Бил Клинтън защитава арестувани в Мианма репортери

11.01.2018 /09:03 | Източник: Земя Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналист демонстрира в Янгон с портрети на колегите

Призивите за освобождаване на двамата задържани в Мианма журналисти на Ройтерс се увеличиха, след като и бившият американски президент Бил Клинтън също апелира за това.

Двамата са задържани за нарушаване на мианмарския Закон за държавната тайна, предаде Ройтерс.

31-годишният Ва Лон и 27-годишният Куав Сое О бяха арестувани на 12 декември. Сега те се явявиха за втори път пред съда в столицата Янгон.

Двамата отразяваха за Ройтерс кризата в западния щат Ракхайн, където приблизително 655 000 мюсюлмани рохинги избягаха заради военна операция, последвала екстремистки нападения срещу силите за сигурност.

"Свободните медии са от изключително важно значение за свободното общество - арестуването на журналисти, където и да било, е неприемливо. Журналистите на Ройтерс, държани под стража в Мианма, трябва да бъдат освободени незабавно", призова Клинтън в Туитър.

Според мианмарското министерство на информацията полицията е заявила, че е задържала двамата репортери "за притежание на важни и поверителни държавни документи, отнасящи се до щата Ракхайн и силите за сигурност".

Посочено бе още, че те "придобили информацията по незаконен начин с намерението да я споделят с чуждестранни медии". Законът за държавната тайна е от 1923 г., когато Мианма, известна тогава като Бирма, все още е провинция на Британска Индия. Предвиденото в него максимално наказание е 14 години затвор.

Адвокатът на журналистите Кхин Маунг Зау поиска те да бъдат освободени под гаранция. ООН, ЕС и САЩ вече отправиха призиви за освобождаването на журналистите.

Свързани:    В Мианма ще съдят двама журналисти на Ройтерс

Съд в Янгон, столицата на Мианма, продължи срока на задържането на двама местни репортери, работещи като кореспонденти за агенция Ройтерс, с още 2 седмици - до 10 януари, предаде АФП.
Дата: 27.12.2017


 

Сподели в
 

Федералните власти на САЩ предложиха награда от 1 млн. долара за всякакви сведения, подпомагащи издирването на американския журналист Остин Тайс, изчезнал в Сирия преди над 5 години, предаде АФП.

22.04.2018/09:04

Европейската комисия потвърди, че службата за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) води разследване, свързано с работата на убития през февруари журналист Ян Куцяк, съобщава кореспондент на БТА от Брюксел.

21.04.2018/12:13

Фейсбук подобрява опциите си за защита на личните данни, за да се съобрази с новите европейски правила за по-лесно даване и оттегляне на съгласие на потребителите на социалната медия за ползване на личните им данни, предаде АП.

20.04.2018/15:32

Европейският парламент (ЕП) прие с мнозинство от 573 гласа резолюция в защита на журналистите и изобличителите, предаде от Брюксел кореспондент на БТА.

20.04.2018/09:02

Висш японски финансов чиновник подаде оставка, след като списание разкри, че е упражнил сексуален тормоз върху няколко репортерки, предаде Ройтерс.

19.04.2018/12:00
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки