Начало
 
 

Михалис Гарудис подарява картина за юбилея на Стефан Данаилов

04.12.2017 /21:36 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Михалис Гарудис край една от творбите си

Световноизвестният гръцки художник от български произход отново зарадва почитатели, ценители и приятели с нова изложба от 19 работи в столичната галерия „Арте“.

„От античното до модерното“ е мотото на сегашната експозиция на Михалис Гарудис. Античността - символ и аналог с вечността, е негова запазена марка. Затова и тук, в тази изложба, тя е основна част от творчеството му.

Антични глави, напомнящи на Древна Елада, но и пеперуди като живи са се подредили заедно с истински ръждиви пирони, къмъни, дъски, въжета, миди, охлювчета, свещ, която напомня за извечната Светлина,... Всички тези елементи се втъкават органично в живописта на художника. Затова всичко в света на гениалния 77-годишен ученик на проф. Илия Петров, ни се струва истинско.

Наричат живописта му сюрреалистична, но той сам се определя като хиперреалист. Колажите и живописните му платна ни представят твореца Гарудис - уникален, оригинален, лиричен, изящен и автентичен едновременно.

Във „Вечност-I” и „Вечност-II” виждаме темата му за античността. В „Полет“ и „Синята дъска“ отново ни „намигва“ безкраят на времето. А в „Нарове“, „Следобедно узо“, „Морски свят“ се срещаме с човека, който обича морето и неговата красота.

В деветнадесетте му картини всичко е като живо. В България Михалис Гарудис, който от години живее и работи в Солун, има много приятели. Дългогодишна дружба го свързва с Георги Чапкънов-Чапа, както и с легендарния Стефан Данаилов. Домът на Ламбо е пълен с картини на художника.

В чест на юбилейния 75-годишен рожден ден на големия ни актьор Михалис Гарудис му подарява картина, която той сам да си избере,

Изложбата в галерия „Арте“ продължава до 22 декември. Адресът е ул. „Раковски“ 183 А. Това е единствената българска частна галерия, която от години работи с твореца.

 

Сподели в
 

Посланикът на РФ у нас Анатолий Макаров, генералният консул на Русия в Русе А. Громов и аташето по въпросите на отбраната полковник В. Авдеев,взеха участие в отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България, което се състоя в старата българска столица Велико Търново.

17.02.2018/14:17

В деня на любовта и виното Сити Марк Арт център поздрави зрителите си с премиерата на пиесата "Модерато кантабиле". Спектакълът е по роман на Маргьорит Дюрас, преводът на текста е дело на Йоана Буковска-Давидова, а режисьор на постановката е Стилиян Петров.

15.02.2018/18:36

Изложбата „Духовното присъствие на Унгария в България” на унгарския фотограф Бахгет Искандер, може да бъде видяна в Художествената галерия в Русе, съобщават от културната институция.

15.02.2018/18:31

Млади автори в Балчик ще творят под мотото "140 години свободна България", съобщават от общината, която е сред организаторите на конкурса за детско и ученическо творчество.

15.02.2018/13:50

Фотоизложбата "Вечната красота на "Двореца" в Балчик" ще бъде представена в австрийската столица Виена, съобщават от държавния културен институт.

14.02.2018/18:52

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Българските данъкоплатци ще трябва да платят от джоба си за дързостта на един водещ да размахва среден пръст от екрана на националната телевизия

15.02.2018 /18:38 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

Няма съмнение, че поведението на Емил Кошлуков в петъчното издание на „Още от деня“ е укоримо. Едва ли има някой, колкото и пристрастен да е, който би защитил демонстрирането на неприлични жестове от телевизионния екран. Особено когато става дума за Националната телевизия, която би трябвало да е еталон за журналистически стандарти.

13.02.2018 /18:22 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки