Начало
 
 

Михалис Гарудис подарява картина за юбилея на Стефан Данаилов

04.12.2017 /21:36 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Михалис Гарудис край една от творбите си

Световноизвестният гръцки художник от български произход отново зарадва почитатели, ценители и приятели с нова изложба от 19 работи в столичната галерия „Арте“.

„От античното до модерното“ е мотото на сегашната експозиция на Михалис Гарудис. Античността - символ и аналог с вечността, е негова запазена марка. Затова и тук, в тази изложба, тя е основна част от творчеството му.

Антични глави, напомнящи на Древна Елада, но и пеперуди като живи са се подредили заедно с истински ръждиви пирони, къмъни, дъски, въжета, миди, охлювчета, свещ, която напомня за извечната Светлина,... Всички тези елементи се втъкават органично в живописта на художника. Затова всичко в света на гениалния 77-годишен ученик на проф. Илия Петров, ни се струва истинско.

Наричат живописта му сюрреалистична, но той сам се определя като хиперреалист. Колажите и живописните му платна ни представят твореца Гарудис - уникален, оригинален, лиричен, изящен и автентичен едновременно.

Във „Вечност-I” и „Вечност-II” виждаме темата му за античността. В „Полет“ и „Синята дъска“ отново ни „намигва“ безкраят на времето. А в „Нарове“, „Следобедно узо“, „Морски свят“ се срещаме с човека, който обича морето и неговата красота.

В деветнадесетте му картини всичко е като живо. В България Михалис Гарудис, който от години живее и работи в Солун, има много приятели. Дългогодишна дружба го свързва с Георги Чапкънов-Чапа, както и с легендарния Стефан Данаилов. Домът на Ламбо е пълен с картини на художника.

В чест на юбилейния 75-годишен рожден ден на големия ни актьор Михалис Гарудис му подарява картина, която той сам да си избере,

Изложбата в галерия „Арте“ продължава до 22 декември. Адресът е ул. „Раковски“ 183 А. Това е единствената българска частна галерия, която от години работи с твореца.

 

Сподели в
 

И ако някои организират молитвени или работни закуски, по идея на ръководителя на представителството на Россътрудничество в България и директор на РКИЦ Павел Журавльов там с голям ентусиазъм сложиха началото на неформални срещи с представители на медиите, където от страна на РКИЦ имат желание да се обсъждат важни моменти от работата в представителството и предстоящите изяви на Центъра.

16.08.2018/16:41

За него знаех още преди година, че се бори с коварна болест, но някак си и аз като всички, които го познават и обичат, вярвах, че ще я победи. Та нали неговите герои в много и трудни ситуации излизаха победители. Но ето че дойде ужасната новина, че Едуард Успенски, писателят с детската усмивка, вече не е между нас. Заминал си е завинаги. Прекрачил 80-те лета.

15.08.2018/20:45

Британският фотограф Дейвид Кингстън представи своите "Случки от улицата" в първата си изложба у нас в Музея на фотографията в Казанлък, информира ArtPrice.

15.08.2018/18:51

Кинофестът ще се състои в София и Варна. Проектът се реализира в рамките на международното културно сътрудничество в областта на киното между Руската Федерация и Република България. Пресконференцията с делегацията на руските кинематографисти ще е в РКИЦ на 22 август от 15 часа.

15.08.2018/12:18

„На щипка”. Така е озаглавена организираната от великотърновската фотографка Марина Чамуркова изложба на участниците в първата детска фотошкола във Велико Търново.

15.08.2018/09:03

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 118 гости

Бързи връзки