Скандал заради „една голяма любов“ в детски тв канал

09.01.2018 /19:10 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кадър от тийнканала КИКА

Излъчена на 17 ноември миналата година и продължена като тема на предаване история за връзката между германско момиче и момче-бежанец от Сирия предизвика огромен медиен скандал в Германия.

От 14 месеца Малвина и Диа са двойка. Тя е германка и християнка, той – сириец, бежанец от станалия известен град Алепо и мюсюлманин. Историята им не е непозната за германската общественост и телевизионна публика. През последните години дори бяха създадени поредица от тв комедии „Моята луда турска сватба“ (по аналогия със станалата световноизвестна поредица „Моята голяма гръцка сватба“), която пресъздава различното възприемане на света в една мултикултурна общност, каквато е Германия.

В „голямата любов между Малвина и Диа“ обаче има един елемент, който не се приема равнодушно нито от обществото, нито от институциите във федералната република. Момичето Малвина е непълнолетно. И дори в очите на своя Ромео-Диа тя да изглежда като принцесата, в която той се е влюбил до уши, не така гледат на излъченото предаване по… детско-тинейджърския канал КИКА институциите, защитаващи правата на децата и непълнолетните. Ако за Дия връзка с непълнолетно момиче е нещо нормално от света, от който той идва, законово и нормативно нещата в правова Германия се наблюдават стриктно от социалните служби.

Замисленото като поредица, предаването с главни герои Малвина и Диа „Погледни в моя свят“ (второто предаване трябваше да бъде излъчено днес) би следвало да постави на публично обсъждане взаимоотношенията сред млади хора от различни етноси и религии, които се сблъскват с непознатия свят на партньора си. Вместо това допускането до национален ефир на една двойка с непълнолетно момиче, взриви общественото мнение. След поредицата от сексуални посегателства от страна на млади мъже-бежанци и имигранти спрямо германки, властите, и самите граждани, са изключително чувствителни по темата за подобни взаимоотношения.

В резултат на всичко това, от КИКА бяха принудени да се откажат от поредицата, а останалите тв канали веднага подеха темата в дискусионните си студиа.

Сподели в
 

Властите във Великобритания ще създадат нова структура, която ще има задача да се противопоставя на т.нар. фалшиви новини и да дава отпор на дезинформационни кампании, провеждани от други страни, съобщи говорител на премиерката Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.

24.01.2018/10:35

Преминалият през Западна Европа нанесе огромни материални щети и дори в някои от държавите взе човешки жертви. Дни наред всички медии информираха в извънредни емисии за движението на урагана и предупреждаваха хората да останат в домовете си и на закрито, за да се предпазят от унищожителните ветрове.

21.01.2018/17:49

Американският президент Доналд Тръмп огласи носителите на обявените от него награди за фалшиви новини. В профила си в Туитър той публикува линк към сайта на Републиканската партия, където са посочени победителите.

18.01.2018/09:50

Задържаният в турски затвор от единадесет месеца редактор на германския вестник „Ди Велт“ Дениз Юджел отхвърли всякаква форма на договорки и сондажи между Берлин и Анкара за възможна негова замяна.

18.01.2018/09:41

В понеделник, 15 януари, централните новини на държавната германска телевизия ARD започнаха с цяла минута закъснение. В 20 ч местно време, заставката на новинарската емисия се „застоя“ цяла минута повече на екран и това предизвика естествено за германската прецизност недоумение.

18.01.2018/09:35

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки