Бил Клинтън защитава арестувани в Мианма репортери

11.01.2018 /09:03 | Източник: Земя Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналист демонстрира в Янгон с портрети на колегите

Призивите за освобождаване на двамата задържани в Мианма журналисти на Ройтерс се увеличиха, след като и бившият американски президент Бил Клинтън също апелира за това.

Двамата са задържани за нарушаване на мианмарския Закон за държавната тайна, предаде Ройтерс.

31-годишният Ва Лон и 27-годишният Куав Сое О бяха арестувани на 12 декември. Сега те се явявиха за втори път пред съда в столицата Янгон.

Двамата отразяваха за Ройтерс кризата в западния щат Ракхайн, където приблизително 655 000 мюсюлмани рохинги избягаха заради военна операция, последвала екстремистки нападения срещу силите за сигурност.

"Свободните медии са от изключително важно значение за свободното общество - арестуването на журналисти, където и да било, е неприемливо. Журналистите на Ройтерс, държани под стража в Мианма, трябва да бъдат освободени незабавно", призова Клинтън в Туитър.

Според мианмарското министерство на информацията полицията е заявила, че е задържала двамата репортери "за притежание на важни и поверителни държавни документи, отнасящи се до щата Ракхайн и силите за сигурност".

Посочено бе още, че те "придобили информацията по незаконен начин с намерението да я споделят с чуждестранни медии". Законът за държавната тайна е от 1923 г., когато Мианма, известна тогава като Бирма, все още е провинция на Британска Индия. Предвиденото в него максимално наказание е 14 години затвор.

Адвокатът на журналистите Кхин Маунг Зау поиска те да бъдат освободени под гаранция. ООН, ЕС и САЩ вече отправиха призиви за освобождаването на журналистите.

Свързани:    В Мианма ще съдят двама журналисти на Ройтерс

Съд в Янгон, столицата на Мианма, продължи срока на задържането на двама местни репортери, работещи като кореспонденти за агенция Ройтерс, с още 2 седмици - до 10 януари, предаде АФП.
Дата: 27.12.2017


 

Сподели в
 

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини поиска щателно, достоверно и прозрачно разследване на обстоятелствата около смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги, предаде АФП.

22.10.2018/16:51

Цветан Ангелов ще остане в историята на тв предаването „Фермата” като първия участник от ромски произход. Той даде заявка, че влиза в риалити формата с ясна мисия - да говори за интеграцията на етноса си в българското общество.

22.10.2018/15:35

Карен Атия - редакторката на Джамал Хашоги във в. "Вашингтон пост" - определи саудитските обяснения за смъртта на журналиста като „пълна лъжа”, предаде ДПА, цитирана от БТА.

21.10.2018/14:47

Синдикатите във френската информационна агенция Франс прес отново поискаха оттегляне на плана за съкращаване на 125 щатни места, който бе обявен преди 2 седмици от изпълнителния директор Фабрис Фрис, предаде АФП.

20.10.2018/15:36

Саудитски лекар, заподозрян, че е бил част от предполагаемия отряд, убил в Истанбул журналиста Джамал Хашоги, се е обучавал в Австралия, разкрива австралийската телевизия, цитирана от ДПА.

19.10.2018/14:34

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки