Чавдар Николов: Защо искаме билбордове за „Прас-прес”

13.01.2018 /18:50 | Автор : Ирина Недева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Чавдар Николов (сн.: архив)

В седмицата, в която се навършват 3 години от атентата върху френското сатирично издание "Шарли Ебдо", в БНР поставяме въпроса за политическата сатира и нейната цена.

След като билборд на английски език, с който служителите на МВР планираха да посрещнат евроделегатите у нас, беше свален, а премиерът Бойко Борисов заяви, че всеки ще има възможност да се оплаче, карикатуристите, които сами издават сатиричния в. "Прас-прес", поискаха свои билбордове.  

Чавдар Николов - карикатурист от екипа на изданието, обясни, че те първо са му изпратили съобщение в социалните мрежи, но, когато не получили отговор, внесли и писмо в деловодството на МС: Ето какво каза Николов: 

Дадоха ни номерче. Приеха писмото

Усмихнаха се. Не казаха: „А, свършиха вече, закъснели сте“. Тъй като ние имаме проблеми да стигаме до читателите си сега, това е един нестандартен начин да стигнем до тях. Пък може и някой от европейските лидери, които идват, да вземе да се абонира за „Прас прес“. Това ще е голяма подкрепа за свободата на словото, а даже и за правото да обиждаш.

Николов е категоричен, че от изданието „въобще не искат държавни пари за карикатура“. Те не стигат, защото се разпределят по друг начин, беше лаконичен той и припомни своята карикатура по повод полицейските протести, където полицаите носят транспарант с надпис: „Искаме държавата да ни плаща така, както ни плащат гражданите“.

Чавдар Николов направи паралел между Борисов и Живков по отношение на това, че и в миналото е било по-важно да се разбереш с главатаря, отколкото да съблюдаваш институционалния ред. Той заяви, че е бил трогнат от обръщението на Доналд Туск на церемонията по откриване на Европредседателството, но подчерта, че е хубаво европейските лидери да видят България и "от една такава гледна точка, каквато ние я виждаме".

Чавдар Николов подчерта, че една от основните пречки пред интеграцията на Западните Балкани е, че те "имат страхотни проблеми със свободата на словото", както и ние, и ако България кандидатстваше сега, "нямаше никога да влезе в ЕС, независимо дали Юнкер е в добро настроение".

Свързани:   „Прас-прес” иска билбордове от „Главатар Борисов”

Издателите на хумористичния вестник "Прас-прес" Христо Комарницки, Чавдар Николов и Чавдар Георгиев са внесли в Министерския съвет искане да им бъдат предоставени 3 билборда.
Дата: 12.01.2018


 

Сподели в
 

Турски съд оправда водещ журналист от опозиционния в. „Джумхуриет“, който бе обвинен в шпионаж заради материал за предполагаеми доставки на оръжие на бунтовнически групировки в Сирия, предаде БТА.

16.07.2018/21:04

Зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков е отправил питане към министъра на финансите Владислав Горанов какви са неговите виждания и намерения по модела на финансиране на БНР и БНТ.

16.07.2018/13:58

В последните месеци се очертава една много тъжна картина на медийния пейзаж в България, случаите на потъпкване на свободата на словото и разправа с журналисти са много - Лили Маринкова, Мария Чернева в БНТ, спирането на сп. "А-спекто", протестите на колегите в БНР, посегателството върху телевизията Алма матер в СУ, намаляване на щатове, на парите, тежка зависимост от работодателите и пр.

15.07.2018/18:51

В представите на голяма част от българите борбата с корупцията се изчерпва с излагането и осветяването на корумпираните хора пред медиите.

14.07.2018/14:55

Турският фотограф Онур Албайрак преби младоженец и се опита да спре сватба, след като разбрал, че булката е непълнолетна. Потребители на социалните мрежи горещо одобряват постъпката му и го наричат герой, съобщават Reters и PetaPixel.

13.07.2018/18:52
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки