Мери Хокадей: Журналистика не се създава безплатно

13.11.2017 /13:56 | Автор : Невена Любенова | Източник: manager.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мери Хокадей очаква добрата, коректната и независима журналистика да надвие

Журналист на световно ниво. Интелигентен човек. Усмихнат, спокоен, говорещ ясно и разбираемо, без излишни думи и отговарящ пълно, в дълбочина, но същевременно кратко - точно като най-добрите събеседници за интервю.

Такава е Мери Хокадей, ръководителят на радио- и дигиталната информационна услуга BBC World Service. Тя става част от екипа на Би Би Си през 1986 г.

В началото на 90-те е кореспондент на в. "Индипендънт" в Прага, отразявайки посткомунистическите процеси в Чешката република.

Между 2001 и 2006 г. е редактор на BBC World Service News and Current Affairs, проследявайки събитията в Ню Йорк от 11 септември, Афганистан и инвазията в Ирак. През 2006 г. става заместник ръководител на BBC Radio News, където работи с програмите Today, The World at One и Radio 5live.

Впоследствие застава начело на BBC Newsroom, отговаряйки за централните радио емисии на BBC News, BBC News Channel, BBC Radio Newsroom, както и за новинарския сайт BBC News.

От 2014 г. насам Мери Хокадей оглавява BBC World Service English, където отговаря за подбора и създаването на аудио съдържание, предназначено за англоговореща аудитория. BBC World Service достига до публика от над 269 млн. души седмично, а BBC World Service English има седмична публика от 75 млн.

Тя беше тазгодишният специален гост на журналистическия конкурс Mtel Media Masters. Преди официалната церемония за награждаване на българските журналистически материали, участвали в конкурса, даде специално интервю и за "Мениджър Нюз".

Работите за Би Би Си от 1986 г. Британската медийна мрежа е международен еталон за висококачествена журналистика. Какво се промени в правенето на световни новини в последно време?

В Би Би Си сме много щастливи да разполагаме с обширна мрежа от репортери по света. Това означава, че ние можем да съобщаваме много подробно какво става и често нашите публики във Великобритания и в чужбина четат истории, които им помагат да си обясняват какво се случва в страната им или в чужбина.

Напоследък имахме няколко промени. Едната е, че успяхме да увеличим броя езици, на които предаваме, до близо 40. Така успяваме да разширим начина, по който достигаме до хората, включително и дигитално. Мисля, че другата голяма промяна е, че достигаме на дигитални и социални нива, освен по радиото и телевизията.

Какви тенденции виждате в журналистическата професия? Някой веднъж каза, че за всеки журналист на света вече има по двама PR професионалисти.

(смее се) Все пак някои неща не се променят. Добрата журналистика остава свързана с любопитството да разкриваш нещата и да откриваш ефективни и ангажиращи публиката начини да ги комуентираш. Това не се е променило.

Смятам, че тенденцията е ние журналистите да мислим как да предаваме ефективно историите си чрез дигиталните и социални платформи, да създаваме нови начини за разказване на истории, които се вписват в тези платформи.

Освен това смятам, че всички трябва да помислим как да направим по-ясно защо на нашите новини може да им се гласува доверие, а и на новините на някои други надеждни източници. Има тенденция аудиторията да бъде третирана повече като партньор, отколкото медиите да са някакъв вид учител, а тя - ученик. Да работим с публиката и да я включваме в процеса на работа определено е принцип и то добър.

Има много тенденции в комерсиалния сектор на медиите, където на добрата журнлистика се налага да работи много засилено, за да открие добър финансов модел. Мисля, че е много важно публиката да разбере, че въпреки че се усеща като че ли онлайн всичко е безплатно, всъщност за добрата журналистика си заслужава да се плаща.

Хората си мислят "защо да си купувам един вестник, като мога да се абонирам за... всичко онлайн", но е добре те да разберат, че журналистиката не се създава безплатно.

Ако сега пред вас стоеше млад човек - момиче или момче, което завършва гимназия и обмисля да кандидатства за специалност "Журналистика" в университета, какво бихте му казали? 

Това също е добър въпрос. При мен идват млади хора в този житейски момент. Задължително прекарвам първите 10 минути от разговорите си с тях, опитвайки да ги разубедя.

Говоря им как това е много изменчив свят. Това е много несигурна кариера. Непредвидима, с луди работни часове. Хората често се заблуждават, че журналистиката е само бляскава и всеки накрая се явява по телевизията. Но всъщност повечето журналисти не го правят, а тези които наистина се явяват по телевизията, ще ви потвърдят, че професията не е толкова бляскава, а е тежка работа и с трудни часове.

След 10-минутното разубеждаване проучвам внимателно защо тези млади хора са заинтересовани. И ако след 10-те минути не съм ги отказала, им казвам:

"Ако сте наистина решени и имате любопитство, изпълнено със страст, и собствена мисия да откривате неща и после да ги разказвате на хората... Ако искате да знаете неща и да ги споделяте, тогава това е невероятна работа, това е невероятна професия за вас! Ще работите с брилянтни хора. Изключително си заслужава. И ви пожелавам късмет!". (Със съкращения)

Свързани:  Мери Хокадей: Журналиститът трябва да е сред аудиторията

Разговаряме с Мери Хокадей, отговаряща за редакционната стратегия на BBC World Service - международните новини на британската обществена медия Би Би Си. Тя бе тук за обявяването на наградите на журналистическия конкурс на Mtel Media Masters.
Дата: 12.11.2017


 

Сподели в
 

Част от детството на Петър Пунчев минава в Сирия, където учи във френски лицей в Дамаск. После е във френската гимназия в София. Завършва с отличие Московския държавен университет “Ломоносов”.

24.06.2018/18:50

Българските медии в Сърбия ще получат 535 000 евро годишна субсидия. Това потвърдиха след срещата с представители на българското малцинство в сръбския Димитровград президентите Румен Радев и Александър Вучич, съобщава БНР.

23.06.2018/12:12

Сръбският министър за иновациите и технологическото развитие Ненад Попович смята, че поради опасността от фалшиви новини трябва да се създаде правителствена работна група, която да се бори с тази напаст.

22.06.2018/14:33

Журналистът и д-р по история Атанас Панайотов и Марияна Кръстева, директор на Военноморския музей във Варна, събират в книга на едно място завладяващите истории на българските черноморски фарове.

21.06.2018/16:51

Според проучване на института за изследване на журналистиката Ройтерс най-много българи вярват на БНР като източник на достоверна информация. Директорът на БНР Александър Велев заяви по този повод, че обществените медии в цяла Европа имат най-високо доверие:

20.06.2018/16:49
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки