Скандал заради „една голяма любов“ в детски тв канал

09.01.2018 /19:10 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кадър от тийнканала КИКА

Излъчена на 17 ноември миналата година и продължена като тема на предаване история за връзката между германско момиче и момче-бежанец от Сирия предизвика огромен медиен скандал в Германия.

От 14 месеца Малвина и Диа са двойка. Тя е германка и християнка, той – сириец, бежанец от станалия известен град Алепо и мюсюлманин. Историята им не е непозната за германската общественост и телевизионна публика. През последните години дори бяха създадени поредица от тв комедии „Моята луда турска сватба“ (по аналогия със станалата световноизвестна поредица „Моята голяма гръцка сватба“), която пресъздава различното възприемане на света в една мултикултурна общност, каквато е Германия.

В „голямата любов между Малвина и Диа“ обаче има един елемент, който не се приема равнодушно нито от обществото, нито от институциите във федералната република. Момичето Малвина е непълнолетно. И дори в очите на своя Ромео-Диа тя да изглежда като принцесата, в която той се е влюбил до уши, не така гледат на излъченото предаване по… детско-тинейджърския канал КИКА институциите, защитаващи правата на децата и непълнолетните. Ако за Дия връзка с непълнолетно момиче е нещо нормално от света, от който той идва, законово и нормативно нещата в правова Германия се наблюдават стриктно от социалните служби.

Замисленото като поредица, предаването с главни герои Малвина и Диа „Погледни в моя свят“ (второто предаване трябваше да бъде излъчено днес) би следвало да постави на публично обсъждане взаимоотношенията сред млади хора от различни етноси и религии, които се сблъскват с непознатия свят на партньора си. Вместо това допускането до национален ефир на една двойка с непълнолетно момиче, взриви общественото мнение. След поредицата от сексуални посегателства от страна на млади мъже-бежанци и имигранти спрямо германки, властите, и самите граждани, са изключително чувствителни по темата за подобни взаимоотношения.

В резултат на всичко това, от КИКА бяха принудени да се откажат от поредицата, а останалите тв канали веднага подеха темата в дискусионните си студиа.

Сподели в
 

„Заедно можем да създадем бъдеще, в което представителите на медиите могат реално да вършат работата си без страх“, се казва в изявление на зам.-председателя на Европейската федерация на журналистите Надежда Ажгихина, разпространено до членовете на организацията

21.04.2018/22:36

В Дамаск беше убит нещатният кореспондент на Чеченската държавна теле- радиокомпания „Грозни“(ЧГТРК) Ихаб Балан, съобщи на своята страница в социалната мрежа ВКонтакте държавният глава на Чеченската република Рамзан Кадиров.

20.04.2018/23:29

Британският медиен регулатор Ofcom е открил седем производства срещу информационни предавания на телевизия Russia Today (RT). Поводът е нарушение на принципа на обективност при отразяването на събитието,а то, разбира се, е делото „Скрипал“.

19.04.2018/11:26

Американски журналисти, работещи за тв канала One America News Network, пристигнаха в сирийския град Дума, където не откриха доказателства за извършена химическа атака срещу населението, се казва в репортажа на екипа, поместен на сайта на тв канала.

17.04.2018/10:28

Руският журналист Максим Бородин загина при твърде неизяснени обстоятелства, пишат руските издания. След като беше намерен в безпомощно състояние, паднал от петия етаж на сградата, в която живее в Екатеринбург, лекарите два дни се бориха за живота му.

16.04.2018/12:10
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки