Начало
 
 

Германски филм по актуално събитие спечели награда в Холивуд

13.01.2018 /15:22 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Даян Крюгер взеча наградата на критиката за „От нищото“

Игралният филм „От нищото“, на родения в Хамбург режисьор Фатих Акин, спечели наградата на критиката за чуждоезична лента в Холивуд. Над 300 членове на Съюза на кинокритиците от САЩ и Канада дадоха своето „ДА“ за германския филм.

За оценката на критиката германският филм се състезаваше срещу шведската сатира „Площадът“, френската драма за СПИН-активисти „120 BPM“ и военната драма на Анджелина Джоли „Те първи убиха баща ми“.

Германската гордост в Меката на киното – актрисата Даян Крюгер, получи наградата за режисьора, който не успя да присъства на церемонията в Санта Моника. (Дни преди това той лично получи наградата „Златен глобус“ отново за най-добър чуждоезичен филм в Бевърли Хилс.)

С признанието на критиката Фатих Акин осъществи още една от своите мечти, заяви по време на церемонията Даян Крюгер. Тя припомни, че „От нищото“ е най-сериозният кандидат за Оскар за чуждоезичен филм.

„От нищото“ е художествена екранизация на една от най-срамните страници в новата история на обединена Германия – разкритата през 2011-а година крайно дясна групировка Националсоциалистически ъндърграунд (NSU), обвинена за поредица от десет ксенофобски убийства – на деветима турски имигранти, един гръцки и една жена-полицай. Двама от ядрото на групата се самовзривиха, а предалата се по-късно Беате Чепе беше главен подсъдим в станалия известен като процес на века в Мюнхен, продължил почти четири години.

Станалото случайно разкриване на крайно дясната групировка доведе до поредица от дискусии в германските медии за пропуснатите и проспаните от държавата, службите за сигурност и самото общество тенденции на разделение сред младите хора и обръщането на една значителна част от тях към неонацизма. Днес обединена Германия вече признава на глас, че реално съществуват тенденции на ксенофобия и неприемане на другия и различния в една демократична, цивилизована и правова държава, каквато е Германия. Осмислянето на проблемите са залегнали в основата на филма на германския режисьор от турски произход Фатих Акин, който винаги е избирал горещи теми за основа на художествените си произведения.

Сподели в
 

Изложба „Изкуството на Тибет” е подредена в Исторически музей в Свиленград. 120 експоната доближават посетителите до далечния Тибет и неговата култура.

18.07.2018/22:33

Бившият плевенски депутат Венко Александров представи официално в родния си град Пордим, Плевенска област, последната си книга, наречена „Царското село Пордим – история”.

18.07.2018/20:11

Инициативен комитет от над 80 изтъкнати български интелектуалци е изпратил отворено писмо до институциите с настояване да бъде създадена обществена колекция „Гена Димитрова“ в родния дом на световната прима в с. Беглеж, Плевенско.

17.07.2018/17:49

С две нови песни и танцово шоу зарадва многобройните си почитатели известната българска певица и актриса Грета Ганчева на юбилейния си концерт, който се проведе в амфитеатъра на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Концертът бе в деня, в който Слънчевата жена навършва 75 години, 58 от които е на сцената.

17.07.2018/09:02

Първата група участници в 24-тия Национален поход „По стъпките на Апостола” тръгна тази сутрин от Плевен.

13.07.2018/16:08
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки