Начало
 
 

Журналистът Майкъл Улф вбесява Тръмп с книгата си

07.01.2018 /12:16 | Източник: БТА/ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С хулите си Тръмп вдига интереса към книгата на Майкъл Улф

Американският 64-годишен журналист Майкъл Улф е свикнал през живота си с полемиките. Книгата му "Огън и ярост: В Белия дом на Тръмп" предизвиква от сряда насам политическа буря във Вашингтон.

Автор на коментарни статии, пишещ за няколко издания ("Холивуд рипортър", "Венити феър", сп. "Ню Йорк"), Улф твърди, че в продължение на 18 месеца е гравитирал около „галактиката Тръмп”, от предизборната кампания до Белия дом, и че е интервюирал "над 200" души, от президента до неговите близки сътрудници.

След изненадващото избиране на републиканския кандидат, когото Улф интервюира през юни 2016 г., журналистът иска от Тръмп достъп до Белия дом, който новоизбраният президент не му отказва.

И тогава Улф се превръща в "муха на стената", слива се с декора. Изминава всяка седмица разстоянието от Ню Йорк до Вашингтон, за да стане обичаен посетител на Западното крило на Белия дом, събирайки за книгата си откровения от президентските съветници и пикантни случки.

Преди изважда на показ Рупърт Мърдок

Роден в Ню Джърси, но установил се отдавна в Ню Йорк, Улф е двоен лауреат на Наградата за национални списания (присъжда се всяка година от Американското дружество на издателите на списания на авторите на редакционни коментари в списания - бел. прев.). Получава я през 2002 г. и 2004 г. Неговата най-известна книга "Мъжът, който притежава новините", излязла през 2008 г., е посветена на друг магнат - Рупърт Мърдок.

През 2004 г. портрет на Улф, публикуван в сп. "Ню рипъблик", го описва "отчасти като автор на светски коментари, отчасти като психотерапевт, отчасти като социален антрополог, който приканва читателите да станат мухи на стената в елитния кръг на магнатите".

Но писанията на Улф, основаващи се на разговори или информации, получени от непреки източници, всяха смут и предизвикаха гневни реакции. "От историческа гледна точка един от проблемите с всезнаещия Улф е, че може да знае всичко, но понякога при него всичко е изцяло сбъркано", написа във в. "Вашингтон пост" литературният критик Дейвид Кар, коментирайки книгата на Улф за Мърдок.

Според автора това е „версия” на събитията

Британската журналистка Бела Маки, бивша сътрудница на в. "Гардиън", написа в "Туитър", че новата книга за Белия дом е "много забавна", но предупреди: "Ако познавате Майкъл Улф, ще оцените книгата му, но няма да приемете всичко в нея за чиста монета".

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заклейми съдържанието на книгата и заяви, че в нея "има много напълно неверни неща". Тя увери, че Майкъл Улф е имал "само кратък разговор" по телефона с президента, продължил 5-7 минути, откакто той встъпи в длъжност, и че този разговор "не е имал нищо общо" с президентството.

Тръмп чрез личните си адвокати поиска Улф и ръководителят на издателството "Хенри Холт и сие" да не публикуват книгата, заплашвайки да ги съди за клевета, за накърняване на неприкосновеността на личния живот и за недоброжелателност. Но книгата излезе.

Тръмп и адвокатите му се основават по-специално на увода към книгата, в който Майкъл Улф признава, че "много от информациите за случилото се в Белия дом на Тръмп са противоречиви; много от тях, в стила на Тръмп, са просто фалшиви". Тези противоречия или тази свободна интерпретация на истината представляват една от "нишките" на книгата", казва Улф и допълва, че публикува "версия на събитията, която смята за достоверна".


 

Сподели в
 

В обществената телевизия БНТ бяха позабравили модела на водене, който Емил Кошлуков върна като водещ на предаването „Още от деня“.

23.01.2018/12:00

След като през последните дни новият програмен директор на БНТ Емил Кошлуков стана обект на масирани критики в някои медии и във фейсбук, той отговори от стената си в социалната мрежа.

22.01.2018/09:01

Кевин Конъли (снимка: BBC) завършва история в "Оксфорд" и е външнополитически кореспондент на BBC повече от 30 години. Бил е в Дъблин, Варшава, Москва, Париж, Вашингтон, Ерусалим, от близо година е в Брюксел.

21.01.2018/15:45

Полският президентът Анджей Дуда благодари на американския си колега Доналд Тръмп, че се бори срещу "фалшивите новини", и сподели, че страната му също изпитва "от първа ръка" силата им, предаде АП.

20.01.2018/18:50

Книгата "Огън и ярост", която описва предизборната кампания и първата година от президентството на Доналд Тръмп, ще бъде адаптирана за телевизията, съобщи ТАСС, цитирайки Hollywood Reporter.

19.01.2018/16:42

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки