Оранжевото момиче, което пееше за оранжевото небе

14.01.2018 /12:57 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Малката Ирма покори целия Съветски съюз

Преди повече от 50 години, когато думата хит не беше на мода нито у нас, нито в Съветския съюз, и в двете страни нонстоп се въртеше една песничка, която караше несамо децата, но и възрастните да си я пеят или тананикат. Спомняте ли си „Оранжево небето, /оранжево морето,/оранжево полето,/оранжева камила…“ и т. н. Всички си припявахме закачливия текст. Никой обаче не си спомня малката певица, която я изпълняваше.

А днес тя е пораснала и вече има зад гърба си солидна кариера на джаз изпълнител, известна тв водеща, композитор, поетеса и откривател на известни поп изпълнители. За своите заслуги е удостоена със званието Народна артистка на Грузия и кавалер на Ордена на честта.

Това е чаровната грузинка Ирма Сохадзе. За тогавашната осемгодишна изпълнителка всички корифеи в музиката бяха категорични, че тя има глас, който не може да бъде сбъркан с никой друг, а професионализмът й е на завидно равнище. И за нея,

както за всеки творец, всичко, създадено от нея, й е скъпо,

но най-много си обича игривата „Оранжева песничка“, превърнала се в нейна запазена марка. „Обожавам я – казва Ирма за творбата, станала любима на малки и големи. – „Оранжева песничка“ беше написана специално за мен от трима гениални автори – Константин Певзнер, Григорий Горин и Аркадий Арканов.“

Ирма Сохадзе я изпълнява за първи път през 1964-та, но следващата година официално тя звучи по време на нейния гастрол в Москва в парка „Ермитаж“. Певицата си припомня, че след нея песничката се пее не само от обикновените хора, но и от много от звездите, като Алла Пугачова. Дори и Марина Влади заедно със сестрите си е изкушена да пее за оранжевото небе и оранжевите майки.

Ирма Сохадзе си припомня как миналата година при нейното гостуване в Москва заедно с „Вивалди оркестър“ изпълнява „Оранжева песничка“ в препълнената зала „Чайковски“. Щом чуват първите акорди, всички стават на крака и пеят заедно с певицата. „Трудно ми е да опиша какво изпитах в този миг – споделя Ирма. –Бях изключително щастлива!“

За превърналата се в култ песен и за малката чаровница се разказват какви ли не истории. Но тя все още си спомня първата. През 1964 г., когато изпълнява за първи път „Оранжева песничка“, в Тбилиси плъзва слух, че малката певица е отвлечена от бандити и за нея е поискан огромен откуп. Целият град бръмва като кошер, възмущения заваляват от всички страни, дори възрастните хора започнали да кълнат похитителите. За щастие всичко се оказало само слух.      

Но като че ли в кръвта й е само и единствено музиката. Започва да пее още преди да се научи да говори  - на две години, и според майка й Ирма участва наравно в семейния ансамбъл, състоящ се от бащата, майката и брата на малката певица. След него тя постъпва в самодейния „Тугуши“, от който излизат много известни грузински изпълнители. „Това беше и първото признаване на способностите ми, защото в Грузия се отнасят много сериозно към пеенето и само заради едното развлечение никога няма да вземат деца в даден ансамбъл, защото не бива песните да се развалят“ – си припомня Ирма Сохадзе. –

На пет години дебютирах в телевизията

Спомням си колко строго режисьорът ме попита: „Какво ще пеем?“ И само след няколко дни телевизионните зрители ме видяха на екрана да изпълнявам една италианска и една грузинска песен.“

След турнето й в Москва през 1965-та известната по онова време музикална фирма „Мелодия“ пуска нейна плоча, в която са включени „Оранжева песничка“, „Това се случи през януари“, „Тип-топ“ и „Що за ученик“. Детето чудо, както започват да наричат Ирма, успява да привлече интереса и на чужди телевизии, като през 1967 г. полската телевизия заснема 15-минутен филм „Рецитал“, в който вече 9-годишната Ирма смайва всички с джаз изпълненията си. Великата Лариса Шепитко снима с грузинското дете в главната роля лентата „В тринайсет часа през нощта“.

Макар и завършила музикално училище и консерватория, Ирма Сохадзе

не остава безразлична към журналистиката и по-специално към телевизионната

Над 30 лета тя подарява на държавния Първи канал на Грузия, започвайки като младши редактор. Освен водеща на предавания, тя е редактор на много програми, като хитовата „Музикален октагон“. Организира благотворителни акции маратони, средствата от които са за децата сираци и за бежанците от Абхазия.

Напуска медията, когато е на върха - зам.-генерален директор. Тя си тръгва от любимата си телевизия не заради нещо друго, а заради това, че Михаил Саакашвили печели президентските избори и в политиката идват нови лица. В телевизията се случва същото. Новодошлите заявяват, че не са им нужни тези, които до този момент са работили в държавната медия, а и също журналистите, надхвърлили четирийсет години.

„Дълго време тъгувах – припомня си Ирма Сохадзе. – Надявам се, че и сега не е късно да се върна отново там, но само и единствено да правя предаване, което истински да докосне и трогне несамо моята душа, но и тази на зрителите.“

Но и след това нейната благотворителност не секва

Певицата изнася много концерти в Тблиси, а през април 2008-ма в рамките на народната дипломация прави свой концерт и в Москва.   

„Все още съм в добра форма – казва Оранжевото момиче. – Мога да изнасям по два-три концерта на ден. Не ми е ясно с какво е свързано това мое физическо състояние, но само едно знам - че ще продължавам да пея и работя още много години. Аз съм човек, който много изисква от себе си и от другите и няма да спра да пея, дори ако гласът ми престане да звучи така, както искам. Затова трябва още много да успея и ще е обидно, ако политически мотиви се набъркат и ми попречат. Престъпно е, когато политиката безцеремонно нахълтва в културата.“

Сред многото ученици на Ирма Сохадзе е и превърналата се в звезда Диана Гурцка. Сляпата певица днес пълни залите и стадионите и не престава да е благодарна на Оранжевото момиче.  

И нали казват, че оранжевият цвят е на любовта и радостта. Самата Ирма Сохадзе днес се чувства истински щастлив човек, защото е обичана и разбирана. Заобиколена е от хора, които са й безкрайно скъпи. Познават я на улицата и я спират с радост много хора. „Когато вляза да се помоля в храма, си мисля,че няма какво да искам от Бога за себе си – казва тя. – Вероятно може би, в рамките на кариерата ми, бих поискала още нещо, но тогава пък би трябвало да пожертвам нещо, например семейството си. Но това вече е гордост, а гордостта е грях.“            

Сподели в
 

Тези дни стана известно,че две години след като беше уволнена от Националното радио като директор на програма „Хоризонт“, Лили Маринкова беше върната на работа по решение на Висшия касационен съд. Макар и по-голямата част от журналистическата гилдия да се зарадва на новината, се разбра, че след възстановяването й на поста е освободена заради… придобито право на пенсия.

12.07.2018/21:40

В дните, когато всички говорят за визитата на китайския премиер в България и участието му в срещата „16+1“, в СБЖ гостува наш колега от Поднебесната. Това е зам.-главният редактор на Българската редакция в Радио Китай за чужбина Дин Хао, който обаче се оказа,че носи и името… Павел.

05.07.2018/19:24

В Центъра за фотография „Братя Люмиер“ в Москва е представен фото проектът „NOOR. Иди и виж“. Това е първата по рода си изложба в Русия на независимата агенция NOOR, която бе създадена преди 10 години. Чрез подредените фотографии, журналистически публикации и мултимедия изложбата в Москва разказва разтърсващо за насъщните проблеми през последното десетилетие.

30.06.2018/22:28

Светът не е престанал да бъде интересен, пълно е с важни събития, просто трябва да знаем къде да ги търсим, смята известната журналистка и писателка

27.06.2018/20:05

Известно е, че за това какъв е човек, говорят неговата работа, усмивката и отношението му към околните. Като че ли когато са измисляли тази максима, за образец е послужил репортерът от bTV Новините Борислав Лазаров. Той е съчетал всичките тези важни за добрия човек качества безгрешно.

16.06.2018/14:43
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки