Начало
 
 

Сп. „Титаник” е първата жертва на нов закон в Германия

05.01.2018 /12:00 | Източник: БТА/Дневник Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Блокираният акаунт на „Титаник” с Беатрикс фон Щорх

Акаунтът в Туитър на германското сатирично списание „Титаник” е блокиран, след като изданието пародира антимюсюлмански коментари на депутатката Беатрикс фон Щорх от антиислямската партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), предаде Ройтерс.

Националната журналистическа асоциация заяви, че това показва лошата страна на новия закон в Германия срещу езика на омразата в интернет.

Депутатката, водещ член на АзГ, каза, че публикувайки туит на арабски, полицията се опитва да "умиротвори" хора, които нарече "варварски мюсюлмански орди мъже, групови изнасилвачи".

Туитър блокира за кратко нейния акаунт, а германската прокуратура проучва дали коментарите й са подстрекателство към омраза.

Ще глобяват до 50 млн. евро социалните медии

По-късно сп. "Титаник" публикува сатиричен туит, който претендира, че е от Фон Щорх до полицията: "Последното, което искам, са успокоени варвари мюсюлмански мъже, групови изнасилвачи", се казва в него. Списанието се оплака, че акаунтът му в Туитър е блокиран, и изрази предположение, че причината е новият закон, който влезе в сила на 1 януари.

Социални медии, които не премахват бързо съдържание с езика на омразата, може да бъдат глобявани с до 50 млн. евро.

"Шокирани сме"...  

Това заяви редакторът Тим Волф на сайта на списанието. Той припомни, че канцлерката Ангела Меркел и министърът на правосъдието Хайко Маас са обещали, че новият закон няма да доведе до подобен ефект.

Асоциацията на германските журналисти заяви, че решението на Туитър се равнява на цензура, и припомни, че е предупредила за тази опасност миналата година, преди законът да бъде приет. "Частна компания, базирана в САЩ, определя границите на свободата на словото и мненията в Германия", подчерта председателят на сдружението Франк Юберал, призовавайки парламента да отмени закона за езика на омразата.

Правосъдният министър Хайко Маас защити закона, като каза пред "Билд", че свободата на изразяване на мнение не дава картбланш за разпространяване на престъпно съдържание в интернет.

"Призивите за убийство, заплахите, обидите и подбуждането или лъжите за Аушвиц не са израз на свободата на мнение, а атаки срещу свободата на изразяване на други", подчерта Маас. По думите на министъра социалните мрежи трябва да спазват закона, както всички останали.


 

Сподели в
 

Издателите на печатни и електронни издания на вестници и списания в Европа получиха подкрепата на евродепутата Аксел Фос, докладчик в комисията по правни въпроси на ЕП.

22.04.2018/12:14

Българският участник в международния фотоконкурс Sony World Photography Awards 2018 Веселин Атанасов беше обявен за Фотограф на годината в раздел "Любители". Това се случи на официална церемония за награждаване в Лондон.

21.04.2018/15:44

СЕМ ще сезира Националния съвет за журналистическа етика (НСЖЕ) за видеорепортажите на bTV и Нова телевизия от отразяването на катастрофата на АМ „Тракия“, при която загинаха 6 души, а над 20 бяха ранени.

20.04.2018/16:48

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че налага глоба от 56 678 лв. на „Музикаутор“ заради злоупотреба с господстващо положение при необоснованото прекратяване на договорни отношения с Българското национално радио (БНР).

20.04.2018/14:16

Майло Янопулос отговаря на куп интересни и провокативни въпроси, по които мнозина и днес мълчат, в книгата си „Опасен”, която вече е издадена и на български.

18.04.2018/16:49
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки