Шахин Алпай и Мехмед Алтан остават в затвора в Истанбул

13.01.2018 /12:19 | Източник: bta/obzornews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мехмет Алтан (вдясно) и Шахин Алпай (сн.: haberler.com)

Наказателни съдилища в Истанбул не признаха решението на Конституционния съд на Турция, който постанови журналистите Шахин Алпай и Мехмед Алтан да бъдат освободени, и решиха журналистите да останат зад решетките, предаде ДПА.

По-рано членовете на Конституционния съд разгледаха молбите на двамата журналисти и с мнозинство постановиха, че тяхното задържане в затвора е незаконно и погазва тяхната сигурност, свободата на словото и медийната свобода.

Конституционния съд в Анкара – най-висшата юридическа инстанция в Турция – реши, че двамата трябва да бъдат освободени на основание, че правата им са били нарушени.

Шестима от 11-те съдии в състава гласуваха в подкрепа на освобождаването им. Смята се, че за пръв път най-висшият турски съд взима подобно решение след опита за преврат от 2016 г. Това бе първа подобна стъпка от страна на турска правна инстанция по отношение на медийни работници, задържани в рамките на кампанията за репресии след опита за преврат.

Анкара упреква Конституционния съд

Глътката надежда бе осуетена само няколко часа след решението на Конституционния съд и отменена от по-ниска инстанция съдилища Управялващите в Турция реагираха мигновено на решението на Конституционния съд.

Вицепремиерът и говорител на правителството Бекир Боздаг написа в Туитър, че Конституционният съд с взетото решение за Шахин Алпай и Мехмет Алтан е прекрачил рамката на законовите си правомощия. Той определи случая като лошо продължение на казуса с бившият главен редактор на в. „Джумхурийет“ Джан Дюндар, който в момента е в изгнание извън Турция.

Джан Дюндар бе освободен след няколкомесечен затвор с решение на Конституционния съд. Това привлече гнева на президента Реджеп Ердоган, който остро реагира и подчерта, че не признава и не уважава решението на Конституционния съд.

Шахин Алпай и Мехмет Алтан имат много сериозен опит в различни медии. 73-годишеният Алпай е политолог, който през последното десетилетие водеше рубрика във вече затворения в. „Заман“. Мехмед Алтан, на 64 г., е писал книги за турската политика. Неговият брат Ахмет, романист и журналист в някои от водещите ежедневници в Турция, също е задържан по същия случай, но все още за него не е взето решение.


 

Сподели в
 

bTV Media Group придоби правата за излъчване на срещите от УЕФА Шампионска лига до 2021 г. Двубои от най-популярния футболен турнир, включително финалните мачове между двата най-добри отбора през пролетта на 2019, 2020 и 2021 г., ще бъдат излъчвани в каналите bTV Action, Ring и Voyo.bg.

20.07.2018/16:51

Радио Благоевград съвместно с „Водоснабдяване и канализация” ЕООД обявяват фото-конкурс с награди за победителите с награди от 200 до 500 лева.

19.07.2018/18:51

Младежкият национал Иван Алипиев получи след анкета сред спортните журналисти приза “Рачо Колев - едно сърце, една игра” за най-добър млад български играч.

18.07.2018/12:00

12-те тайландски момчета и техният футболен треньор, които бяха извадени от наводнена пещера със сложна и рискована спасителна операция, ще бъдат изписани от болницата тази седмица, съобщи здравният министър на Тайланд, цитиран от ДПА.

17.07.2018/16:50

Американската организация Social Science One възнамерява да предостави на изследователи достъп до масива с данни на Фейсбук, на който е партньор, за да се направи оценка на влиянието на социалната мрежа върху електоралните нагласи.

16.07.2018/16:51
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки