Начало
 
 

Свиленградският музей публикува ново научно издание

07.01.2018 /16:51 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За печат се подготвят още 3 научни издания на музея

Излезе от печат поредното издание на Историческиия музей в Свиленград. Сборникът „Стожери на духовността. Религиозните и образователни институции на тракийските българи” е отпечатан с подкрепата на Националния фонд „Култура“.

В него са включени изследвания на български учени, музейни специалисти и краеведи, посветени на двата големи символа на духовността на тракийските българи – православната вяра и стремежа към светска просвета.

В изследователската част са представени научните доклади от националната конференция на тема „Църковното и образователно дело в Тракия ХV-ХІХ в.” с научен ръководител проф.д.и.н. Светлозар Елдъров, инициирана от музея и проведена в Свиленград.

Автори са известни историци от БАН, висши учебни заведения, регионални музеи, краеведи.

В документалната. част на сборника е намерил място подареният на музея, съхраняван в продължение на близо 80 години непубликуван ръкопис „Свиленград в миналото” . Негов автор е роденият в Свиленград училищен инспектор в Одринския вилает Георги Фотев, който пише на педагогическа тематика в екзархийския вестник „Новини“в Цариград, афиширан като „вестник политически, научно-литературен и духовен“.

Надявам се книгата да намери много читатели, както сред историци, учители, журналистити други с професионални интереси към историята, така и сред по-широк кръг читатели, които милеят за родовата и националната памет, казва директорката на музея Елена Митева.

Свиленградският музей , който има едва 10-годишна история, вече е издал 3 сборника с научни студии и статии, посветени на историческото минало и културните традиции на Свиленград и региона.


 

Сподели в
 

Навръх 80-годишнината от рождението на легендарния бард киноклубът ще излъчи в РКИЦ две серии от реставрираното копие прочутия сериал с участието на Висоцки „Мястото на срещата да не се променя”. Същия ден се открива и фотоизложба със снимки на певеца

24.01.2018/09:55

„Журналистиката трябва да ни кара сами да стигаме до истината, а не да ни я натрапва. Нужна е по-голяма дистанция и уважение към читателите и зрителите,” казва известният български живописец

21.01.2018/18:41

С изпълнение на този класически танц стартира подготовката за тържествата по случай настъпването и честването на „Годината на кучето“

21.01.2018/18:16

Информационните потоци на Евронюз и на електронните германски медии обявиха бившия рапър, отишъл да се бие на страната на „Ислямска държава“ Десо Дог (Денис Каспър) отново за мъртъв. Вероятността бившият берлински рапър, приел радикалния ислям и заминал преди години за Сирия, за да се бие на страната на ИДИЛ, този път била „твърде голяма“.

21.01.2018/17:51

„Чувствам се като пуснато за отстрел диво животно“, заяви в първото си интервю за „Щерн“ вдовицата на стария канцлер Хелмут Кол – Майке Кол-Рихтер. В интервюто за авторитетното седмично списания 54-годишната вдовица за първи път дава гласност на позициите си и настроенията си след смъртта на 87-годишния си съпруг си през юли миналата година.

18.01.2018/09:48

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки