Начало
 
 

Честит юбилей на колегата Величко Хинов!

02.12.2017 /13:30 | Източник: СБЖ/TimeHeroes Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Величко Хинов. Снимка: Иван Василев

Днес известният журналист, филмов критик, сценарист и писател Величко Хинов закръгля 80 години. СБЖ му честити кръглата годишнина и му пожелава още много творческа и жизнена енергия!

Величко Хинов е роден в Луковит на 2 докември 1937 г., в семейство на учители. Дядо му е бил един от кметовете на града по времето на Александър Стамболийски. Баба му е от рода на Иван Вазов.

„Децата на учителите или са много глезени, или на мушката, за да дават пример. Помня, като ученик, когато излизам от учителската стая с филия с мармалад, отчупвам и давам на другите, а ако са повече - разчупвам и я раздавам цялата. Невероятно удоволствие изпитвам, все едно съм я изял”. Така е цитиран Величко преди време от блога TimeHeroes.

Става околийски кореспондент на в. „Народна младеж” още като деветокласник. Когато идва да продължи образованието си в София, се сближава с Дамян Дамянов, Пеньо Пенев, Слав Караславов. „Това бяха младите сърдити мъже на онова време”, спомня си сега.

Дамянов и Пенев са му посвещавали стихотворения, гордее се с това. Гордее се също с „най-голямото нещо, което съм направил - 3 студии за Червения кръст: История на хуманитарното игрално, документално и научнопопулярно кино. Книга, издадена в Женева и разпространена в много от страните-членки на ООН в края на 70-те”. 

За изявите си като критик казва следното: „Най-неблагодарната професия е критиката. Защото никой творец не обича истината за себе си. И защото всяко мнение търпи да бъде субективно. Към този, когото обичаш, трябва да си изключително взискателен. Това малко хора го разбират”. 

Величко Хинов и до днес продължава да е един от най-дейните членове на СБЖ. Честитим му кръглата годишнина и му пожелаваме още много творческа и жизнена енергия!

.....................................

Дамян Дамянов

На чаша

На Величко Хинов

 

Когато тънех в най-гъст черен мрак,

от свой и чужд забравен и нарочен,

и бе потънал в бурен моя праг,

ти пръв дойде и бурена прескочи.

 

Не се уплаши като всички, ни

се сепна ти от хули и омрази.

Подаде ми ръката си: "Стани!"

Поех я и възкръснах като Лазар.

 

Не ме окая, нито утеши,

а просто изтърваната писалка

отново върна в мойта длан: "Пиши!"

Не бяха нужни думи-залъгалки.

 

Не беше нужно нищо друго. На -

заклевам ти се, без да се преструвам.

И ме опари някаква вина:

забравил бях дори, че съществуваш,

 

че бяхме много - някога, тогаз -

тълпа безгрижници в години луди,

жени и кръчми... А един от нас

ни каза "лека нощ", не се събуди...

 

...Ах, тя е дълга нашта... Жив роман -

тъги, неволи, драми и въздишки.

Било какво било... Той си остана там,

в "основите"... И кой ще го опише...

 

Един след друг от стария ни взвод,

другарю мой, изпадаме, стареем...

Като с откос картечен. Ех, живот!

Какъвто и да е! Ще го живеем!

 

Но в тази вечер уж добра, пък зла,

ракията аз гледам и се питам:

защо уж я изливаме в гърла,

а, люта, ни излиза през очите?

...........................................................................

Радка Атанасова- Топалова

Години

На Величко Хинов

 

Годините са просто дати.

Без тях какво ли са житейските обрати?

Без слънцето, огряло много зими

и без приятелите в дните ни, незрими.

Годините са просто дати.

И скрити- някъде в недрата

на простата, човешката ни същност.

Звезди са от Вселената ни вездесъща.

 

 

Сподели в
 

Организаторите на ежегодно провеждащия се на Острова на свободата Международен панаир на туризма осигуриха за журналистите наситена прогорама за опознаване на морските курорти и на културните, исторически и природни забележителности на провинция Виля Клара, откъдето е родом и новият кубински президент Мигел Диас-Канел

18.05.2018/05:49

„Ще продължим да сме с вас в исканията за достойно заплащане на труда ви и винаги ще отстояваме правата на всички медийни работници,” каза преседателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова пред музикантите от БНР, събрали се на протест пред НДК, докато вътре заседаваха лидерите на ЕС

17.05.2018/19:26

За взаимна подкрепа в реализирането на инициативите се споразумяха днес Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Съюзът на българските журналисти (СБЖ). Меморандумът за сътрудничество подписаха председателите на двете неправителствени организации генерал от резерва Златан Стойков и г-жа Снежана Тодорова.

17.05.2018/15:16

Протестът започва в 13 ч. край паметника с лъва, докато в НДК ще заседава срещата на върха ЕС-Западни Балкани, организирана от българското европредседателство. Музикантите държат лидерите на ЕС да чуят изпълненията им и да преценят дали професионализмът им отговаря на мизерното заплащане

17.05.2018/06:48

Нито един микрофон, нито една камера, нито един репортер от иначе многобройната ни гилдия не намери за необходимо да присъства на Втората национална конференция за медийна сигурност.

14.05.2018/21:04
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

На 3 май 2018 година – Световния ден на свободата на пресата (World Press Freedom Day), УС на Съюза на българските журналисти организира журналистическа дискусия на тема: „Кризата в медиите - криза в журналистиката!”. По този повод до участниците във форума отправи специално приветствие вицепрезидентът на Международната федерация на журналистите ДЖИМ БЮМЕЛА.

03.05.2018 /18:05

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки