Начало
 
 

Журналистиката на Крайдунавска Добруджа влезе в енциклопедия

28.11.2017 /15:05 | Автор : Йордан Георгиев, Силистра | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът на кореспонденцията за събитието Йордан Георгиев показва рядкото издание

В зала 13 на Художествена галерия Силистра се състоя дългоочакваното събитие за представяне на изданието „Енциклопедия на област Силистра“, което по мащабите си е първо в Крайдунавска Добруджа.

Работата по изработването на енциклопедията е запо„нала още през 2015 г. Днес, 2,5 години по-късно, беше финалното тържество, на което бе направен обзор на стореното от организаторите, редакторите, 47-те автори на статии в книга от 1060 страници с тираж от 300 бр.

В енциклопедията достойно е представено и журналистическото дело - в града има преса от 1985 г. - общо над 70 вестникарски заглавия, а журналистическо дружество на СБЖ - от 55 години.

От Силистра са излезли мнозина вестникари и журналисти, изявили се и на национално ниво (двама добруджанци - Валерий Тодоров и Иван Обретенов са били директори на БНР, силистренецът Борислав Зюмбюлев е главен редактор на в. „24 часа“, а тутраканката Блага Букева е негов заместник.

И Петко Бочаров е работил тук

Родом от Силистра са бившият директор на БТА Стоян Чешмеджиев; телевизионната журналистка Теодора Енчева е също силистренка - нейният баща Йордан Енчев в продължение на няколко десетилетия е начело на местния радиовъзел.

Сподвижници на Христо Ботев са основатели на няколко вестника в края на 19-и век в Силистра. В Тутракан по същото време и в първите години на миналия век е имало 3 печатници, вкл. за издаване на сп. „Мисъл“; дори Петко Бочаров е бил журналист в Силистра за 3 месеца в началото на 60-те. В продължение на години силистренци е имало и в управителните органи на СБЖ: Енчо Енчев - 6 мандата член на Съюзния съвет, а Йордан Георгиев - 2 мандата - член на УС.

Проф. дин Димитър Игнатовски като зам.-шеф на сдружението и главен редактор на изданието направи кратък преглед на всичко случило се при подготовката и в реализацията на уникалната книга – една от малкото по рода си с регионално съдържание.

Изданието ще се дигитализира

Енциклопедията е по примера на други области като Шумен и Пазарджик в един том със статии и цветни илюстрации. Тя е справочник, покриващ очевидна потребност и особена празнота, досега запълвана от енциклопедията на журналиста Енчо Енчев (2004 г., допълнено издание - 2008 г.).

Книгата обхваща с имена и факти хилядолетия от развитието на Силистра и областта. Припомнено бе, че енциклопедията представя хора и събития, история и успехи, обичаи и традиции, бит и нрави. Предвидено е тя да получи дигитализиран вид за интернет, за да бъде ползвана от всички краища на света.

От своя страна инициаторът на изданието Тодор Тодоров благодари на всички („Книгата отразява не просто историята на Крайдунавска Добруджа, а и духа на времето”), имащи отношение към книгата – представители на властови институции, творци и др., за положения труд, връчвайки им поздравителни адреси.

Директорката на Регионална библиотека „Партений Павлович“ Даниела Недялкова също участва със свое изявление, от което присъстващите научиха, че преди 120 години става факт първата българска енциклопедия, наречена „Енциклопедически речник“, излязла от печат в периода 1899-1907 г. Нейният автор Лука Касъров е първият български енциклопедист, лексикограф, просветен деец и библиограф, работил 30 години върху тритомното издание.

Свързани:   Видни автори издават „Енциклопедия - Силистренска област”

Излезе от печат "Енциклопедия - Силистренска област". Тя бе представена в градската художествена галерия в Силистра. Работата по съставянето на енциклопедията започна през 2015 г. под егидата на Емил Радев - член на Европейския парламент.
Дата: 28.11.2017


 

Сподели в
 

Изданието е „Български радио преглед”. Появявало се по вестникарските будки всеки петък, а редакцията му се помещавала в центъра на София – на улица „Кърниградска” 18.

16.08.2018/18:30

Екипът на телевизия BiT излезе с открито писмо до институциите и медиите, в което алармира за тежкото състояние на медията, след като тя беше продадена в началото да годината

15.08.2018/11:23

Даниела Пенкова, която оглавява сайта, предлагащ документални филми по сериозни икономически и социални проблеми, написа гневен коментар по повод изтриването на видеото от социалната мрежа.

14.08.2018/21:35

Който е бил дете преди малко повечко от 50 години, ще се досети за какво ще стане дума. Тогава програмата на Радиото ни, което в ония времена бе само едно, започваше сутрин рано с минути за „Гимнастика” и с детското предаване „Бърборино”.

14.08.2018/21:27

Гаврил Белемезов, чиито корени са от елховcкия край, е сред хората,оставили значима следа в родната журналистика. За това припомня Добринка Костова, главен уредник в Етнографско-археологическия музей в Елхово.

06.08.2018/19:24

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 118 гости

Бързи връзки