Начало
 
 

От Радио България алармират за неизпълнени ангажименти на ръководството на БНР

20.11.2017 /14:25 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В ново писмо до няколко парламентарни комисии, министерства, президентство, СЕМ и СБЖ, редколегията на Радио България информира за редица така и нерешени проблеми след кризата през лятото и приканва към обсъждане на ситуацията. Публикуваме тук писмото на колегите

От:                   Редакционна колегия на Радио България, част от Българското национално радио

 

До:                   Народно събрание на Република България

                        Комисия по културата и медиите

Копие до:        Комисия по външна политика

                        Комисия по политиките за българите в чужбина

                        Президентство на Република България

                        Министерство на външните работи

                        Министерство за българското председателство на Европейския съюз

                        Съвет за електронни медии

                        Съюз на българските журналисти

                        Българско национално радио

                        Генерален директор

                        Главен редакторна Радио България

 

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

 

В контекста на обсъжданията на бюджета на Българското национално радио в Народното събрание си позволяваме отново да повдигнем темата за бъдещето на Радио България.

Приемаме позитивно опита на генералния директор на БНР г-н Александър Велев да осигури допълнителни целеви средства за различни сектори и плащания на обществената медия, вкл. за развитието на Радио България. Изразходвани разумно и прозрачно, тези средства ще допринесат за ролята и имиджа на общественото радио у нас, а и в чужбина, за което ние в Радио България работим всеки ден.

В същото време сме обезпокоени от вероятността тези средства да не бъдат отпуснати. Тогава очакваме да се обърнете към г-н Велев за изчерпателен отговор на въпроса дали ръководството на БНР може да предостави план Б, за да се справи с отчисленията за „Музикаутор“, повишаване на заплатите на оркестрантите на БНР, както впрочем и на редакторите и репортерите в Радио България, които преживяват с недостойни средства от около 700 лв. брутно месечно възнаграждение, а в голям брой случаи и под това ниво.

Реорганизирането и развитието на Радио България като по-богато съдържание и съвременен, оптимизиран на търсене уебсайт със звук, текст и визия, също ще изисква повече средства и внимание.  

Притеснява ни също недостатъчният напредък за преодоляване на кризата в Радио България, която достигна своя връх през месец юни т.г. Ключови езикови екипи като немски, френски и испански са на ръба на оцеляването (1-2 щатни редактори). С недостатъчно на брой кадри са и не по-малко важните екипи на балканските езици, а от Радио България ще се очаква отразяване на Европейското председателство на България. Без хора изпълнението на тази задача може да се окаже непосилно. Тя ще изправи пред изпитание и звеното на репортерите, както и на новинарите.

Да не забравяме също, че нашата мисия за популяризиране на България по света продължава и след Председателството (както е било през последните 80 години)!

За съжаление поради недостатъчен брой хора не може да се възстанови програмата със специална насоченост към българската диаспора, а това е стратегическа задача, видима с просто око.

В прегледна таблица по-долу сме систематизирали нашите искания и ангажиментите, поети от г-н Александър Велев през лятото на 2017 г. В нея посочваме и докъде е стигнало тяхното изпълнение.

Благодарим за отделеното внимание. Надяваме се да поставите тези наболели въпроси за обсъждане.

 

С уважение,

От името на редакционната колегия на Радио България:

Даниела Константинова, председател

 

 

РАВНОСМЕТКА

1.    Провеждане на обществена дискусия за развитието на Радио България - неизпълнено

2.     Назначаване на главен редактор, предложен от редколегията, и превръщането на структурата в главна редакция под прякото наблюдение на генералния директор - изпълнено

3.    Разработване на концепция за Радио България, основана на насоки, подадени от главния редактор - неизпълнено

4.    Запазване на съдържанието на следните езици: български, английски, руски, турски, немски, френски, испански, гръцки, сръбски и албански. Дискусията за редуциране на техния брой считаме за приключена - изпълнено

5.    Ангажимент за развитие на програма на български език за различните групи на българската диаспора - неизпълнено (няма кадрово обезпечение и концепция)

6.    Възстановяване на програмите на арабски език още през септември 2017 г. - неизпълнено

7.    Обявяване на конкурси през есента на 2017 г. за попълване състава на езиковите екипи, екип „Музика“, репортерския и новинарския екип. За нормалното им функциониране това означава допълване на бройките до 5 (пет) в езиковите екипи, до 3 (три) в екип „Музика“, поне 4 репортери и поне 4 новинари - брой назначения до момента – 3; убийствено бавни темпове на назначения: ключови езикови екипи продължават да изпитват тежка кадрова криза. Кадровата криза е факт и в екип „Музика“, както и в звената на репортерите и новинарите.

8.    Възстановяване на Радио България като интернет радио: връщане на дневната аудио програма - неизпълнено

9.    Проучване на възможностите за ефирно излъчване на програмата на български език и на езици от региона - неизпълнено

10.    Промени в портала на БНР за по-отчетливо присъствие на Радио България - неизпълнено

11.    Мерки за оптимизиране на сайтовете на Радио България при органично търсене - неизпълнено

12.  Мерки за повишаване на недостойното и немотивиращо заплащане на репортерите и редакторите в Радио България - неизпълнено

13.  Възстановяване на хонорарния фонд - изпълнено; поради липса на щатни назначения обаче се запълват дупки само с хонорарния фонд, което не е дългосрочна стратегия.

 

 

Сподели в
 

Двайсет лета вече на древната римска улица край Източната порта на Сердика, и това е истина, се намира Клубът на фоторепортерите и фотографите в България, който за мнозина е несамо мястото, където могат да изпият чаша - ароматно кафе и да разменят няколко лакърдии къде за фотожурналистиката, къде за живота изобщо, но там могат да се видят творбите на много известни майстори на обектива, разказващи за живота по света и у нас. Както казват всички, които не са безразлични към „орловото гнездо“ на фоторепортерите, Клубът е в Бермудския триъгълник на властта – МС, президенство и парламент.

17.02.2018/15:41

Когато говорим за фалшиви новини - термин превърнал се в бестселър за 2017 г. според Collins Language, често забравяме, че борбата с тях е по-важна отколкото самите те. В тази битка участват различни субекти, но не малък е и приносът на специализираните в този вид дейност платформи. Доколко ефективни са техните усилия показва уникално изследване.

16.02.2018/07:24

Почина бившият главнен редактор на ,,Поглед" Николай Тодоров, съобщиха за СБЖ негови близки. Той бе известен журналист с остро перо и автор на над 20 книги, включително с мемоарна тематика.

09.02.2018/15:20

Доайенът на хасковските журналисти Петронка Техова навърши 90 години. В далечната 1951 г. тя става първият кореспондент на БТА за тогавашния Хасковски окръг.

08.02.2018/11:08

Бивши главен редактор, зам.-главен, международници, спортен редактор, вътрешен репортер и главен счетоводител обсъдиха и постановиха наложително и не търпящо отлагане предстоящо събиране на работилите в емблематичната за времето си редакция, захранила с ярки кадри многобройни български медии

06.02.2018/22:13

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Българските данъкоплатци ще трябва да платят от джоба си за дързостта на един водещ да размахва среден пръст от екрана на националната телевизия

15.02.2018 /18:38 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

Няма съмнение, че поведението на Емил Кошлуков в петъчното издание на „Още от деня“ е укоримо. Едва ли има някой, колкото и пристрастен да е, който би защитил демонстрирането на неприлични жестове от телевизионния екран. Особено когато става дума за Националната телевизия, която би трябвало да е еталон за журналистически стандарти.

13.02.2018 /18:22 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки