Начало
 
 

Протест в Аржентина: Не стреляйте по медиите!

28.12.2017 /20:01 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ/Resumen Latinoamericano Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистическият протест пред Националния конгрес в Буенос Айрес издигна лозунга "Не стреляйте в медиите"

Аржентинската асоциация на фоторепортерите (aRGra) и Прес-синдикатът на град Буенос Айрес (SipreBA) организираха протест пред сградата на Националния конгрес в аржентинската столица срещу полицейските репресии по време на неотдавнашните масови протести срещу пенсионната реформа, при чието потушаване много фотографи и журналисти бяха простреляни с гумени куршуми

„Не стреляйте по медиите!” - това бе общият лозунг, под който пред сградата на Националния конгрес на Аржентина в Буенос Айрес се събраха да демонстрират десетки журналисти, преди всичко фоторепортери. Тъй като тяхната мисия е винаги да отразяватмаксимално автентично събитията, те винаги са на предната линия при всякакви протести и много често са сред пострадалите от полицейското насилие. „Искаме свобода да информираме!” - скандираха сега журналистите.

При последните масови протести в аржентинската столица срещу пенсионната реформа, която поражда силно възмущение в обществото, големите демонстрации на 14 и 18 декември бяха тъкмо пред сградата на Конгреса, докато вътре вървяха дебати около реформата. Гласуването на два пъти бе отлагано заради истинските улични битки, които се разиграха пред стените на заканодателния орган.

Наред с обичайните удари с палки и разпръскване на сълзотворен газ и водни струи, полицията масово стреля и с гумени куршуми срещу протестиращите. А пораженията от такива изстрели може и да са фатални, особено ако се уцели око или слепоочие. Но дори и пораженето да е по други части на тялото, раните са кървави и болезнени.

Сред пострадалите има над 20 журналисти, най-вече фоторепортери, защото са били в самия кипеж на сблъсъците. Данните бяха изнесени от цитираните професионални организации aRGra и SipreBA.

„Аржентинската асоциация на фоторепортерите вижда, че медийните работници, които отразяват социални протести са възприемани от част от силите за сигурност като „обекти за възпиране”. Ето защо настояваме за незабавно спиране на репресиите срещу медийните работници и възлагаме на правителството пряката отговорност за сигурността на журналистите при изпълняването на тяхната работа”. Това се казва в разпространената декларация, цитирана от електронното издание Resumen Latinoamericano.

Прес-синдикатът на град Буенос Айрес организира демонстративна стачка на фоторепортерите пред Конгреса. Протестиращите подчертаха, че не желаят повече да са живи мишени на силите за сигурност.

В разгласената декларация се казва още: „Изискваме зачитане на конституционното право да информираме и да бъдем информирани, но най-вече изискваме прекратяване на враждебните действия на силите за сигурност, които сякаш смятат за своя мисия да пречат на работата на медиите. Смятаме правителството за отговорно за раните, получени от наши колеги, и настояваме то да изпълнява стриктно задълженията си, защитавайки свободата на пресата и безопасността на медийните работници, които отразяват социални протести”.

 

Сподели в
 

На 24октомври от 17,30 ч. в клуб „Журналист“ в СБЖ ще бъде отбелязана 180-годишнина от рождението на големия български учен и патриот проф. Марин Дринов. Гост на събитието ще е неговият правнук д-р Владимир Сафронов-Дринов, който гостува в България по повод юбилейните тържества. Той ще представи новата си книга „Марин Дринов –Семейна летопис. 180-години от рождението му“.

22.10.2018/18:47

На 31 октомври ще отброим 40 дни, откакто си отиде Станини Асенова Дешева, родена на 13 февруари 1940 г. Тя посвети 25 години от живота си на БНР и „Детска редакция“ на програма „Христо Ботев“, беше част от екипа на кирило-методиевския вестник „За буквите“, раздаваше надежда и подкрепа и от Държавната агенция за българите в чужбина.

22.10.2018/18:08

Валери Добрев, дългогодишен журналист, фоторепортер и кинолюбител направи поредното си дарение на Историческия музей в Димитровград. Той предостави 18 диска с над 40 филма, заснети от него през различни години.

20.10.2018/16:27

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково бе домакин на представянето на книгата „Окото на залеза” от Иван Енчев, журналист и писател.

18.10.2018/18:24

Защита на разследващите репортери ще прокарва доклад, внасян днес в комисията по свободите на Европейския парламент. Инициативата съвпада с годишнината от атентата, в който загина малтийката Каруана Галиция, но във фокуса е и убийството на българката Виктория Маринова, на което не се гледа само като на криминално престъпление

15.10.2018/12:35

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки