Начало
 
 

Павел Журавльов: Тази година ще бъде съдбоносна за руско-българските отношения

11.01.2018 /14:50 | Автор : Олга Гурска | Източник: в. "Русия днес-Россия сегодня" Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Павел Журавльов беше наскоро гост на сайта на СБЖ през есента и даде пространно интервю

Преди известно време в Руския културно-информационен център в София се състоя среща на ръководителя на представителството на Россотрудничество в България и директор на РКИЦ Павел Журавльов с журналисти. Сайтът на СБЖ ви предлага със съкращения интервюто му дадено за в. „Русия днес“.

 

Срещата започна с новината, че с указ на руския президент Владимир Путин на поста ръководител на Россотрудничество (Федерална агенция по въпросите на ОНД, сънародниците, живеещи в чужбина и международното хуманитарно сътрудничество) бе назначена Елеонора Митрофанова, почетен посланик за специални поръчения на МВнР на Руската федерация. „В Новата година навлизаме с нов ръководител“, съобщи Журавльов, като допълни, че Елеонора Валентиновна Митрофанова вече е оглавявала Россотрудничество от 2004 до 2009 година.

„Започваме със среща на чай, но се надявам през 2018 година да излезем и осъществим намеренията си за постоянно действащ медиа-клуб, който вече обсъждахме с председателя на СБЖ Снежана Тодорова и други наши партньори. Планираме да разширим работата на този медиа-клуб не само по отношение на традиционните медии, но и на блогърски пространства и социалните мрежи. Тоест, ние трябва да бъдем ясни и чуваеми, и сме готови да тръгнем открито към информационното пространство. Естествено, че нашите теми ще бъдат свързани и със сферата на сътрудничеството, културата, образованието и т.н. Тоест, едва ли ще се намесваме в обществено-политически теми, макар че всички ние сме част от политиката, но нашите функции са други. Идеята на тази среща е да стартираме с медиа-клуба и да обобщим резултатите от работата ни през 2017 година“, заяви ръководителят на представителството на Россотрудничество в България Павел Журавльов.

- Павел Владимирович, как ще определите работата за изминалата 2017 година?

- През 2017 година напълно променихме своята дейност, тоест опаковахме я в проектни рамки. Смятам, че да се работи изхождайки от редица мероприятия е безсмислено занимание. Защото те или са еднократни и се забравят, или са насочени към някаква далечна перспектива. През изминалата година ние вече представихме редица проекти и мога да потвърдя, че тази устойчива тенденция продължава, благодарение на което значително напреднахме. 

Един от любимите ми проекти, а и на много хора вече, бе „Открита Арт сцена на Шипка“. Успяхме да реализираме претенцията си за образуване на репертоарен театър на територията на РКИЦ. Днес имаме вече около 15 прекрасни постановки. Най-важното, което прави проекта добър, за разлика от едно мероприятие, е това, че ние ставаме мотиватори за редица инициативи, които без този проект едва ли биха се появили изобщо и показани на други сцени. 

Другият успешен проект, който стартирахме през 2017 година е „РКИЦ за децата“. Той бе реализираната ни мечта и задача да бъдем полезни за децата. Рамката на този проект е доста проста – всяка събота ние предоставяме на детската аудитория цялата сграда на РКИЦ, започвайки с „Анимационно утро“ („Мультутро“).

Също така се сдобихме с напълно обновена библиотека, която се превърна в едно многофункционално пространство, където всеки може да намери всичко необходимо за себе си. Библиотеката вече се състои от 4 зони, а през 2018 година предстои да стартираме Wi-Fi зона.

- Можем ли да кажем, че 2017 година е успешна за РКИЦ?

- Смятам, че е успешна в смисъла, че РКИЦ се възроди. Тук работата върви всеки ден и при нас идват не само руски сънародници, но и българи, хора от различни категории, а ние приемаме всички. Така например, огромен успех пожъна „Балканският алианс“, в който участваха 9 държави. Само от Сърбия тук пристигнаха около 200 души! Друго успешно събитие е българският КВН (Клубът на веселите и находчивите), който се реализира с наша подкрепа и програмата за подкрепа на руските сънародници зад граница. През изминалата година предприехме и редица инфраструктурни решения. Напълно реконструирахме пространството на центъра и сега имаме ясно обособени тематични зони. Но най-важното е, че нашият център не се превърна в атавизъм за българската общественост. В РКИЦ идват българи и за нас това е голяма победа. Смятам, че това е най-голямото ни постижение. В тази връзка, дори традиционните руски новогодишни тържества (Новогодные елки) провеждаме също така и на български език. Правим го, защото смятаме, че при нас за всеки трябва да бъде комфортно, а хората съответно не ни подминават. През изминалата година също така се формира взаимодействие с българските регионални землячества. При нас те избраха да провеждат своите интересни землячески събития. 

Успешно се развива и работата на курсовете по руски език. Тази година при нас се обучаваха 837 души, с над 200 души повече от 2016 година. Успехът се дължи на това, че просто сменихме маркетинговия модел.

- Какво не успяхте да реализирате през 2017 година?

- За съжаление не успяхме да стартираме нито една лингвистична стартъп-площадка с обучение на руски език. Но идеята я има и мисля, че ще я реализираме през 2018 г. Ние имаме за цел да формираме нови среди в тази насока.

Според официалната статистика на Министерството на образованието на България в общообразователните училища 601 хил. души учат английски в различни форми на обучение, а руски език се изучава от над 100 хил. души. С точност мога да кажа, че тези данни не са показател за търсене, а са индикатор на формирана образователна система. Предвид моите контакти с български училища, изразеното желание за съдействие от страна на детски градини, които искат от нас да предоставим методическа литература за преподаване на руски език, считам, че услугата не се додава 2-3 пъти. В този смисъл, разбира се ние ще обсъждаме тези въпроси и с Министерството на образованието на България, а също ще предприемаме крачки за създаване на нови точки за обучение на руски език. Още повече, че съществува и търсене на обучение по руски образователен стандарт и това ясно се вижда от големия наплив на български деца в училището към руското посолство в София, което обаче има своите ограничения.

- Павел Владимирович, какви основни задачи вече сте набелязали за следващата година?

- Следващата година ще се основава на три стълба, което е търсена тенденция. Първата важна тема, върху която ще работим през 2018 година е историческата памет - 140-годишнината от събитията на Руско-турската война. Искам да отбележа, че когато работим в медиа-пространството забелязваме, че хората именно това очакват от нас. Отзивите са доста сериозни, защото хората са убедени, че нашата институция е свързана с това. От моя опит на работа в България - а аз вече смея да говоря за такъв - потвърждава, че работата върху вектора на руско-българските отношения се базира на историческата памет, върху онези сериозни исторически моменти, които обединяват нашите страни. В този смисъл отношението на българския народ към руския, разбира се, е свързано с историческата памет, с всичко онова, което ни е свързвало много години и никакви изменения не могат да попречат на това. Втората главна тема - подкрепа на младежки инициативи. Тази година в Сочи се проведе Международният фестивал на младежта и студентите в Сочи. В тази връзка намерихме много нови партньори в младежките и студентските среди, с които сформирахме голяма българска делегация за фестивала. Сред нашите нови партньори е и новият български „Аерокосмически форум“, който обединява перспективни млади учени от България и Русия, работещи по аерокосмически теми. Също така съществува младежка организация на руските сънародници и младежка организация „МО'ДИКО“ с широк спектър на занимания. С голям потенциал са обществено-политическите младежки организации на БСП и АБВ, с които ще продължим да сътрудничим и през 2018 година. Естествено не в политическата, а в хуманитарната област. Не изключвам и вероятността да влезем в клубен формат на взаимодействие с тях и да стартираме с някой младежки дискусионен клуб, ще започнем редица младежки прояви, които ще се провеждат в РКИЦ.

Третият важен аспект ще бъде Световното първенство по футбол, което ще се проведе в Русия през 2018 година. Вече имаме контакт с Федерацията по футбол в България и ръководствата на български футболни клубове. Следва да поясня, че през 2018 година във всички руски центрове на науката и културата и руски културно-информационни центрове в света ще бъдат създадени „Руски къщи на футболните фенове“, които ще отразяват Световното първенство. В редица страни такива клубове вече са създадени. Такъв ще има и на територията на РКИЦ в София. Тук всички любители на футбола ще имат възможност да получават цялата актуална информация от първенството, да гледат в комфортни условия и на големи екрани мачовете. Една от главните ни задачи също така ще бъде, издаването на специални паспорти на футболните фенове, които ще пътуват в Русия за първенството.

Разбира се, не на последно място за нас са и темите като изучаването на руски език, образованието, науката, взаимодействието и работата с руските сънародници, публичната народна дипломация, опазването на паметниците и др. Всички тези задачи продължават да остават функционални.

 

Сподели в
 

На 22 май в зала „Арена Армеец” в столицата ще се състои благотворителен концерт в подкрепа на Панорама „Плевенска епопея”, съобщиха от общината.

19.04.2018/22:33

В Столичната библиотека беше открита изложба, посветена на 125-годишнината от рождението на Елисавета Багряна. С много снимков материал, нейни произведения и нейни мисли споменът за голямата поетеса оживя както за ценители, така и за почитатели на обичаната, отричаната, но вечна Багряна.

19.04.2018/12:26

Тази вечер от 19 часа свободното културно пространство Сити Марк Арт Център(бившето кино „Левски“) ни кани да съпреживеем една интересна вечер – посветена на Финландия. Тя е част от проекта „Обединени в изкуството”, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.” на Национален фонд „Култура“. Входът е свободен.

19.04.2018/09:21

Във връзка с нарастване на заплахите в информационното пространство гражданското общество продължава да търси най-ефективни начини за борба с тези предизвикателства, използвайки различни форми на обединение на усилията на професионалисти. По този повод на 10 април 2018 г. в Русия беше създадена Национална Асоциация за международна информационна сигурност.

18.04.2018/15:19

На 20 април в Зала „България” почитателите на класическата музика ще се насладят на изпълнението на Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Дмитрий Шостакович и на „Симфонични танци“ от Сергей Рахманинов под палката на маестро Янг Янг

17.04.2018/19:16
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки