Начало
 
 

Запомнете Пловдив

19.01.2018 /12:02 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Евгений Тодоров разказва за новата си книга пред БНР

Така е кръстил – отново – най-новата си книга пловдивският журналист, хронист, писател Евгений Тодоров. Отново, защото това е четвъртата поред от цяла негова поредица. Което прави сътвореното не само „книга и половина“, ами дваж и триж повече.

За появата й известихме в сайта. Но едно е да се разбере за раждането на едно издание, друго – да се прочете. А Евгений Тодоров е от хората, които ясно помнят всевъзможни случки и подробности още от най-ранните си години.  

И интересът към родния му град и хората в него не го оставя нито ден

Кани и събира – като журналист – свои съграждани, предразполага ги да споделят спомените си за улици, чешити, събития. А сетне майсторски  предава чутото.

Сам казва:

„Приемете книгата като сборник пловдивски истории... Като опит да се събере мозайка от разпилени късчета. Някъде се получават цели фигури, другаде остават празни места.

Каквото съм чул, прочел, видял – това е. Може да има неточности, може някъде да са сгрешени имената – както съм ги чул, така съм ги записал.

Който знае повече – да сяда и да пише.  Или да разкаже на този, който може да пише...“

Това са думи от увода.

А после се нареждат една подир друга фантастичните истории на несравнимия разказвач бай Иван Карачомака, колекционер на духовна радост разменя крава и теленце за два чудно хубави гълъба, деца сядат на количката на пасмантерист, за да слушат приказките му от 1001 нощ...

Вдовици се пренасят в света на младостта и спомените си, щури общинари убиват къщи, чудаци пишат стотици страници за любимите си улици – ей тъй, за да не обраснат със забрава тия места.

В пъстрата мозайка са и къщите на бащата на българската стенография Антон Безеншек, на певеца Борис Христов,  пърпори жълтият „Вартбург“ на прочутия боксьор Кирил Пандов, умилява трогателният с любовта към внучето си самотник дядо Влайо...

Читателите ще разберат от книгата и кога е вдигната първата стачка в комунистическа Европа. В България – през 1953-та. И още: откъде почва борбата с тютюнопушенето с предупредителните надписи на цигарените кутии. И друго: как са известявали в еди-коя си кръчма, че е време за затваряне.

Изредени са с почит много от местните пазители на градската памет, а също – известни с увлеченията си люде – Тома Спространов, Стефчо Автографа. Става дума и за не един и двама

журналисти – Живко Желев, Матей Матеев, Георги Райчевски, Емил Александров, Генчо Генчев, Иван Игнатов... 

Има редове и за братята Милчо и Йони Левиеви, за режисьора Христо Христов, за Бина Хралампиева, за артиста Никола Тодев...

Спомен спомени извиква.

Книга за миналото на Пловдив не може и без слънчевия чаровник Гунди. Не са забравени братята професори Огнян и Славян Сапареви, политикът Александър Лилов, бащата на нашумелите братя-боксьори Пулеви...

Вестникарският поглед не може да пропусне спомени за

създаването на Дружеството на журналистите 

и сладкия разказ – в две глави от книгата, за инициатора му,  за „живата съвест на Пловдив“ – Недко Каблешков.

Историите край нямат...

А хронистите на Пловдив – за радост – с всяка отминала година стават все повече и повече. Достойно е за автора на „Запомнете Пловдив 4“, че споменава всекиго, за когото се сети, и изписва названията на книгите, посветени на тая тема.

За разлика от прежните томове, този има и втора част – „В търсене на изгубения пловдивски вкус“. Тук приказката е за кухнята на южния град. За оная кухня, за чиито ястия се казва, че „и пръстите си може да оближете“, опитате ли ги. А питиетата тъй опиват, че...

За всичко това – друг път.

Което съвсем не значи, че на мига не можете да си купите и прочетете „Запомнете Пловдив 4“.

Свързани:   Евгений Тодоров си спомня с носталгия за Пловдив

Фантастични хора са живели в Пловдив. Уви, повечето са забравени. Така представи пред слушателите на БНР двутомника си „Запомнете Пловдив“ неговият автор Евгений Тодоров – журналист, драматург, режисьор и блогър от града под тепетата.
Дата: 08.12.2017


 

Сподели в
 

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021/12:17

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021/16:16

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020/14:05

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020/15:47

Има такова печатно издание у нас. Излиза вече век и половина. Едва ли неговите създатели са си представяли, че ще оцелее толкова дълго, през толкова различни епохи и събития. Още повече, че тогава, когато се появява, животът на българските вестници и списания в повечето случаи е бил твърде кратък.

30.11.2020/16:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки