Шахин Алпай и Мехмед Алтан остават в затвора в Истанбул

13.01.2018 /12:19 | Източник: bta/obzornews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мехмет Алтан (вдясно) и Шахин Алпай (сн.: haberler.com)

Наказателни съдилища в Истанбул не признаха решението на Конституционния съд на Турция, който постанови журналистите Шахин Алпай и Мехмед Алтан да бъдат освободени, и решиха журналистите да останат зад решетките, предаде ДПА.

По-рано членовете на Конституционния съд разгледаха молбите на двамата журналисти и с мнозинство постановиха, че тяхното задържане в затвора е незаконно и погазва тяхната сигурност, свободата на словото и медийната свобода.

Конституционния съд в Анкара – най-висшата юридическа инстанция в Турция – реши, че двамата трябва да бъдат освободени на основание, че правата им са били нарушени.

Шестима от 11-те съдии в състава гласуваха в подкрепа на освобождаването им. Смята се, че за пръв път най-висшият турски съд взима подобно решение след опита за преврат от 2016 г. Това бе първа подобна стъпка от страна на турска правна инстанция по отношение на медийни работници, задържани в рамките на кампанията за репресии след опита за преврат.

Анкара упреква Конституционния съд

Глътката надежда бе осуетена само няколко часа след решението на Конституционния съд и отменена от по-ниска инстанция съдилища Управялващите в Турция реагираха мигновено на решението на Конституционния съд.

Вицепремиерът и говорител на правителството Бекир Боздаг написа в Туитър, че Конституционният съд с взетото решение за Шахин Алпай и Мехмет Алтан е прекрачил рамката на законовите си правомощия. Той определи случая като лошо продължение на казуса с бившият главен редактор на в. „Джумхурийет“ Джан Дюндар, който в момента е в изгнание извън Турция.

Джан Дюндар бе освободен след няколкомесечен затвор с решение на Конституционния съд. Това привлече гнева на президента Реджеп Ердоган, който остро реагира и подчерта, че не признава и не уважава решението на Конституционния съд.

Шахин Алпай и Мехмет Алтан имат много сериозен опит в различни медии. 73-годишеният Алпай е политолог, който през последното десетилетие водеше рубрика във вече затворения в. „Заман“. Мехмед Алтан, на 64 г., е писал книги за турската политика. Неговият брат Ахмет, романист и журналист в някои от водещите ежедневници в Турция, също е задържан по същия случай, но все още за него не е взето решение.


 

Сподели в
 

Стихосбирката „Хляб за утре” на журналистката и поетеса Елица Виденова ще бъде представена на 26 октомври тази година в Русе, съобщават организаторите от издателска къща "Хермес".

22.10.2018/18:52

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр каза, че убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул е било "огромна и сериозна грешка", и обеща на семейството му, че отговорните ще бъдат наказани, предаде Ройтерс.

21.10.2018/21:39

„Не искам демокрация, искам хората да могат да говорят свободно! Искам минимума“, заявява Джамал Хашоги в тв интервю преди време. Днес дори американският президент Тръмп признава открито, че за тези си искания саудитецът е платил с живота си.

21.10.2018/18:55

Македонски прокурор е повдигнал обвинения срещу местен журналист за използване на език на омразата в коментар в социалните мрежи по повод смъртоносните пожари в съседна Гърция, предаде АП.

20.10.2018/18:54

Гръцкото министерство на външните работи (МВнР) е плащало от секретни фондове на медии в Македония и Албания и за каузи на православието, твърди гръцкият информационен портал iefimerida.gr.

19.10.2018/18:51

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки