Начало
 
 

Журналисти от 35 страни ще огласят планината на Орфей

29.12.2017 /13:02 | Автор : Борислав Костурков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Среща на организаторите Ал. Богоявленски, М. Беляков и К. Дафовска с журналисти в София (Снимки: Авторът)

За трети път България ще бъде домакин - от 25 февруари до 4 март 2018 г. - на Годишната среща на Международния ски клуб на журналистите (СКИЖ). Планирани са състезания на „Стената” под връх Снежанка и богата програма от срещи в Пловдив и Пампорово.

Отново ободрителни възгласи :”Давай-ай-ай-ай!” и вероятно разливащите се звуци на родопска каба гайда ще огласят „Стената” и района на хижа „Студенец” в Пампорово. Този път обаче възгласите ще бъдат на различни езици.

Причината е, че най-слънчевият наш зимен курорт ще приеме от 25 февруари до 4 март 2018 г. участниците в 65-ата Годишна среща на СКИЖ. За трети път, след на Витоша през 1985 г. и в Банско – 2006 г., България ще бъде гостоприемен домакин на това неофициално световно първенство по ски за журналисти.

Интересът към срещата в сърцето на Родопите и стартовете в обединената вече ски зона Пампорово – Мечи чал (край Чепеларе) сред колегите по перо, микрофон и камера е голям. Както сподели председателят на Българския ски клуб на журналистите (БСКЖ) Александър Богоявленски, досега за участие вече са се записали над 110, а се очакват между 170 и 190 колеги,  от 35 държави. Сред тях са представители и на такива авторитетни световни медии, като: британските The Times, The Guardian, Financial Times, The Irish Times, в. ”Бьорзен” (Дания), ”Дело” (Словения), Neue Züricher Zeitung (Швейцария), агенция DPA и телевизия ARD (Германия), БиБиСи, ЧТК (Чехословакия) и др.

Първенствата на най-добрите скиори сред журналистите от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и дори Африка (Мароко)  са уникални поне по две причини. Първо, състезанието и класирането са странна комбинация от резултатите в гигантски слалом и ски-бягане (класически стил). Сега на „Пампорово-2018” колегите ще се съберат и на Роженските поляни. Тук те обаче няма да се надпяват като на събора, а мъжете и жените ще стартират съответно на 5 и 2.5 км. По идея именно на БСКЖ в спортната програма за първи път ще бъде включена и една нова и много динамична дисциплина – отборна щафета в паралелния слалом. По „Стената” ще се спуснат „квартети”, съставени от по двама журналисти, един ски учител от Пампорово и дете от местните ски клубове.

И второ, традиционните годишни срещи на СКИЖ – този първи форум за контакти и разговори между журналисти от Изтока и Запада, възникнал още в разгара на „студената война” през 1955 г., са и ярки обществени прояви. Те са място за неформални – на пистата, край пистата, но и за чисто професионални контакти, за обмен на мнения.

Актуални за света  или конкретния регион проблеми се обсъждат оживено на също традиционните „кръгли маси” по време на първенството. Несъмнено сега в центъра на вниманието ще стоят теми като: председателството от България на Съвета на ЕС, Западните Балкани и възможностите за тяхното интегриране, проблемът с бежанците и Европа и др.

Впрочем първата спирка на „белия керван” ще бъде Пловдив, където колегите от 35 страни на земното кълбо ще могат да се запознаят с града и неговата подготовка за Европейска столица на културата през 2019 г. По главната пешеходна улица на древния Филипополис ще премине и традиционното шествие с национални флагове на участниците в Годишната среща на СКИЖ при нейното официално откриване на  25 февруари вечерта на Античния римски стадион.

На „картата на СКИЖ” България се явява за първи път в Татранска Ломнице (ЧССР) през март 1965 г. Наш принос в историята на организацията е и традиционната купа „Емил Антонов” в памет на известния спортен журналист – полиглот,  основател и първи председател на Българския ски клуб на журналистите (БСКЖ). Наградата се връчва всяка година на колега, допринесъл най-много за приятелския и ведър дух в СКИЖ, чието олицетворение е бил Емил Антонов, наричан „човекът-оркестър”.

Като страна-домакин България е получила сега право на 15 участници в това неофициално световно журналистическо първенство по ски.  Сред тях ще бъдат и световният шампион в гигантския слалом (в групата 45-55 г.) от 2014 и вицешампион от 2016 г. Юлиян Стоянов (в. „Лична драма”), неколкократният медалист в ски-бягането Любомир Бояджиев (външнополитически редактор в Нова телевизия) и др. За доброто представяне на нашия отбор се е погрижил и основният му спомоществовател – веригата спортни магазини SLS, предоставил на колегите ни състезателни ски и екипи с марката „Росиньол”.

И докато родните журналисти-скиори тепърва започват подготовката си на сняг, то ски зоната Пампорово - Мечи чал, въпреки закъснелия снеговалеж, беше готова за зимния сезон още преди Коледа. 15 писти от различна трудност и с обща дължина около 50 км са истинско предизвикателство и за най-издръжливите скиори.

За да бъде по-малко зависим от капризите на времето, слънчевият родопски курорт разполага вече с 300 снежни оръдия. Те така яко бълват изкуствен сняг, че при подходящи ниски температури могат да покрият всички писти за 7 дни. Новост за този сезон са и трите чисто нови снегоутъпкващи машини („ратраци”). Особено важно за журналистите, пък и за всички летовници, е Wi-Fi –покритието на трите основни зони в курорта: района на хижа „Студенец”, връх Снежанка и на върха на Мечи чал.

„Радваме се, че Пампорово-Мечи чал става все по-популярна дестинация и в чужбина – изтъкна изпълнителният директор на „Пампорово АД” Мариан Беляков. – Въпреки че тази година повишихме цените, отбелязваме ръст на английските пазари с 50-60 процента, а продажбите ни в Ирландия се увеличиха почти двойно. Традиционно наши гости са скиори от Турция, Румъния, Сърбия. Преустроихме основно и обновихме представителния ни хотел „Перелик”, който от 3-звезден  става 5-звезден. Цената на дневната карта за лифтовете остава 55 лв., която по мое мнение е умерена, още повече че важи за две ски зони - Пампорово и Мечи чал. Редовната връзка между тях с бусчета – „совалки” - също влиза в цената на ски-паса. Приятна изненада за нас е, че хотелската ни база започва да недостига, което доказва все по-засилващия се интерес  към курорта." 

От интерес пък за нас, журналистите, несъмнено ще бъдат и проявите, свързани с отбелязването през февруари 2018 г. на 20-годишнината от олимпийската титла на Катя Дафовска. „Златното момиче” от Чепеларе и „лице на Пампорово” завоюва в биатлона на Игрите в Нагано (Япония) през 1998 г. единствения досега за България златен медал от Зимна Олимпиада.

----
* Авторът Борислав Костурков е член на БСКЖ, бивш председател на Клуба - бел. СБЖ. 


 

Сподели в
 

По повод неотдавнашното ѝ уволнение от БНТ и трансформирането на БНТ 2 потърсихме за интервю популярната журналистка Екатерина Генова, доскоро оглавявала дирекция „БНТ и региони” в Националната телевизия. От около две седмици сме помолили за интервю и генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Все още очакваме отговорите му.

16.04.2018/08:06

Ягода Михайловска-Георгиева, една от най-значимите македонски писателки и журналистки, спечелила трите най-големи литературни награди в страната си, идва в Хасково.

14.04.2018/12:29

Поясненията към отличения кадър с горящ човек карат зрителя да приеме, че изобразеното е резултат от полицейска репресия, докато всъщност е заснет демонстрант, самозапалил се по невнимание, след като е хвърлил коктейл „Молотов” срещу сили за борба с безредици

13.04.2018/22:36

Пазарджишкият писател и журналист Продрум Димов гостува в Хасково с последната си книга „Нестихващ огън“, посветена на видния възрожденец Константин Величков.

11.04.2018/21:27

През 2008 г. заедно с колегите Наташа Тодинова от Бургас, Никола Кицевски, тогава зам.-гл. редактор на в. „Труд”, и Александър Перпелиев от в. „Дума” бяхме в състава на делегация на СБЖ, която през година връща визитата на официална китайска делегация.

11.04.2018/18:19
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки