Начало
 
 

Честит юбилей на колегата Величко Хинов!

02.12.2017 /13:30 | Източник: СБЖ/TimeHeroes Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Величко Хинов. Снимка: Иван Василев

Днес известният журналист, филмов критик, сценарист и писател Величко Хинов закръгля 80 години. СБЖ му честити кръглата годишнина и му пожелава още много творческа и жизнена енергия!

Величко Хинов е роден в Луковит на 2 докември 1937 г., в семейство на учители. Дядо му е бил един от кметовете на града по времето на Александър Стамболийски. Баба му е от рода на Иван Вазов.

„Децата на учителите или са много глезени, или на мушката, за да дават пример. Помня, като ученик, когато излизам от учителската стая с филия с мармалад, отчупвам и давам на другите, а ако са повече - разчупвам и я раздавам цялата. Невероятно удоволствие изпитвам, все едно съм я изял”. Така е цитиран Величко преди време от блога TimeHeroes.

Става околийски кореспондент на в. „Народна младеж” още като деветокласник. Когато идва да продължи образованието си в София, се сближава с Дамян Дамянов, Пеньо Пенев, Слав Караславов. „Това бяха младите сърдити мъже на онова време”, спомня си сега.

Дамянов и Пенев са му посвещавали стихотворения, гордее се с това. Гордее се също с „най-голямото нещо, което съм направил - 3 студии за Червения кръст: История на хуманитарното игрално, документално и научнопопулярно кино. Книга, издадена в Женева и разпространена в много от страните-членки на ООН в края на 70-те”. 

За изявите си като критик казва следното: „Най-неблагодарната професия е критиката. Защото никой творец не обича истината за себе си. И защото всяко мнение търпи да бъде субективно. Към този, когото обичаш, трябва да си изключително взискателен. Това малко хора го разбират”. 

Величко Хинов и до днес продължава да е един от най-дейните членове на СБЖ. Честитим му кръглата годишнина и му пожелаваме още много творческа и жизнена енергия!

.....................................

Дамян Дамянов

На чаша

На Величко Хинов

 

Когато тънех в най-гъст черен мрак,

от свой и чужд забравен и нарочен,

и бе потънал в бурен моя праг,

ти пръв дойде и бурена прескочи.

 

Не се уплаши като всички, ни

се сепна ти от хули и омрази.

Подаде ми ръката си: "Стани!"

Поех я и възкръснах като Лазар.

 

Не ме окая, нито утеши,

а просто изтърваната писалка

отново върна в мойта длан: "Пиши!"

Не бяха нужни думи-залъгалки.

 

Не беше нужно нищо друго. На -

заклевам ти се, без да се преструвам.

И ме опари някаква вина:

забравил бях дори, че съществуваш,

 

че бяхме много - някога, тогаз -

тълпа безгрижници в години луди,

жени и кръчми... А един от нас

ни каза "лека нощ", не се събуди...

 

...Ах, тя е дълга нашта... Жив роман -

тъги, неволи, драми и въздишки.

Било какво било... Той си остана там,

в "основите"... И кой ще го опише...

 

Един след друг от стария ни взвод,

другарю мой, изпадаме, стареем...

Като с откос картечен. Ех, живот!

Какъвто и да е! Ще го живеем!

 

Но в тази вечер уж добра, пък зла,

ракията аз гледам и се питам:

защо уж я изливаме в гърла,

а, люта, ни излиза през очите?

...........................................................................

Радка Атанасова- Топалова

Години

На Величко Хинов

 

Годините са просто дати.

Без тях какво ли са житейските обрати?

Без слънцето, огряло много зими

и без приятелите в дните ни, незрими.

Годините са просто дати.

И скрити- някъде в недрата

на простата, човешката ни същност.

Звезди са от Вселената ни вездесъща.

 

 

Сподели в
 

Двайсет лета вече на древната римска улица край Източната порта на Сердика, и това е истина, се намира Клубът на фоторепортерите и фотографите в България, който за мнозина е несамо мястото, където могат да изпият чаша - ароматно кафе и да разменят няколко лакърдии къде за фотожурналистиката, къде за живота изобщо, но там могат да се видят творбите на много известни майстори на обектива, разказващи за живота по света и у нас. Както казват всички, които не са безразлични към „орловото гнездо“ на фоторепортерите, Клубът е в Бермудския триъгълник на властта – МС, президенство и парламент.

17.02.2018/15:41

Когато говорим за фалшиви новини - термин превърнал се в бестселър за 2017 г. според Collins Language, често забравяме, че борбата с тях е по-важна отколкото самите те. В тази битка участват различни субекти, но не малък е и приносът на специализираните в този вид дейност платформи. Доколко ефективни са техните усилия показва уникално изследване.

16.02.2018/07:24

Почина бившият главнен редактор на ,,Поглед" Николай Тодоров, съобщиха за СБЖ негови близки. Той бе известен журналист с остро перо и автор на над 20 книги, включително с мемоарна тематика.

09.02.2018/15:20

Доайенът на хасковските журналисти Петронка Техова навърши 90 години. В далечната 1951 г. тя става първият кореспондент на БТА за тогавашния Хасковски окръг.

08.02.2018/11:08

Бивши главен редактор, зам.-главен, международници, спортен редактор, вътрешен репортер и главен счетоводител обсъдиха и постановиха наложително и не търпящо отлагане предстоящо събиране на работилите в емблематичната за времето си редакция, захранила с ярки кадри многобройни български медии

06.02.2018/22:13

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Българските данъкоплатци ще трябва да платят от джоба си за дързостта на един водещ да размахва среден пръст от екрана на националната телевизия

15.02.2018 /18:38 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

Няма съмнение, че поведението на Емил Кошлуков в петъчното издание на „Още от деня“ е укоримо. Едва ли има някой, колкото и пристрастен да е, който би защитил демонстрирането на неприлични жестове от телевизионния екран. Особено когато става дума за Националната телевизия, която би трябвало да е еталон за журналистически стандарти.

13.02.2018 /18:22 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки