Венецуелската опозиция печели „Сахаров“ за 2017 г.

09.12.2017 /12:10 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Наградата на Европарламента „Сахаров” става на 29 години

Демократичната опозиция във Венецуела спечели наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европарламента. Церемонията по награждаването ще се състои на 13 декември (сряда) в 13:00 ч. българско време в Страсбург, съобщават за СБЖ от институцията.

Демократичната опозиция включва Националното събрание на Венецуела с председател Хулио Борхес и всички политически затворници, изброени в списъка на неправителствената организация „Foro Penal Venezolano“.

Затворниците от списъка са представлявани от Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечеа, Лорен Салех, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес.

Всички те ще получат наградата или лично, или чрез представители, от председателя на ЕП Антонио Таяни. Представители на лауреатите ще дадат пресконференция заедно с Антонио Таяни веднага след церемонията по награждаването в 13:30 ч. българско време.

Другите двама финалисти за наградата „Сахаров“ са Аура Лолита Чавес от Гватемала, защитник на човешките права, и шведско-еритрейският журналист Давит Исак. Лолита Чавес ще присъства на церемонията, а Давит Исак, който е в затвор в Еритрея, ще бъден представен от дъщеря си.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда от Европейския парламент всяка година. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и основните свободи, и носи името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров.

През 2016 г. нейни носители станаха Надя Мурад и Ламия Башар, две язидки, оцелели плен като сексуални робини на групировката "Ислямска държава". След това те се превърнаха в говорители за жените, жертви на сексуално насилие от страна на терористичната група.

Свързани:  Награда „Сахаров“ за две бивши сексробини на „Ислямска държава“

Двете момичета Надя Мурад и Ламия Башар, които направиха световно достояние факти за насилствено държаните като сексуални робини млади момичета и жени от ислямистите в Ирак, получиха наградата „Сахаров“ за 2016 година.
Дата: 13.12.2016

Джан Дюндар и още трима са кандидатите за „Сахаров”

Бившият главен редактор на турския в. "Джумхуриет" Джан Дюндар, представителят на кримските татари Мустафа Джемилев и язидите Надя Мурад и Ламия Башар, разказали за сексуалното си робство в "Ислямска държава", бяха предложени от Европейския парламент за тазгодишен носител на наградата "Сахаров".
Дата: 12.10.2016

Изтезаван и окован саудитски блогър взе наградата „Сахаров”

В Европарламента в Страсбург се състоя ежегодното връчване на наградата за свободата на мисълта "Сахаров". Тази година отличието е присъждането на блогъра от Саудитска Арабия Раиф Бадауи.
Дата: 16.12.2015

ЕС представя в София наградата „Сахаров“

Изложба по повод 25-ата годишнина на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта е открита в Народния театър. Наградата се присъжда ежегодно от Европейския парламент на борци за правата на човека, съобщиха от ЕП за СБЖ.
Дата: 16.12.2013

Номинираха момичето Маляля за приза „Сахаров”

16-годишната пакистанка Маляля Юсафзаи, простреляна от талибаните през 2012 г., и американецът Едуард Сноудън са в списъка на номинираните за престижната награда за свобода на мисълта „Андрей Сахаров” на Европейския парламент (ЕП), съобщи АФП.
Дата: 17.09.2013

Иранци получиха приза „Андрей Сахаров” на ЕП

Двама ирански активисти - адвокатката Насрин Сотудех и филмовият режисьор Джафар Панахи, са носителите на тазгодишната наградата на Европейския парламент „Сахаров” за свобода на мисълта.
Дата: 27.10.2012

На 20 години стана наградата „Сахаров“

От 20 години Европейският парламент връчва наградата на името на съветския дисидент Андрей Сахаров (на портрета ) на хора, които са посветили живота си на това да защитават правата на човека и взаимното разбирателство , съобщават специално за СБЖ от Европарламента в Страсбург".
Дата: 03.12.2008


 

Сподели в
 

Отдаваме почит на усилията и непоколебимостта на Дафне Каруана Галиция, Ян Куциак и много други журналисти, които в търсене на истината жертват всичко - понякога дори живота си.

17.10.2018/16:52

Между 6 ноември и 9 декември 2018 г.в Софийска градска художествена галерия (СГХГ) ще бъдат изложени творби на един от най-влиятелните и известни фотографи в съвременната история - Арнолд Нюман.

13.10.2018/18:52

Седмичникът „Аз-буки” получи годишната награда за медийно партньорство на церемонията по връчване на наградите за принос в сектора за учене на възрастни.

12.10.2018/14:01

Кореспондентът трябва да притежава широка обществена култура, е мотото на Здравка Маслянкова – гласа на Националното радио за Велико Търново и региона.

07.10.2018/18:51

На 3 октомври се открива фотодокументална изложба „Стари истории в ново време“, чрез която се отбелязват годишнини от издаването на първите следосвобожденски вестници и списания в Стара Загора

03.10.2018/14:05

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки