Начало
 
 

6 месеца медиите ще чуруликат „Пред нас са блеснали...”

14.01.2018 /18:51 | Автор : Велиана Христова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторката Велиана Христова

Какво се случва, когато медиите пишат и говорят обратното на онова, което виждат хората? Ами, хората просто се смеят и същото нещо, което медиите не искат те да виждат, се набива още по-надълбоко в съзнанието им. Защото послушните медии плодят недоволни граждани.

Гледаш например на цяла вестникарска страница опнато заглавие: "Борисов - човекът, на когото всички разчитат да е мирен регионът", гарнирано с невероятното допълнение "По време на европредседателството ни той ще задмине по дълголетие като премиер Стамболов".

Оставям настрана гафа, понеже пази, Боже, Борисов да следва съдбата на Стамболов като премиер! Но как коментира подобни откровения нормалният български читател? В съзнанието му те се обръщат обратно:

"Тя, България, на нищо не разчита с този премиер, камо ли регионът". Или - президентът Радев прегръща Борисов преди КСНС, като му благодари за усилията за откриването на еврепредседателството (нормално държавническо поведение), а на първата страница цъфва сладострастна прегръдка с едро и лаконично заглавие: "Благодаря, Бойко по европейски)". Нов смях.

На следващия ден - пак дитирамб:

Юнкер казал ни повече, ни по-малко: "Европа е в сигурни ръце с Борисов. А Европа пък "ще помогне на България да влезе в еврозоната и да просперира". Няма, разбира се, и намек защо маса страни в ЕС не искат да влизат във въпросната еврозона - с по 2 референдума отказаха...

Няма нужда от повече примери - всеки ден ни заливат от вестниците на властта, от присъдружните им сайтове, телевизионните екрани, от радиата. Едни "здрави публични обществени медии", които далеч надминаха едновремешните пропагандни рупори от 70-те години на миналия век, да речем. Които днешните властници, владеещи медиите, иначе оплюват от сутрин до сутрин.

Преди десетилетия Оруел е казал, че журналистика е, когато публикуваш това, което някой друг не иска да бъде публикувано, останалото е връзки с обществеността, сиреч пиар. Е, нашите медии все повече преливат от пиар - хеле пък от началото на прословутото европредседателство, но в тях има все по-малко журналистика.

И хората все повече виждат в журналистите слуги на политиците и на олигарсите, та се умиляват, ако някой от пишещите братя обърне внимание на обикновения човек и на неговите интереси.

Гледаш или четеш някое интервю 

А в него някой от елита (задължително) говори пълни лъжи и инсинуации, усмихнат до уши заради прекрасното си положение я в Брюксел, я на "Дондуков" 1. Но интервюиращият не смее да гъкне насреща с някой неудобен въпрос, който всеки мислещ човек би задал веднага.

Чудиш се от некомпетентност по темата ли го прави, заради автоцензура или направо заради цензурата в уж свободните и независими медии. Да не говорим за масираната обработка на умовете в полза на строителството в Банско вече дни наред - до срамотност. Малко от малко да имаш мозък, схващаш, че те плъзгат по пистата с главата надолу в полза на оня, дето ще прибере милионите. Често хваща дикиш, понеже медиите отучиха хората да мислят.

Тема табу у нас е състоянието на самите медии, които в мнозинството си станаха вече откровен параван за политически, финансови и всякакви корпоративни интереси. На пръсти се броят вече печатните издания, които не са се поддали на слугинажа. В които се задават въпроси и се пускат сериозни анализи.

И ще стават все по-малко, умирайки пред безразличния поглед на обществото - едни от бедност, други от откровен геноцид откъм властта. Защото само послушните медии - инструмент за манипулиране на обществото в "правилна" посока, получават пари, блага или награди (първа справка - милионите, разпределени от ЦИК и общини на ГЕРБ по време на изборите).

Затова - пригответе се: 

Поне 6 месеца ще се нагледаме на хор от момичета и момчета, които с възторжени погледи ще наместват ценностния ни мироглед и ще ни пеят "Пред нас са блеснали житата!"  


 

Сподели в
 

Конституционният съдия коментира в предаването "Мрежата" по БНР споровете около проекта за промени в ЗРТ и посочва: "Законите, които уреждат медийната реалност, не могат и не трябва да се пишат от политици. Това е закон, който може и трябва да бъде писан само от хората, които работят в медиите и познават проблемите, и разбират значението на медиите".

25.10.2020/15:15

Световната здравна организация и американската организация „Wikimedia Foundation” - собственик на Wikipedia, обединяват сили в борбата срещу дезинформацията по въпроса за коронавируса. Мотивите им са свързани многобройните информации и слухове, свързани с COVID-19.

24.10.2020/12:06

Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер", описва пред "Дневник" от какво лоби се нуждае добрата и независима журналистика.

23.10.2020/12:00

Книгата на журналиста Стефан Велев "Зазоряване преди полунощ" ще бъде представена довечера в родния му град Радомир, съобщиха от Народно читалище "Напредък 1895" в града.

22.10.2020/14:25

Партия АБВ ще сезира Европейската комисия и Европейския парламент за случай с телевизия „Евроком", съобщи пред медиите лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка.

18.10.2020/14:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки