Начало
 
 

Германски филм по актуално събитие спечели награда в Холивуд

13.01.2018 /15:22 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Даян Крюгер взеча наградата на критиката за „От нищото“

Игралният филм „От нищото“, на родения в Хамбург режисьор Фатих Акин, спечели наградата на критиката за чуждоезична лента в Холивуд. Над 300 членове на Съюза на кинокритиците от САЩ и Канада дадоха своето „ДА“ за германския филм.

За оценката на критиката германският филм се състезаваше срещу шведската сатира „Площадът“, френската драма за СПИН-активисти „120 BPM“ и военната драма на Анджелина Джоли „Те първи убиха баща ми“.

Германската гордост в Меката на киното – актрисата Даян Крюгер, получи наградата за режисьора, който не успя да присъства на церемонията в Санта Моника. (Дни преди това той лично получи наградата „Златен глобус“ отново за най-добър чуждоезичен филм в Бевърли Хилс.)

С признанието на критиката Фатих Акин осъществи още една от своите мечти, заяви по време на церемонията Даян Крюгер. Тя припомни, че „От нищото“ е най-сериозният кандидат за Оскар за чуждоезичен филм.

„От нищото“ е художествена екранизация на една от най-срамните страници в новата история на обединена Германия – разкритата през 2011-а година крайно дясна групировка Националсоциалистически ъндърграунд (NSU), обвинена за поредица от десет ксенофобски убийства – на деветима турски имигранти, един гръцки и една жена-полицай. Двама от ядрото на групата се самовзривиха, а предалата се по-късно Беате Чепе беше главен подсъдим в станалия известен като процес на века в Мюнхен, продължил почти четири години.

Станалото случайно разкриване на крайно дясната групировка доведе до поредица от дискусии в германските медии за пропуснатите и проспаните от държавата, службите за сигурност и самото общество тенденции на разделение сред младите хора и обръщането на една значителна част от тях към неонацизма. Днес обединена Германия вече признава на глас, че реално съществуват тенденции на ксенофобия и неприемане на другия и различния в една демократична, цивилизована и правова държава, каквато е Германия. Осмислянето на проблемите са залегнали в основата на филма на германския режисьор от турски произход Фатих Акин, който винаги е избирал горещи теми за основа на художествените си произведения.

Сподели в
 

Навръх 80-годишнината от рождението на легендарния бард киноклубът ще излъчи в РКИЦ две серии от реставрираното копие прочутия сериал с участието на Висоцки „Мястото на срещата да не се променя”. Същия ден се открива и фотоизложба със снимки на певеца

24.01.2018/09:55

„Журналистиката трябва да ни кара сами да стигаме до истината, а не да ни я натрапва. Нужна е по-голяма дистанция и уважение към читателите и зрителите,” казва известният български живописец

21.01.2018/18:41

С изпълнение на този класически танц стартира подготовката за тържествата по случай настъпването и честването на „Годината на кучето“

21.01.2018/18:16

Информационните потоци на Евронюз и на електронните германски медии обявиха бившия рапър, отишъл да се бие на страната на „Ислямска държава“ Десо Дог (Денис Каспър) отново за мъртъв. Вероятността бившият берлински рапър, приел радикалния ислям и заминал преди години за Сирия, за да се бие на страната на ИДИЛ, този път била „твърде голяма“.

21.01.2018/17:51

„Чувствам се като пуснато за отстрел диво животно“, заяви в първото си интервю за „Щерн“ вдовицата на стария канцлер Хелмут Кол – Майке Кол-Рихтер. В интервюто за авторитетното седмично списания 54-годишната вдовица за първи път дава гласност на позициите си и настроенията си след смъртта на 87-годишния си съпруг си през юли миналата година.

18.01.2018/09:48

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки