим начина, по който достигаме до хората, включително и дигитално. Мисля, че другата голяма промяна е, че достигаме на дигитални и социални нива, освен по радиото и телевизията.

Какви тенденции виждате в журналистическата професия? Някой веднъж каза, че за всеки журналист на света вече има по двама PR професионалисти.

(смее се) Все пак някои неща не се променят. Добрата журналистика остава свързана с любопитството да разкриваш нещата и да откриваш ефективни и ангажиращи публиката начини да ги комуентираш. Това не се е променило.

Смятам, че тенденцията е ние журналистите да мислим как да предаваме ефективно историите си чрез дигиталните и социални платформи, да създаваме нови начини за разказване на истории, които се вписват в тези платформи.

Освен това смятам, че всички трябва да помислим как да направим по-ясно защо на нашите новини може да им се гласува доверие, а и на новините на някои други надеждни източници. Има тенденция аудиторията да бъде третирана повече като партньор, отколкото медиите да са някакъв вид учител, а тя - ученик. Да работим с публиката и да я включваме в процеса на работа определено е принцип и то добър.

Има много тенденции в комерсиалния сектор на медиите, където на добрата журнлистика се налага да работи много засилено, за да открие добър финансов модел. Мисля, че е много важно публиката да разбере, че въпреки че се усеща като че ли онлайн всичко е безплатно, всъщност за добрата журналистика си заслужава да се плаща.

Хората си мислят "защо да си купувам един вестник, като мога да се абонирам за... всичко онлайн", но е добре те да разберат, че журналистиката не се създава безплатно.

Ако сега пред вас стоеше млад човек - момиче или момче, което завършва гимназия и обмисля да кандидатства за специалност "Журналистика" в университета, какво бихте му казали? 

Това също е добър въпрос. При мен идват млади хора в този житейски момент. Задължително прекарвам първите 10 минути от разговорите си с тях, опитвайки да ги разубедя.

Говоря им как това е много изменчив свят. Това е много несигурна кариера. Непредвидима, с луди работни часове. Хората често се заблуждават, че журналистиката е само бляскава и всеки накрая се явява по телевизията. Но всъщност повечето журналисти не го правят, а тези които наистина се явяват по телевизията, ще ви потвърдят, че професията не е толкова бляскава, а е тежка работа и с трудни часове.

След 10-минутното разубеждаване проучвам внимателно защо тези млади хора са заинтересовани. И ако след 10-те минути не съм ги отказала, им казвам:

"Ако сте наистина решени и имате любопитство, изпълнено със страст, и собствена мисия да откривате неща и после да ги разказвате на хората... Ако искате да знаете неща и да ги споделяте, тогава това е невероятна работа, това е невероятна професия за вас! Ще работите с брилянтни хора. Изключително си заслужава. И ви пожелавам късмет!". (Със съкращения)

Свързани:  Мери Хокадей: Журналиститът трябва да е сред аудиторията

Разговаряме с Мери Хокадей, отговаряща за редакционната стратегия на BBC World Service - международните новини на британската обществена медия Би Би Си. Тя бе тук за обявяването на наградите на журналистическия конкурс на Mtel Media Masters.
Дата: 12.11.2017


 

Сподели в
 

След освобождаването на журналиста Дениз Юджел германското правителство работи "на всички нива" да осигури и освобождаването на петима политически затворници в Турция, които имат германски паспорти, заяви правителственият говорител Щефен Зайберт, предаде ДПА, цитирана от БТА.

20.02.2018/12:00

Материалите в Общоградския ученически конкурс на Русе „Добрата новина в моето училище, моя квартал, моя град“ ще се приемат - вместо до 28 февруари - до 5 март 2018 г., съобщават организаторите в крайдунавския град.

19.02.2018/09:01

Безплатната детска образователна програма на "Музикална къща БНР" и този сезон преминава при изключително висок интерес, информират от БНР.

18.02.2018/18:52

Остават 3 дни до крайния срок за участие в VI национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов”, който се организира от Центъра за ученическо техническо и научно творчество в Разград.

17.02.2018/18:52

Съд в Истанбул осъди на доживотен затвор шестима журналисти, обвинени в участие в опита за преврат през 2016 г., съобщава АП, позовавайки се на Анадолската агенция.

17.02.2018/09:04

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

Българските данъкоплатци ще трябва да платят от джоба си за дързостта на един водещ да размахва среден пръст от екрана на националната телевизия

15.02.2018 /18:38 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 53 гости

Бързи връзки