Начало
 
 

Сп. „Титаник” е първата жертва на нов закон в Германия

05.01.2018 /12:00 | Източник: БТА/Дневник Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Блокираният акаунт на „Титаник” с Беатрикс фон Щорх

Акаунтът в Туитър на германското сатирично списание „Титаник” е блокиран, след като изданието пародира антимюсюлмански коментари на депутатката Беатрикс фон Щорх от антиислямската партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), предаде Ройтерс.

Националната журналистическа асоциация заяви, че това показва лошата страна на новия закон в Германия срещу езика на омразата в интернет.

Депутатката, водещ член на АзГ, каза, че публикувайки туит на арабски, полицията се опитва да "умиротвори" хора, които нарече "варварски мюсюлмански орди мъже, групови изнасилвачи".

Туитър блокира за кратко нейния акаунт, а германската прокуратура проучва дали коментарите й са подстрекателство към омраза.

Ще глобяват до 50 млн. евро социалните медии

По-късно сп. "Титаник" публикува сатиричен туит, който претендира, че е от Фон Щорх до полицията: "Последното, което искам, са успокоени варвари мюсюлмански мъже, групови изнасилвачи", се казва в него. Списанието се оплака, че акаунтът му в Туитър е блокиран, и изрази предположение, че причината е новият закон, който влезе в сила на 1 януари.

Социални медии, които не премахват бързо съдържание с езика на омразата, може да бъдат глобявани с до 50 млн. евро.

"Шокирани сме"...  

Това заяви редакторът Тим Волф на сайта на списанието. Той припомни, че канцлерката Ангела Меркел и министърът на правосъдието Хайко Маас са обещали, че новият закон няма да доведе до подобен ефект.

Асоциацията на германските журналисти заяви, че решението на Туитър се равнява на цензура, и припомни, че е предупредила за тази опасност миналата година, преди законът да бъде приет. "Частна компания, базирана в САЩ, определя границите на свободата на словото и мненията в Германия", подчерта председателят на сдружението Франк Юберал, призовавайки парламента да отмени закона за езика на омразата.

Правосъдният министър Хайко Маас защити закона, като каза пред "Билд", че свободата на изразяване на мнение не дава картбланш за разпространяване на престъпно съдържание в интернет.

"Призивите за убийство, заплахите, обидите и подбуждането или лъжите за Аушвиц не са израз на свободата на мнение, а атаки срещу свободата на изразяване на други", подчерта Маас. По думите на министъра социалните мрежи трябва да спазват закона, както всички останали.


 

Сподели в
 

В обществената телевизия БНТ бяха позабравили модела на водене, който Емил Кошлуков върна като водещ на предаването „Още от деня“.

23.01.2018/12:00

След като през последните дни новият програмен директор на БНТ Емил Кошлуков стана обект на масирани критики в някои медии и във фейсбук, той отговори от стената си в социалната мрежа.

22.01.2018/09:01

Кевин Конъли (снимка: BBC) завършва история в "Оксфорд" и е външнополитически кореспондент на BBC повече от 30 години. Бил е в Дъблин, Варшава, Москва, Париж, Вашингтон, Ерусалим, от близо година е в Брюксел.

21.01.2018/15:45

Полският президентът Анджей Дуда благодари на американския си колега Доналд Тръмп, че се бори срещу "фалшивите новини", и сподели, че страната му също изпитва "от първа ръка" силата им, предаде АП.

20.01.2018/18:50

Книгата "Огън и ярост", която описва предизборната кампания и първата година от президентството на Доналд Тръмп, ще бъде адаптирана за телевизията, съобщи ТАСС, цитирайки Hollywood Reporter.

19.01.2018/16:42

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки