Венецуелската опозиция печели „Сахаров“ за 2017 г.

09.12.2017 /12:10 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Наградата на Европарламента „Сахаров” става на 29 години

Демократичната опозиция във Венецуела спечели наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европарламента. Церемонията по награждаването ще се състои на 13 декември (сряда) в 13:00 ч. българско време в Страсбург, съобщават за СБЖ от институцията.

Демократичната опозиция включва Националното събрание на Венецуела с председател Хулио Борхес и всички политически затворници, изброени в списъка на неправителствената организация „Foro Penal Venezolano“.

Затворниците от списъка са представлявани от Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечеа, Лорен Салех, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес.

Всички те ще получат наградата или лично, или чрез представители, от председателя на ЕП Антонио Таяни. Представители на лауреатите ще дадат пресконференция заедно с Антонио Таяни веднага след церемонията по награждаването в 13:30 ч. българско време.

Другите двама финалисти за наградата „Сахаров“ са Аура Лолита Чавес от Гватемала, защитник на човешките права, и шведско-еритрейският журналист Давит Исак. Лолита Чавес ще присъства на церемонията, а Давит Исак, който е в затвор в Еритрея, ще бъден представен от дъщеря си.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда от Европейския парламент всяка година. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и основните свободи, и носи името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров.

През 2016 г. нейни носители станаха Надя Мурад и Ламия Башар, две язидки, оцелели плен като сексуални робини на групировката "Ислямска държава". След това те се превърнаха в говорители за жените, жертви на сексуално насилие от страна на терористичната група.

Свързани:  Награда „Сахаров“ за две бивши сексробини на „Ислямска държава“

Двете момичета Надя Мурад и Ламия Башар, които направиха световно достояние факти за насилствено държаните като сексуални робини млади момичета и жени от ислямистите в Ирак, получиха наградата „Сахаров“ за 2016 година.
Дата: 13.12.2016

Джан Дюндар и още трима са кандидатите за „Сахаров”

Бившият главен редактор на турския в. "Джумхуриет" Джан Дюндар, представителят на кримските татари Мустафа Джемилев и язидите Надя Мурад и Ламия Башар, разказали за сексуалното си робство в "Ислямска държава", бяха предложени от Европейския парламент за тазгодишен носител на наградата "Сахаров".
Дата: 12.10.2016

Изтезаван и окован саудитски блогър взе наградата „Сахаров”

В Европарламента в Страсбург се състоя ежегодното връчване на наградата за свободата на мисълта "Сахаров". Тази година отличието е присъждането на блогъра от Саудитска Арабия Раиф Бадауи.
Дата: 16.12.2015

ЕС представя в София наградата „Сахаров“

Изложба по повод 25-ата годишнина на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта е открита в Народния театър. Наградата се присъжда ежегодно от Европейския парламент на борци за правата на човека, съобщиха от ЕП за СБЖ.
Дата: 16.12.2013

Номинираха момичето Маляля за приза „Сахаров”

16-годишната пакистанка Маляля Юсафзаи, простреляна от талибаните през 2012 г., и американецът Едуард Сноудън са в списъка на номинираните за престижната награда за свобода на мисълта „Андрей Сахаров” на Европейския парламент (ЕП), съобщи АФП.
Дата: 17.09.2013

Иранци получиха приза „Андрей Сахаров” на ЕП

Двама ирански активисти - адвокатката Насрин Сотудех и филмовият режисьор Джафар Панахи, са носителите на тазгодишната наградата на Европейския парламент „Сахаров” за свобода на мисълта.
Дата: 27.10.2012

На 20 години стана наградата „Сахаров“

От 20 години Европейският парламент връчва наградата на името на съветския дисидент Андрей Сахаров (на портрета ) на хора, които са посветили живота си на това да защитават правата на човека и взаимното разбирателство , съобщават специално за СБЖ от Европарламента в Страсбург".
Дата: 03.12.2008


 

Сподели в
 

На 6 февруари 2018 г. светът ще отбележи за 15-а година международния Ден за безопасен интернет. Всяка година над 150 държави на всички континенти се обединяват за каузата за по-безопасна дигитална среда за децата и младите хора.

17.01.2018/18:51

Националният археологически институт с музей (НАИМ) при БАН ще връчи и през 2018 г. традиционните годишни журналистически награди, съобщават от институцията:

11.01.2018/18:52

Еврокомисията пусна сензационна фалшива новина - обяви война на фалшивите новини. За вестител използва българската еврокомисарка Мария Габриел, която иначе би трябвало да е погълната от грижи за създаването на единен цифров пазар в Европа.

03.01.2018/18:50

Демократичната опозиция във Венецуела спечели наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европарламента. Церемонията по награждаването ще се състои на 13 декември (сряда) в 13:00 ч. българско време в Страсбург, съобщават за СБЖ от институцията.

09.12.2017/12:10

На 73-годишна възраст на 6 декември почина журналистът и писател Иван Серафимов, съобщи пред "Гласове" дъщеря му Мила Серафимова.

08.12.2017/16:14

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки