Чавдар Николов: Защо искаме билбордове за „Прас-прес”

13.01.2018 /18:50 | Автор : Ирина Недева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Чавдар Николов (сн.: архив)

В седмицата, в която се навършват 3 години от атентата върху френското сатирично издание "Шарли Ебдо", в БНР поставяме въпроса за политическата сатира и нейната цена.

След като билборд на английски език, с който служителите на МВР планираха да посрещнат евроделегатите у нас, беше свален, а премиерът Бойко Борисов заяви, че всеки ще има възможност да се оплаче, карикатуристите, които сами издават сатиричния в. "Прас-прес", поискаха свои билбордове.  

Чавдар Николов - карикатурист от екипа на изданието, обясни, че те първо са му изпратили съобщение в социалните мрежи, но, когато не получили отговор, внесли и писмо в деловодството на МС: Ето какво каза Николов: 

Дадоха ни номерче. Приеха писмото

Усмихнаха се. Не казаха: „А, свършиха вече, закъснели сте“. Тъй като ние имаме проблеми да стигаме до читателите си сега, това е един нестандартен начин да стигнем до тях. Пък може и някой от европейските лидери, които идват, да вземе да се абонира за „Прас прес“. Това ще е голяма подкрепа за свободата на словото, а даже и за правото да обиждаш.

Николов е категоричен, че от изданието „въобще не искат държавни пари за карикатура“. Те не стигат, защото се разпределят по друг начин, беше лаконичен той и припомни своята карикатура по повод полицейските протести, където полицаите носят транспарант с надпис: „Искаме държавата да ни плаща така, както ни плащат гражданите“.

Чавдар Николов направи паралел между Борисов и Живков по отношение на това, че и в миналото е било по-важно да се разбереш с главатаря, отколкото да съблюдаваш институционалния ред. Той заяви, че е бил трогнат от обръщението на Доналд Туск на церемонията по откриване на Европредседателството, но подчерта, че е хубаво европейските лидери да видят България и "от една такава гледна точка, каквато ние я виждаме".

Чавдар Николов подчерта, че една от основните пречки пред интеграцията на Западните Балкани е, че те "имат страхотни проблеми със свободата на словото", както и ние, и ако България кандидатстваше сега, "нямаше никога да влезе в ЕС, независимо дали Юнкер е в добро настроение".

Свързани:   „Прас-прес” иска билбордове от „Главатар Борисов”

Издателите на хумористичния вестник "Прас-прес" Христо Комарницки, Чавдар Николов и Чавдар Георгиев са внесли в Министерския съвет искане да им бъдат предоставени 3 билборда.
Дата: 12.01.2018


 

Сподели в
 

Федералните власти на САЩ предложиха награда от 1 млн. долара за всякакви сведения, подпомагащи издирването на американския журналист Остин Тайс, изчезнал в Сирия преди над 5 години, предаде АФП.

22.04.2018/09:04

Европейската комисия потвърди, че службата за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) води разследване, свързано с работата на убития през февруари журналист Ян Куцяк, съобщава кореспондент на БТА от Брюксел.

21.04.2018/12:13

Фейсбук подобрява опциите си за защита на личните данни, за да се съобрази с новите европейски правила за по-лесно даване и оттегляне на съгласие на потребителите на социалната медия за ползване на личните им данни, предаде АП.

20.04.2018/15:32

Европейският парламент (ЕП) прие с мнозинство от 573 гласа резолюция в защита на журналистите и изобличителите, предаде от Брюксел кореспондент на БТА.

20.04.2018/09:02

Висш японски финансов чиновник подаде оставка, след като списание разкри, че е упражнил сексуален тормоз върху няколко репортерки, предаде Ройтерс.

19.04.2018/12:00
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки