Започват процеси срещу журналисти в Анкара и Итанбул

14.11.2017 /09:03 | Автор : Мариян Карагьозов | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Назлъ Ълъджак е зад решетките в Истанбул от юли 2016 г.

Две дела срещу журналисти бяха гледани в Анкара и Истанбул. Обвиненията са за членство във въоръжена терористична организация и опит за промяна на констутиционния ред и за връзки с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.

Пред съда в Истанбул застанаха известната журналистка и писателка Назлъ Ълъджак (снимка: hurriyetdailynews), братята интелектуалци Ахмед и Мехмед Алтан и други трима души.

Освен тях са обвинени и още 11 души, сред които бившите главни редактори на закритите вестници "Заман" и "Тудейс Заман" и техни служители и колеги.

Те отговарят за това, че са имали предварителна информация за преврата, която са скрили от властите, както и в опит за промяна на държавния ред.

Като частни обвинители по делото са конституирани президентът, председателят на Меджлиса и членовете на тогавашното правителство. Основанията са, че те са били засегнати от опита за преврат през юли 2016 г. Сегашното заседание в Истанбул ще се запомни с отстраняването от съдебната зала на адвокати на защитата на журналистите.

Поредните слушания протекоха при засилен международен интерес. Те бяха наблюдавани от представители на правозащитни организации, сред които "Репортери без граници" и "Амнести интернешънъл", както и от дипломати от Белгия, Норвегия, Франция, Чехия, Швеция и Швейцария.

Същевременно съд в Анкара заседава и по друго дело също срещу журналисти. На подсъдимата скамейка са 30 служители и ръководители на в. "Заман". Изданието първо беше поставено под съдебен контрол през 2016 г. и окончателно затворено след опита за преврат през юли миналата година.

Свързани:   21 журналисти от закрития в. „Заман” остават в ареста

Турски съд нареди 21 от 30 журналисти и ръководни представители от закрития в. "Заман" да останат още 2 месеца в ареста, предаде Ройтерс, като се позовава на телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
Дата: 21.09.2017

Арестуват турската журналистка Назлъ Ълъджак

Известната турска журналистка, работила за най-големите вестници, Назлъ Ълъджак е била задържана в Турция, съобщават местните медии, предаде ДПА.
Дата: 27.07.2016


 

Сподели в
 

В Свищов бе връчена наградата „Алеко” от Международния конкурс за кратък хумористичен разказ, организиран от Община Свищов, Международната фондация „Алеко Константинов” и вестник „Стършел”.

22.01.2018/18:50

На 17 януари БНТ излъчи първия епизод от документалната поредица "Българското пътуване в Европа: Миграцията". Филмът се реализира в рамките на проекта на обществената телевизия ЕП202ПЕТ.

22.01.2018/13:15

Новият програмен директор на БНТ Емил Кошлуков, който води и собствено предаване в националната телевизия, е много недоволен от предаването "Денят започва с култура".

21.01.2018/14:23

Българският културен институт в Будапеща е домакин на фотоизложбата „Древни традиции и обичаи от България". Това е второ представяне на изложбата извън България след първото в Москва през миналата година.

20.01.2018/15:05

С тържествен водосвет е открит новият редакционен комплекс на Радио София. Той е изграден на принципа "open space", като всички редактори работят в едно широко помещение, без прегради на работните места.

20.01.2018/09:02

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки