Шахин Алпай и Мехмед Алтан остават в затвора в Истанбул

13.01.2018 /12:19 | Източник: bta/obzornews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мехмет Алтан и Шахин Алпай (сн.: haberler.com)

Наказателни съдилища в Истанбул не признаха решението на Конституционния съд на Турция, който постанови журналистите Шахин Алпай и Мехмед Алтан да бъдат освободени, и решиха журналистите да останат зад решетките, предаде ДПА.

По-рано членовете на Конституционния съд разгледаха молбите на двамата журналисти и с мнозинство постановиха, че тяхното задържане в затвора е незаконно и погазва тяхната сигурност, свободата на словото и медийната свобода.

Конституционния съд в Анкара – най-висшата юридическа инстанция в Турция – реши, че двамата трябва да бъдат освободени на основание, че правата им са били нарушени.

Шестима от 11-те съдии в състава гласуваха в подкрепа на освобождаването им. Смята се, че за пръв път най-висшият турски съд взима подобно решение след опита за преврат от 2016 г. Това бе първа подобна стъпка от страна на турска правна инстанция по отношение на медийни работници, задържани в рамките на кампанията за репресии след опита за преврат.

Анкара упреква Конституционния съд

Глътката надежда бе осуетена само няколко часа след решението на Конституционния съд и отменена от по-ниска инстанция съдилища Управялващите в Турция реагираха мигновено на решението на Конституционния съд.

Вицепремиерът и говорител на правителството Бекир Боздаг написа в Туитър, че Конституционният съд с взетото решение за Шахин Алпай и Мехмет Алтан е прекрачил рамката на законовите си правомощия. Той определи случая като лошо продължение на казуса с бившият главен редактор на в. „Джумхурийет“ Джан Дюндар, който в момента е в изгнание извън Турция.

Джан Дюндар бе освободен след няколкомесечен затвор с решение на Конституционния съд. Това привлече гнева на президента Реджеп Ердоган, който остро реагира и подчерта, че не признава и не уважава решението на Конституционния съд.

Шахин Алпай и Мехмет Алтан имат много сериозен опит в различни медии. 73-годишеният Алпай е политолог, който през последното десетилетие водеше рубрика във вече затворения в. „Заман“. Мехмед Алтан, на 64 г., е писал книги за турската политика. Неговият брат Ахмет, романист и журналист в някои от водещите ежедневници в Турция, също е задържан по същия случай, но все още за него не е взето решение.


 

Сподели в
 

Полицията в Италия въвежда нова услуга за гражданите, които се опасяват от дезинформация в интернет по време не кампанията преди парламентарните избори в страната на 4 март, предаде ДПА.

23.01.2018/16:45

Социалната мрежа Фейсбук дава от днес приоритет на новини, "на които може да се има доверие", като за целта използва проучвания сред потребителите кои са авторитетните медии с високо качество.

22.01.2018/15:05

Двама журналисти с български произход влизат в експертна медийна група към Европейската комисия (ЕК). Новото звено има за своя мисия борбата с фалшивите новини.

21.01.2018/17:15

До 28 февруари училища от цялата страна могат да изпращат мотивации за участие в петото юбилейно издание на инициативата „Журналисти в училище“, съобщават организаторите:

19.01.2018/12:00

Социалните медии радикално промениха структурата и процесите на корпоративните комуникации и можем да откроим 3 фактора, които ги превръщат в изключително значими:

18.01.2018/18:50

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки