Начало
 
 

Журналистиката на Крайдунавска Добруджа влезе в енциклопедия

28.11.2017 /15:05 | Автор : Йордан Георгиев, Силистра | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът на кореспонденцията за събитието Йордан Георгиев показва рядкото издание

В зала 13 на Художествена галерия Силистра се състоя дългоочакваното събитие за представяне на изданието „Енциклопедия на област Силистра“, което по мащабите си е първо в Крайдунавска Добруджа.

Работата по изработването на енциклопедията е запо„нала още през 2015 г. Днес, 2,5 години по-късно, беше финалното тържество, на което бе направен обзор на стореното от организаторите, редакторите, 47-те автори на статии в книга от 1060 страници с тираж от 300 бр.

В енциклопедията достойно е представено и журналистическото дело - в града има преса от 1985 г. - общо над 70 вестникарски заглавия, а журналистическо дружество на СБЖ - от 55 години.

От Силистра са излезли мнозина вестникари и журналисти, изявили се и на национално ниво (двама добруджанци - Валерий Тодоров и Иван Обретенов са били директори на БНР, силистренецът Борислав Зюмбюлев е главен редактор на в. „24 часа“, а тутраканката Блага Букева е негов заместник.

И Петко Бочаров е работил тук

Родом от Силистра са бившият директор на БТА Стоян Чешмеджиев; телевизионната журналистка Теодора Енчева е също силистренка - нейният баща Йордан Енчев в продължение на няколко десетилетия е начело на местния радиовъзел.

Сподвижници на Христо Ботев са основатели на няколко вестника в края на 19-и век в Силистра. В Тутракан по същото време и в първите години на миналия век е имало 3 печатници, вкл. за издаване на сп. „Мисъл“; дори Петко Бочаров е бил журналист в Силистра за 3 месеца в началото на 60-те. В продължение на години силистренци е имало и в управителните органи на СБЖ: Енчо Енчев - 6 мандата член на Съюзния съвет, а Йордан Георгиев - 2 мандата - член на УС.

Проф. дин Димитър Игнатовски като зам.-шеф на сдружението и главен редактор на изданието направи кратък преглед на всичко случило се при подготовката и в реализацията на уникалната книга – една от малкото по рода си с регионално съдържание.

Изданието ще се дигитализира

Енциклопедията е по примера на други области като Шумен и Пазарджик в един том със статии и цветни илюстрации. Тя е справочник, покриващ очевидна потребност и особена празнота, досега запълвана от енциклопедията на журналиста Енчо Енчев (2004 г., допълнено издание - 2008 г.).

Книгата обхваща с имена и факти хилядолетия от развитието на Силистра и областта. Припомнено бе, че енциклопедията представя хора и събития, история и успехи, обичаи и традиции, бит и нрави. Предвидено е тя да получи дигитализиран вид за интернет, за да бъде ползвана от всички краища на света.

От своя страна инициаторът на изданието Тодор Тодоров благодари на всички („Книгата отразява не просто историята на Крайдунавска Добруджа, а и духа на времето”), имащи отношение към книгата – представители на властови институции, творци и др., за положения труд, връчвайки им поздравителни адреси.

Директорката на Регионална библиотека „Партений Павлович“ Даниела Недялкова също участва със свое изявление, от което присъстващите научиха, че преди 120 години става факт първата българска енциклопедия, наречена „Енциклопедически речник“, излязла от печат в периода 1899-1907 г. Нейният автор Лука Касъров е първият български енциклопедист, лексикограф, просветен деец и библиограф, работил 30 години върху тритомното издание.

Свързани:   Видни автори издават „Енциклопедия - Силистренска област”

Излезе от печат "Енциклопедия - Силистренска област". Тя бе представена в градската художествена галерия в Силистра. Работата по съставянето на енциклопедията започна през 2015 г. под егидата на Емил Радев - член на Европейския парламент.
Дата: 28.11.2017


 

Сподели в
 

Представянето на новата книга „Политически НЕкоректно” на известния журналист събра много колеги, учени, политолози

20.11.2018/20:43

До 14 декември т.г. всеки журналист, работещ в европейска печатна медия, може да бъде номиниран за награждаване през 2019 г., съобщават от организационния комитет на учредителите на наградата.

17.11.2018/22:40

При небивал интерес премина представянето на книгата на журналиста Иван Вълов „Откраднатата победа", издадена от фондация „Устойчиво развитие на България”, а домакин беше Руският културно-информационен център.

15.11.2018/13:22

Седмица след скандалния клип за набиране не на журналисти, а на кандидати за славата за студентската телевизия „Алма Матер“ договорът за университетската медия остава скрит за обществото и медиите, независимо от големия публичен интерес.

14.11.2018/19:09

Новинарският сайт dgnews.eu .- Димитровград, стана носител на една от годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

12.11.2018/18:57

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки