Начало
 
 

Свиленградският музей публикува ново научно издание

07.01.2018 /16:51 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За печат се подготвят още 3 научни издания на музея

Излезе от печат поредното издание на Историческиия музей в Свиленград. Сборникът „Стожери на духовността. Религиозните и образователни институции на тракийските българи” е отпечатан с подкрепата на Националния фонд „Култура“.

В него са включени изследвания на български учени, музейни специалисти и краеведи, посветени на двата големи символа на духовността на тракийските българи – православната вяра и стремежа към светска просвета.

В изследователската част са представени научните доклади от националната конференция на тема „Църковното и образователно дело в Тракия ХV-ХІХ в.” с научен ръководител проф.д.и.н. Светлозар Елдъров, инициирана от музея и проведена в Свиленград.

Автори са известни историци от БАН, висши учебни заведения, регионални музеи, краеведи.

В документалната. част на сборника е намерил място подареният на музея, съхраняван в продължение на близо 80 години непубликуван ръкопис „Свиленград в миналото” . Негов автор е роденият в Свиленград училищен инспектор в Одринския вилает Георги Фотев, който пише на педагогическа тематика в екзархийския вестник „Новини“в Цариград, афиширан като „вестник политически, научно-литературен и духовен“.

Надявам се книгата да намери много читатели, както сред историци, учители, журналистити други с професионални интереси към историята, така и сред по-широк кръг читатели, които милеят за родовата и националната памет, казва директорката на музея Елена Митева.

Свиленградският музей , който има едва 10-годишна история, вече е издал 3 сборника с научни студии и статии, посветени на историческото минало и културните традиции на Свиленград и региона.


 

Сподели в
 

Култовата постановка "Господа, другари, pichove и дами" на режисьора Димо Дешев от Драматично-кукления театър „Иван Радоев” в Плевен бе отличена на 6-ото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър със Специалната награда за актьорски екип.

16.10.2018/18:23

Отличието бе връчено на голямата певица от председателя на Съюза на музикалните и танцови дейци Станислав Почекански по време на провеждането на песенните фестиали „Сребърни чучулиги” и „Альоша”

15.10.2018/20:45

На 24 октомври 2018 г. Столична библиотека закръгля девет десетилетия от създаването си. По този повод тя предлага на всички софиянци и гости на столицата да станат част от богата културна програма.

15.10.2018/18:14

През далечната 1933 г. професионалният историк акад. Юрдан Трифонов публикува своето фундаментално и цитирано и до днес съчинение „История на града Плевен до Освободителната война”.

13.10.2018/20:55

Хорове, певчески групи и индивидуални изпълнители от всички краища на България на 13 и 14 октомври ще представят творчеството си в двата фестивала, посветени на партиотичната, антифашистката и фронтовата песен

12.10.2018/20:46

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки