Начало
 
 

Михалис Гарудис подарява картина за юбилея на Стефан Данаилов

04.12.2017 /21:36 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Михалис Гарудис край една от творбите си

Световноизвестният гръцки художник от български произход отново зарадва почитатели, ценители и приятели с нова изложба от 19 работи в столичната галерия „Арте“.

„От античното до модерното“ е мотото на сегашната експозиция на Михалис Гарудис. Античността - символ и аналог с вечността, е негова запазена марка. Затова и тук, в тази изложба, тя е основна част от творчеството му.

Антични глави, напомнящи на Древна Елада, но и пеперуди като живи са се подредили заедно с истински ръждиви пирони, къмъни, дъски, въжета, миди, охлювчета, свещ, която напомня за извечната Светлина,... Всички тези елементи се втъкават органично в живописта на художника. Затова всичко в света на гениалния 77-годишен ученик на проф. Илия Петров, ни се струва истинско.

Наричат живописта му сюрреалистична, но той сам се определя като хиперреалист. Колажите и живописните му платна ни представят твореца Гарудис - уникален, оригинален, лиричен, изящен и автентичен едновременно.

Във „Вечност-I” и „Вечност-II” виждаме темата му за античността. В „Полет“ и „Синята дъска“ отново ни „намигва“ безкраят на времето. А в „Нарове“, „Следобедно узо“, „Морски свят“ се срещаме с човека, който обича морето и неговата красота.

В деветнадесетте му картини всичко е като живо. В България Михалис Гарудис, който от години живее и работи в Солун, има много приятели. Дългогодишна дружба го свързва с Георги Чапкънов-Чапа, както и с легендарния Стефан Данаилов. Домът на Ламбо е пълен с картини на художника.

В чест на юбилейния 75-годишен рожден ден на големия ни актьор Михалис Гарудис му подарява картина, която той сам да си избере,

Изложбата в галерия „Арте“ продължава до 22 декември. Адресът е ул. „Раковски“ 183 А. Това е единствената българска частна галерия, която от години работи с твореца.

 

Сподели в
 

На 12 декември, в СУ „Св.Климент Охридски“ тържествено беше откриване на обновения Център за руски език „Акад. В.В.Виноградов“, който получи ново мултимедийно оборудване и лаптопи благодарение на Правителството на Москва.

13.12.2017/15:24

Големият филмов критик и преподавател в НАТФИЗ проф. д.н. Божидар Манов отпразнува 70 години. Имах изключителното удоволствие да връча на проф. Манов най-високото отличие на Съюза на българските журналисти - "Златно перо", по повод на неговата журналистическа дейност и приноса му за популяризирането на българската култура и кино. на неговата журналистическа дейност и приноса му за популяризирането на българската култура и кино.

13.12.2017/13:20

Изложба с репродукции на картини от руски художници, посветена на 140-ата годишнина от Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.), откри председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Организатори на експозицията, която пресъздава моменти от военните действия, са Национално сдружение „Русофили” и Община Казанлък.

13.12.2017/10:35

На опозицията във Венецуела днес ще бъде връчена наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европарламента, присъдена й през октомври. Церемонията по награждаването ще се състои на 13 декември в 13:00 ч. българско време в Страсбург, съобщават за СБЖ от институцията.

13.12.2017/09:03

Саудитска Арабия обяви, че разрешава откриване на киносалони. Вероятно първите кина в консервативната монархия ще отворят врати в началото на следващата година, предаде Ройтерс.

12.12.2017/15:25

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният директор на ЮНЕСКО изпрати писмо на председателя на УС на СБЖ, с което в края на втория си мандат изказва благодарност както за подкрепата лично към нея, така и за Организацията на ООН за образование, наука и култура

29.11.2017 /21:21

СБЖ осъжда категорично всяко посегателство срещу правата на журналистите - както заплахите за разправа, така и лишаването от право на професионална и критична изява, сочи председателят на УС на СБЖ, като напомня, че е наложително по-бързото придвижване на внесените в НС законодателни инициативи на нашия Съюз

26.11.2017 /20:09

НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ СОФИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.11.2017 /07:45

 Мнения

Колеги, помните ли една от най-прочутите фрази на един от най-прочутите просветители? Ето я: „Може да не съм съгласен с това, което казваш. Но съм готов да умра, за да имаш правото да го казваш.” Ако не го приемем като всеобщо мото на журналистическата ни професия, значи сами я обричаме на умиране в мрак

30.11.2017 /20:01 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Уверен съм, драги колеги и приятели, че всички Вие цените този празник на духовността! Интересното е, че той се чества у нас за първи път по предложение на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в правителството на БЗНС, начело с Александър Стамболийски.

03.11.2017 /11:58 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки