Начало
 
 

Свиленградският музей публикува ново научно издание

07.01.2018 /16:51 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За печат се подготвят още 3 научни издания на музея

Излезе от печат поредното издание на Историческиия музей в Свиленград. Сборникът „Стожери на духовността. Религиозните и образователни институции на тракийските българи” е отпечатан с подкрепата на Националния фонд „Култура“.

В него са включени изследвания на български учени, музейни специалисти и краеведи, посветени на двата големи символа на духовността на тракийските българи – православната вяра и стремежа към светска просвета.

В изследователската част са представени научните доклади от националната конференция на тема „Църковното и образователно дело в Тракия ХV-ХІХ в.” с научен ръководител проф.д.и.н. Светлозар Елдъров, инициирана от музея и проведена в Свиленград.

Автори са известни историци от БАН, висши учебни заведения, регионални музеи, краеведи.

В документалната. част на сборника е намерил място подареният на музея, съхраняван в продължение на близо 80 години непубликуван ръкопис „Свиленград в миналото” . Негов автор е роденият в Свиленград училищен инспектор в Одринския вилает Георги Фотев, който пише на педагогическа тематика в екзархийския вестник „Новини“в Цариград, афиширан като „вестник политически, научно-литературен и духовен“.

Надявам се книгата да намери много читатели, както сред историци, учители, журналистити други с професионални интереси към историята, така и сред по-широк кръг читатели, които милеят за родовата и националната памет, казва директорката на музея Елена Митева.

Свиленградският музей , който има едва 10-годишна история, вече е издал 3 сборника с научни студии и статии, посветени на историческото минало и културните традиции на Свиленград и региона.


 

Сподели в
 

С две нови песни и танцово шоу зарадва многобройните си почитатели известната българска певица и актриса Грета Ганчева на юбилейния си концерт, който се проведе в амфитеатъра на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Концертът бе в деня, в който Слънчевата жена навършва 75 години, 58 от които е на сцената.

17.07.2018/09:02

Първата група участници в 24-тия Национален поход „По стъпките на Апостола” тръгна тази сутрин от Плевен.

13.07.2018/16:08

Тая година лятото напласти няколко големи спортни събития по едно и също време – Световното първенство по футбол, колоездачната обиколка на Франция – „Тур дьо Франс”, тенис-турнирът „Уимбълдън” в английската столица...

12.07.2018/10:27

На днешната дата преди 74 години в плевенския парк "Кайлъка" е опожарен умишлено еврейският концентрационен лагер. Загиват 10 човека, сред които евреи на всякаква възраст.

11.07.2018/21:30

В специално интервю за сайта на СБЖ аржентинският посланик у нас говори за двустранните ни отношения, за културното ни сътрудничество, за приноса на българската общност в развитието на страната му и за актуалната обстановка там 35 години след възстановяването на демокрацията

11.07.2018/13:51
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки