Соня Рув говори днес по БНР за Петър Увалиев

12.01.2018 /08:50 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Соня Рув Увалиева

Соня Рув, вдовицата на Петър Увалиев – дългогодишен журналист и автор на ВВС и на Българското радио, интелектуалец и енциклопедист, свързан с европейската култура, - ще се обърне към слушателите в ефира на предаването "Хоризонт до обед" на БНР на 12 януари.

По аналогия с известната в годините на Желязната завеса неизменна "Петминутка" на Петър Увалиев, точно на 12 януари, когато отбелязваме 103 години от рождението му, неговата съпруга проф. Соня Рув ще говори.

Тя ще се обърне на български език в нейна своеобразна "Петминутка", посветена на любимия й мъж и на България.

Обръщението на Рув е към страната, с която през целия си живот Увалиев остава духовно свързан.

"Петминутката" на Соня Рув е посветена на връзката между Европа и България и е емоционално поздравление от Лондон към страната ни, която пое председателството на Съвета на Европейския съюз.

В "Петминутката" на Соня Рув е осезаемо и вълнението, и усилието й да говори на езика на Петър Увалиев. Думите й ще прозвучат по БНР в ефира на „Хоризонт до обед“ с водеща Ирина Недева в 10.40 часа на 12 януари.

Свързани:   Фондация „Увалиеви“ обявява III конкурс за студенти

Софийският университет и Фондация „Увалиеви“ обявиха поредния годишен национален студентски конкурс за проучване на дейността и творчеството на Петър Увалиев.
Дата: 30.07.2017


 

Сподели в
 

Приятели на покойния Джамал Хашоги заявяват, че саудитският журналист е бил горд арабин, който е искал да се установи в родината на своите предци, Турция, и да допринесе за развитието на растящата общност от арабски изгнаници, които са намерили там убежище, коментира АП.

22.10.2018/13:55

Саудитска Арабия уволни двама основни сътрудници на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, след като Рияд призна, че журналистът Джамал Хашоги е бил убит в саудитското консулство в Истанбул, предаде АФП.

21.10.2018/09:07

„Президентът на САЩ Доналд Тръмп поощрява насилието срещу медиите”, заяви Асоциацията на кореспондентите на Белия дом, цитирана от АФП.

20.10.2018/17:15

Най-голямата неправителствена организация, Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ (НЛРС-СЛРБ), чества своята 120-годишнина от създаването си. По повод юбилея са предвидени редица прояви.

20.10.2018/09:06

„Властта и на Бог, и на Диктатор произтича от едно ярко усещане – Страх!“, пише журналистът Тошо Тошев в най-новия си роман „Власт“, издаван от „Ентусиаст“.

19.10.2018/12:00

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки