Начало
 
 

Сп. „Титаник” е първата жертва на нов закон в Германия

05.01.2018 /12:00 | Източник: БТА/Дневник Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Блокираният акаунт на „Титаник” с Беатрикс фон Щорх

Акаунтът в Туитър на германското сатирично списание „Титаник” е блокиран, след като изданието пародира антимюсюлмански коментари на депутатката Беатрикс фон Щорх от антиислямската партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), предаде Ройтерс.

Националната журналистическа асоциация заяви, че това показва лошата страна на новия закон в Германия срещу езика на омразата в интернет.

Депутатката, водещ член на АзГ, каза, че публикувайки туит на арабски, полицията се опитва да "умиротвори" хора, които нарече "варварски мюсюлмански орди мъже, групови изнасилвачи".

Туитър блокира за кратко нейния акаунт, а германската прокуратура проучва дали коментарите й са подстрекателство към омраза.

Ще глобяват до 50 млн. евро социалните медии

По-късно сп. "Титаник" публикува сатиричен туит, който претендира, че е от Фон Щорх до полицията: "Последното, което искам, са успокоени варвари мюсюлмански мъже, групови изнасилвачи", се казва в него. Списанието се оплака, че акаунтът му в Туитър е блокиран, и изрази предположение, че причината е новият закон, който влезе в сила на 1 януари.

Социални медии, които не премахват бързо съдържание с езика на омразата, може да бъдат глобявани с до 50 млн. евро.

"Шокирани сме"...  

Това заяви редакторът Тим Волф на сайта на списанието. Той припомни, че канцлерката Ангела Меркел и министърът на правосъдието Хайко Маас са обещали, че новият закон няма да доведе до подобен ефект.

Асоциацията на германските журналисти заяви, че решението на Туитър се равнява на цензура, и припомни, че е предупредила за тази опасност миналата година, преди законът да бъде приет. "Частна компания, базирана в САЩ, определя границите на свободата на словото и мненията в Германия", подчерта председателят на сдружението Франк Юберал, призовавайки парламента да отмени закона за езика на омразата.

Правосъдният министър Хайко Маас защити закона, като каза пред "Билд", че свободата на изразяване на мнение не дава картбланш за разпространяване на престъпно съдържание в интернет.

"Призивите за убийство, заплахите, обидите и подбуждането или лъжите за Аушвиц не са израз на свободата на мнение, а атаки срещу свободата на изразяване на други", подчерта Маас. По думите на министъра социалните мрежи трябва да спазват закона, както всички останали.


 

Сподели в
 

Преди време имаше една поредица криминални романи, която започваше с букви от азбуката - А като алиби, Ж като жертва. Сетих се за нея покрай нелепото и ужасяващо убийство на една млада жена - русенската журналистка Виктория Маринова.

22.10.2018/12:00

Шумът около убийството на Виктория Маринова стихна с намирането на заподозрян. А шумът около опразнения стол на Анна Цолова стихна и без заподозрян. Всички знаем кой е той, но никой не тъжи за живите журналисти.

21.10.2018/17:11

Ръководните фактори в Байерн Мюнхен - Карл-Хайнц Румениге и Ули Хьонес - дадоха съвместна пресконференция, на която заплашиха със съд определени медии заради твърде критично отношение към клуба.

20.10.2018/13:32

40 часа - толкова продължи странното прекъсване на кабелната тв „Алфа”. От 19 часа на 15 октомври до 11 ч на 17 октомври тя не излъчваше нищо друго освен неподвижен черен екран с надписи.

19.10.2018/16:48

Генералният консул на Саудитска Арабия в Истанбул, където изчезна саудитският журналист Джамал Хашоги, е освободен от поста и ще бъде разследван, предаде Ройтерс, като се позова на в. "Сабк".

18.10.2018/16:50

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки