Начало
 
 

В Хасково сканират стари периодични издания

21.11.2017 /15:04 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Директорката Кирилка Страшникова участва в семинар в Одрин за добрите практики в дигитализацията

”Похвала или порицание - всекиму заслуженото”. Това е бил девизът на „Хасковска мисъл“, афиширан като “следпраздниченъ вестникъ“.

Трябва да признаем, че Хасково откъм страна на духовното въздигане на словото и журналистиката досега не е можал да заеме едно достойно място, не си е извоювал преднина, както подобава на всеки окръжен град, пише в брой 1. (28 юли 1924 г.) редакторът-стопанин Ив. Виденлиев.

В уводната статия вестникът обещава да не изпада в грешки, като дава непроверени факти и с това да удовлетворява “амбицията и злобата на некои надъхани и недобросъвстни дописници, целящи да компрометират както вестника, така и неприятните тем хора“.

„Хасковска мисъл“- това са стройните редове на всички добри и честни хора - заключава преди 93 години “вестникът за информация, стопанство и култура“.

Стари вестници като“ Хасковска мисъл“ ще станат по-достъпни за читателя в дигиталната сбирка на Регионалната библиотека „Христо Смирненски " в Хасково. Всички интересни притежания на най-голямото книгохранилище в Хасковска област сега се дигитализират, за да се запазят за бъдещите поколения.

Закупен е и модерен букскенер

С него ще бъдат сканирани периодика, пощенски картички, фотографии и краеведски издания от края на XIX и началото на XX век. Модерната техника предлага цветна визуализация в реално време, контролиране на процеса по сканиране и качеството на изображенията, сканиране и на подвързани тела.

Снабдяването на библиотекета с букскенер стана възможно благодарение на проекта „Хасково и Одрин – културно исторически дестинации”, съобщи директорката Кирилка Страшникова (на снимката). Проектът е финансиран от Програма „ИНТЕРРЕГ- Трангранично сътрудничество - България Турция”. Партньор на хасковската библиотека е фондация на Тракийския университет в Одрин.


 

Сподели в
 

Изданието е „Български радио преглед”. Появявало се по вестникарските будки всеки петък, а редакцията му се помещавала в центъра на София – на улица „Кърниградска” 18.

16.08.2018/18:30

Екипът на телевизия BiT излезе с открито писмо до институциите и медиите, в което алармира за тежкото състояние на медията, след като тя беше продадена в началото да годината

15.08.2018/11:23

Даниела Пенкова, която оглавява сайта, предлагащ документални филми по сериозни икономически и социални проблеми, написа гневен коментар по повод изтриването на видеото от социалната мрежа.

14.08.2018/21:35

Който е бил дете преди малко повечко от 50 години, ще се досети за какво ще стане дума. Тогава програмата на Радиото ни, което в ония времена бе само едно, започваше сутрин рано с минути за „Гимнастика” и с детското предаване „Бърборино”.

14.08.2018/21:27

Гаврил Белемезов, чиито корени са от елховcкия край, е сред хората,оставили значима следа в родната журналистика. За това припомня Добринка Костова, главен уредник в Етнографско-археологическия музей в Елхово.

06.08.2018/19:24

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 118 гости

Бързи връзки