Начало
 
 

От Радио България алармират за неизпълнени ангажименти на ръководството на БНР

20.11.2017 /14:25 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В ново писмо до няколко парламентарни комисии, министерства, президентство, СЕМ и СБЖ, редколегията на Радио България информира за редица така и нерешени проблеми след кризата през лятото и приканва към обсъждане на ситуацията. Публикуваме тук писмото на колегите

От:                   Редакционна колегия на Радио България, част от Българското национално радио

 

До:                   Народно събрание на Република България

                        Комисия по културата и медиите

Копие до:        Комисия по външна политика

                        Комисия по политиките за българите в чужбина

                        Президентство на Република България

                        Министерство на външните работи

                        Министерство за българското председателство на Европейския съюз

                        Съвет за електронни медии

                        Съюз на българските журналисти

                        Българско национално радио

                        Генерален директор

                        Главен редакторна Радио България

 

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

 

В контекста на обсъжданията на бюджета на Българското национално радио в Народното събрание си позволяваме отново да повдигнем темата за бъдещето на Радио България.

Приемаме позитивно опита на генералния директор на БНР г-н Александър Велев да осигури допълнителни целеви средства за различни сектори и плащания на обществената медия, вкл. за развитието на Радио България. Изразходвани разумно и прозрачно, тези средства ще допринесат за ролята и имиджа на общественото радио у нас, а и в чужбина, за което ние в Радио България работим всеки ден.

В същото време сме обезпокоени от вероятността тези средства да не бъдат отпуснати. Тогава очакваме да се обърнете към г-н Велев за изчерпателен отговор на въпроса дали ръководството на БНР може да предостави план Б, за да се справи с отчисленията за „Музикаутор“, повишаване на заплатите на оркестрантите на БНР, както впрочем и на редакторите и репортерите в Радио България, които преживяват с недостойни средства от около 700 лв. брутно месечно възнаграждение, а в голям брой случаи и под това ниво.

Реорганизирането и развитието на Радио България като по-богато съдържание и съвременен, оптимизиран на търсене уебсайт със звук, текст и визия, също ще изисква повече средства и внимание.  

Притеснява ни също недостатъчният напредък за преодоляване на кризата в Радио България, която достигна своя връх през месец юни т.г. Ключови езикови екипи като немски, френски и испански са на ръба на оцеляването (1-2 щатни редактори). С недостатъчно на брой кадри са и не по-малко важните екипи на балканските езици, а от Радио България ще се очаква отразяване на Европейското председателство на България. Без хора изпълнението на тази задача може да се окаже непосилно. Тя ще изправи пред изпитание и звеното на репортерите, както и на новинарите.

Да не забравяме също, че нашата мисия за популяризиране на България по света продължава и след Председателството (както е било през последните 80 години)!

За съжаление поради недостатъчен брой хора не може да се възстанови програмата със специална насоченост към българската диаспора, а това е стратегическа задача, видима с просто око.

В прегледна таблица по-долу сме систематизирали нашите искания и ангажиментите, поети от г-н Александър Велев през лятото на 2017 г. В нея посочваме и докъде е стигнало тяхното изпълнение.

Благодарим за отделеното внимание. Надяваме се да поставите тези наболели въпроси за обсъждане.

 

С уважение,

От името на редакционната колегия на Радио България:

Даниела Константинова, председател

 

 

РАВНОСМЕТКА

1.    Провеждане на обществена дискусия за развитието на Радио България - неизпълнено

2.     Назначаване на главен редактор, предложен от редколегията, и превръщането на структурата в главна редакция под прякото наблюдение на генералния директор - изпълнено

3.    Разработване на концепция за Радио България, основана на насоки, подадени от главния редактор - неизпълнено

4.    Запазване на съдържанието на следните езици: български, английски, руски, турски, немски, френски, испански, гръцки, сръбски и албански. Дискусията за редуциране на техния брой считаме за приключена - изпълнено

5.    Ангажимент за развитие на програма на български език за различните групи на българската диаспора - неизпълнено (няма кадрово обезпечение и концепция)

6.    Възстановяване на програмите на арабски език още през септември 2017 г. - неизпълнено

7.    Обявяване на конкурси през есента на 2017 г. за попълване състава на езиковите екипи, екип „Музика“, репортерския и новинарския екип. За нормалното им функциониране това означава допълване на бройките до 5 (пет) в езиковите екипи, до 3 (три) в екип „Музика“, поне 4 репортери и поне 4 новинари - брой назначения до момента – 3; убийствено бавни темпове на назначения: ключови езикови екипи продължават да изпитват тежка кадрова криза. Кадровата криза е факт и в екип „Музика“, както и в звената на репортерите и новинарите.

8.    Възстановяване на Радио България като интернет радио: връщане на дневната аудио програма - неизпълнено

9.    Проучване на възможностите за ефирно излъчване на програмата на български език и на езици от региона - неизпълнено

10.    Промени в портала на БНР за по-отчетливо присъствие на Радио България - неизпълнено

11.    Мерки за оптимизиране на сайтовете на Радио България при органично търсене - неизпълнено

12.  Мерки за повишаване на недостойното и немотивиращо заплащане на репортерите и редакторите в Радио България - неизпълнено

13.  Възстановяване на хонорарния фонд - изпълнено; поради липса на щатни назначения обаче се запълват дупки само с хонорарния фонд, което не е дългосрочна стратегия.

 

 

Сподели в
 

Изданието е „Български радио преглед”. Появявало се по вестникарските будки всеки петък, а редакцията му се помещавала в центъра на София – на улица „Кърниградска” 18.

16.08.2018/18:30

Екипът на телевизия BiT излезе с открито писмо до институциите и медиите, в което алармира за тежкото състояние на медията, след като тя беше продадена в началото да годината

15.08.2018/11:23

Даниела Пенкова, която оглавява сайта, предлагащ документални филми по сериозни икономически и социални проблеми, написа гневен коментар по повод изтриването на видеото от социалната мрежа.

14.08.2018/21:35

Който е бил дете преди малко повечко от 50 години, ще се досети за какво ще стане дума. Тогава програмата на Радиото ни, което в ония времена бе само едно, започваше сутрин рано с минути за „Гимнастика” и с детското предаване „Бърборино”.

14.08.2018/21:27

Гаврил Белемезов, чиито корени са от елховcкия край, е сред хората,оставили значима следа в родната журналистика. За това припомня Добринка Костова, главен уредник в Етнографско-археологическия музей в Елхово.

06.08.2018/19:24

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 118 гости

Бързи връзки