Бил Клинтън защитава арестувани в Мианма репортери

11.01.2018 /09:03 | Източник: Земя Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналист демонстрира в Янгон с портрети на колегите

Призивите за освобождаване на двамата задържани в Мианма журналисти на Ройтерс се увеличиха, след като и бившият американски президент Бил Клинтън също апелира за това.

Двамата са задържани за нарушаване на мианмарския Закон за държавната тайна, предаде Ройтерс.

31-годишният Ва Лон и 27-годишният Куав Сое О бяха арестувани на 12 декември. Сега те се явявиха за втори път пред съда в столицата Янгон.

Двамата отразяваха за Ройтерс кризата в западния щат Ракхайн, където приблизително 655 000 мюсюлмани рохинги избягаха заради военна операция, последвала екстремистки нападения срещу силите за сигурност.

"Свободните медии са от изключително важно значение за свободното общество - арестуването на журналисти, където и да било, е неприемливо. Журналистите на Ройтерс, държани под стража в Мианма, трябва да бъдат освободени незабавно", призова Клинтън в Туитър.

Според мианмарското министерство на информацията полицията е заявила, че е задържала двамата репортери "за притежание на важни и поверителни държавни документи, отнасящи се до щата Ракхайн и силите за сигурност".

Посочено бе още, че те "придобили информацията по незаконен начин с намерението да я споделят с чуждестранни медии". Законът за държавната тайна е от 1923 г., когато Мианма, известна тогава като Бирма, все още е провинция на Британска Индия. Предвиденото в него максимално наказание е 14 години затвор.

Адвокатът на журналистите Кхин Маунг Зау поиска те да бъдат освободени под гаранция. ООН, ЕС и САЩ вече отправиха призиви за освобождаването на журналистите.

Свързани:    В Мианма ще съдят двама журналисти на Ройтерс

Съд в Янгон, столицата на Мианма, продължи срока на задържането на двама местни репортери, работещи като кореспонденти за агенция Ройтерс, с още 2 седмици - до 10 януари, предаде АФП.
Дата: 27.12.2017


 

Сподели в
 

Суданските власти освободиха журналиста на Ройтерс и репортера на Франс прес, задържани миналата седмица, докато отразявали протести в Хартум, предаде АФП.

24.01.2018/09:02

"Невъзпитаните карикатуристи" зад сатиричния в. "Прас-прес" - Чавдар Николов, Христо Комарницки (негова е рисунката вляво) и Алла и Чавдар Георгиеви - откриват "Артпредседателството" на България с трета изложба в галерия-книжарница "София прес".

23.01.2018/15:05

Месец след назначението на Емил Кошлуков за програмен директор на БНТ 1 журналисти и граждани се събраха на протест в понеделник с искане за оставката му.

22.01.2018/16:51

Първата етническа медия в столицата на Източните Родопи, сайтът „Кърджали хабер” вече излиза на 3 езика. Той има версии на български, турски, а отскоро и на английски език.

21.01.2018/18:50

Студенти от Софийския университет посетиха най-високотехнологичния нюзрум в България - на bTV Новините, съобщават от медията:

21.01.2018/09:03

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки