Започват процеси срещу журналисти в Анкара и Итанбул

14.11.2017 /09:03 | Автор : Мариян Карагьозов | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Назлъ Ълъджак е зад решетките в Истанбул от юли 2016 г.

Две дела срещу журналисти бяха гледани в Анкара и Истанбул. Обвиненията са за членство във въоръжена терористична организация и опит за промяна на констутиционния ред и за връзки с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.

Пред съда в Истанбул застанаха известната журналистка и писателка Назлъ Ълъджак (снимка: hurriyetdailynews), братята интелектуалци Ахмед и Мехмед Алтан и други трима души.

Освен тях са обвинени и още 11 души, сред които бившите главни редактори на закритите вестници "Заман" и "Тудейс Заман" и техни служители и колеги.

Те отговарят за това, че са имали предварителна информация за преврата, която са скрили от властите, както и в опит за промяна на държавния ред.

Като частни обвинители по делото са конституирани президентът, председателят на Меджлиса и членовете на тогавашното правителство. Основанията са, че те са били засегнати от опита за преврат през юли 2016 г. Сегашното заседание в Истанбул ще се запомни с отстраняването от съдебната зала на адвокати на защитата на журналистите.

Поредните слушания протекоха при засилен международен интерес. Те бяха наблюдавани от представители на правозащитни организации, сред които "Репортери без граници" и "Амнести интернешънъл", както и от дипломати от Белгия, Норвегия, Франция, Чехия, Швеция и Швейцария.

Същевременно съд в Анкара заседава и по друго дело също срещу журналисти. На подсъдимата скамейка са 30 служители и ръководители на в. "Заман". Изданието първо беше поставено под съдебен контрол през 2016 г. и окончателно затворено след опита за преврат през юли миналата година.

Свързани:   21 журналисти от закрития в. „Заман” остават в ареста

Турски съд нареди 21 от 30 журналисти и ръководни представители от закрития в. "Заман" да останат още 2 месеца в ареста, предаде Ройтерс, като се позовава на телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
Дата: 21.09.2017

Арестуват турската журналистка Назлъ Ълъджак

Известната турска журналистка, работила за най-големите вестници, Назлъ Ълъджак е била задържана в Турция, съобщават местните медии, предаде ДПА.
Дата: 27.07.2016


 

Сподели в
 

Насред скептицизма, който предизвикаха саудитските обяснения за смъртта на журналиста и дисидент Джамал Хашоги, се появи нова версия за случилото се в саудитското консулство в Истанбул, където Хашоги влезе на 2 октомври.

22.10.2018/09:01

Документален филм за световноизвестния френски пианист Ричард Клайдерман засне екип на БНТ. Журналистката Айше Сали и нейни колеги се срещнаха с музиканта в сърцето на Париж, където преди 4 десетилетия в зала "Плейел" започва неговата концертна кариера.

21.10.2018/12:17

Турско-арабската асоциация на журналистите (ТААЖ), базирана в Истанбул, настоя за осъждане на "истинските виновници" за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул, освен 18-те лица, за чието арестуване съобщи по-рано Рияд, предаде АФП.

20.10.2018/17:56

Саудитска Арабия призна, че журналистът Джамал Хашоги е починал в нейното консулство в Истанбул, след като се сбил с хора, които срещнал там, предаде Ройтерс.

20.10.2018/11:24

В. „Вашингтон пост” публикува последната статия на изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги, в която сътрудникът на изданието говори за нуждата от свободни медии в арабския свят, предаде АФП.

19.10.2018/09:05

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки