Начало
 
 

Протест в Аржентина: Не стреляйте по медиите!

28.12.2017 /20:01 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ/Resumen Latinoamericano Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистическият протест пред Националния конгрес в Буенос Айрес издигна лозунга "Не стреляйте в медиите"

Аржентинската асоциация на фоторепортерите (aRGra) и Прес-синдикатът на град Буенос Айрес (SipreBA) организираха протест пред сградата на Националния конгрес в аржентинската столица срещу полицейските репресии по време на неотдавнашните масови протести срещу пенсионната реформа, при чието потушаване много фотографи и журналисти бяха простреляни с гумени куршуми

„Не стреляйте по медиите!” - това бе общият лозунг, под който пред сградата на Националния конгрес на Аржентина в Буенос Айрес се събраха да демонстрират десетки журналисти, преди всичко фоторепортери. Тъй като тяхната мисия е винаги да отразяватмаксимално автентично събитията, те винаги са на предната линия при всякакви протести и много често са сред пострадалите от полицейското насилие. „Искаме свобода да информираме!” - скандираха сега журналистите.

При последните масови протести в аржентинската столица срещу пенсионната реформа, която поражда силно възмущение в обществото, големите демонстрации на 14 и 18 декември бяха тъкмо пред сградата на Конгреса, докато вътре вървяха дебати около реформата. Гласуването на два пъти бе отлагано заради истинските улични битки, които се разиграха пред стените на заканодателния орган.

Наред с обичайните удари с палки и разпръскване на сълзотворен газ и водни струи, полицията масово стреля и с гумени куршуми срещу протестиращите. А пораженията от такива изстрели може и да са фатални, особено ако се уцели око или слепоочие. Но дори и пораженето да е по други части на тялото, раните са кървави и болезнени.

Сред пострадалите има над 20 журналисти, най-вече фоторепортери, защото са били в самия кипеж на сблъсъците. Данните бяха изнесени от цитираните професионални организации aRGra и SipreBA.

„Аржентинската асоциация на фоторепортерите вижда, че медийните работници, които отразяват социални протести са възприемани от част от силите за сигурност като „обекти за възпиране”. Ето защо настояваме за незабавно спиране на репресиите срещу медийните работници и възлагаме на правителството пряката отговорност за сигурността на журналистите при изпълняването на тяхната работа”. Това се казва в разпространената декларация, цитирана от електронното издание Resumen Latinoamericano.

Прес-синдикатът на град Буенос Айрес организира демонстративна стачка на фоторепортерите пред Конгреса. Протестиращите подчертаха, че не желаят повече да са живи мишени на силите за сигурност.

В разгласената декларация се казва още: „Изискваме зачитане на конституционното право да информираме и да бъдем информирани, но най-вече изискваме прекратяване на враждебните действия на силите за сигурност, които сякаш смятат за своя мисия да пречат на работата на медиите. Смятаме правителството за отговорно за раните, получени от наши колеги, и настояваме то да изпълнява стриктно задълженията си, защитавайки свободата на пресата и безопасността на медийните работници, които отразяват социални протести”.

 

Сподели в
 

По повод неотдавнашното ѝ уволнение от БНТ и трансформирането на БНТ 2 потърсихме за интервю популярната журналистка Екатерина Генова, доскоро оглавявала дирекция „БНТ и региони” в Националната телевизия. От около две седмици сме помолили за интервю и генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Все още очакваме отговорите му.

16.04.2018/08:06

Ягода Михайловска-Георгиева, една от най-значимите македонски писателки и журналистки, спечелила трите най-големи литературни награди в страната си, идва в Хасково.

14.04.2018/12:29

Поясненията към отличения кадър с горящ човек карат зрителя да приеме, че изобразеното е резултат от полицейска репресия, докато всъщност е заснет демонстрант, самозапалил се по невнимание, след като е хвърлил коктейл „Молотов” срещу сили за борба с безредици

13.04.2018/22:36

Лекция на тема „Тенденции в развитие на българските медии“ изнесе доц. д-р Георги Калагларски, преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър“ и член на УС на СБЖ, пред студенти и преподаватели във Факултета по журналистика и политически науки на Евразийския университет в Република Казахстан.

12.04.2018/16:46

Пазарджишкият писател и журналист Продрум Димов гостува в Хасково с последната си книга „Нестихващ огън“, посветена на видния възрожденец Константин Величков.

11.04.2018/21:27
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки