Начало
 
 

В Хасково сканират стари периодични издания

21.11.2017 /15:04 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Директорката Кирилка Страшникова участва в семинар в Одрин за добрите практики в дигитализацията

”Похвала или порицание - всекиму заслуженото”. Това е бил девизът на „Хасковска мисъл“, афиширан като “следпраздниченъ вестникъ“.

Трябва да признаем, че Хасково откъм страна на духовното въздигане на словото и журналистиката досега не е можал да заеме едно достойно място, не си е извоювал преднина, както подобава на всеки окръжен град, пише в брой 1. (28 юли 1924 г.) редакторът-стопанин Ив. Виденлиев.

В уводната статия вестникът обещава да не изпада в грешки, като дава непроверени факти и с това да удовлетворява “амбицията и злобата на некои надъхани и недобросъвстни дописници, целящи да компрометират както вестника, така и неприятните тем хора“.

„Хасковска мисъл“- това са стройните редове на всички добри и честни хора - заключава преди 93 години “вестникът за информация, стопанство и култура“.

Стари вестници като“ Хасковска мисъл“ ще станат по-достъпни за читателя в дигиталната сбирка на Регионалната библиотека „Христо Смирненски " в Хасково. Всички интересни притежания на най-голямото книгохранилище в Хасковска област сега се дигитализират, за да се запазят за бъдещите поколения.

Закупен е и модерен букскенер

С него ще бъдат сканирани периодика, пощенски картички, фотографии и краеведски издания от края на XIX и началото на XX век. Модерната техника предлага цветна визуализация в реално време, контролиране на процеса по сканиране и качеството на изображенията, сканиране и на подвързани тела.

Снабдяването на библиотекета с букскенер стана възможно благодарение на проекта „Хасково и Одрин – културно исторически дестинации”, съобщи директорката Кирилка Страшникова (на снимката). Проектът е финансиран от Програма „ИНТЕРРЕГ- Трангранично сътрудничество - България Турция”. Партньор на хасковската библиотека е фондация на Тракийския университет в Одрин.


 

Сподели в
 

Представянето на новата книга „Политически НЕкоректно” на известния журналист събра много колеги, учени, политолози

20.11.2018/20:43

До 14 декември т.г. всеки журналист, работещ в европейска печатна медия, може да бъде номиниран за награждаване през 2019 г., съобщават от организационния комитет на учредителите на наградата.

17.11.2018/22:40

При небивал интерес премина представянето на книгата на журналиста Иван Вълов „Откраднатата победа", издадена от фондация „Устойчиво развитие на България”, а домакин беше Руският културно-информационен център.

15.11.2018/13:22

Седмица след скандалния клип за набиране не на журналисти, а на кандидати за славата за студентската телевизия „Алма Матер“ договорът за университетската медия остава скрит за обществото и медиите, независимо от големия публичен интерес.

14.11.2018/19:09

Новинарският сайт dgnews.eu .- Димитровград, стана носител на една от годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

12.11.2018/18:57

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки