Начало
 
 

Ще чакам докрай пролетта

07.12.2017 /12:53 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И ако някой за някого някъде трупа и прави досие, то се оказа, че една журналистка сама си направи нейното. Но то не е дебели папки, пълни с някакви си там излишни доноси или характеристики, а е пълно с поезия. И то поезия, каквато, да си призная, скоро не бях чела. Но нека ви кажа коя е тя, написалата своето „Досие“: Петя Пейчева, колежка, която винаги е била отзивчива и добронамерена, за разлика от многото други наши колеги.

Изненадващо за мен тези дни открих нещо съвсем непознато за нея – тя пише стихове. И то хубави – преживени и осмислени, вълнуващи и грабващи. Когато ми подари новата си книга, я прочетох за една нощ. И попаднах на нещо изключително ново и до болка откровено. Стиховете на Петя ме изпълниха със смесени чувства, които гравитираха от тъга до болка, от топлота до разтърсващи ледени тръпки.

По един много пестелив, но същевременно болезнено откровен начин тя разказва за своя живот, за чувствата, за желанията, за мечтите, за преживени трепети и спомени. И думите й започват да събуждат твои далечни спомени и чувства, започваш да се питаш: а твоят живот как върви и какво срещна по пътя си.

В това наше толкова противоречиво и бурливо време, когато завистта, нервността и стресът сякаш изметоха от нас усмивките, спокойствието и добротата, Петя Пейчева чрез своите стихове ни кара да посегнем към палитрата на живота и да търсим нашето собствено аз. Изповедни стихове, които пробуждат размисли за нас самите.

„Досие“-то на Петя Пейчева е с посвещение на родителите й, а всъщност то е адресирано към всички нас. Всеки е имал мигове, когато не е доизказвал нещо някому, когато е изпитал носталгия по нещо скъпо, но отминало, когато се е оставял в ръцете на съдбата или пък е минавал покрай някаква последна гара. За тези неща, за корените, за изминали чувства говорят стиховете на Петя и те карат да се чувстваш истински и жив.

А когато затвориш и последната страница на поетичната книга на Петя Пейчева, оставаш с усещането, че предстои нещо ново и красиво. Защото в тях напира една притаена жизненост и сила, една заразяваща вяра: „Ще чакам докрай пролетта“.

Избрах едно от нейните стихотворения от „Досие“, което ще ви се стори тъжно, но то носи много истина и философия.

 

ЕДИН ТЪЖЕН ЧОВЕК

 

Един тъжен човек се засели в мен.

Затвори прозорците, вратата заключи,

изхвърли и ключа.

Изгаси светлината, спря песента

и забрави смеха.

Потърси спомена в съня

и скри се от света.

Като в черно-бял, ням филм

финала не разбра.

Един тъжен човек се засели в мен.

Ако майка беше жива, щеше да го изгони.

 

Сподели в
 

Изданието е „Български радио преглед”. Появявало се по вестникарските будки всеки петък, а редакцията му се помещавала в центъра на София – на улица „Кърниградска” 18.

16.08.2018/18:30

Екипът на телевизия BiT излезе с открито писмо до институциите и медиите, в което алармира за тежкото състояние на медията, след като тя беше продадена в началото да годината

15.08.2018/11:23

Даниела Пенкова, която оглавява сайта, предлагащ документални филми по сериозни икономически и социални проблеми, написа гневен коментар по повод изтриването на видеото от социалната мрежа.

14.08.2018/21:35

Който е бил дете преди малко повечко от 50 години, ще се досети за какво ще стане дума. Тогава програмата на Радиото ни, което в ония времена бе само едно, започваше сутрин рано с минути за „Гимнастика” и с детското предаване „Бърборино”.

14.08.2018/21:27

Гаврил Белемезов, чиито корени са от елховcкия край, е сред хората,оставили значима следа в родната журналистика. За това припомня Добринка Костова, главен уредник в Етнографско-археологическия музей в Елхово.

06.08.2018/19:24

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 102 гости

Бързи връзки