Скандал заради „една голяма любов“ в детски тв канал

09.01.2018 /19:10 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кадър от тийнканала КИКА

Излъчена на 17 ноември миналата година и продължена като тема на предаване история за връзката между германско момиче и момче-бежанец от Сирия предизвика огромен медиен скандал в Германия.

От 14 месеца Малвина и Диа са двойка. Тя е германка и християнка, той – сириец, бежанец от станалия известен град Алепо и мюсюлманин. Историята им не е непозната за германската общественост и телевизионна публика. През последните години дори бяха създадени поредица от тв комедии „Моята луда турска сватба“ (по аналогия със станалата световноизвестна поредица „Моята голяма гръцка сватба“), която пресъздава различното възприемане на света в една мултикултурна общност, каквато е Германия.

В „голямата любов между Малвина и Диа“ обаче има един елемент, който не се приема равнодушно нито от обществото, нито от институциите във федералната република. Момичето Малвина е непълнолетно. И дори в очите на своя Ромео-Диа тя да изглежда като принцесата, в която той се е влюбил до уши, не така гледат на излъченото предаване по… детско-тинейджърския канал КИКА институциите, защитаващи правата на децата и непълнолетните. Ако за Дия връзка с непълнолетно момиче е нещо нормално от света, от който той идва, законово и нормативно нещата в правова Германия се наблюдават стриктно от социалните служби.

Замисленото като поредица, предаването с главни герои Малвина и Диа „Погледни в моя свят“ (второто предаване трябваше да бъде излъчено днес) би следвало да постави на публично обсъждане взаимоотношенията сред млади хора от различни етноси и религии, които се сблъскват с непознатия свят на партньора си. Вместо това допускането до национален ефир на една двойка с непълнолетно момиче, взриви общественото мнение. След поредицата от сексуални посегателства от страна на млади мъже-бежанци и имигранти спрямо германки, властите, и самите граждани, са изключително чувствителни по темата за подобни взаимоотношения.

В резултат на всичко това, от КИКА бяха принудени да се откажат от поредицата, а останалите тв канали веднага подеха темата в дискусионните си студиа.

Сподели в
 

Писателската организация и застъпник за свободата на словото PEN America заведе дело срещу американския държавен глава във федералния съд в Ню Йорк, съобщава Publishers Weekly. Целта е „да се попречи на президента Тръмп да използва правителствената машина за саморазправа или за да заплашва с репресии журналисти и медии заради отразяване, което не му е по вкуса“.

17.10.2018/18:30

Мисля, че процесът ще протече така, че да получа осъдителна ефективна присъда, заяви в интервю за радио rbb германската журналистка от турски произход Месале Толу.

16.10.2018/14:20

ZDF връща на екран едно от култовите си в миналото предаване – „Внимание, капан!“. В продължение на 45 минути зрителите ще бъдат предупреждавани и информирани за възможните измами, на които биха могли да попаднат.

12.10.2018/11:50

Украинските депутати Алексей Гончаренко и Владимир Ариев от „Блока на Петро Порошенко“, зам.-спикерът на Върховната рада Ирина Герашченко и техният колега Борислав Береза проявиха своите таланти като хорови изпълнители. По време на парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) те решиха да „атакуват“ журналистиката на руския тв канал „Россия1“(РТР)Олга Скабеева и да попречат на нейния репортаж, изпълнявайки химна на Украйна.

11.10.2018/19:29

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) призова българските власти да извършат задълбочено разследване на убийството на българската журналистка Виктория Маринова, водеща и административен директор на местния телевизионен канал ТВН, се казва в декларация, цитирана от АФП.

08.10.2018/10:11

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки