Скандал заради „една голяма любов“ в детски тв канал

09.01.2018 /19:10 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кадър от тийнканала КИКА

Излъчена на 17 ноември миналата година и продължена като тема на предаване история за връзката между германско момиче и момче-бежанец от Сирия предизвика огромен медиен скандал в Германия.

От 14 месеца Малвина и Диа са двойка. Тя е германка и християнка, той – сириец, бежанец от станалия известен град Алепо и мюсюлманин. Историята им не е непозната за германската общественост и телевизионна публика. През последните години дори бяха създадени поредица от тв комедии „Моята луда турска сватба“ (по аналогия със станалата световноизвестна поредица „Моята голяма гръцка сватба“), която пресъздава различното възприемане на света в една мултикултурна общност, каквато е Германия.

В „голямата любов между Малвина и Диа“ обаче има един елемент, който не се приема равнодушно нито от обществото, нито от институциите във федералната република. Момичето Малвина е непълнолетно. И дори в очите на своя Ромео-Диа тя да изглежда като принцесата, в която той се е влюбил до уши, не така гледат на излъченото предаване по… детско-тинейджърския канал КИКА институциите, защитаващи правата на децата и непълнолетните. Ако за Дия връзка с непълнолетно момиче е нещо нормално от света, от който той идва, законово и нормативно нещата в правова Германия се наблюдават стриктно от социалните служби.

Замисленото като поредица, предаването с главни герои Малвина и Диа „Погледни в моя свят“ (второто предаване трябваше да бъде излъчено днес) би следвало да постави на публично обсъждане взаимоотношенията сред млади хора от различни етноси и религии, които се сблъскват с непознатия свят на партньора си. Вместо това допускането до национален ефир на една двойка с непълнолетно момиче, взриви общественото мнение. След поредицата от сексуални посегателства от страна на млади мъже-бежанци и имигранти спрямо германки, властите, и самите граждани, са изключително чувствителни по темата за подобни взаимоотношения.

В резултат на всичко това, от КИКА бяха принудени да се откажат от поредицата, а останалите тв канали веднага подеха темата в дискусионните си студиа.

Сподели в
 

738 420,20 евро иска чрез съда телевизионната водеща Кармен Небел от продуцента си Петер Волф. Съдебната сага между една от най-известните телевизионни водещи в Германия Кармен Небел и нейния продуцент продължава от две години.

14.07.2018/17:51

Силви Майс – единствената холандка, която водеше предавания в немскоезични телевизионни канали, се завръща на екрана. Това стана известно от написано от самата нея в профила й в инстаграм. 40-годишната телевизионна водеща със спорна слава, беше единствената холандка, допусната да бъде водеща в немскоезичен телевизионен канал.

07.07.2018/21:39

На 26 юни в украинската столица се състоя специалната конференция „Подобряване на свободата и плурализма на медиите по време на конфликти в страната“, организирана от ОССЕ. Експертният форум, свикан на високо равнище, подложи на дебат свободата на словото, най-добрите практики в медиите и проблемите за опазване на свободната преса по време на конфликт.

27.06.2018/14:55

Минибус за доставки връхлетя в сградата на холандския булеварден вестник „De Telegraaf“. Сградата, която се намира в престижен квартал на Амстердам, е била веднага отцепена от полицията.

27.06.2018/08:54

Деветнадесет години след бомбения атентат в една от кръчмите на баварския град Нюрнберг, журналистите от местния Nürnberger Nachrichten (Нюрнбергски новини) попаднаха на следи на нов съучастник.

27.06.2018/08:46
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки