Начало
 
 

Германски филм по актуално събитие спечели награда в Холивуд

13.01.2018 /15:22 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Даян Крюгер взеча наградата на критиката за „От нищото“

Игралният филм „От нищото“, на родения в Хамбург режисьор Фатих Акин, спечели наградата на критиката за чуждоезична лента в Холивуд. Над 300 членове на Съюза на кинокритиците от САЩ и Канада дадоха своето „ДА“ за германския филм.

За оценката на критиката германският филм се състезаваше срещу шведската сатира „Площадът“, френската драма за СПИН-активисти „120 BPM“ и военната драма на Анджелина Джоли „Те първи убиха баща ми“.

Германската гордост в Меката на киното – актрисата Даян Крюгер, получи наградата за режисьора, който не успя да присъства на церемонията в Санта Моника. (Дни преди това той лично получи наградата „Златен глобус“ отново за най-добър чуждоезичен филм в Бевърли Хилс.)

С признанието на критиката Фатих Акин осъществи още една от своите мечти, заяви по време на церемонията Даян Крюгер. Тя припомни, че „От нищото“ е най-сериозният кандидат за Оскар за чуждоезичен филм.

„От нищото“ е художествена екранизация на една от най-срамните страници в новата история на обединена Германия – разкритата през 2011-а година крайно дясна групировка Националсоциалистически ъндърграунд (NSU), обвинена за поредица от десет ксенофобски убийства – на деветима турски имигранти, един гръцки и една жена-полицай. Двама от ядрото на групата се самовзривиха, а предалата се по-късно Беате Чепе беше главен подсъдим в станалия известен като процес на века в Мюнхен, продължил почти четири години.

Станалото случайно разкриване на крайно дясната групировка доведе до поредица от дискусии в германските медии за пропуснатите и проспаните от държавата, службите за сигурност и самото общество тенденции на разделение сред младите хора и обръщането на една значителна част от тях към неонацизма. Днес обединена Германия вече признава на глас, че реално съществуват тенденции на ксенофобия и неприемане на другия и различния в една демократична, цивилизована и правова държава, каквато е Германия. Осмислянето на проблемите са залегнали в основата на филма на германския режисьор от турски произход Фатих Акин, който винаги е избирал горещи теми за основа на художествените си произведения.

Сподели в
 

Култовата постановка "Господа, другари, pichove и дами" на режисьора Димо Дешев от Драматично-кукления театър „Иван Радоев” в Плевен бе отличена на 6-ото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър със Специалната награда за актьорски екип.

16.10.2018/18:23

Отличието бе връчено на голямата певица от председателя на Съюза на музикалните и танцови дейци Станислав Почекански по време на провеждането на песенните фестиали „Сребърни чучулиги” и „Альоша”

15.10.2018/20:45

На 24 октомври 2018 г. Столична библиотека закръгля девет десетилетия от създаването си. По този повод тя предлага на всички софиянци и гости на столицата да станат част от богата културна програма.

15.10.2018/18:14

През далечната 1933 г. професионалният историк акад. Юрдан Трифонов публикува своето фундаментално и цитирано и до днес съчинение „История на града Плевен до Освободителната война”.

13.10.2018/20:55

Хорове, певчески групи и индивидуални изпълнители от всички краища на България на 13 и 14 октомври ще представят творчеството си в двата фестивала, посветени на партиотичната, антифашистката и фронтовата песен

12.10.2018/20:46

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки