Шахин Алпай и Мехмед Алтан остават в затвора в Истанбул

13.01.2018 /12:19 | Източник: bta/obzornews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мехмет Алтан (вдясно) и Шахин Алпай (сн.: haberler.com)

Наказателни съдилища в Истанбул не признаха решението на Конституционния съд на Турция, който постанови журналистите Шахин Алпай и Мехмед Алтан да бъдат освободени, и решиха журналистите да останат зад решетките, предаде ДПА.

По-рано членовете на Конституционния съд разгледаха молбите на двамата журналисти и с мнозинство постановиха, че тяхното задържане в затвора е незаконно и погазва тяхната сигурност, свободата на словото и медийната свобода.

Конституционния съд в Анкара – най-висшата юридическа инстанция в Турция – реши, че двамата трябва да бъдат освободени на основание, че правата им са били нарушени.

Шестима от 11-те съдии в състава гласуваха в подкрепа на освобождаването им. Смята се, че за пръв път най-висшият турски съд взима подобно решение след опита за преврат от 2016 г. Това бе първа подобна стъпка от страна на турска правна инстанция по отношение на медийни работници, задържани в рамките на кампанията за репресии след опита за преврат.

Анкара упреква Конституционния съд

Глътката надежда бе осуетена само няколко часа след решението на Конституционния съд и отменена от по-ниска инстанция съдилища Управялващите в Турция реагираха мигновено на решението на Конституционния съд.

Вицепремиерът и говорител на правителството Бекир Боздаг написа в Туитър, че Конституционният съд с взетото решение за Шахин Алпай и Мехмет Алтан е прекрачил рамката на законовите си правомощия. Той определи случая като лошо продължение на казуса с бившият главен редактор на в. „Джумхурийет“ Джан Дюндар, който в момента е в изгнание извън Турция.

Джан Дюндар бе освободен след няколкомесечен затвор с решение на Конституционния съд. Това привлече гнева на президента Реджеп Ердоган, който остро реагира и подчерта, че не признава и не уважава решението на Конституционния съд.

Шахин Алпай и Мехмет Алтан имат много сериозен опит в различни медии. 73-годишеният Алпай е политолог, който през последното десетилетие водеше рубрика във вече затворения в. „Заман“. Мехмед Алтан, на 64 г., е писал книги за турската политика. Неговият брат Ахмет, романист и журналист в някои от водещите ежедневници в Турция, също е задържан по същия случай, но все още за него не е взето решение.


 

Сподели в
 

6 месеца след убийството на малтийската журналистка и блогър Дафне Каруана Галиция 45 журналисти от цял свят, които са продължили работата й по разследване на корупцията в Малта, публикуват поразителните си изводи, предаде АФП, цитирана от БТА.

21.04.2018/17:15

В Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” в София е открита изложбата с карикатури „€председателство” на Съюза на българските художници.

19.04.2018/16:50

Българското национално радио бе домакин на среща на групата на „Еврорадио ноктюрно“ – проект на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), посветен на излъчването на класическа музика в програмите на обществените радиостанции.

18.04.2018/14:05

Семейство Алла и Чавдар Георгиеви подредиха първата си самостоятелна изложба в Общинската художествена галерия "Поломие” в Лом.

17.04.2018/16:51

„Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност. Ще уважаваме желанието на хората да не бъдат безпокоени в скръбта си”.

15.04.2018/15:35
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки