Начало
 
 

Честит юбилей на колегата Величко Хинов!

02.12.2017 /13:30 | Източник: СБЖ/TimeHeroes Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Величко Хинов. Снимка: Иван Василев

Днес известният журналист, филмов критик, сценарист и писател Величко Хинов закръгля 80 години. СБЖ му честити кръглата годишнина и му пожелава още много творческа и жизнена енергия!

Величко Хинов е роден в Луковит на 2 докември 1937 г., в семейство на учители. Дядо му е бил един от кметовете на града по времето на Александър Стамболийски. Баба му е от рода на Иван Вазов.

„Децата на учителите или са много глезени, или на мушката, за да дават пример. Помня, като ученик, когато излизам от учителската стая с филия с мармалад, отчупвам и давам на другите, а ако са повече - разчупвам и я раздавам цялата. Невероятно удоволствие изпитвам, все едно съм я изял”. Така е цитиран Величко преди време от блога TimeHeroes.

Става околийски кореспондент на в. „Народна младеж” още като деветокласник. Когато идва да продължи образованието си в София, се сближава с Дамян Дамянов, Пеньо Пенев, Слав Караславов. „Това бяха младите сърдити мъже на онова време”, спомня си сега.

Дамянов и Пенев са му посвещавали стихотворения, гордее се с това. Гордее се също с „най-голямото нещо, което съм направил - 3 студии за Червения кръст: История на хуманитарното игрално, документално и научнопопулярно кино. Книга, издадена в Женева и разпространена в много от страните-членки на ООН в края на 70-те”. 

За изявите си като критик казва следното: „Най-неблагодарната професия е критиката. Защото никой творец не обича истината за себе си. И защото всяко мнение търпи да бъде субективно. Към този, когото обичаш, трябва да си изключително взискателен. Това малко хора го разбират”. 

Величко Хинов и до днес продължава да е един от най-дейните членове на СБЖ. Честитим му кръглата годишнина и му пожелаваме още много творческа и жизнена енергия!

.....................................

Дамян Дамянов

На чаша

На Величко Хинов

 

Когато тънех в най-гъст черен мрак,

от свой и чужд забравен и нарочен,

и бе потънал в бурен моя праг,

ти пръв дойде и бурена прескочи.

 

Не се уплаши като всички, ни

се сепна ти от хули и омрази.

Подаде ми ръката си: "Стани!"

Поех я и възкръснах като Лазар.

 

Не ме окая, нито утеши,

а просто изтърваната писалка

отново върна в мойта длан: "Пиши!"

Не бяха нужни думи-залъгалки.

 

Не беше нужно нищо друго. На -

заклевам ти се, без да се преструвам.

И ме опари някаква вина:

забравил бях дори, че съществуваш,

 

че бяхме много - някога, тогаз -

тълпа безгрижници в години луди,

жени и кръчми... А един от нас

ни каза "лека нощ", не се събуди...

 

...Ах, тя е дълга нашта... Жив роман -

тъги, неволи, драми и въздишки.

Било какво било... Той си остана там,

в "основите"... И кой ще го опише...

 

Един след друг от стария ни взвод,

другарю мой, изпадаме, стареем...

Като с откос картечен. Ех, живот!

Какъвто и да е! Ще го живеем!

 

Но в тази вечер уж добра, пък зла,

ракията аз гледам и се питам:

защо уж я изливаме в гърла,

а, люта, ни излиза през очите?

...........................................................................

Радка Атанасова- Топалова

Години

На Величко Хинов

 

Годините са просто дати.

Без тях какво ли са житейските обрати?

Без слънцето, огряло много зими

и без приятелите в дните ни, незрими.

Годините са просто дати.

И скрити- някъде в недрата

на простата, човешката ни същност.

Звезди са от Вселената ни вездесъща.

 

 

Сподели в
 

Изданието е „Български радио преглед”. Появявало се по вестникарските будки всеки петък, а редакцията му се помещавала в центъра на София – на улица „Кърниградска” 18.

16.08.2018/18:30

Екипът на телевизия BiT излезе с открито писмо до институциите и медиите, в което алармира за тежкото състояние на медията, след като тя беше продадена в началото да годината

15.08.2018/11:23

Даниела Пенкова, която оглавява сайта, предлагащ документални филми по сериозни икономически и социални проблеми, написа гневен коментар по повод изтриването на видеото от социалната мрежа.

14.08.2018/21:35

Който е бил дете преди малко повечко от 50 години, ще се досети за какво ще стане дума. Тогава програмата на Радиото ни, което в ония времена бе само едно, започваше сутрин рано с минути за „Гимнастика” и с детското предаване „Бърборино”.

14.08.2018/21:27

Гаврил Белемезов, чиито корени са от елховcкия край, е сред хората,оставили значима следа в родната журналистика. За това припомня Добринка Костова, главен уредник в Етнографско-археологическия музей в Елхово.

06.08.2018/19:24

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 118 гости

Бързи връзки