Начало
 
 

„Стършел”: Да си спомним колегата Вели Чаушев

14.01.2018 /15:35 | Източник: Стършел Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вели Чаушев е роден на 11 септ. 1934 г. в Златогарад

Надоблачната стършелова кохорта се увеличи с още един – Вели Чаушев отлетя към нея. Отнесе със себе си десетките роли, отнесе рециталите си със стиховете на Валери Петров, литературните четения със стършеловите автори.

Остана ни неговата усмивка, остана ни приятелството му, останаха ни неговите книги.

Ето един откъс от неговите кратки „Разкази върху трамвайни билети”:

Похвално слово за трамвайния билет 

Непознатий притежателю на трамваен билет, бъди щастлив!

Трамвайният билет е също завоевание на ХХ век.Той не бива да бъде пренебрегван заради другите постижения на науката, изкуството и техниката.

Да имаш оригинал от Пикасо или Салвадор Дали – нямаш! Тогава бъди щастлив и дръж високо трамвайния билет. Може нищо друго да нямаш, но притежанието на трамваен билет е богатство. Чрез него ти държиш секунда от времето на министъра на транспорта, гвоздейче от заводите, които произвеждат трамваи, и акция, макар и нищожна, от железодобивната индустрия.

Диспечери, ватмани и контрольори са длъжни да се събуждат сутрин заради теб. Банки изчисляват твоето притежание.

Компютри отчитат колко души са пътували днес, един от които си ти. Английската кралица никога няма да има това удоволствие, каквото имаш ти – да държиш в ръката си трамваен билет.

Дори нашите министри и депутати са лишени от това щастие. Те, ако сънуват в ръката си трамваен билет, ще се хвърлят още утре под трамвая.

Кажи ми, може ли в един мерцедес да влезе контрольор и да рече: „Билети за проверка!“ И да се започне нашата трамвайна олелия, пълна с най-цветистите думи на звучния ни български език?!

А? Как ще стане тая работа?

Ето защо, непознатий приятелю, ти, ти си щастливец. Почти като Алеко, когато запалил една лула тютюн.

Пътувай, щастливецо.

И знай – новият билет е богат с всички посоки на света. Като младостта.

Когато избереш една – беден е. Като старостта!

Новият билет тръгва да бъде дупчен там, където старият е усетил острите зъбчета на машинката. Старият знае всичко за пътя, но никога не може да го повтори – той вече е дупчен.

И все пак, и все пак – поклон на хората с „повишено внимание“. При всяко пътуване те изпитват цялата драма на Хамлетовия въпрос „Ще ме хванат ли или няма да ме хванат!?”

Ние знаем вечната истина, че министрите на транспорта идват и си отиват, но пътниците сме вечни.

- Заповядайте, седнете!

- Благодаря, слизам на тая спирка. Чао!

- Чао, Авторе.

Свързани:   Вели Чаушев събира в книга царете на Сатирата

Доайенът на Сатиричния театър Вели Чаушев представи на камерната сцена своята книга, която възкресява в спомени незабравими български актьори - негови колеги и приятели.
Дата: 01.04.2017

Вели Чаушев ще представи спомени за актьори

Националният литературен салон "Старинният файтон" организира вечер по повод излизането на книгата "Видения в "Небесния театър" на актьора и писател сладкодумец Вели Чаушев.


 

Сподели в
 

Издателят на сайта за разследваща журналистика „Биволъ” гостува в предаването „ЕвроДикоФ” по ТВ „Евроком", което наред с още две опозиционни предавания по същия канал в момента е подложено на натиск чрез проверки от НАП и ДАНС.

25.10.2020/12:27

Британският принц Хари и съпругата му Меган говориха в онлайн дискусия за кампанията си срещу негативизма в социалните медии, като Хари предупреди за "глобална криза на омразата", която засяга психичното здраве на хората, предаде Ройтерс.

22.10.2020/16:10

Общо 2,2 млн. реклами за Фейсбук и Инстаграм са отказани, както и 120 000 поста са били изтеглени преди президентските избори в САЩ заради опити за възпрепятстване на участието във вота. Това заяви в интервю за френския в. "Журнал дю диманш" вицепрезидентът на Фейсбук Ник Клег, цитиран от АФП.

21.10.2020/12:00

За златната диря на сп. „Златорог“ в българската критика и литература – по повод представянето в Дома на писателя в Бургас на новото юбилейно фототипно издание „100 години сп. „Златорог“ – разказва проф. Михаил Неделчев:

20.10.2020/15:25

Толкова е популярна, че митовете за нея вероятно са повече от истините в живота ѝ, голяма част от който минава пред очите на зрителите на първа програма.

18.10.2020/12:27

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки