Начало
 
 

Зукърбърг обещава да брани през 2018-а Фейсбук от омразата

06.01.2018 /17:15 | Източник: manager.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Марк Зукърбърг излъчва на 5 януари обръщението си

Марк Зукърбърг призна, че през изминалата година Facebook е допуснал много грешки при лова на проблемно съдържание - като реч на омразата и фалшиви новини - и обеща да се поправи през 2018-а.

В новогодишното си обръщение, публикувано тази седмица, основателят на социалната мрежа казва:

„Всяка година приемам предизвикателството да науча нещо ново. През 2017-а посетих всички американски щати, тичах 365 мили (587 км), конструирах изкуствен интелект у дома, прочетох 25 книги и научих мандарин“, започва Зукърбърг посланието си, станало традиционно от 2009 г. насам. За 2018 г. то е по-сериозно от предишните.

„Facebook има много работа за вършене, за да защитим нашата общност от злоупотребите и омразата, да се предпазим от намесата на държави или да се уверим, че прекараното във Facebook време е добре използвано.

Личното ми предизвикателство през тази година е да се концентрирам върху тези важни въпроси. Ние няма да предотвратим всички грешки и всички смущения, но в момента правим твърде много грешки при прилагането на нашите правила за използване на мрежата и предотвратяване на злоупотребата с нашите инструменти. 2018 г. ще бъде година на нашето самоусъвършенстване“.

Според Зукърбърг много хора вече не вярват в идеята, че технологиите могат да им дадат малко повече власт. Напротив – с възхода на няколко големи технологични компании и с правителствата, които използват технологиите, за да наблюдават гражданите си, мнозина вече смятат, че технологиите служат само за концентрацията на властта в ръцете на част от хората, вместо за децентрализирането й.

През миналата година големите социални мрежи като Twitter и Google бяха притиснати от ЕС да вземат мерки срещу речта на омразата, Facebook беше критикувана остро заради неспособността си да попречи на руските тролове да използват платформата за намеса в американските избори през 2016 г. Зукърбърг осъди в няколко изказвания досега опитите на Русия да влияе върху изборите чрез постове и платени съобщения в мрежата и обеща да увеличи разходите, за да реши проблема.


 

Сподели в
 

В обществената телевизия БНТ бяха позабравили модела на водене, който Емил Кошлуков върна като водещ на предаването „Още от деня“.

23.01.2018/12:00

След като през последните дни новият програмен директор на БНТ Емил Кошлуков стана обект на масирани критики в някои медии и във фейсбук, той отговори от стената си в социалната мрежа.

22.01.2018/09:01

Кевин Конъли (снимка: BBC) завършва история в "Оксфорд" и е външнополитически кореспондент на BBC повече от 30 години. Бил е в Дъблин, Варшава, Москва, Париж, Вашингтон, Ерусалим, от близо година е в Брюксел.

21.01.2018/15:45

Полският президентът Анджей Дуда благодари на американския си колега Доналд Тръмп, че се бори срещу "фалшивите новини", и сподели, че страната му също изпитва "от първа ръка" силата им, предаде АП.

20.01.2018/18:50

Книгата "Огън и ярост", която описва предизборната кампания и първата година от президентството на Доналд Тръмп, ще бъде адаптирана за телевизията, съобщи ТАСС, цитирайки Hollywood Reporter.

19.01.2018/16:42

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки