Честит 92-ри рожден ден на Милен Гетов!

06.12.2017 /17:35 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Милен Гетов

СБЖ поздравява неуморния председател на Дружеството на журналистите на свободна практика „Д-р Иван Богоров” и „баща” на екранния образ на Емил Боев

Днес, навръх Никулден, достолепните 92 години навършва големият български телевизионен и филмов режисьор, неуморният председател на Дружеството на журналистите на свободна практика „Д-р Иван Богоров” и „баща” на екранния образ на разузнавача Емил Боев - обичаният и уважаван и сред журналисти, и сред кинаджии Милен Гетов.

Роден в Бяла Слатина на 6 декември 1925 г., той е работил около седем десетилетия в различни периодични издания, бил е фронтови кореспондент през Втората световна война, автор е на над 200 кинопрегледа, както и на над 1000 документални филма, телевизионни и публицистични предавания.

Докато работи в Българската телевизия през 70-те години на ХХ век, става и „баща” на екранния образ на летендарния разузнавач Емил Боев от романите на Богомил Райнов, които екранизира. Именно Милен Гетов избира Коста Цонев за тази роля, която в онези години е натоварена със свърхмисията да стане социалистическия контрапункт на прочутия Джеймс Бонд от сериите за агент 007.

Ако в западните „шпионски” филми се залага на зрелището и на физическата ловкост на героя, то у нас акцентът е върху интелектуалната игра между враговете. Именно в това е силата и на режисираните от Милен Гетов филми „Бразилска мелодия”, „Един наивник на средна възраст”, „Реквием за една мръсница”, „Умирай само в краен случай”, „Тайфуни с нежни имена,” любими и до днес на българските зрители.

Днес Милен Гетов оглавява Дружеството на журналистите на свободна практика „Д-р Иван Богоров” и винаги активно участва във всички инициативи и дейности на СБЖ.

СБЖ му честити забележителния 92-ри рожден ден, желае му крепко здраве и неизтощима енергия за неспирния полет на неговия творчески дух!

Свързани:

Милен Гетов: Които вървят след победителите, не са истинските журналисти

 

Сподели в
 

На 9 май БНТ освободи дългогодишния си главен продуцент Роберт Ковачев. Решението на новия Управителен съвет на телевизията, ръководена от Константин Каменаров, е било взето още на 24 април, но не е било сведено до знанието на Ковачев.

21.05.2018/10:33

Специалното издание на предаването на програма "Хоризонт" "Неделя 150" предизвика голям интерес сред аудиторията, която имаше възможност да присъства в студиото и да задава въпроси на събеседниците.

20.05.2018/13:46

„Издръжката на БНР и БНТ се определя от финансовото министерство и след това минава през парламента за одобрение. Липсват точни и ясни правила за това каква трябва да бъде издръжката.“ Това каза в интервю за специалното издание на предаването „Неделя 150“ генералният директор на Българското национално радио Александър Велев.

20.05.2018/13:41

Обществените медии в България са недофинансирани - такава тревога изрази генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) Ноел Къран. "За мен обществените медии трябва да се финансират подобаващо, за да се предостави на европейската аудитория алтернатива, затова съм притеснен за финансирането в България и какво би се случило, ако се допусне обществените медии да изчезнат", каза той, цитиран от БНР.

20.05.2018/13:30

Музейната експозиция за история на радиото в България вече носи името на професор Веселин Димитров.

19.05.2018/17:41
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

На 3 май 2018 година – Световния ден на свободата на пресата (World Press Freedom Day), УС на Съюза на българските журналисти организира журналистическа дискусия на тема: „Кризата в медиите - криза в журналистиката!”. По този повод до участниците във форума отправи специално приветствие вицепрезидентът на Международната федерация на журналистите ДЖИМ БЮМЕЛА.

03.05.2018 /18:05

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 47 гости

Бързи връзки