Започват процеси срещу журналисти в Анкара и Итанбул

14.11.2017 /09:03 | Автор : Мариян Карагьозов | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Назлъ Ълъджак е зад решетките в Истанбул от юли 2016 г.

Две дела срещу журналисти бяха гледани в Анкара и Истанбул. Обвиненията са за членство във въоръжена терористична организация и опит за промяна на констутиционния ред и за връзки с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.

Пред съда в Истанбул застанаха известната журналистка и писателка Назлъ Ълъджак (снимка: hurriyetdailynews), братята интелектуалци Ахмед и Мехмед Алтан и други трима души.

Освен тях са обвинени и още 11 души, сред които бившите главни редактори на закритите вестници "Заман" и "Тудейс Заман" и техни служители и колеги.

Те отговарят за това, че са имали предварителна информация за преврата, която са скрили от властите, както и в опит за промяна на държавния ред.

Като частни обвинители по делото са конституирани президентът, председателят на Меджлиса и членовете на тогавашното правителство. Основанията са, че те са били засегнати от опита за преврат през юли 2016 г. Сегашното заседание в Истанбул ще се запомни с отстраняването от съдебната зала на адвокати на защитата на журналистите.

Поредните слушания протекоха при засилен международен интерес. Те бяха наблюдавани от представители на правозащитни организации, сред които "Репортери без граници" и "Амнести интернешънъл", както и от дипломати от Белгия, Норвегия, Франция, Чехия, Швеция и Швейцария.

Същевременно съд в Анкара заседава и по друго дело също срещу журналисти. На подсъдимата скамейка са 30 служители и ръководители на в. "Заман". Изданието първо беше поставено под съдебен контрол през 2016 г. и окончателно затворено след опита за преврат през юли миналата година.

Свързани:   21 журналисти от закрития в. „Заман” остават в ареста

Турски съд нареди 21 от 30 журналисти и ръководни представители от закрития в. "Заман" да останат още 2 месеца в ареста, предаде Ройтерс, като се позовава на телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
Дата: 21.09.2017

Арестуват турската журналистка Назлъ Ълъджак

Известната турска журналистка, работила за най-големите вестници, Назлъ Ълъджак е била задържана в Турция, съобщават местните медии, предаде ДПА.
Дата: 27.07.2016


 

Сподели в
 

Васил Левски е бил погребан в християнските гробища до днешното Министерство на земеделието в София. Това твърди в новата си книга историкът и журналист Николай Иванов.

22.04.2018/15:45

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ разследва Словакия за злоупотреба с европейски средства. Сигнал за това е недовършената работа на Ян Куцяк - убития през февруари словашки журналист.

22.04.2018/14:24

Участниците в клуб „Млад журналист“ към проект „Твоят час“ от СУ „Владимир Димитров – Майстора“ в Кърджали гостуваха в редакцията на вестник „Нов живот“.

21.04.2018/14:29

Водещата на предаването „Отблизо" по БНТ Мира Добрева и режисьорът Георги Торнев получиха награда на 14-ия филмов фестивал "На източния бряг на Европа" за научно-популярния си филм „Властелини на облаците".

21.04.2018/09:03

Не обективност, а необективност. Не информиране, а дезинформиране. Не независимост, а зависимост. До такова окаяно положение изпаднаха минаващите за водещи у нас медии в слугинажа си да промиват мозъци, поръчан им от батковците на Запад и отвъд океана.

20.04.2018/12:00
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки