Начало
 
 

Протест в Аржентина: Не стреляйте по медиите!

28.12.2017 /20:01 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ/Resumen Latinoamericano Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистическият протест пред Националния конгрес в Буенос Айрес издигна лозунга "Не стреляйте в медиите"

Аржентинската асоциация на фоторепортерите (aRGra) и Прес-синдикатът на град Буенос Айрес (SipreBA) организираха протест пред сградата на Националния конгрес в аржентинската столица срещу полицейските репресии по време на неотдавнашните масови протести срещу пенсионната реформа, при чието потушаване много фотографи и журналисти бяха простреляни с гумени куршуми

„Не стреляйте по медиите!” - това бе общият лозунг, под който пред сградата на Националния конгрес на Аржентина в Буенос Айрес се събраха да демонстрират десетки журналисти, преди всичко фоторепортери. Тъй като тяхната мисия е винаги да отразяватмаксимално автентично събитията, те винаги са на предната линия при всякакви протести и много често са сред пострадалите от полицейското насилие. „Искаме свобода да информираме!” - скандираха сега журналистите.

При последните масови протести в аржентинската столица срещу пенсионната реформа, която поражда силно възмущение в обществото, големите демонстрации на 14 и 18 декември бяха тъкмо пред сградата на Конгреса, докато вътре вървяха дебати около реформата. Гласуването на два пъти бе отлагано заради истинските улични битки, които се разиграха пред стените на заканодателния орган.

Наред с обичайните удари с палки и разпръскване на сълзотворен газ и водни струи, полицията масово стреля и с гумени куршуми срещу протестиращите. А пораженията от такива изстрели може и да са фатални, особено ако се уцели око или слепоочие. Но дори и пораженето да е по други части на тялото, раните са кървави и болезнени.

Сред пострадалите има над 20 журналисти, най-вече фоторепортери, защото са били в самия кипеж на сблъсъците. Данните бяха изнесени от цитираните професионални организации aRGra и SipreBA.

„Аржентинската асоциация на фоторепортерите вижда, че медийните работници, които отразяват социални протести са възприемани от част от силите за сигурност като „обекти за възпиране”. Ето защо настояваме за незабавно спиране на репресиите срещу медийните работници и възлагаме на правителството пряката отговорност за сигурността на журналистите при изпълняването на тяхната работа”. Това се казва в разпространената декларация, цитирана от електронното издание Resumen Latinoamericano.

Прес-синдикатът на град Буенос Айрес организира демонстративна стачка на фоторепортерите пред Конгреса. Протестиращите подчертаха, че не желаят повече да са живи мишени на силите за сигурност.

В разгласената декларация се казва още: „Изискваме зачитане на конституционното право да информираме и да бъдем информирани, но най-вече изискваме прекратяване на враждебните действия на силите за сигурност, които сякаш смятат за своя мисия да пречат на работата на медиите. Смятаме правителството за отговорно за раните, получени от наши колеги, и настояваме то да изпълнява стриктно задълженията си, защитавайки свободата на пресата и безопасността на медийните работници, които отразяват социални протести”.

 

Сподели в
 

Преди 190 години се е родил човекът, изрекъл словата: „Отечеството ми е Русия, родината - Тверската земя, а сърцето и любовта ми е България“. Генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко, чийто живот и дейност,събраха в клуб „Журналист“, в СБЖ, известни историци, журналисти, дипломати и хора на изкуството.

15.07.2018/19:19

„Естествените полети на човешкия ум не са от удоволствие на удоволствие, а от надежда на надежда“, е написал Самюел Джонсън. И че няма нищо по-велико и по-силно от надеждата се разбра и на благотворителната вечер в клуб „Журналист“ в СБЖ, която събра приятели и всички, които припознаха свой най-близък човек в лицето на Надежда Огойска – една млада и красива българка, майка на две български деца, непожалена от тежка и коварна болест. Организатор на този празник на добротата и светлината бе журналистът, поетът и член на УС на СБЖ Ивайло Диманов, който беше подкрепен от всички в Съюза.

14.07.2018/20:01

Този колега – известен от години от БНР, от вестниците „Труд”, „168 часа”, „7 дни спорт”, „Ретро”, „Свободен народ”, „Галерия” – е рядко срещано съчетание на помнещ се с написаното журналист.

11.07.2018/09:57

Пиша този репортаж от представянето на книгата на големия български актьор Мирослав Миндов в деня на неговия рожден ден – 7 юли. В навечерието на личния му празник клуб „Журналист“ събра всички, които го обичат и се прекланят пред таланта му, да се докоснат до книгата на живота му „Всичко в реалния живот е театър“.

07.07.2018/22:32

На 12 юли от 18.00 ч. по инициатива на Ивайло Диманов в подкрепа на борещата се с окнозаболяване дъщеря на поетесата Маргарита Петкова със свои изпълнения ще се включат Точка БГ, Камелия Кондова, Стефка Янорова, Кристина и Михаил Белчеви, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, както и самият Ивайло

07.07.2018/06:58
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки