Честит 92-ри рожден ден на Милен Гетов!

06.12.2017 /17:35 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Милен Гетов

СБЖ поздравява неуморния председател на Дружеството на журналистите на свободна практика „Д-р Иван Богоров” и „баща” на екранния образ на Емил Боев

Днес, навръх Никулден, достолепните 92 години навършва големият български телевизионен и филмов режисьор, неуморният председател на Дружеството на журналистите на свободна практика „Д-р Иван Богоров” и „баща” на екранния образ на разузнавача Емил Боев - обичаният и уважаван и сред журналисти, и сред кинаджии Милен Гетов.

Роден в Бяла Слатина на 6 декември 1925 г., той е работил около седем десетилетия в различни периодични издания, бил е фронтови кореспондент през Втората световна война, автор е на над 200 кинопрегледа, както и на над 1000 документални филма, телевизионни и публицистични предавания.

Докато работи в Българската телевизия през 70-те години на ХХ век, става и „баща” на екранния образ на летендарния разузнавач Емил Боев от романите на Богомил Райнов, които екранизира. Именно Милен Гетов избира Коста Цонев за тази роля, която в онези години е натоварена със свърхмисията да стане социалистическия контрапункт на прочутия Джеймс Бонд от сериите за агент 007.

Ако в западните „шпионски” филми се залага на зрелището и на физическата ловкост на героя, то у нас акцентът е върху интелектуалната игра между враговете. Именно в това е силата и на режисираните от Милен Гетов филми „Бразилска мелодия”, „Един наивник на средна възраст”, „Реквием за една мръсница”, „Умирай само в краен случай”, „Тайфуни с нежни имена,” любими и до днес на българските зрители.

Днес Милен Гетов оглавява Дружеството на журналистите на свободна практика „Д-р Иван Богоров” и винаги активно участва във всички инициативи и дейности на СБЖ.

СБЖ му честити забележителния 92-ри рожден ден, желае му крепко здраве и неизтощима енергия за неспирния полет на неговия творчески дух!

Свързани:

Милен Гетов: Които вървят след победителите, не са истинските журналисти

 

Сподели в
 

Българската асоциация на спортните журналисти (БАСЖ) изпрати писмо до президента на БФС Борислав Михайлов заради отказани акредитации за отразяване на редовния конгрес на футболната централа в петък, 16 февруари.

15.02.2018/18:55

Президентът Румен Радев пожела на екипа на БТА да продължава да бъде все така упорит и всеотдаен и еталон за качество на журналистиката, съобщават от агенцията.

15.02.2018/16:27

Държавният глава ще присъства на редакционния съвет на агенцията на 15 февруари, четвъртък, от 11.00 ч. За рожден ден на БТА се смята 16 февруари 1898 г., когато илиза първият й информационен бюлетин. Във връзка с юбилея СБЖ е подготвил специално приветствие до колегите от БТА

14.02.2018/18:24

Авторката на книгите „Остани при живата трева” и „Къде да се завърна” е опитала и журналистическата професия - през 70-те години на миналия век е работила в тогавашния в. „Пулс”.

13.02.2018/19:12

Програмният директор на БНТ 1 Емил Кошлуков е нарушил добрите нрави, като е показал неприличен жест в ефир. Това е позицията на Съвета за електронни медии(СЕМ) след днешното редовно заседание.

13.02.2018/16:58

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Българските данъкоплатци ще трябва да платят от джоба си за дързостта на един водещ да размахва среден пръст от екрана на националната телевизия

15.02.2018 /18:38 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

Няма съмнение, че поведението на Емил Кошлуков в петъчното издание на „Още от деня“ е укоримо. Едва ли има някой, колкото и пристрастен да е, който би защитил демонстрирането на неприлични жестове от телевизионния екран. Особено когато става дума за Националната телевизия, която би трябвало да е еталон за журналистически стандарти.

13.02.2018 /18:22 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки