Честит 92-ри рожден ден на Милен Гетов!

06.12.2017 /17:35 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Милен Гетов

СБЖ поздравява неуморния председател на Дружеството на журналистите на свободна практика „Д-р Иван Богоров” и „баща” на екранния образ на Емил Боев

Днес, навръх Никулден, достолепните 92 години навършва големият български телевизионен и филмов режисьор, неуморният председател на Дружеството на журналистите на свободна практика „Д-р Иван Богоров” и „баща” на екранния образ на разузнавача Емил Боев - обичаният и уважаван и сред журналисти, и сред кинаджии Милен Гетов.

Роден в Бяла Слатина на 6 декември 1925 г., той е работил около седем десетилетия в различни периодични издания, бил е фронтови кореспондент през Втората световна война, автор е на над 200 кинопрегледа, както и на над 1000 документални филма, телевизионни и публицистични предавания.

Докато работи в Българската телевизия през 70-те години на ХХ век, става и „баща” на екранния образ на летендарния разузнавач Емил Боев от романите на Богомил Райнов, които екранизира. Именно Милен Гетов избира Коста Цонев за тази роля, която в онези години е натоварена със свърхмисията да стане социалистическия контрапункт на прочутия Джеймс Бонд от сериите за агент 007.

Ако в западните „шпионски” филми се залага на зрелището и на физическата ловкост на героя, то у нас акцентът е върху интелектуалната игра между враговете. Именно в това е силата и на режисираните от Милен Гетов филми „Бразилска мелодия”, „Един наивник на средна възраст”, „Реквием за една мръсница”, „Умирай само в краен случай”, „Тайфуни с нежни имена,” любими и до днес на българските зрители.

Днес Милен Гетов оглавява Дружеството на журналистите на свободна практика „Д-р Иван Богоров” и винаги активно участва във всички инициативи и дейности на СБЖ.

СБЖ му честити забележителния 92-ри рожден ден, желае му крепко здраве и неизтощима енергия за неспирния полет на неговия творчески дух!

Свързани:

Милен Гетов: Които вървят след победителите, не са истинските журналисти

 

Сподели в
 

Нова телевизия спира предаването на Милен Цветков.Новината бе обявена в прессъобщение за акцентите в есенния тв сезон. Причините не се посочват.

16.08.2018/14:47

Детската лагерна смяна „Млади журналисти” започна днес в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия” с участието на деца от цяла България и от Русия. Лице на смяната е известният български телевизионен журналист и автор на над 10 документални филма Наделина Анева. Партнират й нейните колеги Невяна Троянска и Зоя Черешарова, съобщиха за БТА от комплекса.

15.08.2018/15:09

В днешния вълнуващ ден за известния български журналист, поет, когато той навършва два пъти по 40 лета, си припомних как преди време в разговор с него го попитах какво е видял „През прозореца на времето“, заглавието на негова вълнуваща книга, Драго ми отвърна: „Видях времето, което много бърза. Видях едно младо момче, което вървеше след някои илюзии, след мечти, някои сбъднати, повечето несбъднати. Видях себе си.“

13.08.2018/16:24

На 87-годишна възраст ни напусна дългогодишният ръководител на Военна редакция в БНР и БНТ Стефан Симеонов, дал път в творчеството на над 85 журналисти и писатели, отличаван с много държавни награди, двукратен носител на „Златно перо” на СБЖ, както и на Почетен плакет на Съюза

11.08.2018/20:22

Лидерът на извънпарламентарната партия "Нормална държава" Георги Кадиев се възмути от бТВ, заради това, че телевизията го поканила в сутрешния си блок, а се оказало, че за участието му по темата за Митьо Очите няма достатъчно време

10.08.2018/14:45

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 102 гости

Бързи връзки