Начало
 
 

Зукърбърг обещава да брани през 2018-а Фейсбук от омразата

06.01.2018 /17:15 | Източник: manager.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Марк Зукърбърг излъчва на 5 януари обръщението си

Марк Зукърбърг призна, че през изминалата година Facebook е допуснал много грешки при лова на проблемно съдържание - като реч на омразата и фалшиви новини - и обеща да се поправи през 2018-а.

В новогодишното си обръщение, публикувано тази седмица, основателят на социалната мрежа казва:

„Всяка година приемам предизвикателството да науча нещо ново. През 2017-а посетих всички американски щати, тичах 365 мили (587 км), конструирах изкуствен интелект у дома, прочетох 25 книги и научих мандарин“, започва Зукърбърг посланието си, станало традиционно от 2009 г. насам. За 2018 г. то е по-сериозно от предишните.

„Facebook има много работа за вършене, за да защитим нашата общност от злоупотребите и омразата, да се предпазим от намесата на държави или да се уверим, че прекараното във Facebook време е добре използвано.

Личното ми предизвикателство през тази година е да се концентрирам върху тези важни въпроси. Ние няма да предотвратим всички грешки и всички смущения, но в момента правим твърде много грешки при прилагането на нашите правила за използване на мрежата и предотвратяване на злоупотребата с нашите инструменти. 2018 г. ще бъде година на нашето самоусъвършенстване“.

Според Зукърбърг много хора вече не вярват в идеята, че технологиите могат да им дадат малко повече власт. Напротив – с възхода на няколко големи технологични компании и с правителствата, които използват технологиите, за да наблюдават гражданите си, мнозина вече смятат, че технологиите служат само за концентрацията на властта в ръцете на част от хората, вместо за децентрализирането й.

През миналата година големите социални мрежи като Twitter и Google бяха притиснати от ЕС да вземат мерки срещу речта на омразата, Facebook беше критикувана остро заради неспособността си да попречи на руските тролове да използват платформата за намеса в американските избори през 2016 г. Зукърбърг осъди в няколко изказвания досега опитите на Русия да влияе върху изборите чрез постове и платени съобщения в мрежата и обеща да увеличи разходите, за да реши проблема.


 

Сподели в
 

Ако се чудите защо тази седмица не се мярка Скулпторът на съвестта - Вежди Рашидов, да знаете - защото е в Лондон. Там откри изложба в галерия "Галиарди", а се оказа, че освен своето изкуство е взел със себе си и българския външен министър Екатерина Захариева, коментира в. „Сега” под рубриката „Прелет над печата”:

15.07.2018/12:27

Доналд Тръмп в полусянка, до него президентът Румен Радев на фокус. Майсторската снимка е черно-бяла и е направена на срещата на върха на НАТО в Брюксел от Иво Христов, началника на кабинета на Радев.

14.07.2018/12:26

На пореден протест излязоха тази седмица работещите в Българското национално радио колеги. Този път недоволството е общо и в него се включват журналисти, музикалните състави и техническите специалисти.

13.07.2018/15:25

Британският регулатор за защита на данните обяви намерение да глоби Фейсбук с 500 000 паунда (565 000 евро) заради скандала с аналитичната компания Кембридж Аналитика, предаде Ройтерс.

12.07.2018/16:50

Лятното кино на БНТ1ׅ поема на път за седма поредна година, като ще обходи 24 населени места в страната, показвайки хитови български филми.

11.07.2018/16:53
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки