Христо Гърбов: Да си смел журналист днес е изключително тежко

22.11.2017 /07:18 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Христо Гърбов

Любимият на много поколения актьор харесва професията ни и адмирира всички смели журналисти, които са на най-горещите точки. Не вярва в независимата журналистика, но знае, че неподкупни журналисти има и те са нашата съвест.

Христо Гърбов е роден на 23 септември 1957 г. във Варна. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Елка Михайлова. Става носител на престижната награда „Аскеер“ още през 2000-а година. Изиграл е десетки роли в театъра и в киното. Участва в емблематичното предаване „Улицата“ на Теди Москов, в „Комиците“, в сериала „Столичани в повече“. Телевизията го обича и го прави много популярен. Но Христо Гърбов не страда от звездомания.

Последнта му роля е във филма на неговата половинка - режисьорката Иглика Трифонова - „Асансьор за пациенти“. Кинотворбата е на екрана на столичните кина от една седмица.

Христо Гърбов е и дядо на малката Христина, която го радва много, макар и да е само на годинка и четири месеца.

 

- Христо, нека започнем от най-новото. Ролята на доктор Паскалев в „Асансьор за пациенти“ е сериозно завоевание за теб. Какво би споделил за този си образ, който е встрани от обичайното ти амплоа на комик?

- Този образ ми е много близък. Все едно, че съм аз, а не го играя.

Радвам се, че Иглика ми се довери и се спря на мен, защото е вярно, изградил съм си име на „тежък“ комик. Много трудно се разбиват клишета. Въпреки че в киното аз имам предимно драматични роли...

Още като прочетох сценария, разбрах, че това е „моят човек“. Страшно ми хареса. А сценарият е още от 2002-2003-а година. При Иглика хубавото е, че тя първо пише историите си, после ги заснема и ги прави на филм. Това са две различни дарби. Тя, слава Богу, притежава и двете.

Не случайно на „София филм фест“ „Асансьор за пациенти“ взе наградата на публиката. Това е най-важното признание. В този филм си партнирам с много добри актьори. И от по-утвърдените като Светлана Янчева и Бойка Велкова, и от по-младите. Всички са много точни, искрени и истински. За моя образ разговарях и с психолози, за да навляза съвсем в него, четох много литература и въобще се готвех много сериозно, защото това е отговорна роля за мен. Знаех си ролята наизуст още преди снимките. Изключително се радвам, че работих с Иглика.

- Тандемът Христо Гърбов-Иглика Трифонова заявка ли е за успех? Трудно ли се работи с човек, с когото сте тандем и в живота?

- Аз страшно много й вярвам. И тя ми се доверява. Това вече е заявка за успех. Иглика е изключителен професионалист и се срещаме с нея на снимачната площадка като професионалисти. Нейните филми не са лесни, затова е трудно да се нацелят нещата.

- Киното или театърът – кое от тези две изкуства те провокира повече като човек и го предпочиташ?

- Аз тръгнах от театъра и много го харесвам. Там веднага получаваш одобрение или неодобрение за работата си. Имаш директен контакт с публиката и веднага усещаш става ли или не става. Имаш моментната обратна връзка с хората.

Киното го харесвам, защото при добър образ, добър сценарий и режисура става добър филм и ти си горд, че си част от него. Пък и можеш да се гледаш отстрани... Никога не съм ги разделял като приоритети.

Напоследък се занимавам повече с театър. Дори и в телевизионните ми изяви не съм спирал да се занимавам с театър. Освен ролите ми в Сатирата, от седем години работя и с Русенския драматичен театър. Там направихме четири постановки с мое участие. По схема в трупата влиза известен актьор и носи приходи за целия театър.

Продължавам и с представленията ми в Сатирата - във „Вечеря за тъпаци“ от Франсис Вебер в постановка на Иржи Менцел, едно от най-играните представления, в афиша е от 2001-а година, както и в „Скакалци“ от Ст. Л. Костов със звездите на театъра и със Стоянка Мутафова. Играя и във „Фенове“ - на 12 декември ще имаме представление в „Сълза и смях“. Освен това играя и във „Възраждане“  - в „Измамници“ и „Криворазбрана цивилизация“.

- Какво е за теб партньорството на сцената и пред камерата, на екрана?

- Това е нещо много важно, особено на сцената. В киното има първи дубъл, втори дубъл... В театъра става на мига. Партньорът е нещо изключително важно – трябва да разчиташ на човека до теб и срещу теб.

- Помага ли популярността в живота и какво мислиш за нея?

- По-често помага, променя хората за добро.

- Какво са за теб учителите в живота?

- Много уважавам учителите си. Учил съм се от всеки човек, до когото съм се докоснал в тази професия, търсил съм освен професионални умения, и знания. Благодарен съм на моята професорка – Елка Михайлова в НАТФИЗ. Тя ми даде много, развихри въображението ми. Поклон пред нея и пред всички, които ме научиха на актьорлък.

Благодарен съм и на Иглика, на срещата ми с нея. Тя ми даде много не само в живота, а и в творчеството ми. Благодарен съм и на срещата ми с Иржи Менцел – за работа ми с него в „Още веднъж отзад“, за тази роля имам „Аскеер“, и във „Вечеря за тъпаци“.

- Какво е мястото на изкуството и културата днес в това бездуховно прагматично време?

- Мястото е трудно. Това е битка и борба напрекъснато да се доказваш, че има нужда и от теб. А според политиците ни дори няма място за нас в живота.

- Няма?

- Да, това сочат не само срамните средства, които се отпускат за изкуство и култура, но и отношението на властта показва това. Години наред поколения се възпитават в бездуховност и това се дължи именно на липсата на каквато и да е съпричастност от страна на управляващите към изкуствата. Кризата на духа започва отгоре надолу. А това води до големи дупки, които не могат да се запълнят вече. Иначе властимащите се ласкаят от известни актьори най-вече, или от известни творци и интелектуалци...

- А какво е заплащането в театъра? Вярно, ти си „глезен“ от телевизията и от години си на свободна практика. И все пак, каква е заплатата на един актьор днес?

- Около минималната за страната.Това е средната заплата на акьорите. Такива са заплатите и на драматурзите по театрите. Обидно е, наистина.

- Какво мислиш за българската журналистика, какво е най-голямото й завоевание след 28 години демокрация?

- Журналиститите трябва да преследват истината докрай. Има много свестни журналисти, честни с материалите си, но има какво още да се желае. Жълтата журналистика засега има превес над останалата. Разбира се, има много добри журналисти. Харесвам и уважавам Иван Гарелов, той е цяла школа, харесвам Елена Йончева, журналистите от Дарик радио също.

Но понеже в голямата си част журналистите са обвързани с политиците, те могат лесно и да бъдат манипулирани. Дори да бъдат накарани да млъкнат.

Адмирирам всички смели журналисти, защото да си смел в тази професия днес е изключително тежко и трудно. На всички куражлии журналисти стискам палци, прегръщам ги и им пожелавам успех.

- Ако един ден решиш да предадеш щафетата, какво би завещал на по-младите си колеги?

- Защо трябва да завещавам моженето си на някого? Това е друга дарба. Ако мога да „заразя“ колегите си, ако мога да им бъда учител, без да съм непременно преподавател - добре. Той, Краси Рядков, отдавна е признал, че ми е фен, че съм му кумир...

- Какво би пожелал на читателите на нашия сайт ?

- Здраве и да се четат едни други. И повече обратна връзка.

Сподели в
 

„Обществото сякаш си „отмъщава" за наистина слабия интерес на държавата към културата и изкуството. Публиката у нас показва пристрастеност към всякакъв вид духовни прояви - от сцени до галерии. И така доказва, че духът на извисения човек въпреки всичко намира благодат от красотата,” казва тазгодишната носителка на „Икар”

17.04.2018/20:42

Текстът е предоставен на сайта на СБЖ от Здравка Михайлова, дъщеря на наскоро напусналата ни изтъкната журналистка-международничка и преподавателка. Пенка Караиванова се е срещала с много от ярките личности на ХХ век, които е увековечила в книгите си. Нейните вълнуващи свидетелства и днес са непреходен образец за най-висок професионализъм в журналистиката.

16.04.2018/08:17

Многообичаният кинопразник „София филм фест“ подари не само на любителите на седмото изкуство хубави преживявания, но към него се присъедини и галерия „Синтезис“ и Дома на киното. Организаторите се включиха в Дните на легендата Сергей Параджанов със свои фотоизложби. В галерия „Синтезис“ бе представена „Сергей Параджанов: HOMO LIBER“ на грузинския фотограф Юрий Мечитов, когото съвсем заслужено наричат легендарен.

13.03.2018/19:50

Първата чуждестранна делегация в Двора на Кирилицата, водена от зам.-министъра на културата на Република Северна Осетия Чермен Дудаев, известен осетински поет, и талантливият скулптор Ибрахим Хаев, чиито деди са участвали в освободителните боеве на връх Шипка, присъстваха на откриването в Алеята на писателите на бюст паметник на основоположника на осетинската литература Коста Хетагуров. Той присъства в Двора на кирилицата защото създава великолепните си творби на свещените писмена на двамата братя св.св. Кирил и Методий.

12.03.2018/17:13

„Като бях малка, имаше един период, когато не ми разказваха за произхода на семейството ни, но винаги съм усещала, че към България сме имали специално отношение" – ми сподели Олга Николаевна Чевска, праправнучка на големия дипломат и приятел на България граф Николай Игнатиев.

07.03.2018/18:40
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки