Бил Клинтън защитава арестувани в Мианма репортери

11.01.2018 /09:03 | Източник: Земя Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналист демонстрира в Янгон с портрети на колегите

Призивите за освобождаване на двамата задържани в Мианма журналисти на Ройтерс се увеличиха, след като и бившият американски президент Бил Клинтън също апелира за това.

Двамата са задържани за нарушаване на мианмарския Закон за държавната тайна, предаде Ройтерс.

31-годишният Ва Лон и 27-годишният Куав Сое О бяха арестувани на 12 декември. Сега те се явявиха за втори път пред съда в столицата Янгон.

Двамата отразяваха за Ройтерс кризата в западния щат Ракхайн, където приблизително 655 000 мюсюлмани рохинги избягаха заради военна операция, последвала екстремистки нападения срещу силите за сигурност.

"Свободните медии са от изключително важно значение за свободното общество - арестуването на журналисти, където и да било, е неприемливо. Журналистите на Ройтерс, държани под стража в Мианма, трябва да бъдат освободени незабавно", призова Клинтън в Туитър.

Според мианмарското министерство на информацията полицията е заявила, че е задържала двамата репортери "за притежание на важни и поверителни държавни документи, отнасящи се до щата Ракхайн и силите за сигурност".

Посочено бе още, че те "придобили информацията по незаконен начин с намерението да я споделят с чуждестранни медии". Законът за държавната тайна е от 1923 г., когато Мианма, известна тогава като Бирма, все още е провинция на Британска Индия. Предвиденото в него максимално наказание е 14 години затвор.

Адвокатът на журналистите Кхин Маунг Зау поиска те да бъдат освободени под гаранция. ООН, ЕС и САЩ вече отправиха призиви за освобождаването на журналистите.

Свързани:    В Мианма ще съдят двама журналисти на Ройтерс

Съд в Янгон, столицата на Мианма, продължи срока на задържането на двама местни репортери, работещи като кореспонденти за агенция Ройтерс, с още 2 седмици - до 10 януари, предаде АФП.
Дата: 27.12.2017


 

Сподели в
 

Турски съд оправда водещ журналист от опозиционния в. „Джумхуриет“, който бе обвинен в шпионаж заради материал за предполагаеми доставки на оръжие на бунтовнически групировки в Сирия, предаде БТА.

16.07.2018/21:04

Зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков е отправил питане към министъра на финансите Владислав Горанов какви са неговите виждания и намерения по модела на финансиране на БНР и БНТ.

16.07.2018/13:58

В последните месеци се очертава една много тъжна картина на медийния пейзаж в България, случаите на потъпкване на свободата на словото и разправа с журналисти са много - Лили Маринкова, Мария Чернева в БНТ, спирането на сп. "А-спекто", протестите на колегите в БНР, посегателството върху телевизията Алма матер в СУ, намаляване на щатове, на парите, тежка зависимост от работодателите и пр.

15.07.2018/18:51

В представите на голяма част от българите борбата с корупцията се изчерпва с излагането и осветяването на корумпираните хора пред медиите.

14.07.2018/14:55

Турският фотограф Онур Албайрак преби младоженец и се опита да спре сватба, след като разбрал, че булката е непълнолетна. Потребители на социалните мрежи горещо одобряват постъпката му и го наричат герой, съобщават Reters и PetaPixel.

13.07.2018/18:52
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки