Начало
 
 

Журналисти от 35 страни ще огласят планината на Орфей

29.12.2017 /13:02 | Автор : Борислав Костурков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Среща на организаторите Ал. Богоявленски, М. Беляков и К. Дафовска с журналисти в София (Снимки: Авторът)

За трети път България ще бъде домакин - от 25 февруари до 4 март 2018 г. - на Годишната среща на Международния ски клуб на журналистите (СКИЖ). Планирани са състезания на „Стената” под връх Снежанка и богата програма от срещи в Пловдив и Пампорово.

Отново ободрителни възгласи :”Давай-ай-ай-ай!” и вероятно разливащите се звуци на родопска каба гайда ще огласят „Стената” и района на хижа „Студенец” в Пампорово. Този път обаче възгласите ще бъдат на различни езици.

Причината е, че най-слънчевият наш зимен курорт ще приеме от 25 февруари до 4 март 2018 г. участниците в 65-ата Годишна среща на СКИЖ. За трети път, след на Витоша през 1985 г. и в Банско – 2006 г., България ще бъде гостоприемен домакин на това неофициално световно първенство по ски за журналисти.

Интересът към срещата в сърцето на Родопите и стартовете в обединената вече ски зона Пампорово – Мечи чал (край Чепеларе) сред колегите по перо, микрофон и камера е голям. Както сподели председателят на Българския ски клуб на журналистите (БСКЖ) Александър Богоявленски, досега за участие вече са се записали над 110, а се очакват между 170 и 190 колеги,  от 35 държави. Сред тях са представители и на такива авторитетни световни медии, като: британските The Times, The Guardian, Financial Times, The Irish Times, в. ”Бьорзен” (Дания), ”Дело” (Словения), Neue Züricher Zeitung (Швейцария), агенция DPA и телевизия ARD (Германия), БиБиСи, ЧТК (Чехословакия) и др.

Първенствата на най-добрите скиори сред журналистите от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и дори Африка (Мароко)  са уникални поне по две причини. Първо, състезанието и класирането са странна комбинация от резултатите в гигантски слалом и ски-бягане (класически стил). Сега на „Пампорово-2018” колегите ще се съберат и на Роженските поляни. Тук те обаче няма да се надпяват като на събора, а мъжете и жените ще стартират съответно на 5 и 2.5 км. По идея именно на БСКЖ в спортната програма за първи път ще бъде включена и една нова и много динамична дисциплина – отборна щафета в паралелния слалом. По „Стената” ще се спуснат „квартети”, съставени от по двама журналисти, един ски учител от Пампорово и дете от местните ски клубове.

И второ, традиционните годишни срещи на СКИЖ – този първи форум за контакти и разговори между журналисти от Изтока и Запада, възникнал още в разгара на „студената война” през 1955 г., са и ярки обществени прояви. Те са място за неформални – на пистата, край пистата, но и за чисто професионални контакти, за обмен на мнения.

Актуални за света  или конкретния регион проблеми се обсъждат оживено на също традиционните „кръгли маси” по време на първенството. Несъмнено сега в центъра на вниманието ще стоят теми като: председателството от България на Съвета на ЕС, Западните Балкани и възможностите за тяхното интегриране, проблемът с бежанците и Европа и др.

Впрочем първата спирка на „белия керван” ще бъде Пловдив, където колегите от 35 страни на земното кълбо ще могат да се запознаят с града и неговата подготовка за Европейска столица на културата през 2019 г. По главната пешеходна улица на древния Филипополис ще премине и традиционното шествие с национални флагове на участниците в Годишната среща на СКИЖ при нейното официално откриване на  25 февруари вечерта на Античния римски стадион.

На „картата на СКИЖ” България се явява за първи път в Татранска Ломнице (ЧССР) през март 1965 г. Наш принос в историята на организацията е и традиционната купа „Емил Антонов” в памет на известния спортен журналист – полиглот,  основател и първи председател на Българския ски клуб на журналистите (БСКЖ). Наградата се връчва всяка година на колега, допринесъл най-много за приятелския и ведър дух в СКИЖ, чието олицетворение е бил Емил Антонов, наричан „човекът-оркестър”.

Като страна-домакин България е получила сега право на 15 участници в това неофициално световно журналистическо първенство по ски.  Сред тях ще бъдат и световният шампион в гигантския слалом (в групата 45-55 г.) от 2014 и вицешампион от 2016 г. Юлиян Стоянов (в. „Лична драма”), неколкократният медалист в ски-бягането Любомир Бояджиев (външнополитически редактор в Нова телевизия) и др. За доброто представяне на нашия отбор се е погрижил и основният му спомоществовател – веригата спортни магазини SLS, предоставил на колегите ни състезателни ски и екипи с марката „Росиньол”.

И докато родните журналисти-скиори тепърва започват подготовката си на сняг, то ски зоната Пампорово - Мечи чал, въпреки закъснелия снеговалеж, беше готова за зимния сезон още преди Коледа. 15 писти от различна трудност и с обща дължина около 50 км са истинско предизвикателство и за най-издръжливите скиори.

За да бъде по-малко зависим от капризите на времето, слънчевият родопски курорт разполага вече с 300 снежни оръдия. Те така яко бълват изкуствен сняг, че при подходящи ниски температури могат да покрият всички писти за 7 дни. Новост за този сезон са и трите чисто нови снегоутъпкващи машини („ратраци”). Особено важно за журналистите, пък и за всички летовници, е Wi-Fi –покритието на трите основни зони в курорта: района на хижа „Студенец”, връх Снежанка и на върха на Мечи чал.

„Радваме се, че Пампорово-Мечи чал става все по-популярна дестинация и в чужбина – изтъкна изпълнителният директор на „Пампорово АД” Мариан Беляков. – Въпреки че тази година повишихме цените, отбелязваме ръст на английските пазари с 50-60 процента, а продажбите ни в Ирландия се увеличиха почти двойно. Традиционно наши гости са скиори от Турция, Румъния, Сърбия. Преустроихме основно и обновихме представителния ни хотел „Перелик”, който от 3-звезден  става 5-звезден. Цената на дневната карта за лифтовете остава 55 лв., която по мое мнение е умерена, още повече че важи за две ски зони - Пампорово и Мечи чал. Редовната връзка между тях с бусчета – „совалки” - също влиза в цената на ски-паса. Приятна изненада за нас е, че хотелската ни база започва да недостига, което доказва все по-засилващия се интерес  към курорта." 

От интерес пък за нас, журналистите, несъмнено ще бъдат и проявите, свързани с отбелязването през февруари 2018 г. на 20-годишнината от олимпийската титла на Катя Дафовска. „Златното момиче” от Чепеларе и „лице на Пампорово” завоюва в биатлона на Игрите в Нагано (Япония) през 1998 г. единствения досега за България златен медал от Зимна Олимпиада.

----
* Авторът Борислав Костурков е член на БСКЖ, бивш председател на Клуба - бел. СБЖ. 


 

Сподели в
 

Черен ден за свободата на словото и медиите, срам и позор, атака срещу демокрацията – това са част от коментарите, които предизвика яростното нападение срещу левия кипърски турски вестник „Африка” в понеделник, 22 януари, довело до пълен погром на редакцията. Напрежението в окупираните територии започна с акцията сутринта, пренесе се с размирици в т. нар. парламент и продължи в масов протест до късно след полунощ.

23.01.2018/14:13

Голяма е ролята на периодичния печат, вестници и списания при проучването на родния край. Те дават възможност да се докоснем до най-важните въпроси, които са вълнували нашите съграждани.

22.01.2018/12:17

Повод за тая бележка е информация, долетяла от Българското национално радио (БНР). Тя известява, че с водосвет бил открит редакционен комплекс, тип „open space“. Казано на български – „отворено пространство“.

21.01.2018/12:52

Разделихме се с него преди десетина дни. И думи за тоя мъж се появиха и във вестници, и във Фейсбук, и на сайта на СБЖ. От хора, с които бе работил, но най-вече – от негови някогашни студенти.

20.01.2018/16:31

Наред с руските, финландските, румънските и български воини в Руско-турската война 1877-1878 се е сражавал и японски самурай, за което знаят малцина. Сейго Ямадзава е воювал в редовете на руската армия. Тази история припомни при своето посещение в България премиерът на Япония Шиндзо Абе.

20.01.2018/12:45

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки