Начало
 
 

Протест в Аржентина: Не стреляйте по медиите!

28.12.2017 /20:01 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ/Resumen Latinoamericano Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистическият протест пред Националния конгрес в Буенос Айрес издигна лозунга "Не стреляйте в медиите"

Аржентинската асоциация на фоторепортерите (aRGra) и Прес-синдикатът на град Буенос Айрес (SipreBA) организираха протест пред сградата на Националния конгрес в аржентинската столица срещу полицейските репресии по време на неотдавнашните масови протести срещу пенсионната реформа, при чието потушаване много фотографи и журналисти бяха простреляни с гумени куршуми

„Не стреляйте по медиите!” - това бе общият лозунг, под който пред сградата на Националния конгрес на Аржентина в Буенос Айрес се събраха да демонстрират десетки журналисти, преди всичко фоторепортери. Тъй като тяхната мисия е винаги да отразяватмаксимално автентично събитията, те винаги са на предната линия при всякакви протести и много често са сред пострадалите от полицейското насилие. „Искаме свобода да информираме!” - скандираха сега журналистите.

При последните масови протести в аржентинската столица срещу пенсионната реформа, която поражда силно възмущение в обществото, големите демонстрации на 14 и 18 декември бяха тъкмо пред сградата на Конгреса, докато вътре вървяха дебати около реформата. Гласуването на два пъти бе отлагано заради истинските улични битки, които се разиграха пред стените на заканодателния орган.

Наред с обичайните удари с палки и разпръскване на сълзотворен газ и водни струи, полицията масово стреля и с гумени куршуми срещу протестиращите. А пораженията от такива изстрели може и да са фатални, особено ако се уцели око или слепоочие. Но дори и пораженето да е по други части на тялото, раните са кървави и болезнени.

Сред пострадалите има над 20 журналисти, най-вече фоторепортери, защото са били в самия кипеж на сблъсъците. Данните бяха изнесени от цитираните професионални организации aRGra и SipreBA.

„Аржентинската асоциация на фоторепортерите вижда, че медийните работници, които отразяват социални протести са възприемани от част от силите за сигурност като „обекти за възпиране”. Ето защо настояваме за незабавно спиране на репресиите срещу медийните работници и възлагаме на правителството пряката отговорност за сигурността на журналистите при изпълняването на тяхната работа”. Това се казва в разпространената декларация, цитирана от електронното издание Resumen Latinoamericano.

Прес-синдикатът на град Буенос Айрес организира демонстративна стачка на фоторепортерите пред Конгреса. Протестиращите подчертаха, че не желаят повече да са живи мишени на силите за сигурност.

В разгласената декларация се казва още: „Изискваме зачитане на конституционното право да информираме и да бъдем информирани, но най-вече изискваме прекратяване на враждебните действия на силите за сигурност, които сякаш смятат за своя мисия да пречат на работата на медиите. Смятаме правителството за отговорно за раните, получени от наши колеги, и настояваме то да изпълнява стриктно задълженията си, защитавайки свободата на пресата и безопасността на медийните работници, които отразяват социални протести”.

 

Сподели в
 

Черен ден за свободата на словото и медиите, срам и позор, атака срещу демокрацията – това са част от коментарите, които предизвика яростното нападение срещу левия кипърски турски вестник „Африка” в понеделник, 22 януари, довело до пълен погром на редакцията. Напрежението в окупираните територии започна с акцията сутринта, пренесе се с размирици в т. нар. парламент и продължи в масов протест до късно след полунощ.

23.01.2018/14:13

Голяма е ролята на периодичния печат, вестници и списания при проучването на родния край. Те дават възможност да се докоснем до най-важните въпроси, които са вълнували нашите съграждани.

22.01.2018/12:17

Повод за тая бележка е информация, долетяла от Българското национално радио (БНР). Тя известява, че с водосвет бил открит редакционен комплекс, тип „open space“. Казано на български – „отворено пространство“.

21.01.2018/12:52

Разделихме се с него преди десетина дни. И думи за тоя мъж се появиха и във вестници, и във Фейсбук, и на сайта на СБЖ. От хора, с които бе работил, но най-вече – от негови някогашни студенти.

20.01.2018/16:31

Наред с руските, финландските, румънските и български воини в Руско-турската война 1877-1878 се е сражавал и японски самурай, за което знаят малцина. Сейго Ямадзава е воювал в редовете на руската армия. Тази история припомни при своето посещение в България премиерът на Япония Шиндзо Абе.

20.01.2018/12:45

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки