Венецуелската опозиция печели „Сахаров“ за 2017 г.

09.12.2017 /12:10 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Наградата на Европарламента „Сахаров” става на 29 години

Демократичната опозиция във Венецуела спечели наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европарламента. Церемонията по награждаването ще се състои на 13 декември (сряда) в 13:00 ч. българско време в Страсбург, съобщават за СБЖ от институцията.

Демократичната опозиция включва Националното събрание на Венецуела с председател Хулио Борхес и всички политически затворници, изброени в списъка на неправителствената организация „Foro Penal Venezolano“.

Затворниците от списъка са представлявани от Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечеа, Лорен Салех, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес.

Всички те ще получат наградата или лично, или чрез представители, от председателя на ЕП Антонио Таяни. Представители на лауреатите ще дадат пресконференция заедно с Антонио Таяни веднага след церемонията по награждаването в 13:30 ч. българско време.

Другите двама финалисти за наградата „Сахаров“ са Аура Лолита Чавес от Гватемала, защитник на човешките права, и шведско-еритрейският журналист Давит Исак. Лолита Чавес ще присъства на церемонията, а Давит Исак, който е в затвор в Еритрея, ще бъден представен от дъщеря си.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда от Европейския парламент всяка година. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и основните свободи, и носи името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров.

През 2016 г. нейни носители станаха Надя Мурад и Ламия Башар, две язидки, оцелели плен като сексуални робини на групировката "Ислямска държава". След това те се превърнаха в говорители за жените, жертви на сексуално насилие от страна на терористичната група.

Свързани:  Награда „Сахаров“ за две бивши сексробини на „Ислямска държава“

Двете момичета Надя Мурад и Ламия Башар, които направиха световно достояние факти за насилствено държаните като сексуални робини млади момичета и жени от ислямистите в Ирак, получиха наградата „Сахаров“ за 2016 година.
Дата: 13.12.2016

Джан Дюндар и още трима са кандидатите за „Сахаров”

Бившият главен редактор на турския в. "Джумхуриет" Джан Дюндар, представителят на кримските татари Мустафа Джемилев и язидите Надя Мурад и Ламия Башар, разказали за сексуалното си робство в "Ислямска държава", бяха предложени от Европейския парламент за тазгодишен носител на наградата "Сахаров".
Дата: 12.10.2016

Изтезаван и окован саудитски блогър взе наградата „Сахаров”

В Европарламента в Страсбург се състоя ежегодното връчване на наградата за свободата на мисълта "Сахаров". Тази година отличието е присъждането на блогъра от Саудитска Арабия Раиф Бадауи.
Дата: 16.12.2015

ЕС представя в София наградата „Сахаров“

Изложба по повод 25-ата годишнина на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта е открита в Народния театър. Наградата се присъжда ежегодно от Европейския парламент на борци за правата на човека, съобщиха от ЕП за СБЖ.
Дата: 16.12.2013

Номинираха момичето Маляля за приза „Сахаров”

16-годишната пакистанка Маляля Юсафзаи, простреляна от талибаните през 2012 г., и американецът Едуард Сноудън са в списъка на номинираните за престижната награда за свобода на мисълта „Андрей Сахаров” на Европейския парламент (ЕП), съобщи АФП.
Дата: 17.09.2013

Иранци получиха приза „Андрей Сахаров” на ЕП

Двама ирански активисти - адвокатката Насрин Сотудех и филмовият режисьор Джафар Панахи, са носителите на тазгодишната наградата на Европейския парламент „Сахаров” за свобода на мисълта.
Дата: 27.10.2012

На 20 години стана наградата „Сахаров“

От 20 години Европейският парламент връчва наградата на името на съветския дисидент Андрей Сахаров (на портрета ) на хора, които са посветили живота си на това да защитават правата на човека и взаимното разбирателство , съобщават специално за СБЖ от Европарламента в Страсбург".
Дата: 03.12.2008


 

Сподели в
 

Българската платформа за международно развитие (БПМР) обявява конкурс „Журналистика за развитие" за журналисти с принос в обективното и компетентно отразяване на проблемите на развитието, с фокус върху Целите за устойчиво развитие (ЦУР) и Официалната политика за развитие (ОПР), както и ангажиментите на България.

12.07.2018/18:53

Национална пациентска организация (npo.bg) изразява своето недоумение за начина, по който бе отстранена Мария Чернева от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.

30.06.2018/15:45

Ще бъде подготвен законопроект за местния печат, позволяващ на българската регионална преса да оцелее. Това стана ясно преди дни на заседание на Комисията по култура и медии към Народното събрание.

20.06.2018/14:01

Редакторката в седмичния вестник „Аз-буки“ д-р Зина Соколова спечели журналистически конкурс, обявен от Българската академия на науките, съобщават от редакцията на изданието.

20.06.2018/11:38

Изложбата черно-бели фотографии "21 август 1968: краят на Пражката пролет" е представена от днес в Пловдив. Куратор на уникалните снимки е чешката фотографка Дана Киндрова.

18.06.2018/14:03
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки