Начало
 
 

В Хасково сканират стари периодични издания

21.11.2017 /15:04 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Директорката Кирилка Страшникова участва в семинар в Одрин за добрите практики в дигитализацията

”Похвала или порицание - всекиму заслуженото”. Това е бил девизът на „Хасковска мисъл“, афиширан като “следпраздниченъ вестникъ“.

Трябва да признаем, че Хасково откъм страна на духовното въздигане на словото и журналистиката досега не е можал да заеме едно достойно място, не си е извоювал преднина, както подобава на всеки окръжен град, пише в брой 1. (28 юли 1924 г.) редакторът-стопанин Ив. Виденлиев.

В уводната статия вестникът обещава да не изпада в грешки, като дава непроверени факти и с това да удовлетворява “амбицията и злобата на некои надъхани и недобросъвстни дописници, целящи да компрометират както вестника, така и неприятните тем хора“.

„Хасковска мисъл“- това са стройните редове на всички добри и честни хора - заключава преди 93 години “вестникът за информация, стопанство и култура“.

Стари вестници като“ Хасковска мисъл“ ще станат по-достъпни за читателя в дигиталната сбирка на Регионалната библиотека „Христо Смирненски " в Хасково. Всички интересни притежания на най-голямото книгохранилище в Хасковска област сега се дигитализират, за да се запазят за бъдещите поколения.

Закупен е и модерен букскенер

С него ще бъдат сканирани периодика, пощенски картички, фотографии и краеведски издания от края на XIX и началото на XX век. Модерната техника предлага цветна визуализация в реално време, контролиране на процеса по сканиране и качеството на изображенията, сканиране и на подвързани тела.

Снабдяването на библиотекета с букскенер стана възможно благодарение на проекта „Хасково и Одрин – културно исторически дестинации”, съобщи директорката Кирилка Страшникова (на снимката). Проектът е финансиран от Програма „ИНТЕРРЕГ- Трангранично сътрудничество - България Турция”. Партньор на хасковската библиотека е фондация на Тракийския университет в Одрин.


 

Сподели в
 

Организаторите на ежегодно провеждащия се на Острова на свободата Международен панаир на туризма осигуриха за журналистите наситена прогорама за опознаване на морските курорти и на културните, исторически и природни забележителности на провинция Виля Клара, откъдето е родом и новият кубински президент Мигел Диас-Канел

18.05.2018/05:49

„Ще продължим да сме с вас в исканията за достойно заплащане на труда ви и винаги ще отстояваме правата на всички медийни работници,” каза преседателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова пред музикантите от БНР, събрали се на протест пред НДК, докато вътре заседаваха лидерите на ЕС

17.05.2018/19:26

За взаимна подкрепа в реализирането на инициативите се споразумяха днес Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Съюзът на българските журналисти (СБЖ). Меморандумът за сътрудничество подписаха председателите на двете неправителствени организации генерал от резерва Златан Стойков и г-жа Снежана Тодорова.

17.05.2018/15:16

Протестът започва в 13 ч. край паметника с лъва, докато в НДК ще заседава срещата на върха ЕС-Западни Балкани, организирана от българското европредседателство. Музикантите държат лидерите на ЕС да чуят изпълненията им и да преценят дали професионализмът им отговаря на мизерното заплащане

17.05.2018/06:48

Нито един микрофон, нито една камера, нито един репортер от иначе многобройната ни гилдия не намери за необходимо да присъства на Втората национална конференция за медийна сигурност.

14.05.2018/21:04
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

На 3 май 2018 година – Световния ден на свободата на пресата (World Press Freedom Day), УС на Съюза на българските журналисти организира журналистическа дискусия на тема: „Кризата в медиите - криза в журналистиката!”. По този повод до участниците във форума отправи специално приветствие вицепрезидентът на Международната федерация на журналистите ДЖИМ БЮМЕЛА.

03.05.2018 /18:05

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки