Начало
 
 

Журналисти от 35 страни ще огласят планината на Орфей

29.12.2017 /13:02 | Автор : Борислав Костурков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Среща на организаторите Ал. Богоявленски, М. Беляков и К. Дафовска с журналисти в София (Снимки: Авторът)

За трети път България ще бъде домакин - от 25 февруари до 4 март 2018 г. - на Годишната среща на Международния ски клуб на журналистите (СКИЖ). Планирани са състезания на „Стената” под връх Снежанка и богата програма от срещи в Пловдив и Пампорово.

Отново ободрителни възгласи :”Давай-ай-ай-ай!” и вероятно разливащите се звуци на родопска каба гайда ще огласят „Стената” и района на хижа „Студенец” в Пампорово. Този път обаче възгласите ще бъдат на различни езици.

Причината е, че най-слънчевият наш зимен курорт ще приеме от 25 февруари до 4 март 2018 г. участниците в 65-ата Годишна среща на СКИЖ. За трети път, след на Витоша през 1985 г. и в Банско – 2006 г., България ще бъде гостоприемен домакин на това неофициално световно първенство по ски за журналисти.

Интересът към срещата в сърцето на Родопите и стартовете в обединената вече ски зона Пампорово – Мечи чал (край Чепеларе) сред колегите по перо, микрофон и камера е голям. Както сподели председателят на Българския ски клуб на журналистите (БСКЖ) Александър Богоявленски, досега за участие вече са се записали над 110, а се очакват между 170 и 190 колеги,  от 35 държави. Сред тях са представители и на такива авторитетни световни медии, като: британските The Times, The Guardian, Financial Times, The Irish Times, в. ”Бьорзен” (Дания), ”Дело” (Словения), Neue Züricher Zeitung (Швейцария), агенция DPA и телевизия ARD (Германия), БиБиСи, ЧТК (Чехословакия) и др.

Първенствата на най-добрите скиори сред журналистите от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и дори Африка (Мароко)  са уникални поне по две причини. Първо, състезанието и класирането са странна комбинация от резултатите в гигантски слалом и ски-бягане (класически стил). Сега на „Пампорово-2018” колегите ще се съберат и на Роженските поляни. Тук те обаче няма да се надпяват като на събора, а мъжете и жените ще стартират съответно на 5 и 2.5 км. По идея именно на БСКЖ в спортната програма за първи път ще бъде включена и една нова и много динамична дисциплина – отборна щафета в паралелния слалом. По „Стената” ще се спуснат „квартети”, съставени от по двама журналисти, един ски учител от Пампорово и дете от местните ски клубове.

И второ, традиционните годишни срещи на СКИЖ – този първи форум за контакти и разговори между журналисти от Изтока и Запада, възникнал още в разгара на „студената война” през 1955 г., са и ярки обществени прояви. Те са място за неформални – на пистата, край пистата, но и за чисто професионални контакти, за обмен на мнения.

Актуални за света  или конкретния регион проблеми се обсъждат оживено на също традиционните „кръгли маси” по време на първенството. Несъмнено сега в центъра на вниманието ще стоят теми като: председателството от България на Съвета на ЕС, Западните Балкани и възможностите за тяхното интегриране, проблемът с бежанците и Европа и др.

Впрочем първата спирка на „белия керван” ще бъде Пловдив, където колегите от 35 страни на земното кълбо ще могат да се запознаят с града и неговата подготовка за Европейска столица на културата през 2019 г. По главната пешеходна улица на древния Филипополис ще премине и традиционното шествие с национални флагове на участниците в Годишната среща на СКИЖ при нейното официално откриване на  25 февруари вечерта на Античния римски стадион.

На „картата на СКИЖ” България се явява за първи път в Татранска Ломнице (ЧССР) през март 1965 г. Наш принос в историята на организацията е и традиционната купа „Емил Антонов” в памет на известния спортен журналист – полиглот,  основател и първи председател на Българския ски клуб на журналистите (БСКЖ). Наградата се връчва всяка година на колега, допринесъл най-много за приятелския и ведър дух в СКИЖ, чието олицетворение е бил Емил Антонов, наричан „човекът-оркестър”.

Като страна-домакин България е получила сега право на 15 участници в това неофициално световно журналистическо първенство по ски.  Сред тях ще бъдат и световният шампион в гигантския слалом (в групата 45-55 г.) от 2014 и вицешампион от 2016 г. Юлиян Стоянов (в. „Лична драма”), неколкократният медалист в ски-бягането Любомир Бояджиев (външнополитически редактор в Нова телевизия) и др. За доброто представяне на нашия отбор се е погрижил и основният му спомоществовател – веригата спортни магазини SLS, предоставил на колегите ни състезателни ски и екипи с марката „Росиньол”.

И докато родните журналисти-скиори тепърва започват подготовката си на сняг, то ски зоната Пампорово - Мечи чал, въпреки закъснелия снеговалеж, беше готова за зимния сезон още преди Коледа. 15 писти от различна трудност и с обща дължина около 50 км са истинско предизвикателство и за най-издръжливите скиори.

За да бъде по-малко зависим от капризите на времето, слънчевият родопски курорт разполага вече с 300 снежни оръдия. Те така яко бълват изкуствен сняг, че при подходящи ниски температури могат да покрият всички писти за 7 дни. Новост за този сезон са и трите чисто нови снегоутъпкващи машини („ратраци”). Особено важно за журналистите, пък и за всички летовници, е Wi-Fi –покритието на трите основни зони в курорта: района на хижа „Студенец”, връх Снежанка и на върха на Мечи чал.

„Радваме се, че Пампорово-Мечи чал става все по-популярна дестинация и в чужбина – изтъкна изпълнителният директор на „Пампорово АД” Мариан Беляков. – Въпреки че тази година повишихме цените, отбелязваме ръст на английските пазари с 50-60 процента, а продажбите ни в Ирландия се увеличиха почти двойно. Традиционно наши гости са скиори от Турция, Румъния, Сърбия. Преустроихме основно и обновихме представителния ни хотел „Перелик”, който от 3-звезден  става 5-звезден. Цената на дневната карта за лифтовете остава 55 лв., която по мое мнение е умерена, още повече че важи за две ски зони - Пампорово и Мечи чал. Редовната връзка между тях с бусчета – „совалки” - също влиза в цената на ски-паса. Приятна изненада за нас е, че хотелската ни база започва да недостига, което доказва все по-засилващия се интерес  към курорта." 

От интерес пък за нас, журналистите, несъмнено ще бъдат и проявите, свързани с отбелязването през февруари 2018 г. на 20-годишнината от олимпийската титла на Катя Дафовска. „Златното момиче” от Чепеларе и „лице на Пампорово” завоюва в биатлона на Игрите в Нагано (Япония) през 1998 г. единствения досега за България златен медал от Зимна Олимпиада.

----
* Авторът Борислав Костурков е член на БСКЖ, бивш председател на Клуба - бел. СБЖ. 


 

Сподели в
 

Преди 190 години се е родил човекът, изрекъл словата: „Отечеството ми е Русия, родината - Тверската земя, а сърцето и любовта ми е България“. Генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко, чийто живот и дейност,събраха в клуб „Журналист“, в СБЖ, известни историци, журналисти, дипломати и хора на изкуството.

15.07.2018/19:19

„Естествените полети на човешкия ум не са от удоволствие на удоволствие, а от надежда на надежда“, е написал Самюел Джонсън. И че няма нищо по-велико и по-силно от надеждата се разбра и на благотворителната вечер в клуб „Журналист“ в СБЖ, която събра приятели и всички, които припознаха свой най-близък човек в лицето на Надежда Огойска – една млада и красива българка, майка на две български деца, непожалена от тежка и коварна болест. Организатор на този празник на добротата и светлината бе журналистът, поетът и член на УС на СБЖ Ивайло Диманов, който беше подкрепен от всички в Съюза.

14.07.2018/20:01

Този колега – известен от години от БНР, от вестниците „Труд”, „168 часа”, „7 дни спорт”, „Ретро”, „Свободен народ”, „Галерия” – е рядко срещано съчетание на помнещ се с написаното журналист.

11.07.2018/09:57

Пиша този репортаж от представянето на книгата на големия български актьор Мирослав Миндов в деня на неговия рожден ден – 7 юли. В навечерието на личния му празник клуб „Журналист“ събра всички, които го обичат и се прекланят пред таланта му, да се докоснат до книгата на живота му „Всичко в реалния живот е театър“.

07.07.2018/22:32

На 12 юли от 18.00 ч. по инициатива на Ивайло Диманов в подкрепа на борещата се с окнозаболяване дъщеря на поетесата Маргарита Петкова със свои изпълнения ще се включат Точка БГ, Камелия Кондова, Стефка Янорова, Кристина и Михаил Белчеви, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, както и самият Ивайло

07.07.2018/06:58
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки