Чавдар Николов: Защо искаме билбордове за „Прас-прес”

13.01.2018 /18:50 | Автор : Ирина Недева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Чавдар Николов (сн.: архив)

В седмицата, в която се навършват 3 години от атентата върху френското сатирично издание "Шарли Ебдо", в БНР поставяме въпроса за политическата сатира и нейната цена.

След като билборд на английски език, с който служителите на МВР планираха да посрещнат евроделегатите у нас, беше свален, а премиерът Бойко Борисов заяви, че всеки ще има възможност да се оплаче, карикатуристите, които сами издават сатиричния в. "Прас-прес", поискаха свои билбордове.  

Чавдар Николов - карикатурист от екипа на изданието, обясни, че те първо са му изпратили съобщение в социалните мрежи, но, когато не получили отговор, внесли и писмо в деловодството на МС: Ето какво каза Николов: 

Дадоха ни номерче. Приеха писмото

Усмихнаха се. Не казаха: „А, свършиха вече, закъснели сте“. Тъй като ние имаме проблеми да стигаме до читателите си сега, това е един нестандартен начин да стигнем до тях. Пък може и някой от европейските лидери, които идват, да вземе да се абонира за „Прас прес“. Това ще е голяма подкрепа за свободата на словото, а даже и за правото да обиждаш.

Николов е категоричен, че от изданието „въобще не искат държавни пари за карикатура“. Те не стигат, защото се разпределят по друг начин, беше лаконичен той и припомни своята карикатура по повод полицейските протести, където полицаите носят транспарант с надпис: „Искаме държавата да ни плаща така, както ни плащат гражданите“.

Чавдар Николов направи паралел между Борисов и Живков по отношение на това, че и в миналото е било по-важно да се разбереш с главатаря, отколкото да съблюдаваш институционалния ред. Той заяви, че е бил трогнат от обръщението на Доналд Туск на церемонията по откриване на Европредседателството, но подчерта, че е хубаво европейските лидери да видят България и "от една такава гледна точка, каквато ние я виждаме".

Чавдар Николов подчерта, че една от основните пречки пред интеграцията на Западните Балкани е, че те "имат страхотни проблеми със свободата на словото", както и ние, и ако България кандидатстваше сега, "нямаше никога да влезе в ЕС, независимо дали Юнкер е в добро настроение".

Свързани:   „Прас-прес” иска билбордове от „Главатар Борисов”

Издателите на хумористичния вестник "Прас-прес" Христо Комарницки, Чавдар Николов и Чавдар Георгиев са внесли в Министерския съвет искане да им бъдат предоставени 3 билборда.
Дата: 12.01.2018


 

Сподели в
 

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини поиска щателно, достоверно и прозрачно разследване на обстоятелствата около смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги, предаде АФП.

22.10.2018/16:51

Цветан Ангелов ще остане в историята на тв предаването „Фермата” като първия участник от ромски произход. Той даде заявка, че влиза в риалити формата с ясна мисия - да говори за интеграцията на етноса си в българското общество.

22.10.2018/15:35

Карен Атия - редакторката на Джамал Хашоги във в. "Вашингтон пост" - определи саудитските обяснения за смъртта на журналиста като „пълна лъжа”, предаде ДПА, цитирана от БТА.

21.10.2018/14:47

Синдикатите във френската информационна агенция Франс прес отново поискаха оттегляне на плана за съкращаване на 125 щатни места, който бе обявен преди 2 седмици от изпълнителния директор Фабрис Фрис, предаде АФП.

20.10.2018/15:36

Саудитски лекар, заподозрян, че е бил част от предполагаемия отряд, убил в Истанбул журналиста Джамал Хашоги, се е обучавал в Австралия, разкрива австралийската телевизия, цитирана от ДПА.

19.10.2018/14:34

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки