Чавдар Николов: Защо искаме билбордове за „Прас-прес”

13.01.2018 /18:50 | Автор : Ирина Недева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Чавдар Николов (сн.: архив)

В седмицата, в която се навършват 3 години от атентата върху френското сатирично издание "Шарли Ебдо", в БНР поставяме въпроса за политическата сатира и нейната цена.

След като билборд на английски език, с който служителите на МВР планираха да посрещнат евроделегатите у нас, беше свален, а премиерът Бойко Борисов заяви, че всеки ще има възможност да се оплаче, карикатуристите, които сами издават сатиричния в. "Прас-прес", поискаха свои билбордове.  

Чавдар Николов - карикатурист от екипа на изданието, обясни, че те първо са му изпратили съобщение в социалните мрежи, но, когато не получили отговор, внесли и писмо в деловодството на МС: Ето какво каза Николов: 

Дадоха ни номерче. Приеха писмото

Усмихнаха се. Не казаха: „А, свършиха вече, закъснели сте“. Тъй като ние имаме проблеми да стигаме до читателите си сега, това е един нестандартен начин да стигнем до тях. Пък може и някой от европейските лидери, които идват, да вземе да се абонира за „Прас прес“. Това ще е голяма подкрепа за свободата на словото, а даже и за правото да обиждаш.

Николов е категоричен, че от изданието „въобще не искат държавни пари за карикатура“. Те не стигат, защото се разпределят по друг начин, беше лаконичен той и припомни своята карикатура по повод полицейските протести, където полицаите носят транспарант с надпис: „Искаме държавата да ни плаща така, както ни плащат гражданите“.

Чавдар Николов направи паралел между Борисов и Живков по отношение на това, че и в миналото е било по-важно да се разбереш с главатаря, отколкото да съблюдаваш институционалния ред. Той заяви, че е бил трогнат от обръщението на Доналд Туск на церемонията по откриване на Европредседателството, но подчерта, че е хубаво европейските лидери да видят България и "от една такава гледна точка, каквато ние я виждаме".

Чавдар Николов подчерта, че една от основните пречки пред интеграцията на Западните Балкани е, че те "имат страхотни проблеми със свободата на словото", както и ние, и ако България кандидатстваше сега, "нямаше никога да влезе в ЕС, независимо дали Юнкер е в добро настроение".

Свързани:   „Прас-прес” иска билбордове от „Главатар Борисов”

Издателите на хумористичния вестник "Прас-прес" Христо Комарницки, Чавдар Николов и Чавдар Георгиев са внесли в Министерския съвет искане да им бъдат предоставени 3 билборда.
Дата: 12.01.2018


 

Сподели в
 

Суданските власти освободиха журналиста на Ройтерс и репортера на Франс прес, задържани миналата седмица, докато отразявали протести в Хартум, предаде АФП.

24.01.2018/09:02

"Невъзпитаните карикатуристи" зад сатиричния в. "Прас-прес" - Чавдар Николов, Христо Комарницки (негова е рисунката вляво) и Алла и Чавдар Георгиеви - откриват "Артпредседателството" на България с трета изложба в галерия-книжарница "София прес".

23.01.2018/15:05

Месец след назначението на Емил Кошлуков за програмен директор на БНТ 1 журналисти и граждани се събраха на протест в понеделник с искане за оставката му.

22.01.2018/16:51

Първата етническа медия в столицата на Източните Родопи, сайтът „Кърджали хабер” вече излиза на 3 езика. Той има версии на български, турски, а отскоро и на английски език.

21.01.2018/18:50

Студенти от Софийския университет посетиха най-високотехнологичния нюзрум в България - на bTV Новините, съобщават от медията:

21.01.2018/09:03

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки