Начало
 
 

Само в печатницата на „Утро“ отпечатали и пощенски марки

30.12.2017 /18:14 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Така изглеждал плик с всички стойности на серията марки

Два от най-големите китове на българското вестникарство преди 1944-та са вестниците „Зора“ и „Утро“. Стопанин на единия е Данаил Крапчев, на другия – Атанас Дамянов. Били и доста близичко един до друг в София - съседи...

Редакцията и печатарската техника на „Зора“ – на улица „11 август“ № 18. А на „Утро“ – на булевард „Дондуков“ № 84. Там, където много години, в ново време  бе царството на „Труд“. А сега пък е гнездото на чиновниците от Националната  агенция по приходите.

Та тъкмо там – на „Дондуков“, номерацията по времето, за което пиша, може да е била различна, през 1920 година отпечатали т.нар. „Вазови“ марки. Тая поредица е с 6 стойности: 30 и 50 стотинки, 1, 2, 3 и 5 лева. За перипетиите около създаването й разказва Александър Георгиев в предпоследния брой – 11-и, на списание „Филателен преглед“.

Серията била част от тържествата за 70-годишнината от рождението на Иван Вазов. Нямало време да се прави конкурс и възложили сътворяването й на художниците Стефан Баджов и Райко Алексиев – бащата на политоголога Алекс Алексиев, който периодично се прибира в България от САЩ, където живее отдавна. Всекиму се паднала грижата за по 3 марки.

Това е единствената българска поредица, която не е отпечатана в Държавната печатница (днес – т.нар. нашенски „Лувър“ – бел. моя, Ив. Т.) или в Държавната печатница на съобщенията. Възложили направата й на Банката за търговия, индустрия и книжнина. Нейна била сградата,

където „въртели“ вестниците „Утро“ и „Дневник“

Много години, да вметна за цвят, главен редактор на „Утро“ е братът на прочутия художник Никола Танев – не по-малко прочутият журналист Стефан Танев.

Марките, чиито проект одобрил и сам Иван Вазов, изработили на нискокачествена, вестникарска хартия. С дълбок печат.

Работата почнала на 11 октомври и продължила до 21-ви. Серията разпространили из всички телеграфопощенски станции в страната. Тиражът бил огромен – от неколкостотин хиляди къса за най-големите номинали до 1 500 000 къса за 50 стотинки и 2 000 000 къса за 30 стотинки. Те били и най-употребяваните – за отворени и затворени писма. А в обращение поредицата можела да се използва до 30 юни 1923-та. Така и станало.

Това е първата специално замислена тематична поредица в нашето маркоиздаване.

Дирете и четете списание „Филателен преглед“. Там неведнъж журналистиката и филателията пресичат друмищата си. Срещат се марколюбието с най-големите ни писатели, артисти, певци, художници, вестникари... А когато това става, винаги е интересно.


 

Сподели в
 

По повод неотдавнашното ѝ уволнение от БНТ и трансформирането на БНТ 2 потърсихме за интервю популярната журналистка Екатерина Генова, доскоро оглавявала дирекция „БНТ и региони” в Националната телевизия. От около две седмици сме помолили за интервю и генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Все още очакваме отговорите му.

16.04.2018/08:06

Ягода Михайловска-Георгиева, една от най-значимите македонски писателки и журналистки, спечелила трите най-големи литературни награди в страната си, идва в Хасково.

14.04.2018/12:29

Поясненията към отличения кадър с горящ човек карат зрителя да приеме, че изобразеното е резултат от полицейска репресия, докато всъщност е заснет демонстрант, самозапалил се по невнимание, след като е хвърлил коктейл „Молотов” срещу сили за борба с безредици

13.04.2018/22:36

Пазарджишкият писател и журналист Продрум Димов гостува в Хасково с последната си книга „Нестихващ огън“, посветена на видния възрожденец Константин Величков.

11.04.2018/21:27

През 2008 г. заедно с колегите Наташа Тодинова от Бургас, Никола Кицевски, тогава зам.-гл. редактор на в. „Труд”, и Александър Перпелиев от в. „Дума” бяхме в състава на делегация на СБЖ, която през година връща визитата на официална китайска делегация.

11.04.2018/18:19
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки