Начало
 
 

В Хасково сканират стари периодични издания

21.11.2017 /15:04 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Директорката Кирилка Страшникова участва в семинар в Одрин за добрите практики в дигитализацията

”Похвала или порицание - всекиму заслуженото”. Това е бил девизът на „Хасковска мисъл“, афиширан като “следпраздниченъ вестникъ“.

Трябва да признаем, че Хасково откъм страна на духовното въздигане на словото и журналистиката досега не е можал да заеме едно достойно място, не си е извоювал преднина, както подобава на всеки окръжен град, пише в брой 1. (28 юли 1924 г.) редакторът-стопанин Ив. Виденлиев.

В уводната статия вестникът обещава да не изпада в грешки, като дава непроверени факти и с това да удовлетворява “амбицията и злобата на некои надъхани и недобросъвстни дописници, целящи да компрометират както вестника, така и неприятните тем хора“.

„Хасковска мисъл“- това са стройните редове на всички добри и честни хора - заключава преди 93 години “вестникът за информация, стопанство и култура“.

Стари вестници като“ Хасковска мисъл“ ще станат по-достъпни за читателя в дигиталната сбирка на Регионалната библиотека „Христо Смирненски " в Хасково. Всички интересни притежания на най-голямото книгохранилище в Хасковска област сега се дигитализират, за да се запазят за бъдещите поколения.

Закупен е и модерен букскенер

С него ще бъдат сканирани периодика, пощенски картички, фотографии и краеведски издания от края на XIX и началото на XX век. Модерната техника предлага цветна визуализация в реално време, контролиране на процеса по сканиране и качеството на изображенията, сканиране и на подвързани тела.

Снабдяването на библиотекета с букскенер стана възможно благодарение на проекта „Хасково и Одрин – културно исторически дестинации”, съобщи директорката Кирилка Страшникова (на снимката). Проектът е финансиран от Програма „ИНТЕРРЕГ- Трангранично сътрудничество - България Турция”. Партньор на хасковската библиотека е фондация на Тракийския университет в Одрин.


 

Сподели в
 

Конкурсът в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес се организира със съдействието на СБЖ и на Roca и отличава журналистика, сближаваща България и испаноезичния свят, спазваща принципите на професионалната и гражданска етика, разпространяваща култура и отговорност към обществото и природата

13.12.2017/19:19

„Винаги съм искал да се зарадвам с автора на сполуката му, да му стисна с благодарност ръката, да го посоча на читателите. Тогава изпитвам удовлетворение и радост. За какво ми е на мен литературна критика, ако това не мога да кажа и да направя“ – е изповядал журналистът и литературен критик Пенчо Чернаев, на чийто 90-годишен юбилей се събраха и препълниха залата на пресклуб „Журналист“ негови приятели и колеги, и то предколедно и в най-краткия ден на годината.

13.12.2017/14:38

Хасковлийка дари на Регионалния исторически музей екземпляр от издадения през 1938 г. от Григор Пасков фотоалбум, озаглавен „България. Нашата Родина”.

11.12.2017/21:04

Едно събитие, свързано с Поднебесната, се състоя в СБЖ, където беше представена книгата на журналиста от Радио Китай за чужбина в Пекин Тодор Радев „Един пояс, един път“, посветена на една мащабна и амбициозна инициатива, чийто стремеж е да реанимира древния Път на коприната, но в един по-модерен и в контекста на ХХІ век свят, същевременно различна от западната глобализационна политика. Книгата се появява на българския книжен пазар благодарение на издателство „Ентропи 1“ и неговия издател Станислава Пекова, която заедно с Петър Красимиров са нейни редактори

11.12.2017/18:48

СБЖ е съорганизатор за възпоменанието за големия български публицист, оглавявал и нашия Съюз. Тази година той би навършил 90, ако не ни бе напуснал без време. На 13 декември от 18:00 ч. в Централния военен клуб по случай юбилея ще се състои вечер в негова памет под надслова „Аз пак съм тук!”

08.12.2017/20:33

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният директор на ЮНЕСКО изпрати писмо на председателя на УС на СБЖ, с което в края на втория си мандат изказва благодарност както за подкрепата лично към нея, така и за Организацията на ООН за образование, наука и култура

29.11.2017 /21:21

СБЖ осъжда категорично всяко посегателство срещу правата на журналистите - както заплахите за разправа, така и лишаването от право на професионална и критична изява, сочи председателят на УС на СБЖ, като напомня, че е наложително по-бързото придвижване на внесените в НС законодателни инициативи на нашия Съюз

26.11.2017 /20:09

НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ СОФИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.11.2017 /07:45

 Мнения

Колеги, помните ли една от най-прочутите фрази на един от най-прочутите просветители? Ето я: „Може да не съм съгласен с това, което казваш. Но съм готов да умра, за да имаш правото да го казваш.” Ако не го приемем като всеобщо мото на журналистическата ни професия, значи сами я обричаме на умиране в мрак

30.11.2017 /20:01 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Уверен съм, драги колеги и приятели, че всички Вие цените този празник на духовността! Интересното е, че той се чества у нас за първи път по предложение на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в правителството на БЗНС, начело с Александър Стамболийски.

03.11.2017 /11:58 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки