Начало
 
 

Посмъртно Петко Тотев бе отличен със „Златното перо“ на СБЖ

29.11.2017 /10:58 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ако си позволя да ползвам Дядо Вазов, бих казала за един друг също достоен българин и уважаван автор и журналист, че неговите книги все ще се четат. Защото всеки би могъл да научи нещо ново и ценно за себе си от написаното от Петко Тотев, който преди четири месеца си тръгна от този свят към онзи другия – по-добрия. Но че не е забравен показа и вечерта в СБЖ, която събра негови приятели и почитатели на словото му, за да си спомнят за него и да кажат, че не е забравен.

„Считаме за свой дълг несамо да го споменем, а да говорим за неговото творчество и за това, което той ни завеща“ – каза председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която бе водеща на вечерта. Тя не пропусна да подчертае, че се събираме да си спомним за един изключително скромен, но същевременно много талантлив и с богата душевност творец в навечерието на отбелязването на рождението на друга велика личност и голям приятел на България - акад. Дмитрий Лихачов, с когото вероятно са се видели, ако има живот и след смъртта там, където отлитат душите. И това не е случайно, защото именно Петко Тотев беше един от първите, който успя да се докосне до огромната вселена на академика и да му разкрие България, която световният учен нарече „Държава на духа“. Според нея текстовете на Тотев звучат актуално и сякаш са написани за днешния ден. „Той е възрожденска личност, с която всяка една държава би се гордяла“ – каза Снежана Тодорова.  

За единословията и провидчествата на отишлия си от брътвежите на деня, от надпреварите и съперничествата, които винаги са му били чужди и непознати, Петко Тотев говори писателката Елена Алекова. „Той отдавна бе станал поданик на държава, в която земната суета е немислима – онази безсмъртна Държава на духа, която ние, българите, сме получили по наследство от славни предци и която продължава да съществува още благодарение на строители в Духа като Петко Тотев“ - каза тя. Според нея цялото му творчество е изтъкано от провидчества, от които тя нееднократно се е изенадвала, защото той в разговори с нея винаги е предсказвал това, което е предстояло да се случи, което сякаш го е доближавало до древните оракули. За съжаление,обаче, нашето време не провидя в Петко Тотев строителя на Духа. „Не поиска и не можа – сподели Елена Алекова. – Може би защото просто ГОЛЯМОТО се вижда от разстояние. Или защото Петко Тотев е от онези писатели и мислители, личности,

които се появяват далеч преди времето си,

за да напътят своя народ – в посока, единствено вярна. Появяват се не като хора сами по себе си, живели през еди-кои си години на еди-кой си век, а като въплътено лице, чрез (или през) което интуитивно проговарят дълбините народни. Тъкмо затова тези писатели, мислители, личности остават някак „непознати”, „скрити”, „невидими” за своите съвременници и едва след тях – в годините и столетията нататък, когато интуитивните им прозрения постепенно се въплътят и станат реалност – се провижда истинският им облик и се проявява настоящият им духовен и нравствен ръст.“

Цялото творчество на Тотев е изтъкано от предчувствия и провидчества, които тепърва ще се сбъдват в българското историческо и литературно време и пространство, е убедена тя. Елена Алекова сподели за своите многобройни срещи и разговори с Петко Тотев, които са й донесли нови познания, нови идеи и нови пътища към непознатите светове на творчеството. Тя говори и за неговия стил и похват в дебрите на литературния анализ, който той прави дори и със злободневията на деня. За Петко Тотев това е възможно, „всичко хубаво, което може да се получи в литературата и публицистиката като синтез и като спойка, е възможно, колкото и невъзможно да изглежда на пръв поглед“. Елена Алекова не пропусна да сподели,че зад целия огромен труд на Петко Тотев не стои само неговият гений, а стои и всеотдайността на неуморната му спътница в живота и в Духа Петрана Колева, която с упорития си труд му помагаше да бъде това, което е днес, и което ще остане в бъдеще чрез книгите си.

Че

авторът на „Единословия български“ е име, което ще го има винаги

говори и поетът и журналист Велин Георгиев, който заедно с Елена Алекова винаги стоят „на капрата“ на „Старинния файтон“ – огнището, което пръска жаравата и топлината на българската литература в днешното толкова объркано време. „Този човек ми липсва, точно както и моята Муза, защото с тези двама понякога говорех без думи и се разбирахме за най-важното – творчеството – изповедно споделя Велин Георгиев. - Нали е казано, че който не разбира мълчанието, не разбира и думите… Не правя това признание за първи път. И неза първи път ще кажа, че Петко Тотев не знаеше само колко много знаеше. А не се мислеше за многознайко. Той беше постигнал себе си и живееше скромно, тихо, ненатрапващо се с мисъл за невидимото, към което бе насочил вътрешното си уморено зрение… А и какъв тандем бяха с неговата Петрана Колева – скачени съдове, както ние със Снежана. Добре е, че Петрана не спира да го превръща във физиономични книги,защото той се е изговорил в хиляди страници.“

За своята съвместна работа с Петко Тотев във в. „Антени“ и във възрожденското дело за опазване на българската книжнина и духовност говори журналистката Калина Канева. Тя разказа за пламенното му дело да брани и изследва духовното дело на великите българи. И за това,че именно той е този, който постави началото на откриването на акад.Лихачов за българите, защото Петко Тотев е един от малцината, които са имали шанса да се срещат с големия учен. И още нещо може да се каже за духовното дело на Петко Тотев, припомни Калина Канева, и то е свързано с това, че именно той с още неколцина творци са проправили пътя на Кирило- и Методиевото дело към Русия, за да има днес там вече не един или два паметника на Светите братя, а и страната да ги чества като творците на писменото слово. За своето приятелство и работа с Тотев върнаха лентата на спомените и писателят Михаил Кръстев и Георги Чаталбашев. И тъй като знаем колко са скъпи мъжките сълзи, то Михаил Кръстев не ги скри своите, които проля, спомняйки си колко много е направил за него Петко Тотев.

По време на вълнуващата вечер се случи и нещо приятно. Макар и закъсняло, но Петко Тотев получи и признанието на СБЖ за своето възрожденско и рицарско дело в името на опазването на българската духовност и култура. Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова го удостои посмъртно с голямото отличие на Съюза „Златно перо“ за активната му журналистическа и литературна дейност.

Отличието прие от името на съпругата на Тотев Петрана Колева проф. Николай Големанов, който благодари за него, казвайки,че Петко Тотев е заслужил много повече известност, но никога не е обръщал на това внимание, воден от своята изключителна скромност.

Актрисата Богдана Вульпе развълнува всички, прочитайки откъси от творби на Петко Тотев  

Снимки Иван Василев    

Сподели в
 

Двайсет лета вече на древната римска улица край Източната порта на Сердика, и това е истина, се намира Клубът на фоторепортерите и фотографите в България, който за мнозина е несамо мястото, където могат да изпият чаша - ароматно кафе и да разменят няколко лакърдии къде за фотожурналистиката, къде за живота изобщо, но там могат да се видят творбите на много известни майстори на обектива, разказващи за живота по света и у нас. Както казват всички, които не са безразлични към „орловото гнездо“ на фоторепортерите, Клубът е в Бермудския триъгълник на властта – МС, президенство и парламент.

17.02.2018/15:41

Когато говорим за фалшиви новини - термин превърнал се в бестселър за 2017 г. според Collins Language, често забравяме, че борбата с тях е по-важна отколкото самите те. В тази битка участват различни субекти, но не малък е и приносът на специализираните в този вид дейност платформи. Доколко ефективни са техните усилия показва уникално изследване.

16.02.2018/07:24

Почина бившият главнен редактор на ,,Поглед" Николай Тодоров, съобщиха за СБЖ негови близки. Той бе известен журналист с остро перо и автор на над 20 книги, включително с мемоарна тематика.

09.02.2018/15:20

Доайенът на хасковските журналисти Петронка Техова навърши 90 години. В далечната 1951 г. тя става първият кореспондент на БТА за тогавашния Хасковски окръг.

08.02.2018/11:08

Бивши главен редактор, зам.-главен, международници, спортен редактор, вътрешен репортер и главен счетоводител обсъдиха и постановиха наложително и не търпящо отлагане предстоящо събиране на работилите в емблематичната за времето си редакция, захранила с ярки кадри многобройни български медии

06.02.2018/22:13

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Българските данъкоплатци ще трябва да платят от джоба си за дързостта на един водещ да размахва среден пръст от екрана на националната телевизия

15.02.2018 /18:38 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

Няма съмнение, че поведението на Емил Кошлуков в петъчното издание на „Още от деня“ е укоримо. Едва ли има някой, колкото и пристрастен да е, който би защитил демонстрирането на неприлични жестове от телевизионния екран. Особено когато става дума за Националната телевизия, която би трябвало да е еталон за журналистически стандарти.

13.02.2018 /18:22 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки