Венецуелската опозиция печели „Сахаров“ за 2017 г.

09.12.2017 /12:10 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Наградата на Европарламента „Сахаров” става на 29 години

Демократичната опозиция във Венецуела спечели наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европарламента. Церемонията по награждаването ще се състои на 13 декември (сряда) в 13:00 ч. българско време в Страсбург, съобщават за СБЖ от институцията.

Демократичната опозиция включва Националното събрание на Венецуела с председател Хулио Борхес и всички политически затворници, изброени в списъка на неправителствената организация „Foro Penal Venezolano“.

Затворниците от списъка са представлявани от Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечеа, Лорен Салех, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес.

Всички те ще получат наградата или лично, или чрез представители, от председателя на ЕП Антонио Таяни. Представители на лауреатите ще дадат пресконференция заедно с Антонио Таяни веднага след церемонията по награждаването в 13:30 ч. българско време.

Другите двама финалисти за наградата „Сахаров“ са Аура Лолита Чавес от Гватемала, защитник на човешките права, и шведско-еритрейският журналист Давит Исак. Лолита Чавес ще присъства на церемонията, а Давит Исак, който е в затвор в Еритрея, ще бъден представен от дъщеря си.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда от Европейския парламент всяка година. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и основните свободи, и носи името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров.

През 2016 г. нейни носители станаха Надя Мурад и Ламия Башар, две язидки, оцелели плен като сексуални робини на групировката "Ислямска държава". След това те се превърнаха в говорители за жените, жертви на сексуално насилие от страна на терористичната група.

Свързани:  Награда „Сахаров“ за две бивши сексробини на „Ислямска държава“

Двете момичета Надя Мурад и Ламия Башар, които направиха световно достояние факти за насилствено държаните като сексуални робини млади момичета и жени от ислямистите в Ирак, получиха наградата „Сахаров“ за 2016 година.
Дата: 13.12.2016

Джан Дюндар и още трима са кандидатите за „Сахаров”

Бившият главен редактор на турския в. "Джумхуриет" Джан Дюндар, представителят на кримските татари Мустафа Джемилев и язидите Надя Мурад и Ламия Башар, разказали за сексуалното си робство в "Ислямска държава", бяха предложени от Европейския парламент за тазгодишен носител на наградата "Сахаров".
Дата: 12.10.2016

Изтезаван и окован саудитски блогър взе наградата „Сахаров”

В Европарламента в Страсбург се състоя ежегодното връчване на наградата за свободата на мисълта "Сахаров". Тази година отличието е присъждането на блогъра от Саудитска Арабия Раиф Бадауи.
Дата: 16.12.2015

ЕС представя в София наградата „Сахаров“

Изложба по повод 25-ата годишнина на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта е открита в Народния театър. Наградата се присъжда ежегодно от Европейския парламент на борци за правата на човека, съобщиха от ЕП за СБЖ.
Дата: 16.12.2013

Номинираха момичето Маляля за приза „Сахаров”

16-годишната пакистанка Маляля Юсафзаи, простреляна от талибаните през 2012 г., и американецът Едуард Сноудън са в списъка на номинираните за престижната награда за свобода на мисълта „Андрей Сахаров” на Европейския парламент (ЕП), съобщи АФП.
Дата: 17.09.2013

Иранци получиха приза „Андрей Сахаров” на ЕП

Двама ирански активисти - адвокатката Насрин Сотудех и филмовият режисьор Джафар Панахи, са носителите на тазгодишната наградата на Европейския парламент „Сахаров” за свобода на мисълта.
Дата: 27.10.2012

На 20 години стана наградата „Сахаров“

От 20 години Европейският парламент връчва наградата на името на съветския дисидент Андрей Сахаров (на портрета ) на хора, които са посветили живота си на това да защитават правата на човека и взаимното разбирателство , съобщават специално за СБЖ от Европарламента в Страсбург".
Дата: 03.12.2008


 

Сподели в
 

Студенти по журналистика в ЕС (на възраст между 18 и 30 години) могат да участват в медийната програма Youth4Regions и да отразяват едно от най-важните събития на годината: Европейската седмица на регионите и градовете, която се провежда в Брюксел на 7-11 октомври 2018 г.

19.04.2018/18:52

В отговор на убийството на разследващия словашки журналист Ян Куцяк и годеницата му евродепутати ще призоват на 19 април за мерки за подобряване на защитата на журналисти в ЕС, съобщиха от иституцията в специално писмо до СБЖ.

19.04.2018/09:00

Журналистически Bootcamp организира 10-дневен летен курс по журналистика, предназначен както за чешки, така и за чуждестранни студенти.

18.04.2018/18:49

Главна дирекция „Комуникация“ на Европейския парламент (ЕП) обявява покана за набиране на предложения за партньорство за съфинансиране на комуникационни медийни дейности, насочени към насърчаване на по-доброто разбиране на идентичността, ролята и политическия характер на ЕП.

20.03.2018/18:51

Могат да кандидатстват журналисти от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Република Македония, Черна гора, Румъния, Гърция и Сърбия

08.03.2018/18:50
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки