Начало
 
 

Журналистиката на Крайдунавска Добруджа влезе в енциклопедия

28.11.2017 /15:05 | Автор : Йордан Георгиев, Силистра | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът на кореспонденцията за събитието Йордан Георгиев показва рядкото издание

В зала 13 на Художествена галерия Силистра се състоя дългоочакваното събитие за представяне на изданието „Енциклопедия на област Силистра“, което по мащабите си е първо в Крайдунавска Добруджа.

Работата по изработването на енциклопедията е запо„нала още през 2015 г. Днес, 2,5 години по-късно, беше финалното тържество, на което бе направен обзор на стореното от организаторите, редакторите, 47-те автори на статии в книга от 1060 страници с тираж от 300 бр.

В енциклопедията достойно е представено и журналистическото дело - в града има преса от 1985 г. - общо над 70 вестникарски заглавия, а журналистическо дружество на СБЖ - от 55 години.

От Силистра са излезли мнозина вестникари и журналисти, изявили се и на национално ниво (двама добруджанци - Валерий Тодоров и Иван Обретенов са били директори на БНР, силистренецът Борислав Зюмбюлев е главен редактор на в. „24 часа“, а тутраканката Блага Букева е негов заместник.

И Петко Бочаров е работил тук

Родом от Силистра са бившият директор на БТА Стоян Чешмеджиев; телевизионната журналистка Теодора Енчева е също силистренка - нейният баща Йордан Енчев в продължение на няколко десетилетия е начело на местния радиовъзел.

Сподвижници на Христо Ботев са основатели на няколко вестника в края на 19-и век в Силистра. В Тутракан по същото време и в първите години на миналия век е имало 3 печатници, вкл. за издаване на сп. „Мисъл“; дори Петко Бочаров е бил журналист в Силистра за 3 месеца в началото на 60-те. В продължение на години силистренци е имало и в управителните органи на СБЖ: Енчо Енчев - 6 мандата член на Съюзния съвет, а Йордан Георгиев - 2 мандата - член на УС.

Проф. дин Димитър Игнатовски като зам.-шеф на сдружението и главен редактор на изданието направи кратък преглед на всичко случило се при подготовката и в реализацията на уникалната книга – една от малкото по рода си с регионално съдържание.

Изданието ще се дигитализира

Енциклопедията е по примера на други области като Шумен и Пазарджик в един том със статии и цветни илюстрации. Тя е справочник, покриващ очевидна потребност и особена празнота, досега запълвана от енциклопедията на журналиста Енчо Енчев (2004 г., допълнено издание - 2008 г.).

Книгата обхваща с имена и факти хилядолетия от развитието на Силистра и областта. Припомнено бе, че енциклопедията представя хора и събития, история и успехи, обичаи и традиции, бит и нрави. Предвидено е тя да получи дигитализиран вид за интернет, за да бъде ползвана от всички краища на света.

От своя страна инициаторът на изданието Тодор Тодоров благодари на всички („Книгата отразява не просто историята на Крайдунавска Добруджа, а и духа на времето”), имащи отношение към книгата – представители на властови институции, творци и др., за положения труд, връчвайки им поздравителни адреси.

Директорката на Регионална библиотека „Партений Павлович“ Даниела Недялкова също участва със свое изявление, от което присъстващите научиха, че преди 120 години става факт първата българска енциклопедия, наречена „Енциклопедически речник“, излязла от печат в периода 1899-1907 г. Нейният автор Лука Касъров е първият български енциклопедист, лексикограф, просветен деец и библиограф, работил 30 години върху тритомното издание.

Свързани:   Видни автори издават „Енциклопедия - Силистренска област”

Излезе от печат "Енциклопедия - Силистренска област". Тя бе представена в градската художествена галерия в Силистра. Работата по съставянето на енциклопедията започна през 2015 г. под егидата на Емил Радев - член на Европейския парламент.
Дата: 28.11.2017


 

Сподели в
 

Конкурсът в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес се организира със съдействието на СБЖ и на Roca и отличава журналистика, сближаваща България и испаноезичния свят, спазваща принципите на професионалната и гражданска етика, разпространяваща култура и отговорност към обществото и природата

13.12.2017/19:19

„Винаги съм искал да се зарадвам с автора на сполуката му, да му стисна с благодарност ръката, да го посоча на читателите. Тогава изпитвам удовлетворение и радост. За какво ми е на мен литературна критика, ако това не мога да кажа и да направя“ – е изповядал журналистът и литературен критик Пенчо Чернаев, на чийто 90-годишен юбилей се събраха и препълниха залата на пресклуб „Журналист“ негови приятели и колеги, и то предколедно и в най-краткия ден на годината.

13.12.2017/14:38

Хасковлийка дари на Регионалния исторически музей екземпляр от издадения през 1938 г. от Григор Пасков фотоалбум, озаглавен „България. Нашата Родина”.

11.12.2017/21:04

Едно събитие, свързано с Поднебесната, се състоя в СБЖ, където беше представена книгата на журналиста от Радио Китай за чужбина в Пекин Тодор Радев „Един пояс, един път“, посветена на една мащабна и амбициозна инициатива, чийто стремеж е да реанимира древния Път на коприната, но в един по-модерен и в контекста на ХХІ век свят, същевременно различна от западната глобализационна политика. Книгата се появява на българския книжен пазар благодарение на издателство „Ентропи 1“ и неговия издател Станислава Пекова, която заедно с Петър Красимиров са нейни редактори

11.12.2017/18:48

СБЖ е съорганизатор за възпоменанието за големия български публицист, оглавявал и нашия Съюз. Тази година той би навършил 90, ако не ни бе напуснал без време. На 13 декември от 18:00 ч. в Централния военен клуб по случай юбилея ще се състои вечер в негова памет под надслова „Аз пак съм тук!”

08.12.2017/20:33

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният директор на ЮНЕСКО изпрати писмо на председателя на УС на СБЖ, с което в края на втория си мандат изказва благодарност както за подкрепата лично към нея, така и за Организацията на ООН за образование, наука и култура

29.11.2017 /21:21

СБЖ осъжда категорично всяко посегателство срещу правата на журналистите - както заплахите за разправа, така и лишаването от право на професионална и критична изява, сочи председателят на УС на СБЖ, като напомня, че е наложително по-бързото придвижване на внесените в НС законодателни инициативи на нашия Съюз

26.11.2017 /20:09

НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ СОФИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.11.2017 /07:45

 Мнения

Колеги, помните ли една от най-прочутите фрази на един от най-прочутите просветители? Ето я: „Може да не съм съгласен с това, което казваш. Но съм готов да умра, за да имаш правото да го казваш.” Ако не го приемем като всеобщо мото на журналистическата ни професия, значи сами я обричаме на умиране в мрак

30.11.2017 /20:01 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Уверен съм, драги колеги и приятели, че всички Вие цените този празник на духовността! Интересното е, че той се чества у нас за първи път по предложение на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в правителството на БЗНС, начело с Александър Стамболийски.

03.11.2017 /11:58 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки