Начало
 
 

Михалис Гарудис подарява картина за юбилея на Стефан Данаилов

04.12.2017 /21:36 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Михалис Гарудис край една от творбите си

Световноизвестният гръцки художник от български произход отново зарадва почитатели, ценители и приятели с нова изложба от 19 работи в столичната галерия „Арте“.

„От античното до модерното“ е мотото на сегашната експозиция на Михалис Гарудис. Античността - символ и аналог с вечността, е негова запазена марка. Затова и тук, в тази изложба, тя е основна част от творчеството му.

Антични глави, напомнящи на Древна Елада, но и пеперуди като живи са се подредили заедно с истински ръждиви пирони, къмъни, дъски, въжета, миди, охлювчета, свещ, която напомня за извечната Светлина,... Всички тези елементи се втъкават органично в живописта на художника. Затова всичко в света на гениалния 77-годишен ученик на проф. Илия Петров, ни се струва истинско.

Наричат живописта му сюрреалистична, но той сам се определя като хиперреалист. Колажите и живописните му платна ни представят твореца Гарудис - уникален, оригинален, лиричен, изящен и автентичен едновременно.

Във „Вечност-I” и „Вечност-II” виждаме темата му за античността. В „Полет“ и „Синята дъска“ отново ни „намигва“ безкраят на времето. А в „Нарове“, „Следобедно узо“, „Морски свят“ се срещаме с човека, който обича морето и неговата красота.

В деветнадесетте му картини всичко е като живо. В България Михалис Гарудис, който от години живее и работи в Солун, има много приятели. Дългогодишна дружба го свързва с Георги Чапкънов-Чапа, както и с легендарния Стефан Данаилов. Домът на Ламбо е пълен с картини на художника.

В чест на юбилейния 75-годишен рожден ден на големия ни актьор Михалис Гарудис му подарява картина, която той сам да си избере,

Изложбата в галерия „Арте“ продължава до 22 декември. Адресът е ул. „Раковски“ 183 А. Това е единствената българска частна галерия, която от години работи с твореца.

 

Сподели в
 

Плевенският художниик-авангардист Деян Павлов-Джими представи своята гутенбергова преса и в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" в София, съобщи самият той в социалните мрежи.

19.05.2018/21:44

В навечерието на Празника на славянската писменост Театър „Българска армия” (ТВА) ще проведе второто издание на кампанията, като дарителите ще получат 50 процента отстъпка за постановка по избор през май и юни.

18.05.2018/16:24

Подкрепеният от Националния филмов център сценарий на Мая Виткова-Косев „Африка” получи голямата награда за най-добър сценарий на „Скриптийст“. Отличието на името на легендарния полски режисьор Кшищоф Кешровски бе връчено на тържествена церемония в Кан, в Югоизточноевропейския павилион.

17.05.2018/05:25

В рамките на Националната библиотечна седмица хасковската Регионална библиотека „Христо Смирненски” чества и 65 години от основаването си през 1953 г.

16.05.2018/11:45

На днешния 15 май празнува своя празник град Плевен. По този повод официална гвардейска част изнесе спектакъл на централния градски площад "Възраждане".

15.05.2018/19:20
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

На 3 май 2018 година – Световния ден на свободата на пресата (World Press Freedom Day), УС на Съюза на българските журналисти организира журналистическа дискусия на тема: „Кризата в медиите - криза в журналистиката!”. По този повод до участниците във форума отправи специално приветствие вицепрезидентът на Международната федерация на журналистите ДЖИМ БЮМЕЛА.

03.05.2018 /18:05

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки