Начало
 
 

Журналистиката на Крайдунавска Добруджа влезе в енциклопедия

28.11.2017 /15:05 | Автор : Йордан Георгиев, Силистра | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът на кореспонденцията за събитието Йордан Георгиев показва рядкото издание

В зала 13 на Художествена галерия Силистра се състоя дългоочакваното събитие за представяне на изданието „Енциклопедия на област Силистра“, което по мащабите си е първо в Крайдунавска Добруджа.

Работата по изработването на енциклопедията е запо„нала още през 2015 г. Днес, 2,5 години по-късно, беше финалното тържество, на което бе направен обзор на стореното от организаторите, редакторите, 47-те автори на статии в книга от 1060 страници с тираж от 300 бр.

В енциклопедията достойно е представено и журналистическото дело - в града има преса от 1985 г. - общо над 70 вестникарски заглавия, а журналистическо дружество на СБЖ - от 55 години.

От Силистра са излезли мнозина вестникари и журналисти, изявили се и на национално ниво (двама добруджанци - Валерий Тодоров и Иван Обретенов са били директори на БНР, силистренецът Борислав Зюмбюлев е главен редактор на в. „24 часа“, а тутраканката Блага Букева е негов заместник.

И Петко Бочаров е работил тук

Родом от Силистра са бившият директор на БТА Стоян Чешмеджиев; телевизионната журналистка Теодора Енчева е също силистренка - нейният баща Йордан Енчев в продължение на няколко десетилетия е начело на местния радиовъзел.

Сподвижници на Христо Ботев са основатели на няколко вестника в края на 19-и век в Силистра. В Тутракан по същото време и в първите години на миналия век е имало 3 печатници, вкл. за издаване на сп. „Мисъл“; дори Петко Бочаров е бил журналист в Силистра за 3 месеца в началото на 60-те. В продължение на години силистренци е имало и в управителните органи на СБЖ: Енчо Енчев - 6 мандата член на Съюзния съвет, а Йордан Георгиев - 2 мандата - член на УС.

Проф. дин Димитър Игнатовски като зам.-шеф на сдружението и главен редактор на изданието направи кратък преглед на всичко случило се при подготовката и в реализацията на уникалната книга – една от малкото по рода си с регионално съдържание.

Изданието ще се дигитализира

Енциклопедията е по примера на други области като Шумен и Пазарджик в един том със статии и цветни илюстрации. Тя е справочник, покриващ очевидна потребност и особена празнота, досега запълвана от енциклопедията на журналиста Енчо Енчев (2004 г., допълнено издание - 2008 г.).

Книгата обхваща с имена и факти хилядолетия от развитието на Силистра и областта. Припомнено бе, че енциклопедията представя хора и събития, история и успехи, обичаи и традиции, бит и нрави. Предвидено е тя да получи дигитализиран вид за интернет, за да бъде ползвана от всички краища на света.

От своя страна инициаторът на изданието Тодор Тодоров благодари на всички („Книгата отразява не просто историята на Крайдунавска Добруджа, а и духа на времето”), имащи отношение към книгата – представители на властови институции, творци и др., за положения труд, връчвайки им поздравителни адреси.

Директорката на Регионална библиотека „Партений Павлович“ Даниела Недялкова също участва със свое изявление, от което присъстващите научиха, че преди 120 години става факт първата българска енциклопедия, наречена „Енциклопедически речник“, излязла от печат в периода 1899-1907 г. Нейният автор Лука Касъров е първият български енциклопедист, лексикограф, просветен деец и библиограф, работил 30 години върху тритомното издание.

Свързани:   Видни автори издават „Енциклопедия - Силистренска област”

Излезе от печат "Енциклопедия - Силистренска област". Тя бе представена в градската художествена галерия в Силистра. Работата по съставянето на енциклопедията започна през 2015 г. под егидата на Емил Радев - член на Европейския парламент.
Дата: 28.11.2017


 

Сподели в
 

Организаторите на ежегодно провеждащия се на Острова на свободата Международен панаир на туризма осигуриха за журналистите наситена прогорама за опознаване на морските курорти и на културните, исторически и природни забележителности на провинция Виля Клара, откъдето е родом и новият кубински президент Мигел Диас-Канел

18.05.2018/05:49

„Ще продължим да сме с вас в исканията за достойно заплащане на труда ви и винаги ще отстояваме правата на всички медийни работници,” каза преседателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова пред музикантите от БНР, събрали се на протест пред НДК, докато вътре заседаваха лидерите на ЕС

17.05.2018/19:26

За взаимна подкрепа в реализирането на инициативите се споразумяха днес Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Съюзът на българските журналисти (СБЖ). Меморандумът за сътрудничество подписаха председателите на двете неправителствени организации генерал от резерва Златан Стойков и г-жа Снежана Тодорова.

17.05.2018/15:16

Протестът започва в 13 ч. край паметника с лъва, докато в НДК ще заседава срещата на върха ЕС-Западни Балкани, организирана от българското европредседателство. Музикантите държат лидерите на ЕС да чуят изпълненията им и да преценят дали професионализмът им отговаря на мизерното заплащане

17.05.2018/06:48

Нито един микрофон, нито една камера, нито един репортер от иначе многобройната ни гилдия не намери за необходимо да присъства на Втората национална конференция за медийна сигурност.

14.05.2018/21:04
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

На 3 май 2018 година – Световния ден на свободата на пресата (World Press Freedom Day), УС на Съюза на българските журналисти организира журналистическа дискусия на тема: „Кризата в медиите - криза в журналистиката!”. По този повод до участниците във форума отправи специално приветствие вицепрезидентът на Международната федерация на журналистите ДЖИМ БЮМЕЛА.

03.05.2018 /18:05

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки