Начало
 
 

Журналистът Майкъл Улф вбесява Тръмп с книгата си

07.01.2018 /12:16 | Източник: БТА/ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С хулите си Тръмп вдига интереса към книгата на Майкъл Улф

Американският 64-годишен журналист Майкъл Улф е свикнал през живота си с полемиките. Книгата му "Огън и ярост: В Белия дом на Тръмп" предизвиква от сряда насам политическа буря във Вашингтон.

Автор на коментарни статии, пишещ за няколко издания ("Холивуд рипортър", "Венити феър", сп. "Ню Йорк"), Улф твърди, че в продължение на 18 месеца е гравитирал около „галактиката Тръмп”, от предизборната кампания до Белия дом, и че е интервюирал "над 200" души, от президента до неговите близки сътрудници.

След изненадващото избиране на републиканския кандидат, когото Улф интервюира през юни 2016 г., журналистът иска от Тръмп достъп до Белия дом, който новоизбраният президент не му отказва.

И тогава Улф се превръща в "муха на стената", слива се с декора. Изминава всяка седмица разстоянието от Ню Йорк до Вашингтон, за да стане обичаен посетител на Западното крило на Белия дом, събирайки за книгата си откровения от президентските съветници и пикантни случки.

Преди изважда на показ Рупърт Мърдок

Роден в Ню Джърси, но установил се отдавна в Ню Йорк, Улф е двоен лауреат на Наградата за национални списания (присъжда се всяка година от Американското дружество на издателите на списания на авторите на редакционни коментари в списания - бел. прев.). Получава я през 2002 г. и 2004 г. Неговата най-известна книга "Мъжът, който притежава новините", излязла през 2008 г., е посветена на друг магнат - Рупърт Мърдок.

През 2004 г. портрет на Улф, публикуван в сп. "Ню рипъблик", го описва "отчасти като автор на светски коментари, отчасти като психотерапевт, отчасти като социален антрополог, който приканва читателите да станат мухи на стената в елитния кръг на магнатите".

Но писанията на Улф, основаващи се на разговори или информации, получени от непреки източници, всяха смут и предизвикаха гневни реакции. "От историческа гледна точка един от проблемите с всезнаещия Улф е, че може да знае всичко, но понякога при него всичко е изцяло сбъркано", написа във в. "Вашингтон пост" литературният критик Дейвид Кар, коментирайки книгата на Улф за Мърдок.

Според автора това е „версия” на събитията

Британската журналистка Бела Маки, бивша сътрудница на в. "Гардиън", написа в "Туитър", че новата книга за Белия дом е "много забавна", но предупреди: "Ако познавате Майкъл Улф, ще оцените книгата му, но няма да приемете всичко в нея за чиста монета".

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заклейми съдържанието на книгата и заяви, че в нея "има много напълно неверни неща". Тя увери, че Майкъл Улф е имал "само кратък разговор" по телефона с президента, продължил 5-7 минути, откакто той встъпи в длъжност, и че този разговор "не е имал нищо общо" с президентството.

Тръмп чрез личните си адвокати поиска Улф и ръководителят на издателството "Хенри Холт и сие" да не публикуват книгата, заплашвайки да ги съди за клевета, за накърняване на неприкосновеността на личния живот и за недоброжелателност. Но книгата излезе.

Тръмп и адвокатите му се основават по-специално на увода към книгата, в който Майкъл Улф признава, че "много от информациите за случилото се в Белия дом на Тръмп са противоречиви; много от тях, в стила на Тръмп, са просто фалшиви". Тези противоречия или тази свободна интерпретация на истината представляват една от "нишките" на книгата", казва Улф и допълва, че публикува "версия на събитията, която смята за достоверна".


 

Сподели в
 

Ако се чудите защо тази седмица не се мярка Скулпторът на съвестта - Вежди Рашидов, да знаете - защото е в Лондон. Там откри изложба в галерия "Галиарди", а се оказа, че освен своето изкуство е взел със себе си и българския външен министър Екатерина Захариева, коментира в. „Сега” под рубриката „Прелет над печата”:

15.07.2018/12:27

Доналд Тръмп в полусянка, до него президентът Румен Радев на фокус. Майсторската снимка е черно-бяла и е направена на срещата на върха на НАТО в Брюксел от Иво Христов, началника на кабинета на Радев.

14.07.2018/12:26

На пореден протест излязоха тази седмица работещите в Българското национално радио колеги. Този път недоволството е общо и в него се включват журналисти, музикалните състави и техническите специалисти.

13.07.2018/15:25

Британският регулатор за защита на данните обяви намерение да глоби Фейсбук с 500 000 паунда (565 000 евро) заради скандала с аналитичната компания Кембридж Аналитика, предаде Ройтерс.

12.07.2018/16:50

Лятното кино на БНТ1ׅ поема на път за седма поредна година, като ще обходи 24 населени места в страната, показвайки хитови български филми.

11.07.2018/16:53
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки