Начало
 
 

В Хасково сканират стари периодични издания

21.11.2017 /15:04 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Директорката Кирилка Страшникова участва в семинар в Одрин за добрите практики в дигитализацията

”Похвала или порицание - всекиму заслуженото”. Това е бил девизът на „Хасковска мисъл“, афиширан като “следпраздниченъ вестникъ“.

Трябва да признаем, че Хасково откъм страна на духовното въздигане на словото и журналистиката досега не е можал да заеме едно достойно място, не си е извоювал преднина, както подобава на всеки окръжен град, пише в брой 1. (28 юли 1924 г.) редакторът-стопанин Ив. Виденлиев.

В уводната статия вестникът обещава да не изпада в грешки, като дава непроверени факти и с това да удовлетворява “амбицията и злобата на некои надъхани и недобросъвстни дописници, целящи да компрометират както вестника, така и неприятните тем хора“.

„Хасковска мисъл“- това са стройните редове на всички добри и честни хора - заключава преди 93 години “вестникът за информация, стопанство и култура“.

Стари вестници като“ Хасковска мисъл“ ще станат по-достъпни за читателя в дигиталната сбирка на Регионалната библиотека „Христо Смирненски " в Хасково. Всички интересни притежания на най-голямото книгохранилище в Хасковска област сега се дигитализират, за да се запазят за бъдещите поколения.

Закупен е и модерен букскенер

С него ще бъдат сканирани периодика, пощенски картички, фотографии и краеведски издания от края на XIX и началото на XX век. Модерната техника предлага цветна визуализация в реално време, контролиране на процеса по сканиране и качеството на изображенията, сканиране и на подвързани тела.

Снабдяването на библиотекета с букскенер стана възможно благодарение на проекта „Хасково и Одрин – културно исторически дестинации”, съобщи директорката Кирилка Страшникова (на снимката). Проектът е финансиран от Програма „ИНТЕРРЕГ- Трангранично сътрудничество - България Турция”. Партньор на хасковската библиотека е фондация на Тракийския университет в Одрин.


 

Сподели в
 

Двайсет лета вече на древната римска улица край Източната порта на Сердика, и това е истина, се намира Клубът на фоторепортерите и фотографите в България, който за мнозина е несамо мястото, където могат да изпият чаша - ароматно кафе и да разменят няколко лакърдии къде за фотожурналистиката, къде за живота изобщо, но там могат да се видят творбите на много известни майстори на обектива, разказващи за живота по света и у нас. Както казват всички, които не са безразлични към „орловото гнездо“ на фоторепортерите, Клубът е в Бермудския триъгълник на властта – МС, президенство и парламент.

17.02.2018/15:41

Когато говорим за фалшиви новини - термин превърнал се в бестселър за 2017 г. според Collins Language, често забравяме, че борбата с тях е по-важна отколкото самите те. В тази битка участват различни субекти, но не малък е и приносът на специализираните в този вид дейност платформи. Доколко ефективни са техните усилия показва уникално изследване.

16.02.2018/07:24

Почина бившият главнен редактор на ,,Поглед" Николай Тодоров, съобщиха за СБЖ негови близки. Той бе известен журналист с остро перо и автор на над 20 книги, включително с мемоарна тематика.

09.02.2018/15:20

Доайенът на хасковските журналисти Петронка Техова навърши 90 години. В далечната 1951 г. тя става първият кореспондент на БТА за тогавашния Хасковски окръг.

08.02.2018/11:08

Бивши главен редактор, зам.-главен, международници, спортен редактор, вътрешен репортер и главен счетоводител обсъдиха и постановиха наложително и не търпящо отлагане предстоящо събиране на работилите в емблематичната за времето си редакция, захранила с ярки кадри многобройни български медии

06.02.2018/22:13

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Българските данъкоплатци ще трябва да платят от джоба си за дързостта на един водещ да размахва среден пръст от екрана на националната телевизия

15.02.2018 /18:38 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

Няма съмнение, че поведението на Емил Кошлуков в петъчното издание на „Още от деня“ е укоримо. Едва ли има някой, колкото и пристрастен да е, който би защитил демонстрирането на неприлични жестове от телевизионния екран. Особено когато става дума за Националната телевизия, която би трябвало да е еталон за журналистически стандарти.

13.02.2018 /18:22 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки