Начало
 
 

Зукърбърг обещава да брани през 2018-а Фейсбук от омразата

06.01.2018 /17:15 | Източник: manager.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Марк Зукърбърг излъчва на 5 януари обръщението си

Марк Зукърбърг призна, че през изминалата година Facebook е допуснал много грешки при лова на проблемно съдържание - като реч на омразата и фалшиви новини - и обеща да се поправи през 2018-а.

В новогодишното си обръщение, публикувано тази седмица, основателят на социалната мрежа казва:

„Всяка година приемам предизвикателството да науча нещо ново. През 2017-а посетих всички американски щати, тичах 365 мили (587 км), конструирах изкуствен интелект у дома, прочетох 25 книги и научих мандарин“, започва Зукърбърг посланието си, станало традиционно от 2009 г. насам. За 2018 г. то е по-сериозно от предишните.

„Facebook има много работа за вършене, за да защитим нашата общност от злоупотребите и омразата, да се предпазим от намесата на държави или да се уверим, че прекараното във Facebook време е добре използвано.

Личното ми предизвикателство през тази година е да се концентрирам върху тези важни въпроси. Ние няма да предотвратим всички грешки и всички смущения, но в момента правим твърде много грешки при прилагането на нашите правила за използване на мрежата и предотвратяване на злоупотребата с нашите инструменти. 2018 г. ще бъде година на нашето самоусъвършенстване“.

Според Зукърбърг много хора вече не вярват в идеята, че технологиите могат да им дадат малко повече власт. Напротив – с възхода на няколко големи технологични компании и с правителствата, които използват технологиите, за да наблюдават гражданите си, мнозина вече смятат, че технологиите служат само за концентрацията на властта в ръцете на част от хората, вместо за децентрализирането й.

През миналата година големите социални мрежи като Twitter и Google бяха притиснати от ЕС да вземат мерки срещу речта на омразата, Facebook беше критикувана остро заради неспособността си да попречи на руските тролове да използват платформата за намеса в американските избори през 2016 г. Зукърбърг осъди в няколко изказвания досега опитите на Русия да влияе върху изборите чрез постове и платени съобщения в мрежата и обеща да увеличи разходите, за да реши проблема.


 

Сподели в
 

Издателите на печатни и електронни издания на вестници и списания в Европа получиха подкрепата на евродепутата Аксел Фос, докладчик в комисията по правни въпроси на ЕП.

22.04.2018/12:14

Българският участник в международния фотоконкурс Sony World Photography Awards 2018 Веселин Атанасов беше обявен за Фотограф на годината в раздел "Любители". Това се случи на официална церемония за награждаване в Лондон.

21.04.2018/15:44

СЕМ ще сезира Националния съвет за журналистическа етика (НСЖЕ) за видеорепортажите на bTV и Нова телевизия от отразяването на катастрофата на АМ „Тракия“, при която загинаха 6 души, а над 20 бяха ранени.

20.04.2018/16:48

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че налага глоба от 56 678 лв. на „Музикаутор“ заради злоупотреба с господстващо положение при необоснованото прекратяване на договорни отношения с Българското национално радио (БНР).

20.04.2018/14:16

Майло Янопулос отговаря на куп интересни и провокативни въпроси, по които мнозина и днес мълчат, в книгата си „Опасен”, която вече е издадена и на български.

18.04.2018/16:49
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки