2017-а донася Каменаров на БНТ, а БТА запазва Минчев

08.01.2018 /12:00 | Автор : Павлета Давидова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Петимата от СЕМ се измъчват да избират директор на БНТ

Държавните медии БНТ, БНР и БТА преминаха през тежки 365 дни, а събитията от отминалата година тепърва ще продължат да оказват влияние върху тях.

БНТ преживя изключително важен момент - дългоочаквания избор на нов генерален директор.

Конкурсът на няколко пъти се проваля, беше съпътстван със съмнения, че умишлено се протака, за това спомогнаха и решенията на Народното събрание, които законово уредиха удължаването на мандата на вече бившата шефка на БНТ Вяра Анкова.

С 4 гласа "за" и 1 "против" Съветът за електронни медии избра

Константин Каменаров 

за генерален директор на БНТ. Единствено Иво Атанасов не подкрепи кандидатурата на телевизионера - при първоначалната си мотивировка той застана зад бившия шеф на БНР Валерий Тодоров. Управленската концепция на Каменаров бе подкрепена от Бетина Жотева, Мария Стоянова, Розита Еленова и София Владимирова. Макар да бе заявила, че ще се въздържи за всички кандидати, Мария Стоянова се отметна и даде гласа си за Каменаров. При изслушванията първоначално фаворит й бил Сашо Йовков.

За шефското място в БНТ се бореха само мъже - Стоил Рошкев, Теодор Ангелов, Сашо Йовков, Валерий Тодоров, Тома Иванов, Радослав Главчев, Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков. До последно слуховете сочеха за фаворит Кошлуков, който се радвал и на одобрението на управляващите.

На финалното изслушване Иво Атанасов припомни, че документи за конкурса трябваше да се приемат до края на юни м.г. СЕМ обаче внезапно промени правилата и удължи срока до 17 юли. Атанасов намекна, че това може да е съобразено с факта, че Кошлуков е бил в САЩ в началото на юли. Това бе допълнителна причина той да не подкрепи бившия депутат.

Срещу Кошлуков бе и фактът, че в документацията си той бе записал, че в последната година се е изявявал като програмен директор в телевизията на партия "Атака" - "Алфа". Противниците му веднага напомниха, че по този начин негов работодател е била политическа формация, което противоречи на правилата за избор на генерален директор на обществената БНТ, според които кандидатите не трябва да имат икономически и политически зависимости.

Това обаче не попречи само няколко месеца след избора си Каменаров да назначи Кошлуков за програмен директор на БНТ1. Преди това, в средата на ноември, Севда Шишманова напусна БНТ, след като дълго бе програмен директор в медията. На нейно място новият директор назначи Надя Костова.

Още в края на септември Каменаров представи и новите членове на Управителния съвет на БНТ - журналиста Валери Запрянов, юристката Зина Трифонова, сценариста Антон Андонов и спортната журналистка от БНТ Василена Матакева.

От националната телевизия обаче си тръгнаха някои знакови имена - бившата шефка Вяра Анкова се прехвърли в Нова телевизия. Началникът на дирекция "Информация" Даниел Чипев също отиде в конкурентната медия. Преди коледните празници стана ясно, че и шефът на новините в БНТ Константин Кисимов напуска.
Промяната в БНТ бе предизвестена, точно както бе ясен и поредният управленски мандат на

Максим Минчев 

начело на БТА. Дългогодишният генерален директор на агенцията бе и единственият кандидат за поста. Гласуването на номинацията му в парламента мина безпроблемно и той събра единодушната подкрепа на 141 народни представители, без въздържали се и против. Той е начело на БТА от 2003 г. През 2012 г. година беше въведена мандатност на длъжността за не повече от 2 мандата, тя обаче не важи със задна дата, затова Минчев разполага с нов 5-годишен мандат, в който да развива БТА.

Върху фона на управленските конкурси в БНТ и БТА националното радио опитва да намери своята посока, след като през 2016 г. се сдоби с нов генерален директор. Александър Велев все още опитва да открие правилния път за популяризирането и утвърждаването на поверената му институция.

В началото на изтеклата година БНР и "Музикаутор" кръстосаха шпаги за парите, които радиото трябва да дава на сдружението за авторски права. Тогава "Музикаутор" поиска близо трикратно увеличение на средствата от медията и им забрани да пускат музика, чиито права не са на БНР.

В края на февруари двете страни все пак постигнаха някакво споразумение и обявиха, че и двете страни са направили отстъпки. Същинският договор за авторските права обаче бе подписан едва през лятото. Параметрите в договора предвиждат поетапно увеличаване на авторските възнаграждения, каквото бе предложението на "Музикаутор" от началото на преговорите преди година. Вместо за 5 години обаче възнагражденията ще се увеличават за 3 - до изтичането на мандата на сегашното ръководство на БНР.

Александър Велев  

успя да настрои част от служителите си, след като в началото на юни обяви намеренията си да закрие подопечното Радио България. Предвиждаше се да останат само онлайн програмите на английски и руски, а програмите на турски да се излъчват ефирно, интегрирани в схемата на Радио Кърджали.

Албанската, гръцката, испанската, германската, сръбската, френската и предаващата за българите зад граница секции щяха да останат в миналото. След протести и размяна на взаимни обвинения в липса на концепция за развитието на Радио България екипът на програмата и ръководството на БНР изгладиха различията.

В крайна сметка и трите национални медии са с амбицията да бъдат незаобиколим фактор в общественото пространство и остава да видим до каква степен ръководството им ще подсигури и обезпечи тази цел.


 

Сподели в
 

Насред скептицизма, който предизвикаха саудитските обяснения за смъртта на журналиста и дисидент Джамал Хашоги, се появи нова версия за случилото се в саудитското консулство в Истанбул, където Хашоги влезе на 2 октомври.

22.10.2018/09:01

Документален филм за световноизвестния френски пианист Ричард Клайдерман засне екип на БНТ. Журналистката Айше Сали и нейни колеги се срещнаха с музиканта в сърцето на Париж, където преди 4 десетилетия в зала "Плейел" започва неговата концертна кариера.

21.10.2018/12:17

Турско-арабската асоциация на журналистите (ТААЖ), базирана в Истанбул, настоя за осъждане на "истинските виновници" за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул, освен 18-те лица, за чието арестуване съобщи по-рано Рияд, предаде АФП.

20.10.2018/17:56

Саудитска Арабия призна, че журналистът Джамал Хашоги е починал в нейното консулство в Истанбул, след като се сбил с хора, които срещнал там, предаде Ройтерс.

20.10.2018/11:24

В. „Вашингтон пост” публикува последната статия на изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги, в която сътрудникът на изданието говори за нуждата от свободни медии в арабския свят, предаде АФП.

19.10.2018/09:05

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки