Начало
 
 

Германски филм по актуално събитие спечели награда в Холивуд

13.01.2018 /15:22 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Даян Крюгер взеча наградата на критиката за „От нищото“

Игралният филм „От нищото“, на родения в Хамбург режисьор Фатих Акин, спечели наградата на критиката за чуждоезична лента в Холивуд. Над 300 членове на Съюза на кинокритиците от САЩ и Канада дадоха своето „ДА“ за германския филм.

За оценката на критиката германският филм се състезаваше срещу шведската сатира „Площадът“, френската драма за СПИН-активисти „120 BPM“ и военната драма на Анджелина Джоли „Те първи убиха баща ми“.

Германската гордост в Меката на киното – актрисата Даян Крюгер, получи наградата за режисьора, който не успя да присъства на церемонията в Санта Моника. (Дни преди това той лично получи наградата „Златен глобус“ отново за най-добър чуждоезичен филм в Бевърли Хилс.)

С признанието на критиката Фатих Акин осъществи още една от своите мечти, заяви по време на церемонията Даян Крюгер. Тя припомни, че „От нищото“ е най-сериозният кандидат за Оскар за чуждоезичен филм.

„От нищото“ е художествена екранизация на една от най-срамните страници в новата история на обединена Германия – разкритата през 2011-а година крайно дясна групировка Националсоциалистически ъндърграунд (NSU), обвинена за поредица от десет ксенофобски убийства – на деветима турски имигранти, един гръцки и една жена-полицай. Двама от ядрото на групата се самовзривиха, а предалата се по-късно Беате Чепе беше главен подсъдим в станалия известен като процес на века в Мюнхен, продължил почти четири години.

Станалото случайно разкриване на крайно дясната групировка доведе до поредица от дискусии в германските медии за пропуснатите и проспаните от държавата, службите за сигурност и самото общество тенденции на разделение сред младите хора и обръщането на една значителна част от тях към неонацизма. Днес обединена Германия вече признава на глас, че реално съществуват тенденции на ксенофобия и неприемане на другия и различния в една демократична, цивилизована и правова държава, каквато е Германия. Осмислянето на проблемите са залегнали в основата на филма на германския режисьор от турски произход Фатих Акин, който винаги е избирал горещи теми за основа на художествените си произведения.

Сподели в
 

На 22 май в зала „Арена Армеец” в столицата ще се състои благотворителен концерт в подкрепа на Панорама „Плевенска епопея”, съобщиха от общината.

19.04.2018/22:33

В Столичната библиотека беше открита изложба, посветена на 125-годишнината от рождението на Елисавета Багряна. С много снимков материал, нейни произведения и нейни мисли споменът за голямата поетеса оживя както за ценители, така и за почитатели на обичаната, отричаната, но вечна Багряна.

19.04.2018/12:26

Тази вечер от 19 часа свободното културно пространство Сити Марк Арт Център(бившето кино „Левски“) ни кани да съпреживеем една интересна вечер – посветена на Финландия. Тя е част от проекта „Обединени в изкуството”, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.” на Национален фонд „Култура“. Входът е свободен.

19.04.2018/09:21

Във връзка с нарастване на заплахите в информационното пространство гражданското общество продължава да търси най-ефективни начини за борба с тези предизвикателства, използвайки различни форми на обединение на усилията на професионалисти. По този повод на 10 април 2018 г. в Русия беше създадена Национална Асоциация за международна информационна сигурност.

18.04.2018/15:19

На 20 април в Зала „България” почитателите на класическата музика ще се насладят на изпълнението на Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Дмитрий Шостакович и на „Симфонични танци“ от Сергей Рахманинов под палката на маестро Янг Янг

17.04.2018/19:16
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки