Начало
 
 

Само в печатницата на „Утро“ отпечатали и пощенски марки

30.12.2017 /18:14 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Така изглеждал плик с всички стойности на серията марки

Два от най-големите китове на българското вестникарство преди 1944-та са вестниците „Зора“ и „Утро“. Стопанин на единия е Данаил Крапчев, на другия – Атанас Дамянов. Били и доста близичко един до друг в София - съседи...

Редакцията и печатарската техника на „Зора“ – на улица „11 август“ № 18. А на „Утро“ – на булевард „Дондуков“ № 84. Там, където много години, в ново време  бе царството на „Труд“. А сега пък е гнездото на чиновниците от Националната  агенция по приходите.

Та тъкмо там – на „Дондуков“, номерацията по времето, за което пиша, може да е била различна, през 1920 година отпечатали т.нар. „Вазови“ марки. Тая поредица е с 6 стойности: 30 и 50 стотинки, 1, 2, 3 и 5 лева. За перипетиите около създаването й разказва Александър Георгиев в предпоследния брой – 11-и, на списание „Филателен преглед“.

Серията била част от тържествата за 70-годишнината от рождението на Иван Вазов. Нямало време да се прави конкурс и възложили сътворяването й на художниците Стефан Баджов и Райко Алексиев – бащата на политоголога Алекс Алексиев, който периодично се прибира в България от САЩ, където живее отдавна. Всекиму се паднала грижата за по 3 марки.

Това е единствената българска поредица, която не е отпечатана в Държавната печатница (днес – т.нар. нашенски „Лувър“ – бел. моя, Ив. Т.) или в Държавната печатница на съобщенията. Възложили направата й на Банката за търговия, индустрия и книжнина. Нейна била сградата,

където „въртели“ вестниците „Утро“ и „Дневник“

Много години, да вметна за цвят, главен редактор на „Утро“ е братът на прочутия художник Никола Танев – не по-малко прочутият журналист Стефан Танев.

Марките, чиито проект одобрил и сам Иван Вазов, изработили на нискокачествена, вестникарска хартия. С дълбок печат.

Работата почнала на 11 октомври и продължила до 21-ви. Серията разпространили из всички телеграфопощенски станции в страната. Тиражът бил огромен – от неколкостотин хиляди къса за най-големите номинали до 1 500 000 къса за 50 стотинки и 2 000 000 къса за 30 стотинки. Те били и най-употребяваните – за отворени и затворени писма. А в обращение поредицата можела да се използва до 30 юни 1923-та. Така и станало.

Това е първата специално замислена тематична поредица в нашето маркоиздаване.

Дирете и четете списание „Филателен преглед“. Там неведнъж журналистиката и филателията пресичат друмищата си. Срещат се марколюбието с най-големите ни писатели, артисти, певци, художници, вестникари... А когато това става, винаги е интересно.


 

Сподели в
 

Преди 190 години се е родил човекът, изрекъл словата: „Отечеството ми е Русия, родината - Тверската земя, а сърцето и любовта ми е България“. Генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко, чийто живот и дейност,събраха в клуб „Журналист“, в СБЖ, известни историци, журналисти, дипломати и хора на изкуството.

15.07.2018/19:19

„Естествените полети на човешкия ум не са от удоволствие на удоволствие, а от надежда на надежда“, е написал Самюел Джонсън. И че няма нищо по-велико и по-силно от надеждата се разбра и на благотворителната вечер в клуб „Журналист“ в СБЖ, която събра приятели и всички, които припознаха свой най-близък човек в лицето на Надежда Огойска – една млада и красива българка, майка на две български деца, непожалена от тежка и коварна болест. Организатор на този празник на добротата и светлината бе журналистът, поетът и член на УС на СБЖ Ивайло Диманов, който беше подкрепен от всички в Съюза.

14.07.2018/20:01

Този колега – известен от години от БНР, от вестниците „Труд”, „168 часа”, „7 дни спорт”, „Ретро”, „Свободен народ”, „Галерия” – е рядко срещано съчетание на помнещ се с написаното журналист.

11.07.2018/09:57

Пиша този репортаж от представянето на книгата на големия български актьор Мирослав Миндов в деня на неговия рожден ден – 7 юли. В навечерието на личния му празник клуб „Журналист“ събра всички, които го обичат и се прекланят пред таланта му, да се докоснат до книгата на живота му „Всичко в реалния живот е театър“.

07.07.2018/22:32

На 12 юли от 18.00 ч. по инициатива на Ивайло Диманов в подкрепа на борещата се с окнозаболяване дъщеря на поетесата Маргарита Петкова със свои изпълнения ще се включат Точка БГ, Камелия Кондова, Стефка Янорова, Кристина и Михаил Белчеви, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, както и самият Ивайло

07.07.2018/06:58
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки